Türkiye’nin ve hatta dünyanın en özel kayak merkezlerinden birine sahip olan Sarıkamış, bu özelliğinin yanı sıra, tarihin birçok dönemine tanıklık etmiş ve hala etmeye devam eden kaleleri, ihtişamı ile büyüleyen köşkleri, yemyeşil çam ormanları ile hem kültür turlarına hem de doğa gezilerine olanak sunan ilçeler arasında yer almaktadır.
Dünyaca ünlü kristal kara sahip olan kayak merkezi dolayısı ile kış turizminde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilerek öne çıkan ilçe, sahip olduğu önemli kültürel değerlerle de yıl boyu bölgenin yoğun ziyaret alan turistik ilçeleri arasına girmeyi başarmıştır.
Sarıkamış'ta tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Sarıkamış otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Ani Harabeleri
Ani Harabeleri
2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ani Harabeleri, şehrin en eski yerleşim birimlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Bu harabelerin adından ilk kez 5. yüzyılda bahsedilmiş ve yapılan kazı çalışmalarında Bronz ve Demir çağlarına ait eserler ortaya çıkarılmıştır.
Bu çağlara ait yapıların yanı sıra bölgede Urartu Dönemi’ne ait çok sayıda eser elde edilmiştir. 1001 kilise şehri olarak anılan Ani Harabeleri’nde günümüze kadar 40 kilise ortaya çıkartılmıştır. Kiliselerin yanı sıra bölgede çok sayıda anıt mezar ve şapel bulunmaktadır.
Yüzyıllar öncesine uzanan geçmişi ile Ani, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve çok sayıda savaşa tanıklık etmiştir. Şehrin en parlak dönemi Ermeni Bagratuni Hanedanlığı zamanında yaşanmıştır ve tarihi yapıların büyük bölümü bu döneme aittir.
Giriş ücreti 10 TL olmakla birlikte, müze kart ile antik kenti ücretsiz olarak gezme şansı sunulmaktadır.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi
Allahuekber Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi, hem bölgede yer alan özel karı, hem de ulaşım seçenekleri bakımından değerlendirildiğinde, Türkiye’nin diğer kayak merkezlerine oranla daha büyük avantajlara sahip bir bölgedir.
Kar yağışının yıl boyu etkin olarak devam ettiği kayak merkezi, aynı zamanda kayak sezonunun en uzun sürdüğü merkez olma özelliğini göstermektedir. Bölgede kayak sezonu Mart sonuna kadar devam etmektedir.
Havaalanına yarım saat mesafede olan kayak merkezi, yerli ve yabancı turistlere ulaşım kolaylığı sağlaması yönünden de tercih edilen yerler arasında bulunmaktadır. Avantajları, ulaşım kolaylığı ile sınırlı olmayan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2 tanesi belediyeye ait olmak üzere çok sayıda konaklama tesisinin yanı sıra, geçiş kartı ve kayak malzemeleri kiralama alanları da bulunmaktadır.
Kış şartlarının en sert yaşandığı aylarda kar kalınlığının 1,5 metreye ulaştığı bölge, 12 kilometre uzunluğunda 5 etaplı piste sahiptir. Sarıçamlarla kaplı kayak pistinde bu ağaçların etkisi ile nem oranı sıfırdır ve bu durum kristal kar oluşumunu sağlamaktadır. Yere inen karların bölgede birbirine yapışmıyor olması ise, kaza riskini en aza indirmektedir.
Alplerden sonra kristal kara sahip olan tek kayak merkezi olma özelliğini taşıyan Sarıkamış Kayak Merkezi, aynı zamanda sarıçamlarla kaplı tek kayak merkezi olma özelliğine de sahiptir. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde hafta içi bir günlük sınırsız kayış 50 TL, hafta sonu ise 70 TL’dir.
Kars'taki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Kars otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Sarıkamış Kültür Evi
Sarıkamış Kültür Evi
9 yıldır hizmet vermekte olan Sarıkamış Kültür Evi, sahibi olan ressam Rasim Kaya tarafından hem şehrin yöresel yemeklerinin sunulduğu hem de kültürel yapısının tanıtıldığı bir işletme olarak hizmet vermektedir. Restoranın içerisinde Rasim Kaya’nın sergisi de bulunmaktadır.
Rasim Kaya, çevre ilçe ve köylerden topladığı 150 yıla yakın geçmişi bulunan eski radyo, kazan, tava, silah, kılıç, madeni para, şamdan, plak, gaz lambası, tepsi ve tarım aletleri gibi birçok objeyi işletmesinin içerisinde sergilemektedir.
Zivin Kalesi
Zivin Kalesi
Adını yapıldığı dönemde yer aldığı bölgeden alan Zivin Kalesi, günümüzde adı Süngütaşı Köyü olarak anılan bölgede yer almaktadır. Zivin Kalesi’nin yapım yılı net olarak bilinmemektedir ancak yapının çevresinde Urartu Dönemi’ne ait eserlere rastlanmıştır. Bu eserlerin verdiği fikirden yola çıkarak kalenin Urartulara ait olduğu ve Osmanlı Dönemi’ne kadar aktif olarak kullanıldığı söylenmektedir.
1877 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı’na tanıklık eden tarihi yapı, bu savaşta oldukça büyük zarar görmüştür. İlçe merkezine 39 kilometre mesafede yer alan Zivin Kalesi, şehrin tarihini yansıtmaktadır.
Sarıkamış'ta muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Sarıkamış gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Katherina Köşkü
Katherina Köşkü
Sarıkamış’ın gezilecek yerleri arasında önemli bir yere sahip olan Katherina Köşkü’nün II. Çar Nikola tarafından eşi için yaptırıldığı düşünülmektedir. Bir diğer yandan bu köşkün II. Çar Nikola’nın eşi için değil çocuğu için rehabilitasyon merkezi olarak kullanıldığı da yapım amacı ile ilgili bilgiler arasında yer almaktadır. Köşkün yapım yılı 1896’dır.
Sarıkamış ormanları içerisinde yer alan köşk, Baltık mimari özelliklerine sahiptir. Tarih boyunca önemli isimlerin ağırlandığı köşk, 6500 metrekare alan üzerine kurulmuştur ve 28 odası bulunmaktadır.
Temel duvarları taş ile inşa edilen yapının cephe duvarlarında ahşap kullanılmıştır. Katherina Köşkü’nün hemen yanında bir de ahşap bina bulunmaktadır. Bu binanın yapımında hiç çivi kullanılmamış olması dikkat çekmektedir.
Katherina Köşkü’nün dikkat çeken mimarisinin yanı sıra, yapıyı ayakta tutan kolonların arasında yer alan Peç adındaki ısınma sistemi de dikkat çekmektedir. Duvarların içerisinden geçrilen borular aracılığı ile köşkün ısınma ihtiyacı karşılanmıştır. Bu yöntem, yapım yılına göre oldukça ileri bir teknolojidir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1994 yılına kadar, Sarıkamış Tugay Komutanlığı’nın denetiminde kalan yapı, bu yıllar arasında askeri amaçlı kullanılmıştır. 1994 yılından sonra Hazine’ye devredilen yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş ve restore edildikten sonra otel olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Kars’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kars gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Sarıkamış Günübirlik Gezilecek Yerler
Köklü geçmişi ile Sarıkamış, bünyesinde birçok tarihi yer barındırmaktadır. Bunun yanı sıra doğal güzellikleri de ilçenin turizm açısından popülarite kazanmasına sebep olmuştur. Kars’ın diğer ilçeleri de tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olanaklar ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Havariler Kilisesi
Havariler Kilisesi
Kars il merkezinde yer alan Havariler Kilisesi, Sarıkamış’a yaklaşık 58 kilometre uzaklıktadır. Mimari yapısı Selçuklu kümbetlerine benzetilen kilise günümüzde Kümbet Camisi olarak adlandırılmaktadır. Kilise 93-937 yılları arasında 12 Havari adına inşa ettirilmiştir.
Sarımakmış'ta yılbaşı gecelerinde keyifli vakit geçirmek isteyenler Sarıkamış yılbaşı otelleri sayfamızda bulunan otelleri inceleyebilirler.
Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi
Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi
Kars il merkezinde yer alan Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi, Sarıkamış’a yaklaşık 58 kilometre uzaklıktadır. Şehit olan Ebul Hasan Harakani’nin türbesi 1033 yılında Alpaslan’ın Kars’ı fethetmesinden sonra inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemden günümüze kadar çeşitli restorasyonlar geçirmiştir.
Sarıkamış'ta her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Sarıkamış tam pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Topçuoğlu Hamamı
Topçuoğlu Hamamı
Kars il merkezinde yer alan Topçuoğlu Hamamı, Sarıkamış’a yaklaşık 58 kilometre uzaklıktadır. Kars Kalesi’nin altında yer alan hamam bazalt taşından dikdörtgen planlı şekilde inşa edilmiştir. Günümüzde restore edilmiş olan hamam, kültür merkezi olarak faaliyet gösterecektir.