Sarıkamış Tarihi Yerleri

Kars’ın ilçeleri arasında yer alan Sarıkamış, köklü tarihi ile dikkat çeken ilçelerden biridir. Uzun yıllar Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetinde kalan ilçede çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. İlçenin tarihinin en dikkat çeken dönemleri ise Rus hakimiyetinin görüldüğü dönemlerdir. İlçe altın çağını Rusların egemen olduğu dönemde yaşamıştır ve tarihi yapılarının büyük bir bölümü bu döneme aittir.

1878 yılından itibaren 40 yıl Rus hakimiyetinde kalan bölge, daha sonra Ermeni saldırısına uğramıştır. Son olarak 1920 yılında işgalden kurtulan ilçe Türkiye sınırlarına katılmıştır. 90 bin askerimizin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı burada gerçekleşmiştir. 

İlçenin adının nereden geldiğine dair birçok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan biri, ilçe sınırları içerisinde yer alan Bebek Gölü’nün etrafında yer alan sarı kamışlardan adını aldığı, diğeri ise Hazar Gölü ile Aral Gölü arasında kalan Sarıkamış Vadisi’nin bölgeye adını verdiği yönündedir. 

Sarıkamış'ta keyifli bir tatil geçirmek için Sarıkamış otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Ani Harabeleri

Ani Harabeleri Ani Harabeleri

Tarihi kayıtlarda adından ilk kez 5. yüzyılda bahsedilen Ani Harabeleri, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları sonrasında bölgedeki yerleşimin Bronz ve Demir çağlarına dayandığı saptanmıştır. Bu çağlara ait eşyaların yanı sıra bölgede Urartu Dönemi’ne ait çok sayıda yapıya rastlanmıştır. 

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Ani, aynı zamanda bu dönemlerde birçok savaşa da tanıklık etmiştir. Bölgede 40 kilise, anıt mezarlar ve şapeller tespit edilmiştir. Bu nedenle Ani bölgesi aynı zamanda 1001 Kilise Şehri olarak da anılmaktadır. 

Yüzyıllar öncesinde Kars’ın önemli yerleşim bölgeleri arasında yer alan Ani, en parlak dönemini Ermeni Bagratuni Hanedanlığı zamanında yaşamıştır. Ani Harabeleri, haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Giriş ücreti 10 TL olmakla birlikte, müze kart ile antik kenti ücretsiz olarak gezme şansı sunulmaktadır.

Gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kars otel fiyatları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Zivin Kalesi 

Zivin Kalesi Zivin Kalesi

Sarıkamış ilçesine bağlı Süngütaşı Köyü’nde yer alan Zivin Kalesi, adını yapıldığı dönemde bölgenin adının Zivin olmasından almıştır. Kalenin yapım dönemi net olarak bilinmemekle birlikte, çevresinde Urartu Dönemi’ne ait seramik eserlere rastlanmıştır. Bu nedenle yapının Urartu Dönemi’ne ait olduğu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ise kullanılmaya devam edildiği söylenmektedir. 

93 Harbi’nin etkisi ile oldukça yıpranan Zivin Kalesi, 1877 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı’na tanıklık etmiştir. Zivin Kalesi, ilçe merkezine 39 kilometre mesafede yer almaktadır ve 65 haneli bir köyün içerisindedir.


Kazım Karabekir Camii

Kazım Karabekir Camii Kazım Karabekir Camii

Sarıkamış ilçe merkezinde yer alan Kazım Karabekir Camii, Hükümet Konağı’nın yanındadır. İlçe Rus hakimiyetinde iken inşa edilen yapı, yapım döneminde kilise olarak kullanılmıştır. Oldukça dikkat çeken bir mimariye sahip olan yapı, Rusların bölgedeki hakimiyetinin sona ermesi ile cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 

İbadete açık olan Kazım Karabekir Cami’ye giriş ücretsizdir.

Sarıkamış'ta eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Sarıkamış'ta gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Çar Nikola Köşkü

Çar Nikola Köşkü Çar Nikola Köşkü

Rusların Sarıkamış’taki 40 yıllık hakimiyeti sırasında inşa edilen Çar Nikola Köşkü, bölgenin dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Katherina Köşkü ile benzer yapıya sahip olan köşk, ahşap ve taştan inşa edilmiştir. 

Bu tarihi yapı adından da anlaşılacağı üzere, Çar’ın kullanımı için özel olarak inşa edilmiştir. 

Sarıkamış'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Sarıkamış gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


İnkaya Micingirt Kalesi

İnkaya Micingirt Kalesi İnkaya Micingirt Kalesi

İnkaya Micingirt Kalesi adını sınırları içerisinde yer aldığı köyden almaktadır. 1232 yılında Saltuklu Sultanı Mansur Ergin tarafından inşa ettirilen kale, sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur. Günümüzde ise sadece sur duvarları görülebilmektedir. 

Tarih boyunca Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılmış olan İnkaya Micingirt Kalesi, Sarıkamış’ın önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 


Kızlar Kalesi

Kızlar Kalesi Kızlar Kalesi

Sarıkamış ilçesinin Keklik mevkiinde yer alan Kızlar Kalesi’nin yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, yapılan çalışmalar sonucunda Urartu Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilmektedir. 

Rivayete göre Urartu kralı bu kaleyi kızlarını korumak için yaptırmıştır ve adı bu nedenle Kızlar Kalesi olarak anılmaktadır. 

Sarıkamış dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Kars gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Katherina Köşkü

Katherina Köşkü Katherina Köşkü

II. Çar Nikola tarafından eşi Çariçe Katherina için yaptırıldığına inanılan, bu yüzden Katherina adı ile anılan köşkün yapım yılı 1896’dır. Ancak bir diğer inanışa göre bu köşk, Çar Nikola’nın eşi için değil çocuğu ve yöre halkı için yaptırılmıştır.

Yapım amacı rehabilitasyon merkezi ve av köşkü olan tarihi yapı, bu dönemlerde önemli isimleri ağırlamasının yanı sıra bazı dönemlerde saray ve hastane olarak da kullanılmıştır. 

19. yüzyıl Baltık mimarisinin izlerini taşımakta olan yapı, Sarıkamış ormanları içerisindedir ve 6500 metrekarelik bir arazi üzerine kurulmuştur. 28 odası bulunan av köşkünün yanında bir de ahşap bina bulunmaktadır. 

Av köşkünün temel duvarları taştan, cephe duvarları ise ahşaptan yapılmıştır. Sağında ve solunda çam ağaçları kullanılmıştır ve birbirine geçmeli ağaçtan bölümü oldukça dikkat çekmektedir. Köşkün yanında bulunan diğer yapı ise tamamen ahşaptan inşa edilmiş ve inşası sırasında hiç çivi kullanılmamıştır. 

Beton kolonlar sayesinde ayakta duran Katherina Köşkü, kolonların içerisinden sağlanan sıcaklık ile ısınmaktadır ve bu yönteme peç adı verilmektedir. Peçlerin içerisinde yakılan kömürlerin yaydığı ısı, duvarların içerisinde geçirilen borular ile dağıtılmıştır. 

Katherina Köşkü, Cumhuriyetin ilanından sonra, 1994 yılına kadar Sarıkamış Tugay Komutanlığı’nın denetiminde kalmış ve askeri amaçlı olarak kullanılmıştır. Daha sonra bu yapı Hazine’ye devredilmiş ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmesi planlanmıştır. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra otel olarak hizmet verecek olan tarihi yapı, günümüzde ziyaret edilebilmektedir. 

Sarıkamış'ta bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Sarıkamış 3 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Zek Kalesi

Sarıkamış’a bağlı Sarıtaşlar Köyü’nde yer alan Zek Kalesi, Urartu Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Bölgeye hakim bir tepe üzerinde yer alan kale, oldukça büyük ve görkemli bir yapıya sahiptir. 

Yüzlerce yıllık geçmişi ile oldukça önemli yapılar arasında yer alan Zek Kalesi, Sarıkamış ziyareti sırasında gezilebilecek önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Kars'ta yılbaşı gecelerinde keyifli vakit geçirmek isteyenler Sarıkamış yılbaşı otelleri sayfamızda bulunan otelleri inceleyebilirler.