Sandıklı Tarihi Yerleri

Afyonkarahisar’ın bir ilçesi olan Sandıklı, 4 tarafı dağlar ile çevrilmiş bir bölgedir. İlçenin kuzeyinde Ahır Dağları, güneyinde Akdağ, batısında Balkaz Dağı ve doğusunda Kumalar Dağı yer almaktadır.

Kaplıcaları ile meşhur olan Afyonkarahisar, asırlar boyu bölge halkına şifa dağıtmıştır. Termal suların varlığı, tıpkı Afyonkarahisar gibi Sandıklı ilçesinin de geçmiş asırlarda yaşayan medeniyetlerin de ilgisini çekmiştir. İlçede, şifalı sulara ek olarak şifalı çamur da bulunmaktadır. 

Bir zamanlar Bizans toprağı olan Sandıklı, Emir Sandık tarafından zeka dolu bir plan ile ele geçirilmiştir. Bizans beyinin düğününe, develere yüklediği sandıklarla gelmiştir. Bir davetli gibi gelen Emir Sandık, develerdeki sandıkların içine hediye yerine askerlerini saklamıştır. Hava karardığı zaman da askerleri harekete geçerek, kaleyi ele geçirmişlerdir.

Sandıklı ilçesinin adını, bu olaydan aldığı rivayet edilmektedir. 

Sandıklı'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Sandıklı hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre’nin ülke çapında çok sayıda türbesi bulunmakta, bunlardan birisi de Sandıklı’da yer almaktadır. Yunus Emre’nin şiirlerinden bildiğimiz hocası Taptuk Emre de Sandıklı’da yatmaktadır. 

Bölge halkı dua etmek ve dilek dilemek için türbeye adeta akın etmektedir. Özellikle adak kesilecek koyunların birçoğu, bu türbenin yakınlarında kesilmektedir.

Çocuk sahibi olamayıp burada dua edenler, çocuk sahibi olduktan sonra bebeklerinin erkek olması durumunda, onlara Yunus adını vermektedir. Bu nedenle, Sandıklı’da çok fazla sayıda Yunus adında kişi bulunmaktadır.

İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki, Yunus Emre Mahallesi’nde yer almaktadır.

Sandıklı'nın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Sandıklı'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Sandıklı Kalesi

Sandıklı Kalesi Sandıklı Kalesi

Yine Germiyanoğulları döneminde yapılan tarihi yapılardan birisidir. Ülkenin lideri olan Yüce Emir tarafından Mimar Çoban’a yaptırılmıştır. Kalenin büyük kısmı, günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.

Çevresi düzenlenen ve çam ağaçları ile adeta donatılan Sandıklı Kalesi, günümüzde aileler tarafından piknik ve yürüyüş yapılabilecek bir mesire alanı haline getirilmiştir.

Sandıklı'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Sandıklı gezi rehberi sayfasında listeledi.


Sandıklı Ulu Camii

Sandıklı Ulu Camii Sandıklı Ulu Camii

Sandıklı ilçesinin en önemli ibadet merkezi ve tarihi binası olan Ulu Camii, ünlü Türk büyüklerinden Alaeddin Keykubat’ın oğlu Bahaeddin Ömer Sandıklı tarafından yaptırılmıştır. Caminin ibadete açıldığı tarih 1379 olarak bilinmektedir. Fakat cami, bundan 1 asır önce aynı yerde mescit olarak da halka hizmet vermiştir.

Bu mescit, yapılan onarımlar ve eklemeler ile büyük bir cami haline getirilmiştir. Camiye daha sonra halkın yardımı ile minare de eklenmiş ve cami daha da geniş hale gelmiştir. Cami şehrin tam kalbindedir, Sandıklı Belediye Binası ile arasında 200 metre bulunmaktadır.

Sandıklı'da yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Sandıklı balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


Sandıklı Yeni Camii

Ulu Caminin, 100 metre karşısında olan Yeni Camii, halk arasında Keçi Camii olarak da anılmaktadır. Kayıtlara göre caminin Mehmet Bin Cafer tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 16. yüzyılın sonlarına doğru inşaatı biten cami, tavanının toprak olması nedeni ile 18. yüzyılda yaşanan büyük depremde yıkılmış ve 1841 yılına kadar Pazar alanı olarak kullanılmıştır.

1841’de tekrar cami yapılmasına karar verilmiş ve ahşap olarak sıfırdan inşa edilmiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan 3 yıl sonra halk tarafından tekrar yaptırılan yapıya, Yeni Camii adı verilmiştir.

Caminin diğer adının ‘Keçi’ olmasının sebebi kiçi yani küçük kelimesinden gelmektedir. Bunun sebebi ise caminin karşısında ondan hem daha eski hem de daha büyük olan Ulu yani Büyük Cami’nin bulunuyor olmasıdır. 


Sorkun Hamamı

Sandıklı’nın Sorkun Kasabası’nda yer alan bu tarihi hamam, bir evin bahçesine inşa edilmiştir. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen hamamın, 16. yüzyıldan daha eski olduğu ise Osmanlı İmparatorluğu evrakları sayesinde kanıtlanmıştır. 

Hamamın büyük bölümü tahrip edilmiştir. Duvarlarında kese taşlar, iç kısımlarda ise moloz ve taş kullanılmıştır. Hamamın ayakta kalabilen bölümlerinde, Osmanlı dönemine ait işlemeler bulunmaktadır.

Hamamın genel mimarisine bakıldığında, Osmanlı’nın ilk zamanlarına ait olma olasılığının yüksek olduğu düşünülmektedir. Hamam kullanılabilir durumda değil sadece arkeoloji meraklıları için ziyaret edilebilecek vaziyettedir. Ziyaret etmek isteyenlerin, Sandıklı Otogarı’ndaki Sorkun otobüs veya dolmuşlarını kullanmaları gerekmektedir

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Sandıklı aile otelleri sayfasında listeledi.


Sandıklı Küçük Hamam

Hamam Önü Camii yanında olan bu tarihi hamam, Belediye Binası’nın hemen arkasında ve merkezi bir konumdadır. Hamam içerisinde bulunan kitabe sayesinde, yapının Germiyanoğulları döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bir kısmı yıkık halde olsa da, Sandıklı ilçesinin en önemli tarihi yapılarından birisidir. Eski Türk mimarisinin ince işçilikli örneklerini gözler önüne sermektedir.