Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Malatya ili, bulunduğu bölgenin en kalabalık şehirleri arasında yer almaktadır. Beydağı ile Malatya Ovası arasına kurulmuş olan şehrin merkez hariç 13 ilçesi bulunmaktadır.
Şehrin ilçeleri, Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Hekimhan, Yazıhan, Pütürge, Arapgir, Kulancak, Arguvan, Kale ve Doğanyol şeklinde sıralanmaktadır. Türkiye’nin en kalabalık 27. şehri olan Malatya’da nüfusun büyük bir bölümü Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde yaşamaktadır.
Malatya'daki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Malatya otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Kale İlçesi
Kale İlçesi
Eski adı İzollu olan Kale ilçesi, yeni adını sınırları içerisinde bir kale bulunmasından dolayı almıştır. Malatya’nın en yeşil ve doğal güzellikler yönünden en zengin ilçesi Kale ilçesidir.
Karakaya Barajı, ilçe sınırları içerisinde yer alan Pirot Höyüğü’nün üstüne yapılmıştır. Bu höyük, bölgede yerleşimin oldukça uzun yıllar öncesine dayandığını göstermektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan İzol aşireti, 1600’lü yıllardan bu yana ilçe topraklarında yaşamaktadır.
Kale, 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 194 kilometrekare yüzölçümüne ve 740 metre rakıma sahip olan ilçe, Malatya – Elazığ karayolunun 45. kilometresinde yer almaktadır. Malatya merkez, Pötürge ve Battalgazi ilçeleri ile komşudur.
Arguvan İlçesi
Arguvan
İlçenin çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonrasında, ilçe tarihinin eski çağlara dayandığı anlaşılmaktadır. 4. yüzyıldan itibaren Bizans kaynaklarına konu olan ilçenin, bu dönemdeki adı Argaous olarak geçmektedir.
Osmanlı Dönemi’nde Tahir Bucağı adı ile Arapgir’e bağlı olan bölge, daha sonra ilçe olarak Diyarbakır’a bağlanmıştır. Cumhuriyet’in ilanıyla Malatya’ya verilmiştir.
Arguvan ilçesinin toplam yüzölçümü 1037 kilometrekare, rakımı ise 1075 metredir. İlçenin şehir merkezine uzaklığı ise 71 kilometredir. Doğusunda Elazığ’ın Baskil ilçesi ve Malatya’nın Arapgir ilçesi, batısında Hekimhan, kuzeyinde Arapgir ve Divriği, güneyinde ise Yazıhan ilçesi ile çevrilidir.
İlçeye 10 kilometre mesafede yer alan Kızık Köyü, “Kutsal Balıklar Parkı” ile şehrin turizmine katkı sağlamaktadır. 2003 yılından bu yana düzenlenen Türki Festivali ise hem yöre halkı hem de ilçeyi ziyarete gelen turistlere eğlenceli anlar sunmaktadır.
Malatya'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Malatya'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Battalgazi İlçesi
Battalgazi
Malatya’nın tarihi geçmişi en köklü ilçeleri arasında yer alan Battalgazi ilçesi, tarih boyunca hem birçok medeniyete hem de kabileye ev sahipliği yapmıştır. Malatya şehrinin kuruluş yeri olan Arslantepe Höyüğü, bu ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
4 mevsim ziyaretçi ağırlayan ilçede Pınarbaşı Mesire Alanı, Hürriyet Parkı ve Kernek Şelalesi yoğun ziyaret alan doğal güzellikler arasında yer alırken, başta Arslantepe Açık Hava Müzesi olmak üzere birçok tarihi yapı dikkat çekmektedir.
Toplam yüzölçümü 235 kilometrekare olan ilçenin rakımı 885 metredir. Şehir merkezine ise 10 kilometre uzaklıktadır. İlçe, Malatya merkez, Kale ve Yazıhan ilçeleri ile komşudur.
Darende İlçesi
Darende
Geçmişte Tiranda, Tiryandafil, Derindere gibi isimlerle anılmış olan Darende ilçesi 7000 yıllık geçmişe sahiptir. İlk yerleşim Hititlilerle başlamış, daha sonra bölgeye Asurlular, Persler, Makedonlar, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuştur.
1071 Malazgirt Savaşı ile Selçuklu Devleti’nin hakimiyetine giren ilçe, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 18. yüzyılda Sivas’a bağlı bir ilçe olan Darende, 1934 yılında Malatya’ya bağlanmıştır.
Koca Ragıp Paşa'nın "Olamazsın Beş Beldenin birinden." diye söz ettiği "Belde-i Hamse-i Mutahhara" diye ifade edilen beş beldenin birisi de Darende'dir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan ilçeler arasında yer almaktadır.
506 kilometrekare yüzölçümüne ve 1000 metre rakıma sahip olan ilçenin şehir merkezine uzaklığı 110 kilometredir. İlçe Malatya-Kayseri-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. Kuluncak, Hekimhan ve Akçadağ ilçeleri ile komşudur.
Yeşilyurt İlçesi
Yeşilyurt
Şehrin banliyösü olmasından dolayı, tarihinin Malatya tarihi ile paralel gittiği düşünülmekle birlikte, Yeşilyurt ilçesinin tarihi hakkında detaylı bir araştırma yapılmamıştır. İlçe hakkında edinilen bilgiler ise Kaletepe’de bulunan 8. ve 9. yüzyıla ait Bizans kalıntıları ile sınırlıdır.
Osmanlı Dönemi’nde Çırmıktı adı ile anılan bölge, Cumhuriyet’in ilanından sonra İsmet Paşa adını almış, 1957 yılında ise siyasi nedenlerden dolayı Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nden önce ilçe olması ile dikkat çeken Yeşilyurt’un belediyesi 1884 yılında kurulmuştur.
Yeşilyurt ilçesinin yüzölçümü 506 kilometrekare, rakımı ise 1000 metredir. Şehir merkezine 78 kilometre mesafede yer alan ilçe, Doğanşehir, Akçadağ ve Malatya merkez ile komşudur.
Osmanlı Dönemi’ande önemli yerleşim yerleri arasında yer alan ilçenin içerisinden Malatya – Sivas demiryolu ve karayolu geçmektedir.
Malatya'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Malatya gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Arapgir İlçesi
Arapgir
Eski adı Daskuza olan ilçe, 577 yılında Arap Hatem Tai tarafından fethedilmiştir. Bizans İmparatorluğu için önemli yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. 1070 yılında Selçuklu idaresine geçen ilçe, 1515 Çaldıran Savaşı sonrasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Arapgir ilçesinin toplam yüzölçümü, 1143 kilometrekare, rakımı 1210 metredir. Şehir merkezine 114 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Elazığ, batısında Sivas’ın Divriği ilçesi ve Malatya’nın Arguvan ilçesi, kuzeyinde Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, güneyinde ise Elazığ’ın Baskil ve Keban ilçeleri yer almaktadır.
İlçenin önemli tarihi yapılarının başında Ulu Camii gelmektedir. Bu tarihi yapının haricinde birbirinden farklı dönemlere ait camiler ve hamamlar bulunmaktadır. Turizm açısından gelişmekte olan ilçeler arasında yer alan Arapgir’de Meydan köprüsü, Gümrükçü Osman paşa Cami, Millet Hanı ve Çobanlı Konağı restorasyon çalışmaları bitirilerek turizme kazandırılmıştır.
İlçe sınırları içerisinde yer alan 17.847 metre uzunluğundaki kanyon, doğa sporları, avcılık ve yaylacılık için elverişli alanlar olmakla birlikte, bu alanlardan faydalanılabilmesi için bölgede 2 yıldızlı bir otel de hizmet vermektedir.
Hekimhan İlçesi
Hekimhan
Hekimhan, bir ulaşım ağının ortasında bulunan konumu nedeni ile tarih boyunca önemli yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. Bu nedenle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölge, tarihi yapılar açısından oldukça zengin birikime sahiptir.
1844 kilometrekare yüzölçümüne ve 1050 metre rakıma sahip olan ilçenin şehir merkezine uzaklığı 71 kilometredir. İlçe Akçadağ, Yazıhan, Darende, Arguvan ve Kuluncak ilçeleri ile komşudur.
Malatya'da yılbaşı gecelerinde keyifli vakit geçirmek isteyenler Malatya yılbaşı otelleri sayfamızda bulunan otelleri inceleyebilirler.
Kuluncak İlçesi
Kuluncak
120 yılı aşkın geçmişe sahip olan Kuluncak, yayla hayatı süren Bıyıkbogazı, Başören, Konaktepe ve Karıncalık sakinlerinin kışlık yerleşim merkezi olarak kullanılmıştır.
Şehir merkezinin kuzeybatısında yer alan Kuluncak ilçesi, 683 kilometrekare yüzölçümüne ve 1280 metre rakıma sahiptir. Hekimhan ve Darende ilçeleri ile komşu olan Kuluncak, şehir merkezine 110 kilometre mesafededir.
Akçadağ İlçesi
Akçadağ İlçesi
1990 yılında yapılan sayıma göre nüfusunun büyük bir bölümü ilçenin köylerinde toplanmakta olan Akçadağ, 1913 km2 yüzölçümüne sahiptir. İlçenin kuzeyinde Hekimhan, kuzeydoğusunda Yazıhan, kuzeybatısında Darende, doğusunda merkez ve Yeşilyurt, güneyinde ise Doğanşehir yer almaktadır.
İlçe merkezi Nurhak Dağları’nın eteğine kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1100 metre olan ilçenin şehir merkezine uzaklığı ise 34 kilometredir. Eski adı Arga olan ilçe, uzun yıllar Levent bucağı olarak kalmış, ilçe belediyesi ise 1980 yılında kurulmuştur.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilçe, kayısı ve armutları ile dikkat çekmektedir. Meyveciliğin gelişimi haricinde ilçenin köylerinde halı ve kilim dokumacılığı oldukça yaygındır. Türkiye’nin en büyük havzası olan Sultan Suyu Havzası, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
Pütürge İlçesi
Pütürge
Pütürge’de ilk yerleşimin ne zaman gerçekleştiğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak ilçede Kütahya’dan bölgeye yerleşen Samanoğulları’nın ilk yerleşimi gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir.
İlçe, 1043 kilometrekare yüzölçümüne ve 1250 metre rakıma sahiptir. Şehir merkezine 74 kilometre uzaklıkta olan Pütürge, Malatya merkez, Kale ve Doğanyol ilçeleri ile komşudur.
Doğanşehir İlçesi
Doğanşehir
Tarihi eserler ve mesire yerleri açısından zengin olan Doğanşehir ilçesinin tarihi Bizans Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı topraklarına dahil edilen ilçe, 1946 yılında Malatya’ya bağlanmıştır.
1254 kilometrekare yüzölçümüne ve 1210 metre rakıma sahip olan ilçenin şehir merkezine uzaklığı 58 kilometredir. İlçenin doğusunda Adıyaman’a bağlı Çelikhan ilçesi, batısında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, kuzeyinde Yeşilyurt ve Akçadağ ilçeleri, güneyinde ise Adıyaman’ın Besni ve Gölbaşı ilçeleri yer almaktadır.
Erkenek vadisinde bulunan şelale ile tabii yerleri, Sürgü kasabası içinde yer alan Pınarbaşı, Takaz, Göğtepe Yaylası ilçenin önemli mesire alanları arasındadır.
Doğanyol İlçesi
Doğanyol
500 yıl önce köy olarak kurulan Doğanyol ilçesi, 80 yıllık bir nahiyedir. Osmanlı Dönemi’nde Adıyaman iline bağlı olan Demiryol, daha sonra Elazığ’a, Cumhuriyet Dönemi’nden sonra ise Malatya’ya bağlanmıştır. 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Doğanyol ilçesinin tarihi bilgilerine ulaşılamamaktadır.
İlçenin yüzölçümü 233 kilometrekare, rakımı ise 920 metredir. Şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan Doğanyol ilçesinin doğusunda Diyarbakır, Çüngüş ilçesi, batısında Pütürge ilçesi, kuzeyinde Elazığ'ın ilçesi Sivrice'de yer almaktadır.
Şehrin önemli yerlerinden biri olan Karakaya Barajı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Kayısı yetiştiriciliği ise ilçenin önemli geçim kaynakları arasındadır.
Malatya'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Malatya jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Yazıhan İlçesi
Yazıhan
Tarihi milattan önceki dönemlere uzanan Yazıhan ilçesi, İpek Yolu – Bakır Yolu kervanlarının konakladığı tali yolunun üzerinde yer almaktadır. İlçenin Buzluk Mahallesi’nde yer alan mağaralarda yapılan çalışmalarda ilk yerleşimin milattan önceki yıllarda gerçekleştiği anlaşılmıştır.
Yazıhan ilçesinin yüzölçümü 507 kilometrekare, rakımı ise 825 metredir. Malatya şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer alan ilçe, Battalgazi, Malatya merkez, Akçadağ, Hekimhan ve Arguvan ilçeleri ile çevrilidir.