Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası’nda yer alan Malatya, tarih boyunca önemli bir yer edinmiş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirler arasında yer almaktadır. Yüzyıllardır önemli bir yere sahip olmasının en önemli nedeni, sahip olduğu stratejik konumdur. Malatya, 3 kıtanın ticaret yollarının kesişim noktasındadır.
Malatya şehir merkezine 4 kilometre mesafede yer alan Aslantepe Höyüğü’nde yapılan çalışmalarda, 8. yüzyıla ait Hitit sarayının bulunması, şehrin tarihinin Hititlere dayandığını ispatlamaktadır.
Bu tarihten 1500’lü yıllara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Malatya, 1516’da Yavuz Sultan Selim Han, Memlûk Devleti’ne son verince, kesin olarak Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında merkez konumuna gelen Malatya, Cumhuriyet Dönemi’nde şehir statüsüne kavuşmuştur.
Malatya'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Malatya'daki oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Somuncu Baba Türbesi
Somoncu Baba Türbesi
Yaşadığı dönemde dini açıdan önemli bir kişi olan Somuncu Baba, Cuma hutbesinde Fatiha Suresi’nin 7 farklı tefsirini yapmış ve bu sureyi herkesin anlamasını sağlamıştır. Somuncu Baba, birçok bölgeyi ziyaret ederek İslam dininin yayılmasında büyük bir rol oynamıştır.
Bu yüce zatın yaşamı hakkında bilgilerin de sunulduğu Somuncu Baba Türbesi, yıl boyunca en çok ziyaret alan bölgeler arasında yer almaktadır.
Somuncu Baba Türbesi’ne giriş ücretsizdir.
Arslantepe Höyüğü
Arslantepe Höyüğü
Malatya, Orduuzu mevkiinde yer alan Arslantepe Höyüğü, Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olma özelliğine sahiptir.
Bölgedeki ilk kazılar Fransızlar tarafından 1932 yılında başlatılmıştır. Fransızların başlattığı kazı çalışmalarına 1961 yılında İtalyanlar devam etmiştir. İtalyanlar tarafından yapılan kazılar, höyüğün daha eski tarihleri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamıştır.
Bu kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan bir kral ve iki aslan heykeli günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Kazı çalışmaları sırasında bu heykellerin yanı sıra kerpiç saray, metal eserler ve mühür baskılar ve M.Ö 3500’lü yıllara ait bir tapınak ortaya çıkarılmıştır.
Arslantepe Höyüğü’ne giriş ücretsizdir.
Malatya'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Malatya'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Malatya Kalesi (Eski Malatya Şehir Surları)
Malatya Kalesi
Şehir merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Malatya Kalesi, Battalgazi ilçesinin sınırları içerisindedir. Merkeze yakın konumu nedeni ile sıklıkla ziyaret edilen tarihi yapılardan biridir.
Malatya Kalesi’nin yapımına M.S. 79 yılında başlanmıştır ancak uzun yıllar tamamlanamamıştır. Titus Livius Dönemi’nde kalenin yapımına başlanmış, Bizans İmparatoru Justianus Dönemi’nde tamamlanmıştır.
Zaman içerisinde harap olan kale, Danişmetliler Dönemi’nde bir onarımdan geçmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bu kaleye değinilmiştir.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Battalgazi İlçesi, Alacakapı Mahallesi’nde yer almaktadır. IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, tipik Osmanlı kervansarayı özelliklerine sahiptir.
Oldukça görkemli bir mimariye sahip olan kervansaray, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuştur. Evliya Çelebi eserinde “Kervansarayların en mükellefi Sultan Murad Han makbulü Silahtar Mustafa Paşa Hanı olup 170 hücreli ve Timur kapulu, kubbelerle arasta olmuş bir han-ı bi-menenddir. Kapusu üzerinde Tarih’in ahar mısrai ”’ Oldu bu han-ı cedid aramgah-ı bi-bedeldir.” cümlelerine yer vermiştir.
Kervansarayın 12 odası, dükkanları, 1 havuzu ve 2 hancı odası bulunmaktadır. 12 oda misafirlere ayrılmıştır.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’na giriş ücretsizdir.
Malatya'ya gelmeden önce tatil planı yapabilmeniz için mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Malatya gezi rehberinde listeledik.
Battalgazi Ulu Cami
Battalgazi Ulu Camii
Battalgazi Ulu Cami, Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Alacakapı mevkiinde yer almaktadır. 1220’li yıllarda I. Alaaddin Keykubat Dönemi’nde yaptırılan Battalgazi Ulu Camii, 3 büyük ustanın mimari izlerini taşımaktadır.
Yakup Bin Ebubekir tarafından inşa edilen caminin hat işlerini Ahmet Bin Yakub, taş işlemelerini ise Üstad Hüsrev el-Benna yapmıştır. Heybetli mimarisi ile dikkat çeken Battalgazi Ulu Cami, özellikle tavan süslemeleri ile yapıldığı dönemin mimari özelliklerinin en iyi örnekleri arasında yer almaktadır.
İbadete açık olan Battalgazi Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.
Malatya Atatürk Evi
Atatürk Evi
Malatya Atatürk Evi, Battalgazi ilçesine bağlı Büyük Hüseyinbey Mahallesi’nde yer almaktadır. Osmanlının klasik mimarisi gözler önüne seren yapı, 19. yüzyılda inşa edilmiştir.
1931 – 1937 yılları arasında Atatürk’ün Malatya ziyaretleri sırasında konakladığı ev olan Atatürk evi, şehrin tarihi yapıları arasında büyük bir öneme sahiptir. 6 ayrı oda ve 1 salondan oluşan evde Atatürk’ün kişisel eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca Cumhuriyet Dönemi’ne ait fotoğraflar da bu müze içinde ziyaretçilerine sunulmaktadır.
Malatya Atatürk Evi’ne giriş ücretsizdir.
Taş Köprü
Taş Köprü
M.S. 3. yüzyılda inşa edilmiş olan Taş Köprü, Malatya’nın Arapgir ilçesinde yer almaktadır. Roma Dönemi eserleri arasında yer alan köprü, günümüze kadar sağlam kalmayı başaran ender yapılardan biridir.
Horasan harcı ve moloz taşı kullanılarak inşa edilen köprü, Kozluk Çayı üzerinde yer almaktadır ve günümüzde hala kullanılmaktadır.
Malatya'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Malatya aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.
Yusuf Ziya Paşa Bedesteni
Yusuf Ziya Paşa Bedesteni
Klasik Osmanlı kapalı çarşı mimarisine sahip olan Yusuf Ziya Paşa Bedesteni, Malatya’nın Darende ilçesinde yer almaktadır. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan bedestenin iç duvarlarında kesme taş, örtü sisteminde ise moloz taş kullanılmıştır. Zaviye Mahallesi’nde bulunan mezarlığın içinde yer almaktadır.
Yusuf Ziya Bedesteni yapım yılından bu yana sağlam olarak gelmeyi başarmış tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Bu tarihi yapının 1997 yılında temizlik çalışmaları, 2005 yılında ise restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Günümüzde ise 36 adet alışveriş yapabileceğiniz dükkana ev sahipliği yapmaktadır.
Yusuf Ziya Paşa Bedesteni’ne giriş ücretsizdir.
Arapgir Kalesi
Arapgir Kalesi
Arapgir Kalesi, Arapgir ilçesinin Osmanpaşa Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Kalenin yapım yılı hakkında net bilgi bulunmamaktadır ancak XIV. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Arapgir Kalesi, blok taşlar ve kesme taşlar ile inşa edilmiştir.
Günümüzde sadece duvar kalıntıları ve üç burcu bulunan kale, yapıldığı dönemdeki stratejik konumu nedeni ile önemlidir.
Arapgir Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Melik Sunullah Cami
Melik Sunullah Camii
Malatya Ulu Cami’nin batısında yer alan Melik Sunullah Cami, Vaiz Baba ve Koca Vaiz isimleriyle de anılmaktadır. Cami yapım yılından bu yana defalarca onarımdan geçmiş olduğu için orijinal özelliklerini çok fazla taşımamaktadır. Ancak minaresi hala orijinaldir.
Caminin kitabesinde yapım yılı 1393 olarak belirtilmektedir. Caminin yanında bir de türbe yer almaktadır. Bu türbe ve cami, hem şehir halkı hem de bölgeye gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
İbadete açık olan Melik Sunullah Cami’ye giriş ücretsizdir.
Malatya'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Malatya lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.
Yusuf Ziya Paşa Cami
Yusuf Ziya Paşa Camii
Şehir merkezinde yer alan Yusuf Ziya Paşa Cami, 1793 yılında adını alan Yusuf Ziya Paşa tarafından annesi Ayşe Hanım için yaptırılmıştır. Caminin giriş kapısında yer alan kitabesinde cami hakkında detaylı bilgi verilmektedir.
Caminin yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı yapının minaresi daha sonra eklenmiştir. Cami ayrıca 3 adet mezara ev sahipliği yapmaktadır. Bu mezarlar Maraşlı Süleyman Paşa ve Hamidiye Hanım’a aittir. Üçüncü mezarın kime ait olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır.
İbadete açık olan Yusuf Ziya Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.