Kuşadası'nda Gezilecek Yerler

Deniz, kum ve güneş üçlüsü tatilciler için oldukça önemli olmasına rağmen doğal güzellikler, tarihi ve mimari yapıların da kesinlikle görülmesi gerekir. Aydın iline bağlı olan Kuşadası ilçesi hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri yönünden oldukça zengindir.

Kuşadası ilçesinde görülecek yerler gezi yazıları içerisine not alınmalı ve tatile çıkmadan önce göz gezdirilmelidir.

Resim, fotoğraf ve heykel sanatları ile büyük ilgi uyandıran İbrahimaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi, zeytinyağının nasıl yapıldığını öğrenebileceğiniz Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Milli Parkın hemen girişinde yer alan berrak ve buz gibi soğuk suyu ile ün salan Zeus Mağarası, eski tarihte sadece kadınların kullandığı Kadınlar Plajı Kuşadası ilçesinde bulunmaktadır.

Kuşadası'nda bulunan uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Kuşadası otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Zeus Mağarası 

Zeus Mağarası Zeus Mağarası

Yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla bilinmediği için hala güzelliğini koruyan doğal güzelliklerden biridir. Kuşadası Milli Parkının hemen girişinde yer alan Zeus Mağarası, suyunun berraklığı ve soğukluğu ile tatilcileri kendisine hayran bırakan bir güzelliktir. 

Güzelçamlı bölgesinde yaşamını sürdüren halk denizin dalgalı olduğu günlerde Zeus Mağarası'nın berrak sularında yüzmektedir. Bu mağaranın suyu 10 - 15 metre derinliğinde olup, sıcaklığı ise 5 derece seviyelerinde değişkenlik göstermektedir. Zeus Mağarası konumu, hikayesi, suyu ve ilginç figürleri ile tatilcilerin gözde noktalarından biri olmayı başarmıştır. Kuşadası gezilecek yerler arasında Zeus Mağarası oldukça önemli bir yere sahiptir. Sizi hem muhteşem suyuyla hem de gerçek bir doğa harikasıyla karşılayacak olan mağara, aynı zamanda milli park ile de yan yana olmasıyla gezilecek yerler açısından size hem zamandan kazanç hem de tercih fırsatı sunacaktır. 

Aralık ayında mağaraya gelme imkanınız olursa doğal güzellikleri bir de o açıdan görme şansını yakalayabilirsiniz. Zeus Mağarası'na ulaşabilmek için Kuşadası Milli Parkı'na ulaşmalısınız. İlçe merkezinden kalkan Davutlar ve Güzelçamlı minibüslerini kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. 


Güvercinada

Güvercinada Güvercinada

Kuşadası'nın sembollerinden biri olan Güvercinada, görülmesi gereken yerler listesinde tarihsel olarak önemli bir konuma sahiptir. Hacıfeyzullah Mahallesi'nde yer alan Güvercinada Kuşadası ile birleştirilmiştir. Deniz üzerinden gelebilecek saldırıları kırmak amacıyla yapılan adanın içerisinde iç kale ve surlar bulunmaktadır. 

Güvercinada içerisinde yer alan kale ve surlar, Yılancıburnu tarafından getirilen 3 metre yüksekliğindeki taşlar ile inşaa edilmiştir. Kuşadası'nın Hacıfeyzullah Mahallesi'nde bulunan bu adaya ulaşabilmek için sahil şeridinin takip edilmesi yeterlidir. Tarihi yapılara önem verenler için bu ada, Kuşadası gezilecek yerler listesinde ilk sıraları alabilecek noktadadır. İç kalesi ve çevresini saran surlarıyla muhteşem bir yapıya sahip olan bu ada, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de adını yazdırmayı başarmıştır.

Aydın'da tarihi ve turistik mekanlara yakın ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek oteller için Aydın otelleri sayfamızı ziyaret edin.


Kurşunlu Manastırı

Kurşunlu Manastırı Kurşunlu Manastırı

Kuşadası Davutlar bölgesinin Güney kısmında, Dilek Yarımadası'nın ise Kuzey kısmında yer alan Kurşunlu Manastırı, 690 metre yükseklikte olan kayalık ve ormanlıkların arasına inşaa edilmiştir. Davutlar Kurşunlu Manastırına ulaşım konusunda tatilciler büyük sorun yaşamasına rağmen özel bir tarihi yapı olduğu için kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. 

Tarihi yapıları araştırmayı ve gözlem yapmayı seven tatilcilerin uğrak noktası olan Kurşunlu Manastırı, Kuşadası gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bölgelerden biridir. Manastırın içerisinde mutfak, kesiş odaları, mezarlık ve gibi bölümler bulunmaktadır. Manastırın ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir kesin bilgi birikimi bulunmamasına rağmen Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Mimarı yapının koruyucu özelliğe sahip olabilmesi için dış kısmı "kurşun" ile yapılmıştır. Kurşunlu Manastırı'nın ismi de buradan gelmektedir. 

Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında hem bölgenin daha sakin oluşu hem de iklim şartlarından ötürü bu bölgeyi gezip görmeniz sizi çok daha tatmin edecektir. Kuşadası'nın Davutlar Mahallesi'nde yer alan bu manastıra ulaşabilmek için ilçe merkezinden hareket eden Davutlar minibüslerini kullanabilirsiniz.


Kuşadası Milli Parkı

Kuşadası Milli Parkı Kuşadası Milli Parkı

Kuşadası Milli Parkı, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı olarak da bilinir. Aydın'ın Kuşadası ilçesi sınırlarında yer alan park, yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda 6 kilometre genişliğindedir. Milli park içerisinde ortalama 256 farklı kuş türü, nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku ve Deniz Kaplumbağaları bulunmaktadır. 

Büyük Menderes Deltası, tatlı ve tuzlu suyun birbirine karıştığı noktadır. Delta bu sayede çevrede biyolojik çeşitliliğe sebep olur. Parkın içerisinde kuş gözetleme kulesi, seyir tepesi, yürüyüş yolu ve çocuk alanı bulunmaktadır. İlçe merkezi ile park arasında yaklaşık 60 kilometre mesafe bulunmaktadır. İlçe merkezinden hareket eden Güzelçamlı ve Davutlar minibüslerini kullanarak parka ulaşabilirsiniz.  Özel aracınız ile öncelikle D-515 karayolunu kullanarak Kuşadası - Söke yolunu kullanarak Söke ilçe merkezine ulaşmalısınız. Söke ilçe merkezinden D-525 karayolundan Tuzburgazı tarafına doğru ilerlerken tabelaları takip etmelisiniz. 

Kuşadası gezilecek yerler düşünüldüğünde birçok plaja ve milli parka sahip olsa da Kuşadası Milli Parkı; hem birbirinden özel hayvanları görebileceğiniz hem de muhteşem bir suya şahitlik edebileceğiniz nadir alanlardandır. Parkın yaya ve bisikletler için giriş ücreti 4 TL arabalar için ise 12 TL'dir.

Muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Kuşadası gezi rehberi yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kadınlar Plajı 

Kadınlar Plajı Kadınlar Plajı

Kuşadası merkeze yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta olan plaj, eski tarihte sadece kadınların kullandığı plajlar arasındadır. Bir diğer adıyla da Kadınlar Denizi Plajı olarak bilinmektedir. 

Geçmişte plaj etrafında bulunan ağaçlık ve yeşillikler kadınların rahat bir şekilde denize girmesine yardımcı olmuştur. Günümüzde ise geçmişe oranla bu bölgede ağaçlık ve yeşillikler daha azdır. Erkekler olmadan yüzüp güneşlenmek isteyenler için Kuşadası gezilecek yerler arasında ilk sırada gösterilebilecek konumdadır. 600 metre uzunluğundaki kumsalı ile hem yürüyüş yapabileceğiniz hem de masmavi denizinde yüzebileceğiniz ücretsiz bir plajdır. Mavi bayrağı ve berrak suyu ile tatilcilerin büyük ilgi odağı olmuştur.

Kadınlar Denizi Mahallesi'nde yer alan bu plaja ulaşabilmek için ilçe merkezinden kalkan 5 numaralı minibüs hattını kullanabilirsiniz. Şehir içinde olan bu plaj, hem saatlerce yol çekmenize engel olacak hem de güzel denize sahip bir yer olarak sizi oldukça keyifli zaman geçirmeye teşvik edecektir.


Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi 

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Ege'nin önemli geçim kaynaklarından olan zeytin ve zeytinyağı müzelere konu olmayı başarmıştır. Kuşadası'nın önemli geçim kaynaklarından olan zeytin, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi tatilcilerin ziyaret ettiği yerler arasında bulunmaktadır. 

2011 yılında hizmete açılan Oleatrium Sergi Salonu Sn. Gürsel Tonbul ve eşi tarafından inşaa edilmiştir. Oleatrium kelimesi "Zeytin Avlusu" anlamına gelmektedir. Sergi salonu içerisinde zeytinyağının nasıl üretildiği ve sofralarımıza nasıl geldiği anlatılan kısa bir film serüvenini andırıyor. Pazartesi günleri kapalı olan bu müze haftanın diğer günleri hafta içi 11:00 ile 19:00 hafta sonu ise 12:00 ile 20:00 saatleri arasında açıktır. 

Engelliler, gaziler, öğrenciler ve Müzekart sahiplerine giriş ücreti 7,50 TL'dir. Bunun haricinde yetişkinlere ise giriş ücreti 15 TL'dir. Kuşadası'nın Güzelçamlı Mevkii'nde yer alan bu müzeye ulaşabilmek için ilçe merkezinden kalkan Güzelçamlı minibüslerini kullanabilirsiniz.

Kuşadası'ndaki keyifli gezinize Aydın'da devam etmek isterseniz Aydın gezi rehberi listemize göz atmayı unutmayın.


Kaleiçi Camii

Kaleiçi Camii Kaleiçi Camii

Öküz Mehmet Paşa, Kuşadası'na kervansaray ve hamam ile birlikte Kaleiçi Camii'ni yaptırtmıştır. 

17. yüzyılda yapılan camii bölgenin en eski camiilerinden biridir. 1.800 m2 alan üzerine inşaa edilen caminin yapımında tamamen kesme taş kullanılmıştır. Osmanlı Dönemi'ne ait işçilikleri görebileceğiniz camii, bölgenin en görkemli camilerindendir. 550 kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir camiidir.

Bu mimari yapı Camikebir Mahallesi'nde yer almaktadır. Kaleiçi Camii'ye ulaşabilmek için Atatürk Bulvarı veya Barbaros Bulvarı'nı tercih edebilirsiniz. Atatürk Bulvarı'nın sol tarafında, Barbaros Bulvarı'nın sağ tarafında yer almaktadır.


İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi 

İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi

Kuşadası'nda bulunan İbrahimaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi geçtiğimiz dönemlerde kız çocuklarının eğitim gördüğü yer ve aynı zamanda hastane olarak kullanılırken bu mimari yapı günümüzde sanat galerisi ve kültür evi olarak restore edilmiştir. Haftanın belirli ay ve günlerinde farklı sergi çalışmalarının yapıldığı bu kültür evinin görülmesi gerekir.

İbramaki Sanat Galerisi; resim, fotoğraf, heykel sanatları, seramik sergiler, müzik ve şiir dinletilerinin yapıldığı bir mimarı yapıdır. Sanat galerisinde yılda ortalama 400'den fazla etkinlik gerçekleştirilmektedir. Hem aktivite anlamında hem de farklı yapıların görülmesi adına kültür evinin gezilmesi gerekir.

İlçe merkezinde Camikebir Mahallesi'nde yer alan bu kültür evi Atatürk Bulvarı üzerindedir. 

Kuşadası'nda lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivitelere imkan veren Kuşadası herşey dahil sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kuşadası Kaleiçi Barlar Sokağı

Kuşadası Kaleiçi Barlar Sokağı Kuşadası Kaleiçi Barlar Sokağı

Kaleiçi Barlar Sokağı, Kuşadası'nın yaz döneminde gece hayatının en canlı olduğu yerlerden biridir. 

Hafta içlerine göre hafta sonları daha eğlenceli, hareketli ve kalabalık olan sokakta sabahın ilk ışıklarına kadar müzik sesleri devam etmektedir. Eğlencenin merkezi olan Kuşadası, gece hayatıyla da oldukça önemli mekanlara ve sokaklara sahiptir. Özellikle Kuşadası'nda gezilecek yerler düşünüldüğünde gitmemezlik yapamayacağınız yerlerden biridir. Kuşadası'nın renkli gece hayatına farklılık getiren Kaleiçi Barlar Sokağı yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Barlar sokağı hareketli gece hayatının yanı sıra gündüz saatlerinde sessiz bir köy görüntüsüne bürünmektedir. 

Barlar sokağı, aynı zamanda ışıklandırması ve müzik sesleriyle de oldukça dikkat çekmektedir.


Kuşadası Günübirlik Gezilecek Yerler

Kuşadası, Aydın’ın turistik açıdan en gelişmiş yerleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kuşadası gezisi sırasında günübirlik şekilde keşfedilmeyi bekleyen pek çok doğal güzellik ve tarihi zenginlik bulunmaktadır.


Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Apollon Tapınağı

Kuşadası’na yaklaşık olarak 77 km mesafede yer alan Apollon Tapınağı, Didyma bölgesinde yer almaktadır. Tarih severler için oldukça özel bir noktadır.


Akbük

Akbük Akbük

Kuşadası’na yaklaşık olarak 75 km mesafede yer alan Akbük, plajıyla ziyaretçilerine keyifli bir gün geçirme olanağı sunmaktadır. Günübirlik bir tatil için oldukça uygun olan Akbük, huzurlu ve diğer Aydın plajlarına göre biraz daha sakin bir atmosfere sahiptir.


Altınkum 

Didim Altınkum Didim Altınkum

Kuşadası’na yaklaşık olarak 80 km mesafede yer alan Altınkum, Didim’in en popüler noktaları arasında yer almaktadır. 2 km uzunluğu aşan mavi bayraklı plajı ile ziyaretçilerini büyüleyen Altınkum, yaz tatillerinin olduğu kadar günübirlik ilçe ziyaretlerinin de vazgeçilmez noktaları arasında yer almaktadır. 

Oldukça fazla beach bulunan bu bölge, birbirine olan yakın ve iyi işletmelerle daha da kullanılır hale gelmiştir. 


Milet Antik Kenti

Milet Antik Kenti Milet Antik Kenti

Kuşadası’na yaklaşık olarak 62 km mesafede yer alan Milet Antik Kenti, günübirlik geziler için bir diğer ideal noktadır. Antik kent içerisinde yer alan görkemli antik tiyatro ve Milet Müzesi, gezinize renk katacaktır. 

Milet Antik Kenti'ni gördükten sonra Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi'ni de görmek isterseniz yaklaşık 20 dakikalık yolculuğa aracınızla çıkmanız gerekmektedir. Kuşadası'na kadar gelmişken oradan kalkan otobüsler aracılığıyla Selçuk ilçesine gelip buradaki tarihi eserleri de görebilirsiniz. Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi, Milet Antik Kenti'nin aksine İzmir sınırları içerisinde yer alıyor. Efes'e gitmek için Selçuk ilçesinden minibüslere binmeniz gerekmektedir. Aynı garajdan kalkan minibüslerle dilerseniz Şirince'ye dilerseniz de Efes'e gidebilirsiniz. Şirince ve Efes'in birbirinden tamamen zıt yönlerde ve 15 dakikalık mesafelerde olduğunu da ifade edebiliriz.

Şirince'ye gidip birbirinden güzel şaraplarını tadabilir, aynı zamanda da hediyelik eşya dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ayrı bir güzellikte olduğu ve birçok etkinliğe de ev sahipliği yaptıkları belirtiliyor. Şirince'de konaklama durumunda da oldukça güzel oteller bulabilirsiniz.


Bafa Gölü Tabiat Parkı

Bafa Gölü Tabiat Parkı Bafa Gölü Tabiat Parkı

Kuşadası ilçe merkezine yaklaşık olarak 62 km mesafede yer alan Bafa Gölü Tabiat Parkı, doğa ile iç içe bir gün geçirmek için oldukça uygundur. Çam ve zeytin ağaçları arasında çeşitli balık ve yüzücü kuş türlerini barındırmakta olan bu parkta tekne turu yapma ve balık tutma olanağınız da bulunmaktadır. 


Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Milli Parkı Dilek Yarımadası Milli Parkı

Türkiye'nin en güzel koyları arasında gösterilen Dilek Yarımadası Milli Parkı, son zamanlarda ciddi anlamda kalabalıklaşmışsa da güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeden hizmet etmeye devam etmektedir. Dilek Yarımadası'na geldiğiniz zaman sizi 2 koy karşılıyor. Bunlardan ilki kum üzerine kurulu olsa da ikincisi daha çok çakıllarla örtülü. Günübirlik tatiller için orayı seçerseniz eğer bu gibi faktörleri unutmadan eksiksiz gitmeniz önerilmektedir.

Koyların her ikisi de ''muhteşem'' denilebilecek güzellikte. Ormanla iç içe olan bu koy, aynı zamanda birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Özellikle yaban domuzlarının turistlerle oldukça samimi olduğu ve sürekli olarak ziyaretçilerin yemeklerine ortak olduğu belirtiliyor. Bu parkın bir diğer özelliği ise birden çok etkinliğe sahip olması.

Jeep ve at safarileri, paraşütle atlama, dalış sporları ve doğa yürüyüşleri tercih edebileceğiniz aktiviteler arasındadır.

VIP karşılamalardan sürpriz ikramlara, balayına özel oda süslemelerinden SPA merkezlerindeki kadar seçebileceğiniz otelleri Kuşadası balayı otelleri sayfamızda listeledik.


Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618 yılında yaptırılan bu yapı, mimarisiyle minik bir kaleyi andırmaktadır. Oldukça şaşalı bir görünüme sahip olan bu kervansaray, 2 katlı ve içe doğru kapanan bir görüntüye sahiptir.

Günümüzde otel ve turistik tesis olarak da kullanımına devam edilen bu yapının ziyaret edilmesi gereken en özel eserlerden biri olduğu ifade edilmektedir. Kuşadası iskelesine de oldukça yakındır. Farklı bir konaklama tarzı yaşamak istiyorsanız eğer bu kervansaraya gidip hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.