Kuşadası Tarihi Yerleri

Aydın'ın turistik ilçelerinden Kuşadası, 1919 - 1921 yılları arasında Kurtuluş Savaşında önce İtalya ardından Yunanistan'ın işgali sonrasında ilçe Osmanlı Egemenliğine geçmiştir. Osmanlı Egemenliği’nin ardından bölgede bulunan tarihi eserlerden onlarcası gördüğü savaşlara rağmen günümüze kadar ulaşabilmiştir.

 Kuşadası ilçesinde tarih kokusunu içinize çekebileceğiniz tarihi eserler olarak Kurşunlu Manastırı, zamanında gözetleme noktası olarak kullanılan Andız Kulesi, bölgenin en eski camisi olarak yer alan Kaleiçi Camii, zeytinyağının nasıl yapıldığını öğrenebileceğiniz Oleatirium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi bulunmaktadır.

Birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Kuşadası oteller listesine göz atabilirsiniz.


Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti Efes Antik Kenti

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti Kuşadası merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Selçuk ilçesinin sınırları içerisinde yer alan antik kentin rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye edilir. 

M.Ö 6000'li yıllarda kurulan Efes Antik Kenti farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı Dönemleri'nde yaşayan insanlar antik kenti kullanmışlardır. Efes Antik Kenti'nin kadın savaşçılar tarafından kurulduğuna dair belli başlı rivayetler bulunmaktadır. 

Efes Antik Kenti içerisinde Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Yedi Uyurlar, Yamaç Evler, Celsus Kütüphanesi ve Efes Antik Tiyatrosu bulunmaktadır.

Kuşadası ilçe merkezinin otogarından kalkan Selçuk dolmuşları ile ören yerine ulaşabilirsiniz. Kuşadası Aydın Bulvarı üzerinden yola çıktıktan sonra Selçuk ilçesine bağlı Çamlık Mahallesi'nden sola döndükten sonra yaklaşık 10 kilometre sonra yolun sol tarafında yer alan antik kenti göreceksiniz.

Müzekartın geçerli olduğu antik kentin giriş ücreti 40 TL'dir. Yamaç Evler ve Efes Müzesini gezebilmek için ekstra ücret ödenmesi gerekmektedir. 

Antik kentin otopark ücreti 10 TL'dir.

Aydın'da çocuklarınızla keyif dolu günler yaşamanız için uygun fiyatlı ve rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Aydın otel sayfasında bir arada verdi.


Kurşunlu Manastırı 

Kurşunlu Manastırı Kurşunlu Manastırı

Kurşunlu Manastırı, Kuşadası'nın Davutlar ve Güzelçamlı bölgelerinin arasında yer alan ve görülmesi gereken tarihi eserlerden biridir. Davutlar ile Güzelçamlı bölgeleri arasında yer almasına rağmen Davutlar bölgesine daha yakındır.

11. yüzyıl yapısı olarak tahmin edilen Kurşunlu Manastırı'nın görkemli Bizans yapılarından biri olduğu tahmin edilmektedir. Manastır içerisinde mezarlık, yemekhane, kiler, mutfak, keşiş odaları, savunma odaları ve sur mahzeni bulunmaktadır. Manastırın şapel kısmında bulunan freskler görülmeye değer. 

Kurşunlu Manastırı'na ulaşabilmek için ilçe merkezinden her 15 dakikada bir kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Manastır ve Davutlar bölgesi arasında yaklaşık 5 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Kurşunlu Manastırı’nı ücretsiz bir şekilde gezebilir ve açılış kapanış saati bulunmadığı için dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Kurşunlu Manastırı dışında sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Kuşadası'nda gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kuşadası İskelesi yakınında 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 

1966 yılında restore edilen kervansaray günümüzde otel ve turistik tesis olarak kullanılmaktadır. 

Kervansaray ilçe merkezinde yer aldığı için yaya olarak ulaşılabilir bir konumdadır. Bu yapı Kuşadası ilçe merkezinde Barbaros Bulvarı ile Atatürk Bulvarı'nın bitiştiği noktanın sol tarafında yer almaktadır. 


Efes Antik Kenti - Meryem Ana Evi

Efes Meryem Ana Evi Efes Meryem Ana Evi

Efes Antik Kent'i içerisinde yer alan Meryem Ana Evi, Bülbüldağı’ndaki Katoliklerin ve Müslümanların mabet yeridir. Hz. İsa'nın ölümünden sonra Aziz St. John'un Meryem Ana'yı Efes Antik Kenti'ne getirdiği düşünülmektedir. Efes Antik Kent'i içerisinde yaşamını sürdüren Meryem Ana'nın son günlerini ve yaşamını burada tamamladığı tahmin edilmektedir.

Araştırmalar ve raporlar doğrultusunda kent içerisinde yer alan bu yapının Meryem Ana'nın yaşamını sürdürdüğü yer olduğu tahmin edilmektedir. Papa VI. ziyaretinden sonra Meryem Ana Evi'nde her yıl 15 Ağustos'da ayinler düzenlenmektedir.

Meryem Ana Evi ziyareti için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir. Tarihi yapıya giriş ücreti antik kentin giriş ücretine dahildir.

Kuşadası'na gelmeden önce mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Kuşadası gezi rehberi sayfasında listeledik.


Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi 

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

2011 yılında Sn. Gürsel Tonbul ve eşi tarafından inşa edilen müze hem yerli hem de yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, zeytinyağının nasıl üretildiğini küçük bir film şeridi şeklinde ziyaretçilere tanıtan şık bir müzedir. 

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, zeytinyağının hangi yapım aşamalardan geçerek sofralarımıza geldiği hakkında fikir sahibi olabileceğiniz görülmesi gereken müzeler arasındadır.

Kuşadası'nın Atatürk Caddesi Caferli Mahallesi'nde yer alan tarihi müze Pazartesi günleri kapalı, diğer günlerde hafta içi 11:00 ile 19:00 arasında hafta sonu ise 12:00 ile 20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Engelli, öğrenci, öğretmenler, gaziler ve Müzekartı bulunan ziyaretçilere müze giriş ücreti 7,5 TL olarak belirlenmiştir. Bunun haricinde yetişkinlerin giriş ücreti 15 TL'dir.

Sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Aydın gezi rehberi yazımıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Efes Antik Kenti - Artemis Tapınağı 

Efes Artemis Tapınağı Efes Artemis Tapınağı

Dünya'nın yedi harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı, Milattan önce 550 yıllarında yaptırılmıştır. Artemis Tapınağı'nın inşa edilmesinin yaklaşık 120 yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. 

Efes Antik Kenti içerisinde yer alan Artemis Tapınağı'nda bulunan bütün işlemeler mermerden yapılmıştır. Artemis Tapınağı'nın tamamı mermerden yapılmasına rağmen yalnızca iki mermer parçası günümüze kadar ulaşmıştır.

Antik kent için giriş ücretini ödedikten sonra tapınak için ekstra ücret ödemeniz gerekmemektedir.


Andız Kulesi

Andız Kulesi Andız Kulesi

Andız Kulesi yapımında taş, tuğla ve horasan harcı kullanılmıştır. Helenistik Döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir.

Andız Kulesi çevresinde farklı uygarlıklar yaşamlarını sürdürmeye çalışmıştır. Karyalılar, Lidyalılar ve Legeller'in yaşamlarını sürdürmüş olduğu bu bölgede tarımsal faaliyetler ön plana çıkmıştır.

Andız Kulesi çevresinde çalılar ve zeytin ağaçları oldukça sıktır. Günümüzde harabe durumunda olan kule çevresinde bulunan çalı ve ağaçlardan dolayı kulenin kalıntı izlerinin görülmesi oldukça güçtür. 

Andız Kulesi, Aydın - Kuşadası karayolunda Atatürk yolu üzerinde bulunmaktadır.

Kuşadası'nda gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren konaklama seçenekler için Kuşadası islami otelleri listemizden seçim yapabilirsiniz.


Kaleiçi Camii

Kaleiçi Camii Kaleiçi Camii

Kuşadası ilçesine 17. yüzyılda Öküz Mehmet Paşa tarafından kervansaray ile birlikte camii yaptırılmıştır.

Kaleiçi Camii bölgenin en eski camilerinden birisidir. 1.800 m2 büyüklüğünde olan camii yaklaşık 550 kişinin aynı anda ibadet edebilmesi için tasarlanmıştır. Camiinin mimarisinde kullanılan kesme taşlar Osmanlı Dönemi'ne aittir. 

Camii, ilçe merkezinde Barbaros Bulvarı'nın sağ tarafında yer almaktadır. Kaleiçi Camii etrafında Kuşadası Halk Eğitim Merkezi ve Kuşadası Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu bulunmaktadır.


Küçükada Kalesi

Küçükada Kalesi Küçükada Kalesi

Kuşadası ilçesinin Hacıfeyzullah Mahallesi'nde yer alan Küçükada Kalesi, körfezin ağız kısmında limanı olası tehlikelerden koruyabilmek için yapılmıştır. 

Küçükada Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa ve İlyas Ağa tarafından ilk olarak iç kale ve ardından surları yaptırılmıştır. 

İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar yaklaşık 3 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Moro İsyanı sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşılık yapılan Güvercinada içerisinde yer alan Küçükada Kalesi'nin mimarisi görülmeye değerdir.

Güvercinada içerisinde yer alan kaleye ulaşabilmek için sahil şeridinin takip edilmesi yeterlidir. 

Güvercinada ve Küçükada Kalesi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ada için ayrılan otoparkı kullanmak isterseniz ücret 15 TL'dir.

Doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kuşadası herşey dahil tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


Kadıkalesi Kazısı

Kadıkale Kazısı Kadıkale Kazısı

Kadıkalesi Kazısı, şehir merkezinin 8 kilometre güneyinde yer alan eski yerleşim yerlerinden Anaia limanına hâkim bir konumdadır. 

Kadıkalesi geçtiğimiz çağlarda yaşamını sürdüren uygarlıklara ait çanak çömlek gibi tarihi eserlerin çıkarılması için kazı alanı olarak kullanılmaktadır. 2001 yılından bu yana kazı alanı olarak bilinen bu bölge Ege Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden olan bir ekip tarafından incelenmektedir.

Kadıkalesi Kazısı, Kuşadası'nın 8 kilometre güneyinde yer almaktadır. Kuşadası ilçe merkezinden D-515 karayolunu kullanarak bu bölgeye ulaşabilirsiniz.