Kırşehir, aşıkların, ozanların ve dönemine damgasını vurmayı başarmış önemli kişilerin yaşadığı kültürel bir şehirdir. Roma döneminde de oldukça önemli sayılan bu şehirde birçok yeraltı şehri bulunmaktadır. Büyük mücadelelerin verildiği bu şehirde tarihi güzellikler de bu doğrultuda şekillenmiştir.
İç Anadolu Bölgesi'nin önemli turistik yerleri arasında olan Kırşehir, gezilecek yerler arasında tarihi zenginliğinin yanı sıra kültür merkezi ve doğal güzelliğiyle de oldukça değerli bir yerdir. Kaplıcalar, göller ve yüz binlerce kuş türünün yaşam alanı, yine bu eşsiz zenginlikle donanmış şehirde bulunmaktadır.
Kırşehir'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Kırşehir otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Seyfe Gölü
Seyfe Gölü
Türkiye’nin en gözde doğal gölleri arasında yer alan Seyfe Gölü, Kırşehir ilinin Mucur ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Gölün asıl önemi, flamingoların dünya genelinde oldukça az sayıda olan doğal yaşam alanlarından birisi olmasıdır. 1994 yılında dünya mirası sit alanı olarak belirlenen göl, yıl boyunca ortalama 480 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı kuş cenneti olarak da bilinmektedir.
Yaklaşık 15 bin metrekarelik alanı bulunan Seyfe Gölü’nün yıl içerisinde sularının eksilip tekrar dolması ile kuşlar ve diğer birçok canlı türü için uygun ortamı oluşturmuştur. Doğa severlerin ve kuş gözlemciliğinin yapıldığı bir nokta olarak yıl boyunca yerli yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Cacabey Medresesi
Cacabey Medresesi
Kırşehir gezilecek yerler listesinde yer verilmesi gereken Cacabey Medresesi, Kırşehir ilinin çarşısı olarak nitelendirilen bir noktada bulunmaktadır. Anadolu Türk sanatına ait ilklerden birisi olan medrese, 1271 – 1272 yılları arasında Kırşehir Emiri olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail tarafından gözlemevi olarak inşa edilmiştir. Binanın asıl özelliği ise üç farklı tuğlanın bir örgü misali iç içe geçirilerek yapılmasıdır.
Caminin mavi çinilerle örülü minaresinden ötürü halk arasında Cıncıklı Camii olarak ün kazanmıştır. Kesme taştan yapılma kare planlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde ise bir cami olarak hizmet vermektedir. İhtişamlı tarihi yapısı ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Cacabey Medresesi’ne giriş ücretsizdir.
Kesikköprü
Kesikköprü
Kırşehir il merkezinde bulunan Kesikköprü, günümüze kadar ulan nadide Anadolu Selçuklu yapılarından birisidir. Yaklaşık olarak 400 metre uzunluğu ve 6 metre genişliği ile Kırşehir ve Konya’yı birbirine bağlamak adına Kızılırmak üzerine inşa edilmiştir.
Kırşehir ilinde tarihi İpek Yolu’nun geçtiği bir noktada yer alması, tarih boyunca önemli bir konum haline sokarken, günümüzde çeşitli restorasyonlar geçirmesine karşın orijinal yapısını korumayı başarmıştır.
Mucur Yeraltı Şehri
Mucur Yeraltı Şehri
Kırşehir ilinin Mucur ilçesine bağlı Hamidiye Mahallesi’nde, gezilecek yerler arasında bulunan Mucur Yeraltı Şehri, Türkiye sınırlarında en eski yeraltı yerleşim yerlerinden birisi olarak kullanılan yapılardandır. Yerin yaklaşık 7 metre altında bulunan şehrin erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu bilinmektedir.
Yer altı şehrinin bünyesinde çeşitli dehlizler, ahırlar, ibadet alanları, gizli yollar, geçitler ve havalandırma bacalarının dışında çanak çömlek ve toplamda 42 oda bulunmaktadır. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan yeraltı şehri, Kırşehir ilinin en gözde turizm noktalarından birisi olmuştur.
Mucur Yeraltı Şehri’ne girişler ücretsizdir.
Üç Ayak Kilisesi
Üç Ayak Kilisesi
Üç Ayak Kilisesi, Kırşehir ilinin merkezine bağlı Tabur Oğlu Köyü sınırları içindedir. Yapılan araştırmalara göre Kırşehir sınırlarında kilisenin 10. ve 11. yüzyılda Bizans tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. İsmini günümüze kadar sadece ayak benzeri bir görünüm alan duvarlarından almaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda kilisenin yapıldığı döneme ait olan iki mezhebin aynı anda ibadet etmesi amaçlanmıştır. Günümüze kadar orijinal yapısını kısmen kaybetmiş ve 1938 tarihli deprem ile kubbe kısmı çökmüştür. Kırşehir ziyaretiniz esnasında gezilecek yerler planınıza ekleyebilirsiniz.
Üç Ayak Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.
Ahi Evran Zaviyesi
Ahi Evran Zaviyesi
İnanç turizmi amacıyla Kırşehir gezilecek yerler arasında olan Ahi Evran Zaviyesi, ahilik teşkilatını kurarak esnafların birbiri ile dayanışma kurmasına olanak sağlayan Ahi Evran adına 1482 yılında inşa edilmiştir. İl merkezinde yer alan Ahi Evran Zaviyesi’nin bünyesinde cami ve türbe yer almaktadır.
Kesme taş blokları ile oluşturulan caminin içerisindeki türbeye cami içerisinde yer alan merdivenler aracılığı ile çıkılmaktadır. Tipik Osmanlı mimarisine sahip olan zaviye, üç kubbe üstüne kare planlı inşa edilmiştir. Kırşehir halkının büyük manevi değer verdiği Ahi Evran’ın mezarı ise bu türbe içerisinde bulunmaktadır.
Ahi Evran Zaviyesi’ne girişler ücretsizdir.
Kırşehir'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kırşehir gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Terme Termal Turizm Merkezi
Terme Termal Turizm Merkezi
Türkiye’nin eşsiz jeolojik yapısı beraberinde şifa dağıtan termal suları getirmiştir. Kırşehir ilinin merkezinde yer alan Terme Termal Turizm Merkezi de bu şifalı sular ile uzun yıllardır yerli yabancı birçok insana şifa dağıtmıştır. 40 – 56 derece arasında değişen sularının Ph değeri 6,2 olarak özellikle deri hastalıkları konusunda yapıcı bir etkisi mevcuttur.
Kırşehir gezilecek yerler listesinde bulunan tesisin sunduğu olanaklar arasında içme ve banyo kürü bulunmaktadır. Her ne kadar rivayet olsa da, termal suların çıkış noktası Ahi Evran’a kadar uzanmaktadır. Termal kaplıcalar, Ahi Evran ve dervişlerinin su aramaları üzerine gerçekleşen mucizevi bir hikayeye ev sahipliği yapmaktadır. Sağlık amaçlı ziyaret ederek derdinize derman bulabilirsiniz.
Terme Termal Turizm Merkezi, sunduğu olanaklara göre farklı ücretlendirme seçeneklerine sahiptir.
Aflak Baba Kümbeti
Aflak Baba Kümbeti
Kırşehir ilinin Mucur ilçesine bağlı Altınyazı Köyü’nde bulunan Aflak Baba Türbesi, 14. yüzyılın başında Aflak Baba isimli bir derviş için yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapıldığı dönemde tek katlı kümbet olarak yapılmış olup, 1968 yılına kadar yapı aşınarak geride moloz ve taş yığını bırakmıştır.
1968 yılında yapı tekrardan restore edilerek, tekrar kümbet haline getirilmiştir. Aynı zamanda yerli halkın sıklıkla dualar etmek için ziyaret ettiği kümbet, Selçuklu mimarisini yansıtan bir görünüme sahip olmuştur.
Aflak Baba Kümbeti’ni ziyaretler ücretsizdir.
Kırşehir'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Kırşehir 4 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.
Aşık Paşa Türbesi
Aşık Paşa Türbesi
Kırşehir il merkezinde olan Aşık Paşa Türbesi, 1272 yılında doğan Aşık Paşa için yaptırılmıştır. Aşık Paşa'nın vasiyeti üzerine Kırşehir ilinin kuzeydoğusunda bulunan bir tepe üzerine inşa edilmiştir.
Asimetrik uzun cepheye sahip türbe, mermer kullanılarak yapılmış olup, yapısı, Anadolu Bölgesi'nin Türk - İslam sanat örnekleri arasındadır. İnanç turizmi amacıyla Kırşehir gezilecek yerler listenize ekleyerek ziyaret edebilirsiniz.
Ahi Evran Camii ve Türbesi
Ahi Evran Camii ve Türbesi
Kırşehir il merkezindeki Ahi Evran Cami ve Türbesi, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran adına 1482 yılında yaptırılmıştır. Ahi Evran, Ahilik ismi ile bilinen Türk esnafları dayanışma loncalarının kurucusudur.
Türbeye ulaşım, cami içerisinde bulunan merdivenler aracılığıyla sağlanmaktadır. İlk zaviye olarak yapılan yapı, sonrasında cami olarak kullanılmıştır. Günümüzde ibadete açık olan camiye giriş ücretsizdir.
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesindeki Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, kültürel mirası koruma programı altında Japon hükümetinin verdiği hibe ile yapılmıştır. Kazılar sonrasında çıkarılan eserlerin sergilendiği bir müzedir.
2008'de yapımına başlanan müze, 2010'da ziyarete açılmıştır. İçerisinde bulunan eserler, Eski Tunç Çağı'na kadar dayanmaktadır. Kırşehir gezilecek yerler arasına dahil edilerek kültürel yolculuğa çıkılabilir.
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ne giriş 10 TL'dir.
Kırşehir'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Kırşehir jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Kırşehir Günübirlik Gezilecek Yerler
Her bir yanı tarihi ve doğal güzellikler ile çevrili olan Kırşehir, turizm açısından zengin seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Gezilecek yerler, Kırşehir ile sınırlı değildir. Kırşehir ilinin çevre illeri de tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinmekte ve keyifli zaman geçirebileceğiniz seçenekler sunmaktadır. Bu bölgelere bir gün ayırıp farklı anılar biriktirebilirsiniz.
St. Jean Kilisesi
St. Jean Kilisesi
Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunan St. Jean Kilisesi, Kırşehir il merkezine 73 kilometre uzaklığa sahiptir. 1212 yılında inşa edilen kilise, iki katlıdır. Freskleri günümüze kadar en iyi şekilde gelebilmiştir. Kiliseyi ziyaret ederek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Açık Saray Müzesi
Açık Saray Müzesi
Nevşehir ilinin Gülşehir ilçesinde bulunan Açık Saray Müzesi, Kırşehir il merkezine 72 kilometre uzaklıktadır. Tüf kayalar oyularak yapılan tarihi bir kenttir. Kaya mezarlar, piskoposluk merkezi ve kiliseler yer almaktadır.
Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alan Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kırşehir il merkezine 48 kilometre uzaklıktadır. Eski Tunç Çağı’ndan günümüze kadar çıkarılan tarihi eserler sergilenmektedir. Gezilecek ve görülecek yerler açısından zengin bir müzedir.