Kırşehir Tarihi Yerleri

Kırşehir’in bilinen tarihi Hitit Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre şehrin bulunduğu bölge M.Ö. 2. yüzyılda Aquae Saravenas olarak anılmıştır. Ardından tarihi bilgiler ışığında Makissos adını alan bölge, I. Jüstinianos Dönemi’nde yani 527 ile 568 yılları arasında Jüstinianopolis adıyla biliniyordu.

Bölgeye Türklerin yerleşmesi ile uçsuz bucaksız kırların olduğu alana “Kır Şehri” denilmiş olup günümüzde “Kırşehir” adıyla anılmıştır. Cumhuriyet Dönemi’ne gelindiğinde ise Kırşehir il merkezi olmuştur. Birçok medeniyetin uğradığı topraklar üzerinde geçmişten günümüze birçok tarihi eser ve yapı miras olarak kalmıştır.

Kırşehir'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Kırşehir hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi, Kırşehir’in merkezindedir. Anadolu’daki tek örneği olan bu medresenin minaresi üç farklı tuğla örgü sistemi ile inşa edilmiştir. Kapalı avluya sahip olan medrese doğu-batı yönlü uzanmaktadır ve dikdörtgen oturum alanı üstüne yapılmıştır.

Cacabey Medresesi’nin taç kapısında yer alan Arapça kitabede 1272 ile 1273 yılları arasında Selçuklu Hükümdarı III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in zamanında Kırşehir Emiri Nureddin Cibril bin Ca^ca^’nın talimatı ile gözlem evi olarak inşa edildiği yazmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onarımı üzerine medrese günümüz haline kavuşturularak camiye dönüştürülmüştür.

Cacabey Medresesi’ne giriş ücretsizdir.


Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Milli Parkı içerisinde bulunan Yunus Emre Türbesi, Kırşehir’e bağlı Ulupınar kasabasında yer almaktadır. Sarp kayalıklar üzerine yapılmış olan türbe ve yanında bulunan Çilehane Binası, Yunus Emre’ye atfedilmiştir.

Panoramik manzarası da bulunan türbe inanç turizmi açısından ilgi çekici yerler arasındadır.

Kırşehir'de eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Kırşehir'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Kesikköprü

Kesikköprü Kesikköprü

Kesikköprü, Kırşehir’in merkezinde Kızılırmak üzerine kurulmuştur. 1248 yılında Anadolu Selçuklu Dönemi’nde yaptırılmıştır. Zamanında İpek Yolu güzergahında bulunan köprü, Kırşehir ile Konya’yı birbirine bağlamak amacıyla Türk mimari özelliklerine uygun olarak inşa edilmiştir.

Köprünün toplam uzunluğu 400 metre, genişliği ise 6 metredir. 13 gözlü olan köprü, sivri kemerli biçimindedir. Yapıldığı tarihten günümüze dek dört defa onarımdan geçmiştir.


Alaaddin Camii

Alaaddin Camii Alaaddin Camii

Alaaddin Camii, Kırşehir’in merkezi ile Kalehöyük arasında yer almaktadır. Caminin tarihi Selçuklular Dönemi’ne uzanmaktadır. I. Alaaddin Keykubat’ın emri üzerine 1230 yılında inşa edilmiştir. 1893 yılında ise Mutasarrıf Arif Bey’in emri üzerine tamamen yıkılıp yeniden yapılmıştır.

Birçok kez onarımdan geçen cami, günümüze ulaşmayı başarmıştır. Camide en dikkat çekici yer ise taş süslemelerle zenginleştirilmiş giriş kısmıdır.

İbadete açık olan Alaaddin Cami’ye giriş ücretsizdir.


Aşık Paşa Türbesi

Aşık Paşa Türbesi Aşık Paşa Türbesi

Aşık Paşa Türbesi, Kırşehir’in Aşık Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır. 1333 yılında Alaattin Alişahruhi tarafından inşa ettirilmiştir. Kırgız çadırına benzer kubbesi olan türbe, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Ayrıca tamamen mermerden yapılmış olup, asimetrik uzun bir cephesi bulunmaktadır. Türbe girişinin yan tarafında bulunan dar holü ve kubbeli kare şekli ile farklı mimari özelliklerin uyumlu biçimi sergilenmektedir.


Kaman Kalehöyük

Kaman Kalehöyük Kaman Kalehöyük

Kalehöyük, Kırşehir-Kaman karayolunun üzerinde, Kaman ilçesine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta olan Çağırkan kasabasındadır. 1986 yılında Masao Mori başkanlığında arkeolojik çalışma başlatılmış olup, günümüzde halen kazılar devam etmektedir. 500 metreden fazla olan höyük genişliği, yörenin tahinine ışık tutan niteliktedir.

Kalehöyük çalışmalarına bakıldığında yörenin M.Ö. 3000 yılından günümüze kadar iskan yeri olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Günlük hayatın kolaylaştırılmasında ihtiyaç duyulan araç ve gereçler ile birçok takı bulunan eserler arasındadır. Zamanında Doğu-Batı ticaretinin yapılmış olduğu bulgular da ulaşılan sonuçlardan biridir.

Kaman Kalehöyük’e giriş ücreti 6 TL’dir.

Kırşehir'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kırşehir gezi rehberi sayfasında listeledi.


Mucur Yeraltı Şehri

Mucur Yeraltı Şehri Mucur Yeraltı Şehri

Bölgede yapılan çalışmalara göre Mucur Yeraltı Şehri, M.S. 3. ve 4. yüzyıl aralığında kurulmuştur. Yeryüzünün yaklaşık 7-8 metre altında olan bu şehirde dehlizler, ahırlar, ibadet alanları, gizli yollar, geçitler ve havalandırma bacalarının dışında toplamda 42 oda bulunmaktadır.

Mucur Yeraltı Şehri’nin bulunduğu alan, Kültür Bakanlığı tarafından kamusallaştırılmıştır. Hamidiye Mahallesi’nde bulunan bu tarihi güzelliğe özel araçlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mucur Yeraltı Şehri’ne giriş ücretsizdir.

Kırşehir'de kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kırşehir 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Kırşehir Müzesi

Kırşehir Müzesi Kırşehir Müzesi

Kırşehir Müzesi, Kırşehir’in merkezindedir. 1936 yılında kuruluş çalışmalarına başlanmış, 1985 yılında resmi anlamda kuruluş aşamaları tamamlanmış, 1997 yılında ise halka açılmıştır. Kalehöyük civarında yapılan çalışmalardan çıkarılanlar, müzenin önemli eserlerindendir. Sikke, etnografik eserler ve arkeolojik eserler müzede sergilenmektedir.

Kırşehir Müzesi pazartesi günler dışında haftanın her günü 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ise ücretsizdir.


Üç Ayak Kilisesi

Üç Ayak Kilisesi Üç Ayak Kilisesi

Üç Ayak Kilisesi, Kırşehir’in merkezine bağlı Taburoğlu Köyü’nün yakınlarındadır. Kilise çevresinde yapılan araştırmalara göre 10. veya 11. yüzyılda Bizans Dönemi’nden kalma bir kilisedir. Erken Hıristiyanlık Dönemi’nden günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş nadir eserlerden biridir. Anıtsal mimari açıdan öne çıkan bu yapı, Bizans Dönemi’nde iki mezhebin aynı anda bir arada ibadet etmesini sağlamak için inşa edilmiştir.

İki kilisenin birleşimi olan bina, tamamen tuğladan yapılmıştır. 1938 yılında yapıları örten kubbe ayakta dururken deprem sonucu yıkılmıştır.

Üç Ayak Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.


Ahi Evran Zaviyesi

Ahi Evran Kilisesi Ahi Evran Kilisesi

Ahi Evran Zaviyesi, Kırşehir’in merkezindedir. Teşkilatı’nın kurucusu olan Ahi Evran adına 1482 yılında yaptırılmıştır. Cami ve türbeden meydana gelen Ahi Evran Zaviyesi, yöre halkı için manevi değere sahiptir.

Türbeye cami içerisinde yer alan merdivenler aracılığı ile çıkılmaktadır. Zaviye kesme taşlardan, üç kubbe üstüne kare planlı inşa edilmiştir. Türbe içerisinde Ahi Evran’ın mezarı yer almaktadır. “Evliyaullah” olarak halk arasında adlandırılan Ahi Evran günümüzün Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği temeline ilham olmuştur. Hacı Bektaş Veli tavsiyeleri Ahilik Teşkilatı’nın kurulmasına aracı olmuştur.

Ahi Evran Zaviyesi’ne girişler ücretsizdir.


Melikgazi Kümbeti

Melikgazi Kümbeti Melikgazi Kümbeti

Melikgazi Kümbeti, Kırşehir’in merkezinde yer almaktadır. 1240 ile 1250 yılları arasında Mengüçük Oğullarından Melik Muzaffereddin Behram Şah için eşinin talimatı ile yaptırılmıştır.

Kümbet Türk türbe mimarisi bakımından Orta Asya çadırlarından etkilendiği dönemlerde inşa edilmiştir. İlginç görünümü bu bakımdan bir çadırı andırmaktadır.


Ağaların Konağı

Ağaların Konağı Ağaların Konağı

Ağaların Konağı, Kırşehir’in merkezinde Kayabaşı Mahallesi’nde yer almaktadır. Cumhuriyet Dönemi yapılarından birisidir. Eski konakların birisi olan Ağaların Konağı, kesme taştan inşa edilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyı kamulaştırmıştır. Konak günümüzde yöresel yemeklerin servis edildiği restoran olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kırşehir'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kırşehir 4 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Aflak Baba Kümbeti

Aflak Baba  Kümbeti Aflak Baba  Kümbeti

Aflak Baba Kümbeti, Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Altınyazı Köyü sınırları içerisindedir. Halk arasında derviş veya evliya olarak bilinen Aflak Baba’nın vefatı üzerine küçük mezar inşa edilmiştir. 1968 yılında ise mezar düzenlemeyle kümbet haline getirilmiştir.

Kümbetin iç kısmı kubbeli, dışarıdan ise piramit şeklindeki külah ile örtülüdür. Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan kümbet, kesme taşlarla inşa edilmiştir.

Aflak Baba Kümbeti’ni ziyaret ücretsizdir.