Kıbrıs Yemekleri

Kıbrıs'ta yaşam aile ve yerel halk arasında dönmektedir. Kış aylarında büyük şehirlerdeki evlerine yerleşen Kıbrıs halkı, yaz aylarında köylerine dönerek yöresel yiyecek ve içeceklerini kışlık olarak hazırlamaktadır. 

Kıbrıs, yerli halkın gelenek ve göreneklerine ait lezzetli yiyecekleri ve içecekleriyle meşhur bir adadır. Sebzeleri, hellim peyniri, şarabı, zeytini ve mezeleri dünyanın her tarafında oldukça meşhurdur. Yerli halkın kendi üretimi olan bu farklı tatlar sevgi ile birlikte yapılarak daha lezzetli bir hal almıştır.

Kıbrıs'ta yöresel yemekler yiyebileceğiniz ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek oteller için Kıbrıs'taki oteller sayfamızı ziyaret edin.


Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası da aynı lokum gibi Kıbrıs’ta oldukça popüler olan yöresel bir yemektir. Genel anlamıyla ya hiç sevilmez ya da aşığı olunur. Uzun yıllar boyunca anadan kızına aktarılan geleneksel Tarhana Çorbası tarifi, Kıbrıs için de bir gelenek haline gelmiştir. Çatlayan buğdaylar ve eklenen keçi miski iyice karıştırılıp, ekşimeye bırakılır. 

Hazırlanışı çok zahmetli olan Tarhana çorbası, bitirmesi en hızlı ve en leziz çorbalar arasında olup, Kıbrıs’ın yöresel yemekleri adı altında sınıflandırılır.


Lokum

Meşhur Türk Lokumu Meşhur Türk Lokumu

Dünya ünlü olan Türk lokumunu herkes bir şekilde tatmıştır. Ancak unutulmaması gereken şey, Kıbrıs’ın da bir Türk yeri olduğudur. Kendine özgü ağrı bir üretim şekline sahip olan lokum, Kıbrıs’ta da oldukça popülerdir.

Türkiye’de binlerce farklı çeşidinin olmasına rağmen, Kıbrıs’ın ince dilimlenen bademlerle karıştırılmış ve üzerine bergamot eklenilmiş lokumu, nerdeyse Türkiye’de üretilen lokumlara rakiptir.

Kıbrıs'ta keyifli bir tatil yaparken farklı lezzetleri keşfetmek isteyenlere özel olarak Kıbrıs'ta gezilecek yerler yazısını sunuyoruz.


Meze

Türk Mezeleri Türk Mezeleri

Kıbrıs'ta yer alan çoğu restoran ve meyhanede mezeler gelenek haline gelmiştir. Belki de Kıbrıs'ı en geniş meze yelpazesine sahip bölge olarak adlandırmak doğru bir karar olur. 

Meze çeşitleri mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Fakat yaz kış değişmeyen meze çeşitleri de mevcuttur. Bunlar arasında taramosalata, humus, ızgara sebzeler, çoban salatası, kızarmış hellim, sığır eti ve sosis yer alır. 

Bizim Meyhane, The Meyhane ve Mezze Meyhane en geniş meze yelpazesine sahip Kıbrıs mekanlarıdır.  


Hellim Peyniri

Hellim Peyniri Hellim Peyniri

Hellim, muhtemelen Avrupa ve Orta Doğu'daki birçok ülkeye yayılan popülaritesiyle Kıbrıs'ın en ünlü lezzetlerinden birisidir. Kıbrıs'ın kültürel mirasının bir parçasıdır ve geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 

Hellim, peynir mayası koymadan önce keçi ve koyun sütünü birleştirerek üretilir. Sürecin herhangi bir bölümünde asit üreten bakteri bulunmadığından, çoğu süt ürünü için alışılmadık bir uygulamadır. 

Hafif tuzlu lezzeti ve sert dokusuyla dikkat çeken bu peynir, çeşitli yemeklere eklenerek zamanla dünya genelinde şefler için bir favori haline gelmiştir. Hellim taze olarak, salata, sandviç ve hatta makarna ile birlikte tüketilebilir. Aynı zamanda çeşitli yemeklere ve hatta çorbalara da eklenmektedir.

Kıbrıs'ta muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Kıbrıs gezi rehberi kategorisini kontrol etmeyi unutmayın.


Şeftali Kebabı

Şeftali Kebabı Şeftali Kebabı

Kıbrıs'ın meşhur kebaplarından birisidir. Sığır eti, kıyılmış kuzu veya domuz eti (bazen her ikisi de) ile yapılır ve bol miktarda tarçın maydanoz ve soğanla karıştırılır. Daha sonra, genellikle bir kuzudan gelen ince karın yağı ile sarılırlar. Ya fırında ya da kömür ızgarada pişirilir.

Girne Kordonboyu Sokak'ta bulunan Niazi's Restaurant belki de Kıbrıs'ın en iyi şeftali kebabına sahiptir.


Stifado (Sulu Yemek)

Kıbrıs Stifado Kıbrıs Stifado

Kıbrıs'ta en sevilen bir diğer et yemeği ise soğanla hazırlanan ve kırmızı şarapta dinlendirilmiş sulu yemektir. Ete pişirilirken genellikle tatlı tarçın çubukları ve karanfil de eklenir. 

Bu tarifi Kıbrıs kültürüne kazandıran Venedikliler olmuştur ve sonradan Kıbrıslılar 16. yüzyılda bu yemeğe domates ekleyerek farklı bir lezzet ortaya çıkarmıştır. Stifado'nun pişmesi birkaç saat sürer. Pirinç ya da bulgur pilavı ile servis edilir.

Kıbrıs'ta ailenizle beraber doğa ile iç içe bir tatil yaparken büyük bir tesiste konaklamak için Kıbrıs tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Kleftiko

Kıbrıs Kleftiko Kıbrıs Kleftiko

Kleftiko, kuzu eti ile yapılan ünlü bir Kıbrıs yemeğidir. Yemeğin adı Yunancada “çalınan et” anlamına gelir. Efsaneye göre, çobanlar sürüden bir keçi çalmaya ve yemeye karar vermiştir. Çaldıkları kuzuyu bir deliğe saklayarak üzerine ateş yakmışlarıdır. Toprakta pişen yemek o kadar lezzetli olmuştur ki, sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır.

Günümüzde topraktan yapılan fırınlar içerisinde pişirilir. Ayrıca aynı fırın içinde kuzu etinin yanında servis edilen patatesler de pişirilmektedir.


Pilavuna

Pilavunna Pilavunna

Peynirle yapılan Pilavuna, Yunan Ortodoks Paskalya'sının en önemli lezzetlerinden biridir ve geleneksel olarak Kutsal Perşembe günleri yapılır.

Yumurta, peynir, kuru üzüm ve nane içeren Pilavuna, Paskalya öncesi oruç süresince yeme konusunda izin verilmeyen ürünler ile hazırlanır. Oruç süresi dolduktan sonra yenilebilir.

Genellikle hellim peyniri ile börek şeklinde yapılan bu lezzet kilden yapılan fırın içerisinde pişirilir.

Kıbrıs'ta kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Kıbrıs apart oteller listemizi ziyaret edebilirsiniz.


Kuzu Yahnisi

Kuzu Yahnisi Kuzu Yahnisi

Kıbrıs’ın yem yeşil arazisi genel anlamda hemen her türlü üretimin yapılmasına müsaittir. Bölgede yapılan sınırlı sayıda hayvancılık, restoranlardaki taze ete temel bir kaynak olmuştur. Küçükbaş hayvancılık ise doğada kendi halinde kelimenin tam anlamıyla etlendiği için, oldukça leziz bir ete ev sahipliği yapar.

Kuzu yahnisi ise testi benzeri bir kapta pişerek, üzerine çeşitli baharatlar ve sebzeler eklenerek yapılır. Asıl tadını ise etin kemikten ayrılana kadar kaynaması sonucunda alır. Yavaş yavaş pişirilen yemek, oldukça leziz bir tada ev sahipliği yapar.


Kıbrıs Birası

Kıbrıs Birası Kıbrıs Birası

Hemen her ülke ve bölgenin kendine ait birası olduğu gibi, Kıbrıs’ın da kendine ait bir birası bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü ise Keo markasıdır ve yerli bir üretime sahiptir. Kıbrıs’ın genel olarak mevsimi sıcak olduğu için, en çok talep edilen içeceklerin başında bira gelir. 

Son zamanlarda Rum kesimi ile ortaklaşa daha da genişleyen bira üretimi, Kıbrıs’ın birçok barına, meyhanesine ve eğlence alanlarına ulaşmıştır. Genel biralardan farklı bir tadı olsa da ağızda bıraktığı tat oldukça güzeldir.