Şehrin köklü geçmişi gibi donanımlı mutfağı da bulunmaktadır. Isparta deyince akla yalnızca ana maddesi gül olan tatlar gelmemelidir. Yörede yetişen gül birçok tatlıya aroma sağlamakta ancak yerel halk yalnızca bu lezzetlerle yetinmemektedir.
Isparta’da genellikle yörenin bitki örtüsüyle orantılı olarak sebze yemekleri ve hamur işi yemekleri yaygındır. En önemli lezzetlerin arasında Hamursuz, Banak, Kesmik Güllacı ve Gül Çayı gelmektedir. Bu lezzetler yöre halkının damak zevkini temsil ettiği için Isparta gezisi meşhur yemekleri ile farklı anlamlar kazanmaktadır.
Yaz aylarında denizin güneşin tadını çıkartmak için Isparta'daki tüm otelleri sizin için ayrıntılı bir şekilde Isparta otel fiyatları sayfamızda listeledik.
Gül Lokumu
Gül Lokumu
Gül lokumu %100 doğal gül suyu katılarak yapılan bir lokum çeşididir. Isparta’da bolca yetişen gül çiçeği her tatlıya lezzet vermesi için kullanılmaktadır.
Kahvelerin yanında veya özel günlerde gelen misafirlere Gül Lokumu ikram edilmektedir.
Gül Çayı
Gül Çayı
Gül Çayı, Isparta’da kış mevsiminde tercih edilen içeceklerden biridir. Genellikle kurutulmuş gül yapraklarının demlenmeye bırakılması ile Gül Çayı elde edilmektedir. Isparta yöresinde gelen misafirlere ikram edilmektedir.
Gül Çayı Isparta’da aktarlarda satılmaktadır.
Isparta'nın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Isparta'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Hamursuz
Hamursuz
Hamursuz yemeği patates sebzesi, un ve tahinin birleşmesi ile yapılmaktadır. Özellikle Isparta’nın Yalvaç ilçesi ve civarında yapılmaktadır.
Çay saatlerinde yöre halkı bu lezzeti tercih etmektedir. Yapımının bilinmesi yetmeyeceği için biraz ustalık gerektiren bir lezzettir. Yöre halkı tarafından özel günlerde yapılabilmektedir.
Isparta'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Isparta gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Banak
Banak
Banak yemeği Isparta yöresinde kalabalık misafir ve grup toplantılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.
Et yemeği olduğu için tercihe bağlı hayvan etleri kullanılabilmektedir. Yavaş yavaş pişirilen etlerin altına pide dilimlenir ve o şekilde sunulmaktadır. Genellikle yanında pilav yapılarak servis edilmektedir.
Gül Şurubu
Gül Şurubu
Isparta’da yetişen güllerle genellikle yaz mevsiminde Gül Şurubu yapılmaktadır. Pembe yapraklı güllerin kullanıldığı bu içeceği yaparken gülün beyaz dipleri kesilerek hazırlanmaktadır.
Ağzı kapalı kavanozda en az 1-1.5 ay bekletilmesi gerekmektedir. Uzun bekleyişin ardından gül şurubu tüketilmeye hazır hale gelmektedir.
Isparta'da gezilecek yerlere yakın olan konaklama seçeneklerinden uygun fiyatlı olanları Isparta tam pansiyon oteller sayfasında bulabilirsiniz.
Dirgit
Dirgit
Dirgit yemeği diş çıkaran çocuklara diş hediyesi olarak yapılan bir lezzettir. Farklı yörelerde diş buğdayı olarak anılan bu yemek Isparta’da buğday, nohut ve fasulyenin haşlanması ile yapılmaktadır.
Dileyen üzerine şeker veya tuz katarak tüketebilmektedir. Aşure lezzeti gibi olmasını tercih edenler için kuruyemiş ile de servis edilmektedir.
Su Peltesi
Su Peltesi
Su Peltesi, nişasta, toz şeker ve su ile yapılan basit bir yöresel tatlıdır. Isparta yöresinde tatlı olan her şeye gül suyu katıldığından bu tatlıya da aroma versin diye eklenmektedir.
Yöresel lezzetlerin yapıldığı mekanlarda bu lezzete erişmek mümkündür.
Borlu Böreği (Kuyruğu Sulu)
Borlu Böreği
Borlu Böreği, Isparta’nın Uluborlu ilçesinin özel yemeklerinden biridir. Yöre halkı bu lezzete özel olarak Kuyruğu Sulu Böreği demeyi tercih etmektedir. Saçta pişirilen bu böreğin içerisinde harç olarak et ve soğan kullanılmaktadır. Normal kıymadan biraz daha kalın kıyılmış olan et ve soğanlar böreğin içerisine serpildikten sonra pişirilmektedir.
Genellikle yöre halkı tarafından kırsal kesimlerde yapılmaktadır. Kuyruğu Sulu Böreği, ayran ile servis edilmektedir.
Bakla Boranisi
Bakla Boranisi
Isparta’da genellikle yapılan sebze yemekleri arasında Bakla Boranisi yer almaktadır. Bakla, yoğurt, bulgur ve soğanla hazırlanan bu yemek meze olarak da tüketilebilmektedir.
Isparta yöresinde et yemeklerinin yanına mutlaka Bakla Boranisi de yapılmaktadır.
Isparta'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Isparta spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Kesmik Güllacı
Kesmik Güllacı
Kesmik Güllacı, Isparta’nın Yalvaç yöresine özgü bir tatlı çeşididir. Kesmik Güllacı’nın normal güllaçtan ayrılan özel bir durumu vardır. Sütten yapılmış lor peynirine benzer bir peynir bu özel güllacın yapım aşamasında kullanılmaktadır.
Güllacın görüntüsü gül şekline benzetilmeye çalışılmaktadır. Isparta’daki pastanelerde bu lezzete erişmek mümkündür.