Iğdır, Doğu Anadolu Bölgesi’nde karasal iklimin etkisinde olan bir ilimizdir. Iğdır şehrinin coğrafyası, yemek kültürünü de etkilemiştir. Iğdır mutfağı, et yemeklerinden tatlılara kadar birçok farklı tadı bünyesinde bulundurmaktadır.
Iğdır’ın kendine has kültürel dokusu, mutfağını da etkilemiştir. Iğdır mutfağı genel olarak et, et ürünleri, sebze ve tahıl yemeklerinden oluşmaktadır.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Iğdır bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Kuymak
Kuymak
İçerisinde sarıkök, kepleme, tereyağı ve un bulunan bir çeşit tatlıdır. Kepleme, içerisinde şeker, tarçın, Akkök, muğek ve karabiberden oluşan bir çeşit karışımdır. Şehri gelen ziyaretçilerin tadabilecekleri farklı lezzetler arasındadır.
Patlıcan Reçeli
Patlıcan Reçeli
Patlıcanlar bir gece önceden kireçte bekletilir. İlk aşama da siyah suyundan arınması için patlıcanlar kaynatılır. Sonrasında şekerli ve limonlu suda tekrar kaynatılır. Hemen hemen her evde yapılan bir lezzettir. Iğdır’da kahvaltıların vazgeçilmesi arasındadır.
Paça
Paça
İnek veya koyun ayakları, limon ve sarımsakla yapılan bir çeşit et yemeğidir. İlk önce ayaklar düdüklüde pişirilir. Daha sonrasında ocakta ya da tandırda tekrar pişirilir. Üzerine limon sıkılarak servis edilir.
Şehre gelen ziyaretçiler Firuz Iğdır Lokantası, İranlılar Saray Lokantası ve yöresel ev yemekleri yapan mekanlarda yeme fırsatına sahiptirler.
Kavut
Kavut
Kavut, Iğdır yöresine özgü tatlılardan bir diğeridir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde bu tatlıdan bahsetmiştir. Kavut ismini, kavut unu ile yapılmasından ötürü almaktadır. Gerekli olan diğer malzemeleri ise tereyağı, ceviz ve bal ya da reçeldir. Yapımı biraz uğraştırıcıdır. Ziyaretçilerin Iğdır’da tadabilecekleri lezzetlerdendir.
Bozbaş
Bozbaş
Ana malzemesi, kuzu eti ve nohuttan oluşmaktadır. Bozbaş, Iğdır yöresinin geleneksel mutfak lezzetlerinden birisidir ve maşrapada pişirilir. Yemeğin içine herhangi bir baharat konulmamaktadır. Yöre halkı ve il dışından gelen ziyaretçiler tarafından beğenilerek ve sevilerek tüketilmektedir.
Şehre gelen ziyaretçiler bozbaş yemeğini İranlılar Saray Lokantası ve yöresel yemek yapan lokantalardan bulabilmektedirler.
Ekşili Pilav
Ekşili Pilav
Iğdır yöresinin geleneksel mutfak lezzetleri arasındadır. Ekşili pilav süzülerek ya da kavrularak yapılmaktadır. Süzülerek yapılması zordur. Süzülerek genelde düğünlerde yapılır. Evde genelde kavrularak pişirilmektedir.
Pişen pilavın üstüne et ile yapılan sos dökülerek servis edilir. Yöre halkının ve gelen misafirlerin severek tükettiği lezzetler arasındadır. Ziyaretçiler, yöresel yemek yapan mekanlarda ekşili pilavı tatma fırsatına sahiptirler.
Taş Köfte
Taş Köfte
Kemiksiz et, maydanoz, lepe, pirinç, yumurta, patates ve baharatlardan oluşmaktadır. Köfte yapımı için kullanılacak etler isteğe göre dövme taşında tokmakla dövülür ya da kıyma halinde de kullanılabilir. Hazırlanan köfteler tereyağı, patates ve soğanla hazırlanan karışımın içine dökülerek pişirilir.
Yapımı zor olsa da yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen Iğdır’ın geleneksel mutfak lezzetlerindendir. Şehre gelen ziyaretçilerin tadabilecekleri lezzetler arasındadır.
Tapan
Tapan
Tapan, Iğdır’ın yöresel ekmeğidir. Malzemeleri un, kuru maya, tuz ve sütten oluşmaktadır. Lavaşa benzer şekilde ince açılarak yapılmaktadır. Tandırda pişirilen bu lezzet, yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir.
Helise
Helise
Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen çorbalardan biri olan helise, Iğdır mutfağının lezzetlerindendir. Hindi ya da tavuk eti, dövülmüş buğday, su, tuz ve tereyağından oluşmaktadır. Güvecin içine konularak tandırda pişirilir. Pişirildikten sonra tereyağı eklenerek servis edilir. Yörenin sabahaşı çorbasına benzemektedir.
Iğdır'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Iğdır'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.
İşkembe Kavurma
İşkembe Kavurma
İşkembe kavurma, Iğdır’ın et yemekleri arasında en çok tüketilen seçeneklerden birisidir. İşkembe, patates, soğan, domates, sivri biber, margarin ve tuzdan oluşmaktadır. Yapımı uğraştırıcı olsa da yöre halkı tarafından severek tüketilmektedir. Özel günlerin vazgeçilmezi olan yiyecekler arasındadır.
Hörre
Hörre
Hörre, Iğdır mutfağının çorbalarından birisidir. Yapımı oldukça basittir. Malzemeleri margarin, un, su ve tuzdan oluşmaktadır. İlk önce un ve margarin kavrulur. Kavrulan harca su eklenerek sıvı kıvamına getirilir. Üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilir. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen çorbalardan birisidir.
Fetir
Fetir
Fetir, yörenin tatlıları arasındadır. İçerisinde şeker, tereyağı, kuru maya, yoğurt, yumurta bulunur. Bütün malzemeler karıştırılarak hamur haline getirilip bir süre mayalanması için beklenmektedir. Sonrasında ise avuç içi kadar parçalara ayrılıp silindir şekli verilerek tandırda pişirilir.
Sütlü Pilav
Sütlü Pilav
Sütlü pilav, Iğdır’ın pilav türlerinden birisidir. Pirinç ve süt ile yapılmaktadır. Ege yöresinde yapılan sütlü pilavdan farkı pirinç kullanılmasıdır. Yapımı kolay olduğundan evde rahatlıkla yapılabilmektedir.
İçinde bulunan süt yemeğin besin değerini yükseltmektedir. Ayrıca yörenin börülceli, evelikli ve üzümlü pilav türleri de bulunmaktadır.
Omaç Helvası
Omaç Helvası
Yöresel bir tatlı türü olan omaç helvası, on, şeker, margarin ve sudan oluşmaktadır. Kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasındadır. Un helvasından farkı, malzemeler eklenirken ovalama yöntemi kullanılmasıdır. Yöre halkı tarafından severek tüketilmektedir.
Katlet
Katlet
Bir tür et yemeği olan katlet, Iğdır yöresine özgü lezzetlerden biridir. Kafkasların yemek kültüründen esinlenerek yapılan bir yemektir. Ana malzemeleri kıyma, patates ve soğandan oluşmaktadır. Köftelere uzun bir şekil verilerek yapılır. Gelen ziyaretçilerin tadabilecekleri lezzetler arasındadır.
Omaç Aşı
Omaç Aşı
Iğdır’ın meşhur yemeklerindendir. İçerisinde fasulye, erişte, alça eriği, evelik, börülce, Yeşil erik, Iğdır’da alça eriği olarak bilinmekte ve yemeğe ekşi bir tat vermesi için eklenmektedir. margarin, salça ve tuz bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen sebze yemeğidir.
Perzana
Perzana
Perzana, Iğdır yöresinin çorbalarından bir diğeridir. Ana malzemeleri pirinç, et suyu, kuru erik, maydanoz, yoğurt ve yumurtadan oluşmaktadır. Çorba kıvamına gelene kadar malzemeler pişirilir. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da yöre halkı tarafından tüketilen lezzetlerdendir.
Yağ Şorvası
Yağ Şorvası
Yağ şorvası, Iğdır halkı tarafından severek tüketilen lezzetler arasındadır. Patates, domates, pirinç, margarin ve tuz karışımından yapılan bir yemektir. Yapımı oldukça kolay olan yemek, evde rahatlıkla pişirilebilmektedir. Iğdır şehrine gelen ziyaretçilerin ev yemekleri yapan yerlerde severek tüketebilecekleri yöresel yemeklerden birisidir.
Tavuk Şorva
Tavuk Şorva
Tavuk şorva, Iğdır’ın et yemeklerinden biridir. Malzemeleri tavuk, lepe, domates, biber, patates ve baharatlardan oluşmaktadır. İsteğe göre lepe yerine nohutta kullanılabilir. Yapımı biraz uğraştırıcıdır.
Cılvır
Cılvır
Iğdır’da her ne kadar popüler olsa da, Türkiye’nin diğer noktalarına adını çok duyuramamış lezzetler arasında yer almaktadır. Yıkanan kazayağı ve pirinçler tencereye konarak pişirilir. Üzerine yumurta kırılır ve sonrasında margarin eklenerek pişirmeye bırakılır. Yapımı oldukça kolaydır.
Katık Çorbası
Katık Çorbası
Katık çorbası, Iğdır’ın geleneksel mutfak lezzetlerindendir. Malzemeleri pirinç, lepe, kazayağı, salmanca, maydanoz, dereotu, yoğurt, un, tuz, tereyağı ve pul biberden oluşmaktadır.
Pişirilen malzemelerin üzerine tereyağı ve pul biber kızdırılarak dökülür ve servis edilir. Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmasının zor olduğundan yerine ıspanakta kullanılabilir. Çorba, ekşi bir tada sahiptir.
Iğdır'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Iğdır gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Süt Hörresi
Süt Hörresi
Süh hörresi, Iğdır’ın çorbalarından birisidir. Pişirilen süt soğutularak tencereye konulur ve un, tuz eklenerek pişirilir. Üzerine yağ eklenmeden servis edilir. Yapımı oldukça basit ve az malzemeleri bir çorbadır. Yöre halkı tarafından sıklıkla evlerde tüketilmektedir.
Sabahaşı
Sabahaşı, Iğdır yöresinin çorbalarından biridir. Yapımı oldukça kolay ve çok fazla malzeme gerektirmez. Sabahaşının içerisinde dövülmüş buğday, su, tuz ve kemikli et bulunmaktadır. İsteğe göre kemikli et yerine tavukgöğsü de konulabilir.
Bütün malzemeler güvecin içine konularak tandırda pişirilir. Çorbanın özelliği, tandırda pişmesi ve çok fazla kaynamasıdır. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen çorbalardandır.
Salmanca
Salmanca, Iğdır’ın sulak bölgelerinde yetişen bir salmanca bitkisinden yapılmaktadır. Bu bitki, faydalı ve sağlıklıdır. Yemeğin malzemeleri salmanca, margarin, yumurta ve tuzdan oluşmaktadır. Yapımı oldukça kolaydır ve evlerde rahatlıkla pişirilebilmektedir. Ayrıca salmanca bitkisi ile kavurma da yapılarak tüketilmektedir.
Çizdik
Kuşbaşı kesilen koyun kuyruk yağı ve tuz ile yapılan bir yemektir. Çizdik yemeği, isteğe göre sıcak ya da çeşitli yemeklerin içinde kullanılarak tüketilebilmektedir. Her damak tadına uygun bir lezzet olmasa da, yöre halkının yemeklerde sıklıkla kullandığı bir yiyecektir.