Iğdır Tarihi Yerleri

Iğdır’ın tarihi M.Ö. 5000’li yıllara dayanmaktadır. Bölgede yapılmış olan araştırmalara göre Hurriler, Mitanniler, Etiler, Asurlular, Kimmerler, Metler, Persler, Sümerliler ve Subailer gibi medeniyetlerin Ağrı Dağı yamaçlarında yaşadıkları düşünülmektedir. Daha sonrasından bölgeye Urartular hakim olmuşlardır.

1514 yılındaki Çaldıran Savaşı ve 1534 Tebriz Seferi ile Osmanlılar bölgede egemenlik kurmuştur. Ancak bu hakimiyet, Osmanlı Devleti’nin zayıflayan gücünden dolayı Iğdır’ın durumunu kötü şekilde etkilemiştir. 1746-1827 yıllarında ise İran bölgeyi ele geçirmiş, 93 Harbi ile 42 yıl Rus işgali yaşamış, Brest-Litovks Antlaşması ile tekrardan Türklerin eline geçmiştir. 1918 tarihli Mondros Mütarekesi sonucunda bölgeyi Ermeni istilası sarmış olsa da Kurtuluş Savaşı sonrasında Iğdır toprakları düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Tüm bu tarihsel süreç içerisinde Iğdır’ın kültürü ve yapısı şekillenmiştir. Doğal afetler ve istilalardan etkilenen yapılar olsa da, günümüzde görülmeye değer birçok tarihi yapı bulunmaktadır. 

Iğdır'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Iğdır hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Karakale Harabesi

Karakale Harabesi Karakale Harabesi

Karakale Harabesi, Iğdır’ın Tuzluca ilçesindedir. Ermenistan sınırında iki vadinin arasındaki sarp kayalar üzerinde yer alan harabeler tarihin en eski yerleşim yeri olarak anılmaktadır. Karakale’den günümüze dek birkaç sur ve iki büyük kale kalmayı başarabilmiştir.

Yapılan çalışmalara göre Karakale Harabesi, dünyanın ilk fuarına da ev sahipliği yapmıştır. Aras Nehri’nin geçit verdiği bir nokta üzerinde Iğdır Ovası’na açılan yol üstüne inşa edilmiş olan kale, etkin olduğu döneminde stratejik olarak önemliydi. Ancak 1664 ve 1840 yıllarında meydana gelmiş olan depremler, Karakale’nin büyük zarar görmesine neden olmuştur.


Leylek Heykeli

Leylek Heykeli Leylek Heykeli

Leylek Heykeli, Iğdır’ın şehir girişinde yer almaktadır. Iğdır’da dört mevsim yaşamlarını sürdüren leyleklerden kaynaklı Iğdır’a “Leylek Şehri” de denilmektedir. Devasa boyutlardaki iki heykel, Iğdır’ın sembolü haline gelmiştir.

Iğdır’da görülmesi gereken yerler arasında ön plana çıkan Leylek Heykeli önünde fotoğraf çektirip anı ölümsüzleştirebilirsiniz. 


Ahura Harabeleri

Ahura Harabeleri Ahura Harabeleri

Ahura Harabeleri, Iğdır’ın Aralık ilçesine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta, Ağrı Dağı’nın kuzey yamacındaki Yakup Vadisi üzerindedir. Harabeler, M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı döneminde bölgeye kurulmuştur. Ayrıca bölgede yapılan çalışmalar sonucu birçok tarihi önemi olan yapılar bulunmuştur

Iğdır'da eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Iğdır'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Koçbaşı Mezar Taşları

Koçbaşı Mezar Taşları Koçbaşı Mezar Taşları

Koçbaşı Mezar Taşları, Iğdır’ın Karakoyunlu ile Aralık ilçeleri arasındaki yolun üzerinde bulunmaktadır. Bölgenin en eski yerleşim yerleri olduğu düşünülen bu iki noktada kadim mezarlıklar yer almaktadır. Mezarlar arasında en eski tarihe sahip olanın üzerinde 841 yılı yazmaktadır.

Koçbaşı Mezar Taşları, birbirinden farklı çeşitlerdedir. Genel itibariyle tarihi kahramanlıklar yapmış olanlar, yiğitler ve söz sahibi olan insanlar adına konmuşlardır. Ancak bölgede yapılan kaçak kazılar nedeniyle bazı mezar taşları tahribat yaşamıştır. Mezarların bulunduğu alanlar günümüzde ise sit alanı olarak Kültür Bakanlığı tarafından ilan edilmiştir.


Harman Döven Kervansarayı

Harman Döven Kervansarayı Harman Döven Kervansarayı

Harman Döven Kervansarayı, Iğdır’ın merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan Harmandöven Köyü’ndedir. Kervansaray, 12. yüzyılda Surmari Emri Şerafettin Ejder tarafından yaptırılmıştır. Selçuklulara ait son abidevi eser olan kervansaray, 2008 yılında restorasyondan geçip halkın hizmetine açılmıştır.

Harman Döven Kervansarayı, Elazığ Çemişgezek yakınlarında yapılmış olan İbrahim Şah Hanı planı ile benzerlik göstermektedir. Kervansarayın avlusu kapalı hol biçiminde planlanıp yapılmıştır.


Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi, Iğdır’ın merkezindedir. Ermeniler tarafından katledilmiş olan Türk şehitler için sembolize olarak yapılmıştır. 1915-1920 yılları arasında katlin gerçekleşmesi üzerinde toplumda derin üzüntü ve acı oluşmasıyla 1 Ağustos 1997 yılında anıt ve müzenin yapımına başlanmıştır.

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi 14.000 m² alanı kapsamaktadır ayrıca etrafı da yeşil alan olarak inşa edilmiştir. Yerden yüksekliği 43,5 metre olan anıt, Türkiye’nin en yüksek anıtı olma özelliğine sahiptir. Müze 5 Ekim 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi, Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Rağbet Köyü’ne yakın bir noktadadır. Kayalıkların en uç noktasındaki ana kaya üzerine moloz taşlarla örgülü ve harçlı şekilde yapılmıştır. Kalenin giriş kısmı kuzeye bakmaktadır. 

Kalenin kuzeydoğusunda su kuyusu olarak belirlenen bir kaynak suyu bulunmaktadır. Kalenin batı tarafının altında ise kaya üzerine oyulmuş vaziyetteki mezarlar, dağın dibinde ise yerleşim izleri ve seramik araç gereçler yer almaktadır.

Iğdır'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Iğdır gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Gökdekli Kümbeti

Gökdekli Kümbeti Gökdekli Kümbeti

Gökdekli Kümbeti, Iğdır’ın Aralık ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktadır. Yörede yaşamış ve önemli bir yer edinmiş olan Hacı İbrahim Gökdek adına yaptırılmıştır. 

Kümbet içerisinde birbirinden farklı üç adet mezar yer almakta ancak mezarların kime ait olduğu bilinmemektedir. Görüntüsü harabeyi andıran kümbet restore edilmeyi beklemektedir.