Iğdır'da Gezilecek Yerler

Iğdır, tabiat ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmış şehirlerden biridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bu il, tarihin boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geçmiş zamanlardan günümüze dek Iğdır’da bu medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür.

Iğdır Ovası, sahip olduğu jeolojik yapısı ,iklimi ve hava koşulları bölgede bulunan diğer Doğu Anadolu bölgesinin illerine oranla daha yüksek sıcaklıklara sahiptir. Bu da Iğdır kentinin tabiat yapısını şekillendirmiştir. Ağrı Dağı’nın bir kısmının Iğdır sınırları içerisinde olması, bir diğer tabiat özelliğidir. Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi efsanesi Iğdır ilçesinde oldukça ayrı öneme sahiptir. Gezilecek yerler, Iğdır ilçesi ile sınırlı olmayıp, çevresindeki birçok destinasyonu da keşfedebileceğiniz bir bölgeyi kapsamaktadır.

Iğdır'ı keşfetmeye başlamadan önce, kent merkezinde bolca bulabileceğiniz patlıcan reçeli lezzetinin de tadına bakabilirsiniz. Gezilecek yerler Iğdır ve çevresinde oldukça zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. 

Iğdır'da gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Iğdır otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Ağrı Dağı

Ağrı Dağı Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, Iğdır ile Ağrı illerinde arasında kalmaktadır. Türkiye'nin en doğusundaki karla kaplı ve hareketsiz yanardağıdır. Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı olmak üzere İki volkanik zirveden oluşur. Atatürk Zirvesi olarak da bilinen Büyük Ağrı 5137 metre yükseklikteyken, İnönü Zirvesi olarak bilinen Küçük Ağrı 3898 metre yüksekliğe sahiptir. 

Ağrı Dağı, kuzeybatı-güneydoğu yönlü uzun ekseni boyunca yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve kısa ekseni boyunca yaklaşık 30 kilometre uzunluğundadır. Ünlü gezgin Marco Polo yazılarında hiçbir zaman çıkılamayacak dağ olarak bahsetse de, 1829 yılında ilk tırmanış gerçeklemiştir. 

Iğdır tatilinizde gezilecek yerler arasında bulunan Ağrı Dağı Milli Parkı’na normal giriş 3,5 TL, indirimli giriş ise 2 TL’dir.


Aras Nehri

Aras Nehri Aras Nehri

Iğdır şehrinin önemli doğal güzelliklerinden olan Aras Nehri, Bingöl Dağları’nın Erzurum sınırındaki kuzey yamaçlarından doğar ve kuzey yönünde akar. Erzurum-Kars Platosu’nun güneyindeki çöküntü alanlarından Ermenistan sınırına kadar akarak ulaşır. Bölgede Azerbaycan’da Kura Nehri’ne dökülen nehir Kafkasların en uzun nehirleri arasındadır.

Nehir etrafında gezilecek yerler, Iğdır ilçesine ait doğal güzellikler sıralanmaktadır. Nehri çevresinde doğa yürüyüşü yapabilir oksijeni bol ve güzel yerlerde doğa aktiviteleri yapabilirsiniz.


Meteor Çukuru (Göktaşı Çukuru)

Meteor Çukuru Meteor Çukuru

Iğdır kentinin Karakoyunlu ilçesine bağlı Korhan Yaylası sınırları içinde yer alan Meteor Çukuru, 1892 yılında göktaşı düşmesi ile meydana gelen büyük çukurdur. Dünya üzerinde, Alaska'dan sonra en büyük 2. Meteor Çukuru Iğdır ilinde yer almaktadır. Meteor Çukuru’nun etrafı, zengin bir bitki örtüsü ile çevrilidir. 

Çukurun etrafında işlenmiş taşlar bulunduğundan bölge, Iğdır tatilinde gezilecek yerler arasındadır. Ayrıca bulunduğu bölgenin manzarası da güzellikler barındırmaktadır.


Tuzluca Tuz Mağaraları

Meteor Çukuru Tuzluca Tuz Mağaraları

Tuz Mağaraları, Iğdır şehrinin Tuzluca bölgesinde yer almaktadır. Orta Çağ’dan beri tuz madeni olarak faaliyet gösterdiği için burada var olan tuz madenlerinden ötürü ilçeye Tuzluca ismi verilmiştir.

Türkiye’nin yaklaşık 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitede, 55 dönümlük büyük bir araziye sahiptir. Günlük 60 ton tuz çıkarılan mağara, Iğdır bölgesinin oldukça bilinen yerlerindendir. Solunum hastalığına ve diğer birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Tuz Mağarası, gezilecek yerler arasındadır. Mağaraya ulaşım, Iğdır il merkezinden özel araçlarla yapılmaktadır.

Iğdır tatilinde ziyaret edilmesi gereken yerler içerisinde olan Tuz Mağaraları’na giriş ücretsizdir. 


Karakale Harabesi

Karakale Harabesi Karakale Harabesi

Karakale Harabesi, Iğdır kentine bağlı Tuzluca ilçesinde, Ermenistan sınırında bulunmaktadır. Orta Çağ mirası olarak ön plana çıkmakta olup, mimari dokusuyla dikkat çekmektedir. Bölge, Sürmeli Çukuru'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Yapılan çalışmalara göre Iğdır Karakale Harabesi, dünyanın ilk fuarına da ev sahipliği yapmıştır. Ancak 1664 ve 1840 yıllarında meydana gelmiş olan depremlerden sonra, afetler Karakale’nin çok zarar görmesine neden olmuştur. Karakale Harabesi, Iğdır tatilinde gezilecek yerler arasındadır. Harabelere ulaşım özel araçlarla gerçekleşmektedir.

Iğdır Karakale Harabesi’ni ziyaret etmek ücretsizdir.


Ahura Harabeleri

Ahura Harabeleri Ahura Harabeleri

Ahura Harabeleri, Iğdır şehrinin Aralık ilçesine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Ağrı Dağı’nın kuzey yamaçları üzerinde bulunan Yakup Vadisi, burada Ahura Harabeleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. 

1750 metre kadar bir uzunluğa sahip Ahura Harabeleri, Artaksiyalı Krallığı Dönemi’nde M.Ö. 2. yüzyılda bölge üzerine inşa edilmiştir. Bölge üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda birçok tarihi esere rastlanmıştır. Iğdır tatilinde gezilecek yerler arasında bulunan Ahura Harabeleri’ne ulaşım ise Iğdır il merkezinden özel araçlarla sağlanmaktadır.

Harabeleri ziyaret etmek ücretsizdir.


Harmandöven Kervansarayı

Harmandöven Kervansarayı Harmandöven Kervansarayı

Harmandöven Kervansarayı, Iğdır il merkezine bağlı Harmandöven Köyü’nde yer almaktadır. Gezilecek yerler arasında yer alan Kervansaray, Surmari Emri Şerafettin Ejder tarafından 12. yüzyılda yaptırılmıştır. Selçuklu devletine ait eski bir kervansaray 2008 yılında pek sıkı bir restorasyondan geçip halkın hizmetine açılmıştır.

Harmandöven Kervansarayı Batum, Tiflis, Bakü, Şirvan ve Anı’dan gelen kervanların konaklaması için kullanılmaktaydı. Kervansaraya ulaşım ise Iğdır merkezinden özel araçlarla sağlanmaktadır.

Kervansarayı ziyaret etmek ücretsizdir.


Koç Başlı Mezarlar

Koç Başı Mezarlar Koç Başı Mezarlar

Koç Başlı Mezarlar, Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesinde yer almaktadır. Selçuklu ve Karakoyunlu Devleti zamanından günümüze dek kalmayı başarabilmiş mezarlar, bölgede gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır. Iğdır tarihini aydınlatmak için önemli, eski eserlerdir. 

Koç Başlı Mezarlar’ın birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Her birisi yiğitler ve söz sahibi olan insanlar için yaptırılan bir mezar başlıklarıdır. Sembolik olarak oldukça ayrı bir önemi bulunmaktadır. Koç Başı Mezarlar'ı, Iğdır gezi rehberi hazırlarken listenize ekleyebilirsiniz.


Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi, 1. Dünya Savaşı ve Türk-Ermeni Savaşı sırasında Ermeniler tarafından Türklerin katledilmesinin ardından şehitlerin anılması için yapılan bir anıt-müze kompleksidir. Anıt inşaatı 1 Ağustos 1997'de başlamış ve 5 Ekim 1999'dan sonra Iğdır kentinde ziyarete açılmıştır.

Türkiye’nin en yüksek anıtı olan Şehit Türkler Anıtı, yerden 43,5 metre yüksekliğe sahiptir. Yapı etrafında görülmesi gereken yerler arasında, anıtın yanında bulunan müzede bir kütüphane mevcuttur. 1973 ile 1985 yılları arasında ASALA (Ermeni Terör Örgütü) tarafından öldürülen diplomatların cinayet resimleri ve 570 adet kitap yer almaktadır.

Iğdır tatilinde gezilecek yerler gezi listenize ekleyebileceğiniz Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi, Iğdır iline bağlı Tuzluca ilçesinde bir konuma sahiptir. Tuzluca ilçesinin merkezine ortalama 10 kilometre uzaklıkta olan mağaradan günümüze dek harabeleri kalmıştır. Yol kontrolü amacıyla 10. yüzyıl ve 11. yüzyıl arasında inşa edilmiştir. Fakat yoğun olarak 16. yüzyılda kullanılmıştır. 

Moloz taş örgülü ve harçlı yapılan Köroğlu Kalesi’nin girişi kuzey yönüne bakmaktadır. Köroğlu Kalesi, Iğdır tatilinde gezilecek yerler arasında bulunup; bölgeye Iğdır il merkezinden özel araçla ulaşım sağlanmaktadır.


Gökdekli Kümbeti

Gökdekli Kümbeti Gökdekli Kümbeti

Gökdekli Kümbeti, Iğdır iline bağlı Aralık ilçesine 15 kilometre uzaklıkta konumlandırılmıştır. Osmanlıca yazılan kitabesine göre Hicri 1322 yılında Hacı İbrahim adına yaptırılmıştır. Siyah kesme bazalt taştan inşa edilmiş olup, giriş kapısı güneye bakmaktadır. 

Kümbet içerisinde birbirinden farklı üç adet mezar yer almakta ancak mezarların kime ait olduğu bilinmemektedir. Görüntüsü harabeyi andıran kümbet restore edilmeyi beklemektedir. Ancak inanç gezisi adı altında son olarak Iğdır tatilinde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Iğdır'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Iğdır gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Iğdır Günübirlik Gezilecek Yerler

Iğdır, gezilecek yerler açısından zengin olan bir ildir. Çevre bölgeleri de tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken yerler açısından zengin seçenekler sunmaktadır. Gezilecek yerler, Iğdır ile sınırlı değildir. Tatilinizde keşfedebileceğiniz birçok farklı destinasyona da yakın olan Iğdır şehrinde günübirlik bir şekilde gezilecek yerler bulunmaktadır.


İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı İshak Paşa Sarayı

Ağrı iline bağlı Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı, Iğdır il merkezine 59 kilometre uzaklıktadır. 116 odaya sahip bir saray kompleksidir. Sarayda gezilecek yerler, Iğdır gezinizde çokça görebileceğiniz cami, türbe, divan ve harem salonları, surlar, iç ve dış avlular yer almaktadır.


Balık Gölü

Balık Gölü Balık Gölü

Balık Gölü, Ağrı ilinde bulunmaktadır ve Iğdır il merkezine 69 kilometre uzaklıktadır. Türkiye’nin en yüksek göllerinden birisi olan Balıklı Göl, lav set gölüdür. En son yeri 37 metre olan gölün denizden yüksekliği 2241 metredir.


Keşişin Bahçesi

Keşişin Bahçesi Keşişin Bahçesi

Günübirlik gezilecek yerler Iğdır çevresinde de yer alırken, bu destinasyonlardan olan Keşişin Bahçesi, Ağrı iline bağlı Doğubayazıt ilçesinde bulunmakta ve Iğdır il merkezine 57 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Aslı ve Kerem’in aşklarının başladığı bir yer olarak kabul edilmektedir.