Havza'da Gezilecek Yerler

Samsun’a bağlı bir ilçe olan Havza, Ankara, Samsun Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridinde bulunan şehirlerini, Türkiye’nin en yoğun nüfusa sahip 3 bölgesine bağlayan Havza, stratejik bir konuma sahiptir. İlçe ülkemizin en önemli karayolu ve demiryolu ağının kesiştiği noktadır.

Samsun ilk merkezine 84 kilometre uzaklıkta olan Havza, bağlı olmamasına rağmen Amasya merkeze daha yakındır. Amasya ile Havza arası 53 kilometredir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza Genelgesi’ni yayınlaması ile daha da önem kazanan ilçe, paşanın Samsun’a inişinden sonra 18 gün geçirdiği bir yurt toprağıdır. Buraya gelirken hasta olması ve Havza’nın şifalı sularında derman bulmuş olması da çok önemli bir detaydır.

İlçe 675 metre rakıma ve 793 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir. Karadeniz’e sınırı yoktur. İçerisinde iri bir göl de bulunmamaktadır. Ilıman iklimden karasal iklime geçiş yapılan ara bir bölgede konuşlanmıştır. İlçe ekonomisi tarım ve kaplıca turizmi üzerine kurulmuştur.  

Havza'daki tatillerinizde uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Havza otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Havza Mesire Yerleri

Havza Mesire Yerleri Havza Mesire Yerleri

Havza’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin büyük bölümü, ilçenin şifalı suları için gelmektedir. Bu termal tatil esnasına ziyaretçilerin gezebileceği güzel ve yeşil alanlar da bulunmaktadır. Havza’nın etrafı dağlık ve ormanlık alanlar ile çevrilmiştir. Bu ormanların tamamında gün boyu güvenli bir şekilde piknik yapmak mümkündür.

İlçe merkezinden çok fazla uzaklaşmak istemeyenler ise İmaret Mahallesi içerisindeki piknik alanlarını tercih etmektedir. İmaret Mahallesi’nin aynı zamanda kaplıcaları da barındırıyor olması, birçok kişinin bu piknik alanlarını tercih etmesini sağlamaktadır.


Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi Atatürk Evi Müzesi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1919 yılında işgallere karşı başlattığı planında ilk olarak Samsun’a iniş yapmıştır. Milli Mücadele’nin ilk karargahını da, Samsun’a indikten hemen sonra geçtiği Havza’da kurmuştur. O zamanlar otel olarak işletilen Mesudiye Oteli, paşanın kullanımına tahsis edilmiştir. 

Eski bir öğrenci yurdu olan bu bina, Hurdazlı İsa Efendi isimli bir şahıs tarafından otele çevrilmiştir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı haberini alan dönemin Kaymakamı Fahri Bey, oteli 1 aylığına kiralamıştır. Atatürk ve askerleri, 18 gün boyunca bu otelde konaklamıştır.

Atatürk Evi Müzesi’nde, çalışma odası altında Atatürk’ün birçok kişisel eşyası da sergilenmektedir. Havza’da bulunduğu süre içerisinde kendisini ziyaret eden birçok önemli isim, bu odada kabul edilmiştir. Odada Telgraf makinesi, paşanın kullandığı kalemler de bulunmaktadır. Ayrıca ilk Cumhurbaşkanlığı forsu da odada sergilenmektedir.

Atatürk’ün Mesudiye Oteli’nde iken konakladığı odası da, ‘Yatak Odası’ ismi altında sergilenmektedir. Odadaki tüm malzemeler, birebir olup, değiştirilmemiştir.

İlk katta bulunan Havza Odası’nda ise Atatürk’ün el yazısı ile yazdığı bir belge bulunmaktadır. Bu evrakta, bölgeyi daha yakından tanımak için dönemin Kaymakamı’na sorduğu 12 soru bulunmaktadır.

Daima planlı olan paşanın, bu evrakı daha Havza’ya gelmeden önce yazdığı bilinmektedir. Milli Mücadelemizin ‘İlk Genelgesi’ de yine bu odada sergilenenler arasındadır.

79 adet etnografik eserin bulunduğu müze, Pazartesi ve Salı günleri kapalı olup diğer günler açıktır.  Müze, Medrese Mahallesi sınırları içerisinde ve Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Samsun otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Çamyatağı Köyü

Çam Yatağı Çam Yatağı

Çamyatağı Köyü ve bir diğer adı ile Lerdüge, ilk Tunç Çağı’ndan Roma Geç Dönemi’ne kadar yerleşim alanları içermektedir. Havza ilçe merkezinin 21 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve ilçenin en büyük köyü olan Çamyatağı Köyü’nde, çok sayıda Tümülüs bulunmuştur.

1946 yılında define avcıları tarafından tesadüfen bulunan ve maalesef tahrip edilen Tümülüsler, günümüzde koruma altındadır.

Döneminin önemli insanları için yapıldığı tahmin edilen Tümülüsler, bölgede sıralı halde bulunmaktadır. Definecilerin Tümülüslere olan ilgisi ise mezarların içlerindeki kişilerin hazine ile birlikte gömülmüş olma ihtimalleridir.

Bölgenin en büyük Tümülüs’ü ise 16 metre uzunluğunda ve 35 metre çapındadır. Definecilerin tahribatına uğramış olan Tümülüs’ün zirvesinin altına rastlayan kısımda mezar odası bulunmaktadır. Mezar odasında çeşitli boyalar ile yapılmış insan ve hayvan figürleri bulunmaktadır. 

Definecilere karşı önlem almak adına buradan çıkarılan tüm eşyalar, Ankara Arkeoloji Müzesi’ne gönderilerek koruma altına alınmıştır. Mezarlardan altın yüzükler, süs parçaları, kandiller ve zincirler bulunmuştur.

Ayrıca mezardaki kişiye ait yakılmış kemikler ve küller de tespit edilmiştir. Lerdüge Tümülüsleri’nin, milattan önce 1. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir.

Havza'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Havza gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Havza Günübirlik Gezilecek Yerler

Havza, Samsun’un görülmeye değer ilçelerinden biridir. Yakın konumunda yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da keşfetmenizi öneririz.


Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Havza’ya yaklaşık 85 km uzaklıktadır. M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş olan Amisos Antik Kenti Amisos Tepesi üzerindedir. Bölgede yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen eserler Samsun Arkeoloji Müzesi’nde meraklıları için sergilenmektedir.


Atakum Sahili

Atakum Sahili Atakum Sahili

Atakum Sahili Havza’ya yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Karadeniz’in tadını çıkarmak, denize nazır noktada bir şeyler yiyip içmek ve aktiviteler yapmak için oldukça uygun bir yerdir.

Samsun’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Samsun gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Havza’ya yaklaşık 120 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası birçok kuş türünün de göç yolu üzerindedir. Doğa gözlemi yapmayı sevenlerin ilgilendikleri bir alandır.

Havza'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Havza 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Büyük Camii

Büyük Camii Büyük Camii

Büyük Camii Havza’ya yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Samsun’un en büyük camisidir. 1300 yılında Hıdır Bey tarafından yaptırılmıştır.


Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı Havza’ya yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan Anıt Ağaç türkülere de konu olmuştur. Çınar Ağacı yanında bulunan değirmen de yöre halkı için büyük öneme sahiptir.


Yeni Köprü

Yeni Köprü Yeni Köprü

Yeni Köprü Havza’ya yaklaşık 120 km uzaklıktadır. 274 metre uzunluğunda olan köprü Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yapılarından biridir.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Havza çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.