Havza Tarihi Yerleri

Samsun’un güzide ilçelerinden birisi olan Havza’nın milattan önce 2000’li yıllarda kurulduğu bilinmektedir. Kuruluşunun Hitit Uygarlığı Dönemi’ne dayandığı Havza, Hititlerden sonra birçok küçük medeniyetin sınırları içerisine dahil olmuştur.

Büyük İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesinden sonra ise Makedonya İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir.

Milattan önceki son asırda ise Roma İmparatorluğu tarafından fethedilen Havza, tam 1000 yıl boyunca Roma sınırları içerisinde kalmıştır. 1071 yılında Anadolu’nun kapısının Türklere açılması ile beraber bir Türk toprağı haline gelse de, o dönemlerde çok sık yapılan haçlı seferleri ile sürekli el değiştirmiştir.

Nihayet 13. yüzyılda Selçukluların eline geçen Havza, sonrasında bir daha kaybedilmemek üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisine dahil olmuştur. Bölge, Osmanlı zamanından Amasya’ya bağlı olarak yönetilmiştir.

Havza’nın ilçe oluşu 1882 yılına dayanmaktadır. Cumhuriyet’in ilanından 2 sene sonra da Samsun iline bağlanmıştır. 

Cumhuriyetin ilan edilme sürecinde önemli gelişmelere ev sahipliği yapan Havza, Mustafa Kemal’in 1919’da Samsun’a iniş yaptıktan sonra geçtiği ilk ilçedir. Burada 18 gün kadar kalan paşa, Havza’ya iniş yaptığında rahatsızdır. Havza’nın şifalı sularında sağlığa kavuştuğu bilinmektedir. O dönem başkomutanın konakladığı ev, bugün Atatürk Evi olarak hizmet vermektedir.

Kurtuluş savaşının hazırlıklarının yapıldığı Havza, yine işgallere karşı ilk kez düzenlenen mitinglerin de yapıldığı yerdir. Bu mitinglerden birisini bizzat Mustafa Kemal düzenlemiş ve halkı coşkuya getiren sözler söylemiştir. Atatürk’ün İstanbul hükümetince görevden alındığı yer de yine Havza’dır. 

Havza kısmen ova ve kısmen de dağlık bir araziye sahiptir. Havza ilçe merkezinin 3 tarafı da dağlar ile çevrilmiştir. Çok stratejik demiryolları ve karayolları hatları, Havza’dan geçmektedir.

Havza'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Havza oteller listemize göz atabilirsiniz.


Havza Kaplıcaları

Havza Kaplıcaları Havza Kaplıcaları

Havza’nın en başlıca gelir kaynağı kaplıcalarıdır. Şifalı suları sayesinde asırlardır bölge halkına şifa dağıtan ilçe, bu nedenle bölge illerindeki vatandaşların uğrak yeri olmuştur. Kaplıca bölgesi ise Samsun-Ankara yolu üzerindeki bir tepede bulunmaktadır. Bu tepede 5 kaplıca yer almakta olup bunların 3’ü tarihidir. Büyük Hamam, Şifa Hamamı ve Maarif Hamamı tarihi iken, Modern Türk Hamamı ve Lokman Hekim Hamamı 1986 yılından sonra inşa edilmiştir. 

Havsa termal suları ortalama olarak 56 derece civarındadır. Tüm hamamlar, günlük 11 bin kişiye banyo hizmeti verebilmektedir. Yazımızın başında tarihi hamamlardan bahsettik, yazımızın devamında ise modern hamamlar hakkında bilgileri bulmanız mümkündür.

Samsun'da günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Samsun otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.

1986 yılında bulunan yeni kaynak suları sebebiyle yapılan Modern Türk Hamamı, 150 kişilik kapasiteye sahiptir. Tam ortasında bir havuz bulunmaktadır. Gündüz saatlerinde kadınlara ve geceleri erkeklere açık olan hamamın, 13 özel banyosu da mevcuttur.

Tarihi Maarif ve Büyük Hamam’a 50 metre mesafede olan Lokman Hekim Kaplıcası, 100 kişilik kapasiteye sahiptir. Hamam’da 24 özel termal banyo bulunmaktadır. Kaplıcaya giriş ücreti 12 TL’dir. Kese içinse 10 -15 TL ücret ödenmektedir.  

Havza'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Havza'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Atatürk Evi

Havza Atatürk Evi Havza Atatürk Evi

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a inişinden sonra konaklamak için o zaman otel olan bu binaya gelmiştir. Menderes Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi, milli mücadelenin ilk kıvılcımının atıldığı yer olması nedeni il çok önemli bir yapıdır.

Günümüzde müze olarak hizmet veren ve tüm halka açık olan binada, Atatürk’ün kişisel eşyaları, milli mücadelede kullanılan silah ve malzemelere ek olarak o dönemin Havza halkını çok iyi yansıtan günlük ve mutfak eşyaları da bulunmaktadır.

Atatürk, o dönemin ünlü liderlerinden Topal Osman ile görüşmesini bu otelde yapmıştır. Topal Osman, Atatürk’e ‘Emrinizdeyim Paşam’ diyerek ilk destek olanlardan birisidir. 

Atatürk’ün yaptığı bir diğer görüşme ise Rusya’dan gelen heyet iledir. Atatürk burada Rus heyetini, savaştan sonra Komünizme yaklaşabileceği şeklinde kandırmaktadır. Bu sayede hem Rusya’nın düşman olma potansiyelini yok etmiş, hem de savaşta Türk milletinin işine yarayacak silahları Rusya’dan rahatça alabilmiştir.

Ruslara neden Komünizme yaklaşacağız dediniz paşam diye soran yaverine ise, köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceksin gibi tarihi bir söz söylemiştir. Ruslar bu çok kritik hamle sonrasında, Kurtuluş savaşına silah ve yüklü altın ile destek olmuşlardır. 

1900’lü yıllarda yapıldığı düşünülen Mesudiye Oteli, Atatürk’ün Havza’ya ziyareti ile beraber tamamen paşaya tahsis edilmiştir. Atatürk’ün konakladığı oda ise bugün Gazi Odası olarak ziyaretçilere açıktır.

Binanın ilk yapılış amacının ise bir Ermeni Kız Yurdu olduğu düşünülmektedir. Ermenilerin bölgeyi terk etmesi ile beraber otele dönüştürülmüştür. 1922 yılkında ise devlet tarafından 4.500 liraya satın alınarak, belediye binasına dönüştürülmüştür.

50 yıldan uzun süre belediye hizmet binası olarak hizmet veren yapı 1993 yılında restore edilerek Atatürk Evi’ne dönüştürülmüştür.


Lerdüge Tümülüsleri

Lerdüge Tümülüsleri Lerdüge Tümülüsleri

Havza ilçe merkezine 21 kilometre mesafede bulunan Lerdüge Tümülüsleri, yine aynı adı taşıyan köyde bulunmaktadır. 5 adet Tümülüs’e sahip olan köy üzerinde, uzun yıllardır arkeolojik çalışmalar yürütülmektedir.

Yapılan arkeolojik çalışmaların neticesinde bölgeden milattan önce 100 ve milattan sonra 200 yılları arasında kullanılmış çok sayıda buluntu çıkarılmıştır. Tümülüs’ün en dikkat çeken yönü ise bulunan gömüt odalarının duvarlarındaki geometrik ve bitkisel motiflerdir.

1946 yılında başlayan arkeolojik çalışmalar sonucuna çıkarılan tüm buluntular, Ankara Arkeoloji Müzesi’ne gönderilmiştir. 

Gömütlerde altın süs gereçler, tunç kandiller ve çeşitli mutfak eşyaları bulunmuştur. 

Bölgeye ulaşmak için aynı zamanda Çamyatağı olarak da bilinen köy otobüslerine, Havza Otogarı’ndan binmek gerekmektedir. Özel aracı ile gidecek ziyaretçilerin ise Bafra-Havza yolunu takip ederek, yolun 18. kilometresinden Çamyatağı Köyü’ne sapmaları gerekmektedir.

Havza'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Havza gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Büyük Hamam

Büyük Hamam Büyük Hamam

Havza’daki turizm faaliyetlerinin ilk sırasında termal tatili gelmektedir. 2000 yılından bu yana aktif bir şekilde halkın kullanımına sunulan termal suların, birçok hastalığa derman olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Havza’da çok sayıda termal oteli de mevcuttur.

Termal suların içerisinde bol miktarda Bikarbonat, Arsenik ve Çelik bulunmaktadır. Bu suların cilt hastalıkları, malarya, bronşit, romatizma, böbrek, kadın hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıklarının üzerinde yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Havza’nın İç Anadolu’yu Karadeniz Bölgesi’ne bağlayan kara ve demiryollarını içermesi, onu çok stratejik bir konuma getirmiştir. O nedenle Atatürk’ün de Samsun’a ayak bastığında ilk uğradığı yer olan Havza, aynı zamanda hasta olan büyük önderi şifalı suları ile de iyileştirmiştir.

Tarihi Büyük Hamam’ın ise Romalılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Romalılar tarafından ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinemeyen yapı, Selçuklu Sultanı 2. Mahmud tarafından hamama çevrilmiştir. Hamam aynı zamanda Kızgözü ve Aslanağzı Hamamı olarak da halk arasında bilinmektedir. Bu hamamın suyundan 20 defa içen ve banyo yapan kimselerin, bir daha ömür boyu hastalanmayacağı efsanesi bulunmaktadır.

Hamam içerisinde soyunmalık alanlar mevcuttur. Hamamın ana kurnasına Aslanağzı ismi verilmiştir. Hemen onun yanındaki sütun ise Kız Gözü olarak adlandırılmaktadır. Hamamın kapasitesi 100 kişi olup,  gündüzleri sadece kadınlara hizmet vermektedir. Akşam saatlerinde ise erkekler hamamdan istifade edebilmektedir. Hamam içerisinde 22 ayrı banyo bulunmaktadır.

Şifa Hamamı olarak bilinen küçük hamam ise hemen büyük hamamın yanına 15. yüzyılın başlarında Amasya Emiri Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. 

Büyük hamama giriş ücreti 12 TL, kese ücreti 10 - 15 TL ve masaj 30 - 40TL.


Kurt Köprüsü

Kurt Köprüsü Kurt Köprüsü

Havza İlçesi’ne bağlı Tahna Köyü sınırları içerisinde yer alan Kurt Köprüsü’nün ne zaman inşa edildiği bilinmese de, Roma Dönemi’nde tamir edildiği bilinmektedir. İstavroz Çayı üzerinde bulunan bu antik köprünün iki büyük gözü mevcuttur.

Köprünün tam ortasında ise bir bekçi evi bulunmaktadır. Anadolu’nun en eski köprülerinden birisi olan Kurt Köprüsü, 2 metre genişliğe ve 12 metre yüksekliğe sahiptir.

Samsun'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Samsun gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Güvercinlik Tümülüsleri

Güvercinlik Tümülüsleri Güvercinlik Tümülüsleri

Güvercinlik Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Tümülüsler, Ormanlı yamaçlarının üzerine kurulmuş olup, beş adettir. Gösterişli bir mezardan ibaret olan bu Tümülüslerin altında, döneminin önemli insanları yatmaktadır. Bu nedenle mezarlarda önemli eşyalar bulunmuş ve bunlar Ankara Arkeoloji Müzesi’ne gönderilerek koruma altına alınmıştır.

Yapılan arkeoloji çalışmalarına göre Tümülüslerin, milattan önce 1. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Mahallesinin batı bölümünde kaya mezarı da yer almaktadır. Havza’nın kuzey doğusunda yer alan Güvercinlik Mahallesi’nde Roma ve Geç Antik Çağ’a ait birçok yerleşim alanı mevcuttur.


Maarif Hamamı

Maarif Hamam & Otel Maarif Hamam & Otel

Havza İlçesi’nin İmaret Mahallesi sınırları içerisinde bulunan hamam, yine Havza’nın meşhur hamamlarından olan Büyük Hamam’ın 50 metre yakınındadır. 2. Abdülhamit Dönemi’nde yaptırılan Maarif Hamamı, üzerinde bir de otel bulunmaktadır. Bu otel kısmı tarihi değildir, sonraları yaptırılmıştır.

Hamam içerisinde 1 havuz, 3 kurna ve 6 tek kurnalı özel bölümler bulunmaktadır. 100 kişinin aynı anda istifade edebildiği hamama son yıllarda 9 özel banyo daha eklenmiştir. Hamamın üzerinde ise konforlu odalara sahip olan 60 yataklı bir otel mevcuttur. Bu hamam da tıpkı Büyük Hamam gibi gündüz saatlerinde kadınlara, akşam saatlerinde ise erkeklere hizmet vermektedir.

Maarif Hamamı’na giriş ücreti 12 TL olup kese attırmak isteyen konukların 10 – 15 TL daha ödemesi gerekmektedir.

Havza'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Havza aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


İmarethane

İmarethane İmarethane

Kaplıcaların batısında bulunan İmaret Binası, kendi adını taşıyan İmaret Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

1429 yılında 2. Murat Dönemi’nde Amasya Valisi Yörgüç Paşazade Mustafa Bey tarafından yaptırılan bina duvarında; Tanrı Asklepios’a teşekkür ederim, yazmaktadır.

Bunu yazan kişinin, Havza sularının şifası ile hastalıklarından kurtulmuş birisi olduğu tahmin edilmektedir.

Havza'da birçok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Havza 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Havza Tepeleri

Havza Tepeleri Havza Tepeleri

Havza onlarca farklı küçük tepeden oluşmaktadır. Tarih boyunca insanlar, bu tepelerin çevrelerinde yaşam sürmüştür.

Baca Tepe, Yazıkışla Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tepe üzerinde erken Tunç Çağı, Demir Çağı ve geç Roma Dönemi’ne ait yerleşme kalıntıları bulunmuştur.

Belalan Tepesi, Tepecik olarak bilinmekte olan, Erikbelen Mahallesi’ndedir. Bulunan kalıntılar erken Tunç Çağı ve Demir Çağı Dönemi’ne aittir.

Ilıca Kasabası içerisinde de Cevizbaşı Tepesi, Ören Tepe, Gargo Tepe ve Kayalı Tepe bulunmaktadır. Bu tepelerin tamamında da erken, orta Tunç Çağı, Demir Çağı ve Roma Dönemi’ne ait yerleşimler bulunmuştur.

Gargo Tepe aynı zamanda Yusuf’un tepesi olarak da bilinmektedir.