Hakkari'nin İlçeleri

Hakkari, Türkiye’nin doğusunda yer alan şehirlerinden birisidir. Kuzeyinde Van, güneyinde Irak, doğusunda İran ve batısında ise Şırnak ile komşudur. Yüzölçümünün büyük bir bölümü dağlık alandan oluştuğu için zorlu coğrafi koşullara sahiptir.

Cilo Dağı, 4150 metreye ulaşan yüksekliği ile Hakkari’nin en yüksek noktası olarak kabul edilmektedir. Hakkari’nin ilçeleri hem tarihi yerleri ile ön plana çıkmakta hem de doğal güzellikleri ile bilinmektedir. Ziyaret edebileceğiniz 5 ilçeye ev sahipliği yapmaktadır. 

Hakkari'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Hakkari otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Yüksekova

Yüksekova Yüksekova

Hakkari’nin en fazla nüfusa sahip ilçesi Yüksekova, Hakkari il merkezine 78 kilometre uzaklıktadır. Yüksekova’nın tarihi eski zamanlara dayanmaktadır ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski adı Gever olan ilçe, 1936 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.

Yüksekova’nın İran ve Irak devletlerine sınırı vardır. Bölgenin etrafı dağlarla çevrilidir. Batısında Cilo Dağı, kuzeyinde Mor Dağı, doğusunda İran sınır dağları ve güneyinde Sipiriz Sıra Dağları bulunmaktadır. Cilo ve Sat Dağlarında buzul ve sirk gölleri bulunmaktadır. İlçe, karasal iklimin etkisi altındadır. Zengin alüvyon topraklarına sahip olsa da olumsuz iklim şartları yetiştirilen ürünleri de etkilemiştir. 

Yüksekova’nın dağlarında yayla turizmi yapılabilmektedir. Kandil Yaylası bunlardan bir tanesidir. Diğer yaylalarından bazıları da Ceyter, Mergezer, Meydanbelek, Mor Dağı, Vargenım ve Kanimasi’dir. 

Yüksekova’ya gelen ziyaretçiler hem tarihi yerleri görme hem de ilçenin vermiş olduğu doğal güzellikleri gözlemleme fırsatı yakalamış olmaktadırlar. Ziyaretçilerin ilçe de gezebilecekleri Seyithan Gölü, Dev Evleri, Büyükçiftlik Köyü Kalıntıları, önemli turistik güzergahları arasındadır.  

Hakkari'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Hakkari'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Şemdinli

Şemdinli Şemdinli

Şemdinli ilçesi ile Hakkari il merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 132 kilometredir. Şemdinli, Sümerlilerden Urartulara, Urartulardan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 

İran ve Kuzey Irak’ın sınırında bulunmaktadır. Genel olarak arazi yapısı dağlık ve engebelidir. Karabağ, Tahtataş Tepe, Süngü Tepe, Akpınar Dağı, Eldir, Elmira ve Geveroki ilçe sınırları içindedir. Helane, Geveruk, Bestereş ve Kani Şemdinli’nin önemli yaylalarındandır. Nisan ve Ekim aylarında bu yaylarda barınma imkanı vardır. İlçe genel olarak karasal iklimin etkisindedir. İlçenin bazı bölgelerinde kar yağışı, çığ ve aşırı rüzgar olabilmektedir. 

Şemdinli’de endemik bitki türlerinden olan ters lale soğanı, tahıl ürünleri, yem bitkileri ve üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şemdinli’yi ziyaret eden misafirler doğa yürüyüşleri, yayla gezintileri, endemik bitkileri gözlemleme, ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerine ziyaretler yapabilmektedir. Taş Köprü, Kelat Sarayı ve Kayme Sarayı, görülmesi gereken tarihi yerler arasındadır. 


Çukurca

Çukurca Çukurca

Çukurca ile Hakkari’nin merkezi arası yaklaşık 77 kilometredir. Çukurca, Hakkari ilinin en az nüfusa sahip ilçesidir. Çukurca’nın tarihi eski dönemlere dayanmaktadır. Urartu’dan Abbasilere, Abbasilerden Osmanlı’ya kadar birçok devletin egemenliği altında kalmıştır. İlçenin eski adı Çal’dır. Çukurca ismi, coğrafi yapısından gelmektedir. 1953 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. 

Çukurca, dağlarla çevrili bir araziye kurulmuştur. İlçe, 1285 metre rakıma sahiptir. İlçenin engebeli bir yapısı vardır. İlçe genelinde karasal iklim hakim olsa da rakımdan dolayı kışlar daha ılık geçmektedir. Sanayinin gelişmemiş olduğu ilçede incir ve nar yetiştirilmektedir. Çukurca, birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. Emir Şaban Medresesi, Çukurca Kalesi, Tarihi Taş Evler ve yaylalar, ilçeye gelen ziyaretçilerin gezebilecekleri yerler arasındadır.  


Derecik

Derecik Derecik

Derecik ile Hakkari’nin merkezi arası yaklaşık 190 kilometredir. Derecik, 2018 yılında ilçe statüsüne sahip olmuştur. Kuzey Irak sınırına yakın olan Derecik ayrıca engebeli bir yapıya sahiptir. 

Derecik’te genel olarak iklim, kışları kar yağışlı ve ılıman, yazları ise kurak geçmektedir. Bölgede Katina Tepesi bulunmaktadır. Derecik’te endemik bitki türlerinden ters lale yetiştirilmektedir. Hakkari’ye gelen ziyaretçiler Derecik’te doğa yürüyüşleri yapabilir ve Derecik Şehitliğini ziyaret edebilirler.  

Hakkari'de sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Hakkari gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


İl Merkezi

Hakkari İl Merkezi Hakkari İl Merkezi

Hakkari merkezinin tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Geçmiş dönemlerde Med, Pers, Selevkos, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.   

Karasal iklimin etkisi altında kalan il merkezinin rakımı 1720 metredir. Dağlarla çevrili bir araziye kurulu olduğu için engebeli bir araziye sahiptir. İl merkezi, Yüksekova’dan sonra en fazla nüfusa sahip ilçedir. 

Ziyaretçilerin gezebilecekleri birçok doğal ve tarihi güzelliğe sahiptir. Meydan Medresesi, Cennet Cehennem Vadisi, Durankaya Yaylası ve Merga Bütan Kayak Merkezi, bu yerlerden bazılarıdır. Hakkari Kar Festivali, Merga Bütan Kayak Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Hakkari’ye festival zamanı gelen ziyaretçiler, birçok etkinliğe katılma fırsatına sahiptirler. Şehre gelen ziyaretçiler, Ters Lale Şenlikleri ve Berçelan Yaylası Şenlikleri’ne katılabilmektedirler.