Hakkari Tarihi Yerleri

Hakkari’nin tarihi oldukça eski çağlara dayanmaktadır. Yörede hakimiyet kurmuş ve yaşamlarını sürdürmüş olan medeniyetler arasında Sümerler, Asuriler, Babiller ve Medler yer almaktadır. İslam orduları 640 yılında Hz. Ömer zamanında Hakkari’yi fethetmiştir. 

I. Dünya Savaşı’nda Ruslar işgal etmiş ve 1918 yılında ise Çölemerik ve Gevaş işgalden kurtarılmıştır. Milli Mücadele sonrasında 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul ve Hakkari’nin beş bölgesi sınır dışında kalarak günümüzdeki haritada yer alan sınırı oluşmuştur. Hakkari’nin köklü tarihinden günümüze dek az sayıda eser ve yapı kalmış olsa da, hepsi görülmeye değerdir. 

Hakkari'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Hakkari hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Meydan Medresesi

Meydan Medresesi Meydan Medresesi

Meydan Medresesi, Hakkari’nin merkezindedir. Medreseye girişte yer alan kitabeye göre medresenin yapım tarihi 1700 ile 1701 yılları arasındadır ancak kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

Meydan Medresesi, düz damlı, dikdörtgen planlı ve iki katlı bir yapıya sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izlerin yer aldığı medrese, 1984 yılında restore edilmiştir ve günümüze dek ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi yapı Hakkari’nin en önemli yapıları arasındadır.

Meydan Medresesi’ne giriş ücretsizdir. 


Nasturi Kilisesi

Nasturi Kilisesi Nasturi Kilisesi

Nasturi Kilisesi Eski Hakkari’de yaşamış olan insanların ibadet yeridir. Kayaların oyulması ile yapılmış olan kilise, ibadet için zamanında önemli bir yermiş. Ancak kilise günümüze dek tam anlamıyla ulaşmış değildir, harabeye dönmüştür.


Koç Heykeli

Koç Heykeli Koç Heykeli

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yer alan Kaya Resimleri’nin yakınlarında bulunan Koç Heykeli, özenle çalışılarak yapılmış bir heykeldir. Kaya kütlesinin oyularak şekil verildiği heykel oldukça başarılıdır. 

Heykelin bu bölgede yer alan Nasturi Kilisesi’nden söküp alındığı tahmin edilmektedir. Boynuzları yuvarlak biçimde olan heykelin vücudu derin yarıklar ile belirginleştirilmiştir.

Hakkari'de eski tarihi yapıları ve görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Hakkari'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Urartu Mezarlığı

Urartu Mezarlığı Urartu Mezarlığı

Hakkari’nin merkezinde bir lise inşaatı sırasında ortaya çıkan Urartu Mezarlığı, oldukça önemli tarihi buluntulardır. Yapılan incelemelerle birlikte M.Ö. 1000’li yıllara dayanan tarihi bulunan mezar odası, Urartu Dönemi ve Erken Demir Çağı’ndaki mezarlarla benzer özellikler taşımaktadır. 

Urartu Mezarlığı’na benzeyen bir başka örnek de Van Karagündüz nekropolü kazılarında bulunmuştur. 


Kayme Sarayı

Kayme Sarayı Kayme Sarayı

Kayme Sarayı, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar Köyü’ne yakın bir konumdadır. Kayme Sarayı’nın kitabesinde yer alan bilgilere göre saray 1909 ile 1911 yılları arasında yaptırılmış olup, kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

Kayme Sarayı’nın günümüze dek yalnızca kuzey ve batı duvarları ulaşabilmiştir. Sarayın üstü tamamen yıkılmıştır. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Hakkari İl Özel İdaresi, Kayme Sarayı’nda restore çalışmalarına başlamışlardır.


Dev Evleri (Dirheler)

Hakkari Dev Evleri Hakkari Dev Evleri

Dev Evleri, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Tirşin Yaylası’nda yer almaktadır. Asur Devleti’nin saldırılarını haber almak amacıyla yapılan Dev Evleri, yaylanın güvenliğini sağlamakta amacıyla inşa edilmiştir. 

Kayalara oyulmuş olan devasa boyutlardaki evlerde gözetleme işi yapılmaktaymış. Savunmanın önem arz ettiği Hakkar kabilesi Dev Evleri sayesinde hayvancılığı da ilerletmiştir. 

Hakkari'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Hakkari gezi rehberi sayfasında listeledi.


Kaya Resimleri

Kaya Resimleri Kaya Resimleri

Kaya Resimleri Hakkari’nin Cilo Dağı ve Sat Dağları’nın Gevrek Vadisi’nde sarp kayalıklar üzerine çizilmiştir. İnsana benzer sureti olan bu Kaya Resimleri, yapıldığı döneme ait ipuçları barındırmaktadır. İnsan suretinin yanı sıra dağ keçileri, bizon ve diğer çeşitli av hayvanları da çizilen resimler arasındadır. 

1938 yılında gün yüzüne çıkarılan eserlerin üzerinde yapılan araştırmalara göre 7500 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Bu kaya resimlerine ayrıca Azerbaycan’da ve Filistin’de rastlanmıştır. 


Şemdinli Taş Köprüsü

Şemdinli Taş Köprü Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Taş Köprüsü, Hakkari’nin Şemdinli ilçe sınırları içerisinde yer alan Bağlar Köyü’nde bulunmaktadır. Taş Köprü, Şemdinli Deresi üzerine inşa edilmiştir ancak kim tarafından hangi yılda yaptırıldığı bilinmemektedir.

Şemdinli Taş Köprüsü, 21 metre uzunluğunda ve 11 metre yüksekliğindedir. Yüksek dağlar arasındaki vadinin orta yerinde yer alan köprü, gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.


Hakkari Kaledibi Buluntuları (Hakkari Stelleri)

Hakkari Kale Dibi Buluntuları Hakkari Kale Dibi Buluntuları

Kaledibi’nde yapılan çalışmalar sırasında tarihi aydınlatacak çok eski zamanlardan günümüze dek ulaşmayı başarmış eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Aralarında insan figürlerinin de işlenmiş olduğu 13 mezar taşı (stel) bulunmuştur.

Hakkari Stelleri yüzeyinde kaba şekilde işlenmiş insan, hayvan ve savaş aleti motifleri bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarla bu buluntular düzenlenip temizlenmiştir.