Hakkari'de Gezilecek Yerler

Hakkari, ülkemizin en doğu kesiminde yer alan ve aynı anda iki farklı ülkeye sınır olan bir şehir olarak, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en zor mevsim şartlarına sahip olduğu noktalarından birisidir. Oldukça yüksek rakıma sahip şehir, çok eski tarihe ve olağanüstü cezbedici doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Turizm alanında ismini fazla duyurmamış olsa da, bünyesinde barındırdığı kendine has güzellikleri ile görenlerin bir kez daha gitme hissini uyandıracak türde yapısı vardır. Urartulara dayanan binlerce yıllık tarihi güzelliklerinden 3500 metre rakıma sahip doğası ile Hakkari, gezilecek yerler bakımından oldukça fazla seçeneğe sahiptir.

Hakkari'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Hakkari otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Cennet – Cehennem Vadisi

Cennet - Cehennem Vadisi Cennet - Cehennem Vadisi

Hakkari il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Cilo Dağı üzerindeki Cennet – Cehennem Vadisi, sadece Hakkari’nin değil, aynı zamanda Türkiye’nin en gözde güzelliklerinden birisidir. Vadinin öne çıktığı en önemli nokta, 4 mevsimin bir arada yaşandığı yer olmasıdır.

Bir anda bitkiler çiçek açarken, diğer yanda dağlarda kar görmek mümkündür. Yaklaşık 3 bin 500 rakımı ile enfes manzara seyrinin yanı sıra dağcıları için benzersiz bir deneyim fırsatı da sunmaktadır. Doğaseverlerin ve dağ sporları severlerin gezilecek yerler arasında sıklıkla ziyaret ettiği bir noktadır.


Seyithan Gölü

Seyithan Gölü Seyithan Gölü

Hakkari’nin en yüksek noktalarından birisi olan Cilo Dağı’nda bulunan Seyithan Gölü, buz gibi suyu ve eşsiz mavisi ile Hakkari doğal güzellikleri listesinde kendine yer edinmiştir. Göl, hemen yanı başında eriyen karların erimesiyle oluşmuştur.

İsmini av düşkünü olan ve her ava çıktığında bu gölün kenarında dinlenen Hakkari Beyi’nin oğlu Seyithan’dan alan göl, yaz kış ayrı bir cazibeye bürünmektedir. Etrafı kısmen kayalık alanlarla çevrili olan göl, eşsiz manzara seyri sunmaktadır. Doğal güzellikleri ile gezilecek yerler arasındadır.


Meydan Medresesi

Meydan Medresesi Meydan Medresesi

Hakkari’nin merkezi mahallelerinden birisi olan Biçer Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 1700-1701 yıllarında yapılan Meydan Medresesi, Anadolu Selçuklu Devleti’nden Osmanlı’ya miras kalan bir mimariyle inşa edilmiştir. Kimin tarafından inşa edildiği bilinmese de, İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Düz kesme taşlarla inşa edilen medrese, kireçle kaplanmıştır. Düz bir çatısı vardır ve iki katlı inşa edilmiştir. Hakkari sınırları içerisinde orijinal yapısını günümüze kadar sürdürmeyi başarmış görülmeye değer ender yapılardan birisidir. Gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmalıdır.

Meydan Medresesine girişler ücretsizdir.


Urartu Mezarlığı

Urartu Mezarlığı Urartu Mezarlığı

Urartu Mezarlığı, Hakkari il merkezinde kazı sırasında yanlışlıkla gün yüzüne çıkmış önemli eserlerden birisidir. Lise kazısı sırasında ortaya çıkan mezarlarda yapılan incelemeler sonucunda, mezarlarından M.Ö. 1000’li yıllara kadar uzanan tarihinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Mezarlıkta bulunan mezar odasında ise Erken Demir Çağı’ndan ve Urartu Dönemi’nden kalma figürlere rastlanılmıştır. Günümüzde açık hava müzesi gibi sergilenen mezarda bulunan eserleri doğrudan gözlemlemek mümkündür.

Urartu Mezarlığı’na girişler ücretsizdir.


Kayme Sarayı

Urartu Mezarlığı Kayme Sarayı

Hakkari’nin en büyük ilçelerinden birisi olan Şemdinli’de yer alan Kayme Sarayı, tarihi noktaları ile ön plana çıkan Nehri Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmese de, kale alanındaki kazılarda ortaya çıkan kitabelerden 1909-1911 yıllarında inşa edildiği ortaya çıkmıştır. 

Kayme Sarayı’ndan günümüze yalnızca kuzey ve batı duvarları ulaşabilmiştir. Ne yazık ki kalenin üstü iklim şartlarından ötürü uçmuştur. Hakkari ilinin hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen tarihi yapısıdır. Şemdinli’nin en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır.

Kayme Sarayı’na girişler ücretsizdir. 


Dev Evleri (Dirheler)

Hakkari Dev Evleri Hakkari Dev Evleri

Dev Evleri ya da diğer adı ile Dirheler, Hakkari iline bağlı Yüksekova ilçesinin sınırları içerisinde Tirşin Yaylası’nda yer almaktadır. Hakkari’nin en eski yapılarından birisi olan Dev Evleri, Asur Devleti’nin saldırılarını önceden haber almak adına büyük kayalara oluşmuş dev yapılardan ibarettir.

Gözetleme kulesi amacıyla da kullanılan bu dev yapılardan günümüze kadar 3 tanesi orijinal halini koruyarak ulaşmıştır. Günümüzde Yüksekova ilçesinin en güzide manzara seyirlerini sunan noktalarından birisi olmayı başarmıştır. Savunma konusunda ilham kaynağı olmasından ötürü Hakkarlar, hayvancılığı daha yaygın hale getirmiştir. Görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

Dev Evleri’ne girişler ücretsizdir.


Peri Bacaları

Hakkari Peri Bacaları Hakkari Peri Bacaları

Hakkari ilinin Kapadokya’sı olarak nitelendirilen nokta, il merkezine yakın bir konumda olan Yavuzlar Köyü sınırları içerisindedir. Son antik çağ buluntuları olan Hakkari peribacaları, her mevsim farklı bir görünüm ile ön plana çıkmaktadır. Uzun zaman önce bölgede gerçekleşen volkanik patlama sonrası oluşmuş doğal yapılardır.

Kapadokya kadar geniş alana yayılamasa da bir hayli fazla peri bacası bulunmaktadır. Ancak içerisinde herhangi bir yerleşim yeri olmadığı için yalnızca doğal güzellik olarak, doğal oluşumları bünyelesinde barındırmaktadırlar. Hakkari'de gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.


Şemdinli Taş Köprüsü

Şemdinli Taş Köprü Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Taş Köprüsü, Hakkari ilinin merkezi ilçesi olan Şemdinli ilçesine bağlı Nehri Köyü içerisinde bulunmaktadır. 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılan köprü, ilçenin orijinalliğini korumuş yerleri arasındadır.

Ortalama yüksekliği 11 metre olmakla birlikte, uzunluğu 21 metredir. Nehri-Derecik-Irak yolunun ana bağlantı noktasını oluşturan köprü, oldukça derin bir vadidedir. Köprünün ayakları ise kayalıklara dayanmaktadır.


Durankaya Yaylası

Durankaya Yaylası Durankaya Yaylası

Hakkari il merkezinde yer alan Durankaya Yaylası, 2500 metre rakıma sahiptir. Rengarenk çiçekleri ve yemyeşil doğası ile özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edilmektedir.

Yayla üzerinde kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Bunların yanı sıra piknik ve mangal için de sıklıkla ziyaret edilen bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.


Berçelan Yaylası

Berçelan Yaylası Berçelan Yaylası

Berçelan Yaylası, birçok yerde olduğu gibi yaz aylarında yerli halkın hayvanlarını otlatmak için kullandığı bir yayladır. Yemyeşil doğaya sahip olup, Hakkari il merkezine 18 kilometre uzaklıktadır.

Berçelan Yaylası, kayak, dağcılık, doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyen doğa severlerin en popüler güzergahlarındandır.


Merga Bütan Kayak Merkezi

Merga Bütan Kayak Merkezi Merga Bütan Kayak Merkezi

Hakkari, kış aylarında ortalama 4 metreyi bulan karlar ile kaplanmaktadır. Yılın 6 ayı boyunca karla kaplı olup, kayak için büyük avantaj sağlamaktadır.

İl merkezinin 12 kilometre kuzeyinde bulunan Merga Bütan Kayak Merkezi'nde hem profesyoneller hem de amatör kayakçılar için uygun pistler mevcuttur. Kayak merkezi üzerinde 2700 metreden 3700 metreye kadar farklı kayak pistleri yer almaktadır.


Zap Vadisi

Zap Vadisi Zap Vadisi

Hakkari sınırlarındaki en popüler doğal güzelliklerden olan Zap Vadisi, Hakkari'nin iklimsel özelliklerinden farklı bir iklime sahiptir. Hakkari, yılın 6 ayı karlar altındayken, vadi Akdeniz iklimini andıran mikro iklim özellikleri taşımaktadır.

Zap Vadisi'nde dut, ceviz, nar, cennet hurması ve erik gibi birçok meyve yetişmektedir. Ayrıca her yıl düzenlenen Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali'ne katılarak eğlence dolu aktivitelere katılım sağlayabilirsiniz. Bu aktivitelerin başında rafting, yamaç paraşütü, kaya tırmanışları, off-road, paintball ve dağ tırmanışı gelmektedir. Gezi planınıza mutlaka dahil etmeniz gerekmektedir.


Hakkari Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı

Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

Hakkari Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı, Yüksekova, Şemdinli ve Hakkari merkezi arasında yer almaktadır. Türkiye sınırları içerisinde 45. milli park olarak bilinen Cilo Sat Dağları, dört mevsim karlar altında kalabilmektedir.

1930'lü yıllardan beri bu milli park üzerinde dağcılık aktivitesi gerçekleştirilmektedir. Doğal güzellikleriyle ve manzarasıyla herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Bunların yanı sıra üzerinde bulunan kaya resimleri de oldukça dikkat çekicidir.

Hakkari'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Hakkari gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Hakkari Günübirlik Gezilecek Yerler

Hakkari ve ilçeleri, hem tarihi hem de eşsiz doğası ile Türkiye'nin önemli illeri arasındadır. Gezilecek yerler, Hakkari ile sınırlı değildir. Hakkari'nin çevresi de gezilip görülmesi gereken yerler açısından zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır.


Vanadokya Peribacaları

Vanadokya Peribacaları Vanadokya Peribacaları

Van iline bağlı Başkale ilçesinde yer alan Vanadokya Peribacaları, Hakkari il merkezine 125 kilometre uzaklıktadır. Van iline bağlı Başkale'de bulunan Peribacaları ve bölgede gezilip görülmesi gereken yerleri arasında 17 bin civarı peribacası, 12 adet oyma ev ve 35 adet mağara vardır.


Zümrüt Dağı Kaplıcası

Zümrüt Dağı Kaplıcası Zümrüt Dağı Kaplıcası

Şırnak iline bağlı Beytüşşebap ilçesinde bulunan Zümrüt Dağı Kaplıcası, Hakkari il merkezine 116 kilometre uzaklıktadır. Şırnak'da Beytüşşebap'da bulunan kaplıca şifalı suyunun sıcaklığı 39 derecedir. Ayrıca konaklayabileceğeniz otellere de ev sahipliği yapmaktadır.