Hacıbektaş, Bektaşilerin Anadolu’daki en önemli dini merkezidir. Adını, Hacı Bektaş Veli’nin kurduğu ilim yuvası olan dergahtan almıştır. Hacıbektaş-ı Veli Horasan’ın Nişabur şehrinden gelerek buraya yerleşmiştir.
Anadolu kültürünün, Türk gelenek ve göreneklerinin İslamiyet’in esasları ile uyumlu, insan odaklı yorumunu buradan yaymış ve bu ilçede öğrencilerini yetiştirmiştir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki önemli etkilerinin yanı sıra Şamanik İnançlara sahip Türk boyları arasında İslamiyet’in yayılmasını da sağlamıştır.
1209-1271 yılları arasında bu bölgede yaşayan Hacı Bektaş Veli’nin adı, ölümünden sonra 1271 yılında bölgeye verilmiştir.
İlçenin, Hacı Bektaş Veli burada yaşamaya başlamadan önceki tarihi ise M.Ö 3200 yılına dayanmaktadır. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin tarihi ve turistik yapıları arasında dikkat çekenleri yine Hacı Bektaş Veli dönemine ait olanlarıdır.
Hacıbektaş'ta tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Hacıbektaş oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Hacı Bektaş Veli Türbesi
Hacı Bektaş Veli Türbesi
Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın avlusunun sonunda yer alan Altılar Kapısı, türbelerin bulunduğu Hazret Avlusu’na açılmaktadır. Hazret Avlusu’na girildiğinde tam karşıda Hacı Bektaş Veli Türbesi yer almaktadır.
Türbenin giriş kapısının etrafı mermer ile kaplıdır. Kare planlı bir yapı olan türbenin içerisinde Hacı Bektaş Veli’ye ait sanduka yer almaktadır. Külliyenin en önemli bölümüdür. Türbenin kapısının sağında ve solunda ise dergaha hizmet etmiş kişilerin sandukaları yer almaktadır.
Koridorun sağında çilehane olarak bilinen küçük bir oda, solunda ise Kırklar Meydanı bulunmaktadır. Burada dergah eşyalarının yanı sıra döneme ait çeşitli belgeler ve tarikatın ileri gelenlerinin sandukaları görülebilmektedir.
Hacıbektaş'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Hacıbektaş'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Çilehane
Çilehane
İlçe merkezinin 3 km doğusunda yer alan Çilehane, bir tepenin üstünde ve girişi – çıkışı olmayan bir mağaradır. Hacı Bektaş Veli’nin sağlığında bulunan tek yapı olmasından dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir.
Çilehane’de Hacı Bektaş Veli’nin inzivaya çekildiği söylenmektedir. Mağaranın bir insanın boyundan oldukça küçük bir deliği bulunmaktadır. Bu delikten yalnızca günahsızların geçebileceğine inanılmaktadır.
Çilehane kadar, mağaraya giden yol da tarihi önem taşımaktadır. Mağaraya giden yol boyunca dikilen ozanların heykellerinden dolayı bu yol Ozanlar Yolu olarak anılmaktadır.
Büyük ozan Mahsuni Şerif, vasiyeti üzerine buraya gömülmüştür. Daha sonra mezarının başına heykeli dikilmiştir.
Hacıbektaş'ta binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Hacıbektaş gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Balım Sultan Türbesi
Balım Sultan Türbesi
Külliyenin içerisinde üçüncü avlunun sağında Balım Sultan Türbesi bulunmaktadır. Balım Sultan Bektaşi tarikatının kurucusudur.
Yavuz Sultan Selim’in kumandanlarından Şahsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1519 yılında yaptırılan türbe, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Yontma taşlardan inşa edilen yapı, bal peteği rengindedir.
Hacıbektaş'ta lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivitelere imkan veren Hacıbektaş 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi
Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi
Birbiri ardına sıralanan 3 avludan ve avluların etrafında yer alan yapılardan oluşan Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi, 14. yüzyıl tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Yapımı tamamlandıktan sonra 16. yüzyıla kadar sürekli eklemeler yapılmıştır.
Batısında yer alan anıtsal giriş kapısından ilk avluya girilmektedir. Nadar Avlusu olarak adlandırılan ilk avlunun sağında çamaşırhane ve hamam yer almaktadır. Bunların önünde ise bir çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmenin adı ise Üçler Çeşmesi’dir. Avlunun sonunda ise bilet gişesi ve Üçler Kapısı görülmektedir.
Üçler Kapısı’ndan dergah yapılarının bulunduğu ikinci avluya geçilmektedir. Dergah avlusunun sağında, Aslanlı Çeşme ve Aşevi yer almaktadır. Solunda ise dergahın en eski yapısı olma özelliğine sahip olan Meydan Evi bulunmaktadır.
İki bölümden oluşan Meydan Evi, toplantı ve cem amaçlı kullanılmıştır. Külliye içerisinde bir de 2. Mahmut Dönemi’nden kalma mescit yer almaktadır.
Dergahın önemli ziyaret noktaları ise şöyledir;
Mısır Valisi Mehmet Ali Paşanın soyundan gelen Fatma Hanım tarafından 1853 yılında Hacı Bektaş Dergahı’na hediye olarak gönderilen Aslanlı Çeşme, Mısır İskenderiye mermerinden inşa edilmiştir. Çeşme üzerinde Arapça kitabesi bulunmaktadır.
1560 yılında inşa edilen aşevinin iki kanatlı büyük kapısı bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan bölümler arasında yer alan aşevinde, dönemin mutfak eşyaları sergilenmektedir. Burada ayrıca aşevi babasının mezarı bulunmaktadır.
Külliyenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan cami, 2. Mahmut döneminde 1834 yılında inşa edilmiştir. Caminin kısa bir minaresi bulunmaktadır. Günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.
Külliyenin değerli yapılarından biri de Mihman’dır. İç mekanı oldukça dikkat çeken bir mimariye sahip olan bu yapı, dergaha gelen misafirlerin konaklaması amacı ile inşa edilmiştir.
22-23 aralık 1919 tarihinde dergahı ziyarete gelen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, burada konaklamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı odada, büstü bulunmaktadır.
Hacıbektaş'ta iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Hacıbektaş toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.