Fatsa Tarihi Yerler

Tarihi M.Ö 400 yılına dayanan Fatsa’da ilk yerleşimler, Kolhlar, Driller, Mossinoikler, Halipler ve Tibarenler gibi yerli kabileler tarafından gerçekleştirilmiştir. M.Ö 675 yılına kadar bu yerli kabilelere ev sahipliği yapmakta olan bölge daha sonra Perslerin hakimiyeti altına girmiştir.

Bölgenin tarihine yönelik ilk adımlar bu şekilde gerçekleşirken, tarih sahnesindeki önemli rolünün başlangıcı Malazgirt Zaferi’ni işaret etmektedir. 

Osmanlı Dönemi’nde Canik Sancağı’na bağlı bir bölge olan Fatsa, 4 Aralık 1920 yılında Ordu’ya bağlı bir kaza olmuştur. 

Fatsa'da keyifli bir tatil geçirmek için Fatsa otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Bolaman Kalesi ve Konağı

Bolaman Kalesi ve Konağı Bolaman Kalesi ve Konağı

İlçenin sembolü haline gelen Bolaman Kalesi ve Konağı, Fatsa – Ordu Karayolu üzerindedir. İlçe merkezine ise 9 km mesafede yer almaktadır. Bu yapıların yapım tarihi bilinmemekle birlikte, mimari özellikleri incelendiğinde Pontus Rum Devleti Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir. İlçenin, günümüze kadar sağlam kalan en önemli yapılarıdır. 

Bolaman Kalesi, yapıldığı dönemde gözetleme amacı ile kullanılmıştır. Yapının üzerinde 19. yüzyıl tarihi eserlerinden bir Osmanlı Konağı bulunmaktadır. Bu alan, ziyaretçilerine, hem yüzyıllar öncesine ait taş kaleyi hem de Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi konağı aynı anda gezme imkanı sunmaktadır. 

Bolaman Konağı’nın bir diğer adı Haznedar Konağı’dır. Haznedar ailesi mensupları arasında yer alan Mehmet Bey tarafından inşa edilen yapı geçmişte ev olarak kullanılmıştır. 

Fatsa'nın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Fatsa'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Cıngırt Kaya Mezarları

Cıngırt Kaya Mezarları Cıngırt Kaya Mezarları

Fatsa ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan Cıngırt Kaya Mezarları, ilçenin batısında yer alan Görevi Deresi’nin üzerinde Yapraklı Köyü’ndedir. Kaya blokları üzerine kurulmuş antik bir yerleşim olan Cıngırt Kayası Yerleşmesi, kaya mezarlarına, dehlizlere, nişlere ve duvar kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Bölgenin dikkat çeken alanları arasında Elekçi Deresi’ne 45 derecelik eğimle inen merdiven yer almaktadır. Dibi asırlarca atılan taşlarla dolan bu oyuntunun 120 basamağı bulunmaktadır. Bu merdivenin, tepedeki kaleden, Elekçi Deresi’ne inen gizli bir yol olduğu düşünülmektedir

Fatsa'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Fatsa gezi rehberi sayfasında listeledi.


Manastır 

Fatsa’nın Dumlupınar Mahallesi’nde yer alan manastır, cezaevi yakınındadır. Kont Polenon tarafından inşa edilen yapı, ilk yapıldığı dönemde oldukça gösterişli bir şato görünümündedir. 

Bugün için büyük bir bölümü yok olan şatonun kalıntılarına halk tarafından Manastır adı verilmiştir. 

Fatsa'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Fatsa lüks oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Göreği Manastırı

Fatsa ilçe merkezine 5 km mesafede yer alan Göreği Manastırı, Evkaf Köyü’nün sınırları içerisindedir. Pond Devleti Dönemi’nde inşa edilen manastırın, kale, şato, kilise ve manastır bölümlerinin geçmişte yer aldığı ancak zamanla bu yapılar arasında en sağlam kalan bölümün manastır olduğu görülmektedir. 

Yapıldığı dönemde, bölgenin önem taşıdığı içerisinde yer alan bir gümüş paradan anlaşılmaktadır. Zamanında burada Hacı Sevda adında bir derebeyinin hüküm sürdüğü ve bu paraların onun adına basılan paralar olduğu anlaşılmıştır.

Fatsa'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Fatsa 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.