Elbistan Tarihi Yerleri

Elbistan’ın tarihi çok eskiye dayanmaktadır, bu sebeple ilçe höyükler açısından oldukça zengin bir birikime sahiptir. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre Elbistan, ilk kez Geç Hitit Dönemi’nde aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle Yukarı Ceyhan bölgesinde yoğunlaşan höyüklerden çıkan buluntular, Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilenmektedir. Bazı eserler ise İstanbul ve Ankara’ya gönderilmiştir.

Bizans ve Abbasiler arasında çok fazla el değiştiren Elbistan, Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Fakat Elbistan halkı bu fetih ile huzur bulamamıştır, zira Haçlı Seferleri dur durak bilmemiş ve her seferde Elbistan büyük maddi ve manevi zarara uğratılmıştır. 1. Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine dahil olan Elbistan, günümüze kadar Türk toprağı olarak kalmıştır. 

Onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle Elbistan, günümüzde çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi yapıların birçoğu yeterli bakımı ve korumayı görmediği için tahribata uğramış, birçok yapı ise yok olmuştur. 

Elbistan'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Elbistan oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ulu Cami

Ulu Camii Ulu Camii

Elbistan’ın adeta sembolü niteliğinde olan Ulu Cami, ilçenin Güneşli Mahallesi’nde yer almaktadır. Caminin kim tarafından yaptırıldığı, tam manası ile ispatlanamamış olsa da, ağırlıklı görüş Dulkadiroğulları lideri Alaüddevle Bozkurt Bey’in yeğeni Ali Bey tarafından yaptırıldığı yönündedir.

Şah İsmail isyanı sırasında yıkılan Ulu Cami, Osmanlı mimarisine göre tekrardan inşa ettirilmiştir. Osmanlı motifleri ile süslenmesi sebebiyle Ulu Cami ilk görüntüsünden farklı bir yapıya sahip olmuştur. Çok kez zarar gören cami, başta Kanuni Sultan Süleyman olmak üzere birçok padişah döneminde onarılmıştır. 

Dulkadiroğulları Hükümdarı olan Alaüddevle Bozkurt Bey’in mezarı hemen caminin yanında durmaktadır. Caminin son restorasyonu ise 2009 yılında gerçekleştirilmiştir.

İbadete açık olan Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 

Kahramanmaraş'taki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Kahramanmaraş otel listemize uğramayı unutmayın.


Elbistan Kız Kalesi

Elbistan Kız Kalesi Elbistan Kız Kalesi

Kahramanmaraş ve Elbistan’ın en önemli turizm değerlerinden birisi olan Kız Kalesi, Kahramanmaraş’tan Elbistan’a girişte ziyaretçileri karşılamaktadır. Bir tepe üzerinde duran Kız Kalesi, kent merkezine 10 kilometre mesafede olan Kalealtı Mahallesi’nin sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Neden yapıldığı ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen yapı, yarı yıkık ve bakımsız halde durmaktadır. Bölgeyi 200 metre tepeden görüyor olması nedeni ile Kız Kalesi’nin bir Roma İmparatorluğu Kalesi olduğu ve gözlem evi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. 

Bölge halkı tarafından fazlası ile ilgi görmesine rağmen, herhangi bir restorasyon çalışmasının yürütülmediği Kız Kalesi, bakımsızlıktan yok olmak üzere olan bir tarihi değerdir.

Elbistan'da bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Elbistan'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Çarşı Atik Cami

Çarşı Atik Camii Çarşı Atik Camii

Elbistan’ın en eski tarihi yapılarından bir tanesi olan Çarşı Atik Cami, adını içerisinde bulunduğu Çarşı’dan almıştır. Bu cami de tıpkı Ulu Cami gibi Alaüddevle tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan cami, dikdörtgen bir yapıya sahiptir ve Selçuklu Dönemi mimari çizgilerini taşımaktadır.

Cami son olarak 2005 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilerek, ibadet için ziyaretçilerin kullanımına tekrar açılmıştır. Elbistan’ın tam kalbinde yer alan Çarşı Atik Camii, Ulu Camii’nin 100 metre ilerisinde yer almaktadır.

Elbistan'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Elbistan gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Selçuk Hamamı

Selçuk Hamamı Selçuk Hamamı

Ulu Cami’nin sırtında bulunan Selçuk Hamamı, aynı zamanda Elbistan Kalesi’ne de yakın konumdadır. Elbistan’ın bilinen en eski yapılarından birisidir fakat bugün maalesef kullanılamaz haldedir. Yıkılmak üzere olan bu tarihi yapı, restorasyon beklemektedir. 

Ulu Cami ve Selçuk Hamamı arasında Dulkadirli Sarayı bulunmaktadır. Hamam, ziyaret edilebilecek durumda olmasa da, Elbistan’ın en önemli tarihi değerleri arasında bulunmaktadır.

Elbistan'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Elbistan 4 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Himmet Baba Camii ve Türbesi

Himmet Baba Camii ve Türbesi Himmet Baba Camii ve Türbesi

Yapım tarihi net olarak bilinmese de, Dulkadiroğulları döneminde yapıldığına kesin göz ile bakılmaktadır. Himmet Baba ise geçmiş asırlarda Elbistan’da yaşamış bir evliyadır. Döneminde etkisi büyük olması nedeni ile ölümünden sonra türbesi yaptırılmıştır.

İlk önce sadece türbe yapılmış olsa da, daha sonra mescitte eklenerek cami haline getirilmiştir. Klasik Selçuklu mimarisinin izlerine caminin birçok alanında rastlamak mümkündür. Türbe ve cami, son olarak 2009 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilmiştir. 

Türbe, Karaelbistan Mahallesi’nin sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkezden 5 kilometre uzaklıkta olan camiye Göksun-Elbistan yolu izlenerek 10 dakikada ulaşmak mümkündür. Cami ve türbe, yolun 5. kilometresinde Göksun’a doğru giderken solda kalmaktadır. 

Elbistan'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Elbistan havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Elbistan Höyükleri

Elbistan Höyükleri Elbistan Höyükleri

Elbistan’da onlarca farklı höyük bulunmakta ve bu höyükler, burada yaşamış geçmiş medeniyetlerin yaşamları hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Karahöyük: İlçe merkezine 20 dakika mesafede olan höyük, aynı ismi taşıyan Karahüyük köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Su kaynaklarına yakın olması nedeni ile kurulduğu yer oldukça verimli topraklara sahiptir. Bilinçsiz toprak kullanımları nedeni ile Karahöyük, ciddi manada zarar görmüştür.

Tilhöyüğü: İlçe merkezine 30 dakikalık mesafede bulunan Tilhöyüğü, Akbayır Beldesi’nde yer almaktadır. Adını ise kuzeyinde bulunan Til Ovası’ndan almıştır. Geçmişte oldukça aktif olarak kullanıldığı bilinen höyükte çok çeşitli renklere sahip mozaiklere rastlanmıştır. 

Bunlara ek olarak avcılıkta ve ev hayatında kullanılan taş aletler de bulunmuştur. Höyüğün önemli bir bölümü, bölge halkı tarafından tahribata uğratılmış ve uğratılmaya da devam etmektedir.

Gavurviran Höyüğü: İlçe merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunan Türkveren Köyü sınırları içerisinde bulunan Gavurviran Höyüğü, stratejik bir noktadadır. Ağırlıklı olarak seramik kap parçaları ve birkaç mimari kalıntı barındırmaktadır.

Bu üç höyüğe ek olarak Elbistan sınırları içerisinde Taşlı, Ozan ve Malap höyükleri gibi 20’den fazla höyük bulunmaktadır.