Elazığ'ın Meşhur Yemekleri

Elazığ, köklü geçmişe sahip bir ildir. Farklı medeniyetlerin Elazığ’da egemenlik kurmuş olması, kültürünün canlı kalmasına sebep olmuştur. Tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleri de Elazığ’ı ziyaret etmek için önemli bir etkendir.

Elazığ’ın köklü tarihinin getirilerinden birisi, mutfağının çok geniş lezzetler barındırmasına sebebiyet vermesidir. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile ziyaretçilerinin lezzet şöleni yaşamasına olanak tanımaktadır. 

Elazığ'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Elazığ otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Orcik

Orcik Orcik

Orcik’in popüler ismi cevizli sucuktur. Bu lezzetin kökeni Gürcistan’a dayanmaktadır. Orcik evde yapılabilecek bir lezzet değildir. Yapımı için üzüm veya dut şırası kullanılmaktadır. İpe dizilen cevizler bu şıra içerisinde batırılarak ortaya çıkan bir lezzettir. Elazığ Kapalı Çarşı’da bu tatlıyı bulabileceğiniz birçok mekan mevcuttur.


Patile

Patile Patile

Elazığ’ın hamur yemeklerinden birisi olan patile, kıyma, peynir veya patatesle yapılmaktadır. Un, su, maya ve tuz ile hamuru hazırlanarak bir saatten fazla bekletilmelidir. Patatesli patile için gerekli olan iç harç malzemeleri patates, soğan, salça ve pul biberdir. 

Patatesler ilk olarak haşlanmalıdır. Ardından ezilerek sıvıyağ dökülen bir tava içerisinde soğan ile patates kavrulup baharatı eklenir. Bekletilmeye bırakılan hamur, mandalina büyüklüğünde bezeler şeklinde ayrılır ve çok ince olmayacak şekilde açılır. Ardından iç malzeme içerisine eşit şekilde dağıtılarak hamur D şeklinde kapatılır. Kızgın yağda kızartılarak servis edilir. 

Elazığ'ın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Elazığ'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Gömbe

Gömbe Gömbe

Gömbe, Elazığ halkının mutfağında olmazsa olmaz yöresel lezzetler arasındadır. Hamur işi yemeklerden olan gömbenin içi için soğan, dana kıyma, biber salçası, domates salçası, iri dövülmüş ceviz, tuz ve sıvıyağ gereklidir. 

İç harcını hazırlamaya robot içerisinde çekilen soğanları sıvıyağ içerisinde kavurarak başlanmaktadır. Soğanların rengi pembeleşmeye başladıktan sonra içerisine kıyma ilave edilir. Sonrasında biber salçası, domates salçası, ceviz ve baharatlar ilave edilerek bir süre daha pişirilir. 

Hamuru ince bir şekilde açtıktan sonra tepsi içerisine hamur serilip her bir katmanının arasında iç harç azar azar eklenir ve tepsi dolana kadar bu işleme devam edilir. Ardından börek hazırlama işlemi tamamlandıktan sonra pizza şekli verilerek kesilir ve önceden ısıtılmış fırın içerisinde pişirilerek servise hazır hale getirilir. 


Harput Köftesi

Harput Köftesi Harput Köftesi

Harput köftesi, Elazığ’ın simgesi olan yöresel lezzetlerden birisidir. Birçok köfteye göre farklı özellikler göstermektedir. Harput köftesi için gerekli olan malzemeler yağsız kıyma, köftelik bulgur, kuru soğan, yumurta, kuru reyhan, maydanoz, domates salçası, tereyağı, sıvıyağ ve çeşitli baharatlardır. 

İlk olarak yağlar konulmadan bütün malzemeler eklenerek bir kap içerisinde karıştırılır. Karıştırdıktan sonra yarım saat civarı dinlendirilir ve şekil verilir. Bir tencere içerisine tereyağı, sıvıyağ ve salça eklenip kavrulur. Ardından reyhan, su ve tuz eklenir. Bu karışım kaynamaya başladıktan sonra köfteler içerisine atılıp 15 dakika civarı pişirilir.

Elazığ'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Elazığ gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Sırın

Sırın Sırın

Elazığ’a özgü yemeklerden birisi olan sırın, basit ve lezzetli yöresel yemekler arasındadır. Sırın yapımı için gerekli olan malzemeler un, su, yoğurt, sarımsak, tereyağı ve pul biberdir. İlk olarak hamur yoğrulup orta kalınlıkta yufka olana kadar açılır. Yufkalar tava içerisinde önlü arkalı pişirilir. Sonrasında ise rulo şeklinde sarılarak aralar üçer santim bırakılıp kesilir. 

Cam bir kap içerisine bu rulolar dik bir şekilde dizilir. Son olarak sarımsaklı ve yoğurtlu bir sos hazırlanıp üzerine dökülür ve tavada pembeleşen yağ da ilave edilerek servise hazır hale getirilir. 


Lobik Çorbası

Lobik Çorbası Lobik Çorbası

Lobik, Elazığ’da börülceye verilen isimdir. Yöre halkı bu lezzeti sıklıkla başlangıç olarak tercih etmektedir. Çorbanın yapımı için gerekli olan malzemeler lobik, aşurelik buğday, soğan, domates salçası, domates, sıvı yağ, pul biber, nane ve et suyudur. 

Çorbayı yapmadan bir gün önce buğday ve lobik su içerisinde bekletilir. İlk olarak çorba yapımında sıvıyağ içerisinde küçük doğranan soğanlar kavrulur. Birkaç dakika sonra doğranan domates ve domates salçası ilave edilir. Bir süre daha kavrulduktan sonra et suyu ilave edilir ve ardından buğday ve lobik eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişmesine birkaç dakika kala pul biber, nane ve tuz eklenerek servise hazır hale getirilir. 


Balakgazi Böreği

Balakgazi Böreği Balakgazi Böreği

Hem görsel hem de lezzet açısından mükemmel uyum içerisinde olan Balakgazi böreği, Elazığ’ın popüler börekleri arasında yerini edinmiştir. Krep malzemeleri için yumurta, süt, su, un ve tuz gereklidir. İçi için ise kavurma ve kaşar peynir kullanılmaktadır. 

İlk olarak krepler krep tavası içerisinde pişirilir. Ardından pişirilen kreplerin arasında kavurma ve kaşar eklenerek rulo şeklinde sarılır. Sarılan krepler ilk önce yumurta akın, sonra ise galeta ununa batırılarak yağ içerisinde kızartılır ve servise hazır hale getirilir. 

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Elazığ butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Harput Çorbası

Harput Çorbası Harput Çorbası

Ayran aşı olarak da bilinen Harput çorbası, Elazığ’da Ramazan ayının vazgeçilmez yöresel çorbaları arasındadır. Yapımında gerekli olan malzemeleri kuşbaşı et, patates, nohut, yoğurt, yumurta ve undur. İlk olarak kuşbaşı et düdüklü tencere içerisinde pişirilir. Nohut da önceden haşlanarak hazır hale getirilir. Haşlanan etin içerisine patatesler küp küp doğranır ve pişmeye bırakılır. Ardından nohutlarda bu tencerenin içerisine ilave edilir. 

Çorbanın terbiyesi için gerekli olan malzemeler yoğurt, un ve yumurtadır. Bu malzemeler homojen olana kadar iyice çırpılır. Ardından kuşbaşı et, patates ve nohut olan tencere içerisine dökülür ve pişirilir. Son olarak sosu hazırlanmalıdır. Sosu için gerekli olan malzemeler tereyağı, sıvıyağ, haspir ve nanedir. Bir tava içerisinde sos hazırlanıp çorbanın içine eklenerek servis edilir. 


Kibe Dolması

Kibe Dolması Kibe Dolması

Türkiye genelinde işkembe çorbası olarak bilinen kibe çorbası, Elazığ’ın yöresel lezzetleri arasındadır. Dolma malzemeleri için kuzu kıyma, pirinç, sıvı yağ, domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber ve kuru nane gereklidir. 

İlk olarak işkembeler küp küp doğranarak güzelce temizlenir. Temizlenen işkembelerin tek bir ağız kısmı açık kalacak şekilde dikilir. İç malzemeleri derin bir kap içerisine alınarak karıştırılır. Ardından dikilen işkembelerin içerisine doldurularak ağızları tekrardan dikilip üzerine su eklenerek düdüklü tencere içerisinde pişirilir. 

Elazığ'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Elazığ jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


İşkene 

İşkene İşkene

Elazığ yöresel yemekler listesinde yer edinen işkene, denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Gerekli olan malzemeler arasında soğan, sıvı yağ, salça, kavurma, tandır ekmeği ve maydanoz yer almaktadır. 

Kuru soğanlar halka şeklinde kesilerek yağ içerisinde kavrulur ve üzerine salça eklenir. Kavrulduktan sonra kavurma katılıp üzerine su dökülür. Bu lezzet pişerken servis tabağına kare şeklinde doğranan tandır ekmeği yerleştirilir. Sos piştikten sonra ekmeğin üzerine dökülür ve üzerine maydanoz serpiştirilerek servis edilir.