Elazığ Tarihi Yerleri

Doğu Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Bölgesi arasında bir geçiş noktasında bulunan Elazığ, gezilecek yerler bakımından çevre illere göre daha seçenek sunmaktadır. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Harput’a ev sahipliği yapan Elazığ, sınırlı sayıda doğal güzellik bulunmasına rağmen, tarihi güzellikler bakımından oldukça zengin bir listeye sahiptir.

Elazığ bünyesinde kalelerden hamamlara, türbelerden eski tarihi kalıntılara kadar birçok tarihi yer bulunmaktadır. Doğanın tarihi kucakladığı Elazığ’da gezilmesi gereken yerler ile unutulmaz bir tatil deneyimi elde etmek mümkündür. 

Elazığ'da kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Elazığ otelleri fiyat sayfamızda listeledik.


Harput Kalesi

Harput Kalesi Harput Kalesi

Elazığ'ın merkezi mahallelerinden olan Harput'ta, en gözde yapı olarak Harput Kalesi ön plana çıkmaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa ettirilmiştir. Boyutları ise her bir noktada farklılıklar göstermektedir. Kalenin ön cephesi 80 metre iken, güneyi 150-200 metre arasındadır. Buna karşılık yan cepheleri ise 400 metre kadardır. Yükseklik ise kuzeyde 100 metre, yanlarda ve arkada ise 200-300 metre arasında değişmektedir. 

Çeşitli bölümlerin geçen yıllar boyunca zarar görmesinden ötürü, zaman zaman restore çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca 2018 yılında UNESCO tarafından korunma altına alınan Harput Kalesi, şehre hakim bir noktada bulunduğu için sürekli olarak stratejik öneminden ötürü saldırılara maruz kalmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında 4800 civarında seramik, çanak, çömlek, mutfak eşyası, metal ok uçları, kemik objeler, cam bilezikler, düğmeler ve bakır sikkeler bulunmuştur.

Harput Kalesi'ne giriş ücretsizdir.


Kömürhan Köprüsü (İsmet Paşa Köprüsü)

Kömürhan Köprüsü Kömürhan Köprüsü

İsmet Paşa Köprüsü olarak da bilinen Kömürhan Köprüsü, Elazığ - Malatya karayolunun 51. kilometresinde bulunmaktadır. Fırat Nehri’nin üzerine inşa edilen köprü, Osmanlı padişahı 4. Murad tarafından yaptırılmıştır. Karakaya Barajı'nın yapılması ile sular altında kalmıştır. Tekrardan bir restorasyon geçirerek, 1986 yılında hizmete açılmıştır.

Fırat türküsüne de konu olan Kömürhan Köprüsü'nün hikayesi ise 4. Murad'ın Bağdat Seferi'ne kadar uzanmaktadır. 4. Murad, ordunun Fırat Nehri üzerinden zorlukla geçtiğini görünce, buraya bir köprü yaptırılmasını emretmiştir. Yapıldığı ilk dönemde tek gözlü betonarme bir yapıda iken, restorasyondan sonra birkaç tane daha göz eklenmiş olup, günümüzdeki hale getirilmiştir.

Elazığ'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Elazığ'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ'ın en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Elazığ Kapalı Çarşı, il merkezinde bulunmaktadır. Hem yerli halkın hem de turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihi bir görünümü ile hem tarihi güzelliği hem de yöresel insanların kültürünün gözlemleneceği en ideal noktalardan birisidir. 2013 yılında restorasyon geçirmiş olup, tarihi dokunun orijinalliğini bozacak unsurlardan kaçınılmıştır.

Elazığ Kapalı Çarşı içerisinde sayılan ürünler arasında Elazığ yöresine has Ağın leblebisi, baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri ve orcik gibi ürünler mevcuttur. Ayrıca şehrin yemek kültürünü de yine bu çarşı içerisinde yer alan restoranlardan öğrenmek mümkündür.


Ulu Cami

Ulu Camii Ulu Camii

Sadece Elazığ'ın değil, aynı zaman da Türkiye'nin de en eski camilerinden birisi olan Ulu Cami, 1156-1157 tarihlerinde Harputlu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyılın sonunda 20. yüzyılın ise belirli tarihlerinde restorasyon çalışmalarına tabi tutularak, onarımlar geçirmiştir. Ancak restorasyonlar orijinal yapısına zarar vermeden titizlikle gerçekleştirilmiştir.

Ulu Cami, iç avlu, son cemaat yeri ve iç cami olmak üzere üç kısımdan oluşturulmuştur. Dikdörtgen planlı duvarları moloz taştan, kubbe kemerleri ve minaresi ise tuğladan inşa edilen caminin iki kapısı vardır. Caminin minaresi Pizza Kulesi gibi eğri bir şeklide durmaktadır. Bunun sebebi ise bir söylentiye göre kalın gövdeli ve gittikçe daralarak inşa edilen bu minare bilinçli olarak eğri inşa edilmiştir. Diğer bir söylentiye göre ise deprem sonrasında minare eğri bir şekle dönüşmüştür.

İbadete açık olan Ulu Cami'ye giriş ücretsizdir.


Mansur Baba Türbesi

Mansur Baba Türbesi Mansur Baba Türbesi

Mansur Baba Türbesi, Elazığ'ın Harput Mahallesi içerisinde yer almaktadır. Bir zaviye olarak yapılmasına karşın, yerli halk tarafından Mansur Baba Türbesi olarak bilinmektedir. 16. yüzyılda yapılan türbe, rivayete göre Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya üzerine Harput’un manevi büyüklerinden Beyzade Efendi’nin huzurunda bir kazı gerçekleştirilmiştir. Kazıda büyük bir lahit bulunmuş ve içinde bir erkek, bir kadın ve iki çocuğun bulunduğu bir mezar ortaya çıkmıştır. 

Erkeğin mezarı açıldığında çürümemiş bir cesetle karşılaşılmıştır. Bunun üzerine olay telgrafla Şeyhülislamlık'a bildirilmiş ve gelen cevap üzerine bir türbe yaptırılmıştır. Mezar taşında Mansur yazdığı için, türbeye Mansur Baba adı verilmiştir. Kısa bir süre önce restore edilen Mansur Baba Türbesi sekizgen planlı olup iç kısmı orijinal şeklini muhafaza etmektedir. Üst örtü sistemi sonradan yapılmıştır. İki katlı anıtsal bir yapıdır.

Mansur Baba Türbesi'ne giriş ücretsizdir.

Elazığ'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Elazığ gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Meryem Ana Kilisesi (Kızıl Kilise - Süryani Kilisesi - Yakubi Kilisesi)

Meryem Ana Kilisesi Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Elazığ’ın Harput Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi olarak da bilinen kilise, Harput Kalesi'nin doğusunda konumlanmaktadır. M.S. 179 yılında inşa edildiği düşünülen yapı, yapıldığı ilk dönemde putperestler tarafından putların saklanması için kullanılan bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.

Dört bölümden oluşan kilisenin ilk bölümünde lahit ve lahitin üzerinde Süryanice kitabesi vardır. İkinci bölümde, dilek taşı duvarı şeklinde, dilek tutularak üzerine küçük taşların yapıştırıldığı duvar bulunmaktadır. Üçüncü bölüm ayin bölümü olarak kullanılırken, dördüncü bölüm iki simetrik odaya sahiptir.

Meryem Ana Kilisesi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ'ın Üniversite Mahallesi'nde bulunan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 30 Nisan 1965 yılında kurulmuştur. İlk olarak Keban ve Karakaya Baraj projelerinin hayata geçişi sırasında yapılan kazılar ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan eserlerin muhafaza edildiği bir yer olarak ön plana çıkmıştır.

Kurulduğu ilk alan Alacalı Mescit olmasına karşın, 1982 yılında tarihi eserler yeni binasına taşınmıştır. Yeni yapılan bina içerisinde yaklaşık 15 bin adet arkeolojik ve 5 bin adet etnografik eser sergilenmektedir. Sergilenen eserler ise arkeolojik eserler ve sikke salonu, halı ve kilim galerisi ile etnografya salonlarında sunulmaktadır. 

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne giriş 5 TL'dir.


Şefik Gül Kültür Evi

Şefik Gül Kültür Evi Şefik Gül Kültür Evi

Elazığ’ın Harput Mahallesi'nde yer alan Şefik Gül Kültür Evi, 1830 yılında inşa edilmiştir. Eski bir konak olan yapı, yapıldığı günden bu yana onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Elazığ’ın kültürel ve geleneksel yaşantısını yansıtan etnografik eserlerin sergilendiği bir müze görevi görmektedir.

19. yüzyılın standart mimarisini ve ev yaşantılarını yansıtmaktadır. Ev içerisinde o dönemin etnik mobilyalarından geleneksel dekorasyon malzemelerine ve mutfak eşyalarına kadar hemen her detayı görmek mümkündür. 

Şefik Gül Kültür Evi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Kültür Parkı

Elazığ Kültür Parkı Elazığ Kültür Parkı

Elazığ il merkezinde yer alan Elazığ Kültür Parkı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük parkı olmasıyla ün kazanmıştır. Oldukça geniş alana yayılan kültür parkında, göz dolduran mimarisiyle irili ufaklı birçok yapı mevcuttur. Üstelik park içerisinde gençlik merkezi adı altında dokuz adet kafe ve restoran yer almaktadır. Bu yapıların asıl önemi hepsinin tarihsel bir devre ithafen dekorlara ve tarihsel açıklamalara sahip olmasıdır.

Parkın içerisinde oldukça geniş bir göl yer almaktadır. İçindeki göle ve tarihi yapılara ek olarak 1500 kapasitesi bulunan amfi tiyatro ve konferans salonu mevcuttur. Ek olarak 2720 metrekarelik bir alana sahip olan spor tesisleri içerisinde soyunma odaları, duşlar, kafeteryalar ve seyir amaçlı tribünler bulunmaktadır. Gece veya gündüz fark etmemeksizin, aile ile birlikte zaman geçirilebilecek açık ve kapalı birçok alanı vardır.


Üryan Baba Türbesi

Üryan Baba Türbesi Üryan Baba Türbesi

Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Üryan Baba Türbesi, Elazığ il merkezinde bulunmaktadır. 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen türbe, Bizans mimari etkisinde oluşturulan bir yapı olarak günümüze kadar orijinal yapısını koruyarak ulaşmıştır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Sufilerin en önemli ismi olarak gösterilen Üryan Baba öldükten sonra da adına bu türbe yaptırılmıştır.

Kaya üzerine inşa edilmiş olan yapı, bünyesinde mescit ve türbe gibi yapıları barındırmaktadır. Mescidin planı dikdörtgen olmasına ek olarak duvarları moloz taşla örülüdür. Üzeri ise sac çatı ile örtülüdür. Türbe kapısı yuvarlak kemerli olmakla birlikte üzerinde bir adet kitabe mevcuttur. Türbenin asıl önemi Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için büyük etki etmesidir.

Üryan Baba Türbesi'ne giriş ücretsizdir.


Harput Antik Kenti

Harput Antik Kenti Harput Antik Kenti

Harput Antik Kenti, Elazığ'ın merkezinde bulunan Harput Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapılan kazılar sonunda MÖ 2000'li yıllarda ilk yaşamın gerçekleştiği ortaya çıkmış olmasından dolayı, burasının Elazığ'ın ilk yerleşim yeri olduğu belirlenmiştir. Hurrilerin ilk defa yerleştiği şehir, sonrasında Hitit egemenliği altına girmiş ve sonrasında Anadolu'da kurulan çeşitli devletlerin altında varlığını devam ettirmiştir.

Antik kent sınırları içerisinde günümüze kadar farklı dönemlerden birçok eser varlığını sürdürmüştür. İçlerinde en çok dikkat çeken ve ismini bulunduğu konumdan alan Harput Kalesi'dir. Ayrıca çeşitli ören yerleri, yapılar ve farklı dönemlere ait heykeller de mevcuttur. Antik kentin içerisinde farklı işletmeler tarihi dokuya zarar vermeden hizmet vermektedir. Bu sayede bir yandan tarihi güzelliği keşfederken bir yandan da, Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Harput'u seyredebilirsiniz.

Harput Antik Kenti'ne giriş ücretsizdir.


Arap Baba Mescidi ve Türbesi

Arap Baba Mescidi ve Türbesi Arap Baba Mescidi ve Türbesi

Elazığ'ın merkezi mahallelerinden olan Harput’ta bulunan Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Selçuklu Devleti döneminde 678 yılında inşa edilmiştir. Selçuklu mimarisinin günümüze kadar ulaşan en önemli örneklerinden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Yapı, ismini hemen alt kısmında bulunan mumyalanmış bir mezardan almıştır. Yerli halk bu mezarı Arap Baba olarak nitelendirmiştir.

Bir rivayete göre bölgede kuraklığın ve kıtlığın hakim olduğu yıllarda Selvi adlı yaşlı bir kadın rüyasında Arap Baba’nın başı kesilip bir dereye atılırsa yağmur yağacağını görür. Rüyayı birçok kez gördükten sonra Arap Baba’nın başını gövdesinden ayırır ve kesik başı dereye atar. Daha sonrasında ise yağmurun yağdığını görünce buraya bir mezarlık yapar. 

Arap Baba Mescidi ve Türbesi'ne giriş ücretsizdir.

Elazığ'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Elazığ 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Hoca Hasan Hamamı

Hoca Hasan Hamam Hoca Hasan Hamam

Elazığ'ın tarihi noktaları ile ön plana çıkan Harput Mahallesi'nde yer alan Hoca Hasan Hamamı, günümüze kadar ulaşabilmiş klasik Osmanlı tipi hamamlardan birisidir. Diğer hamamlar gibi soyunma, ılıklık ve yıkanma gibi farklı bölümlere sahiptir. Günümüze kadar ulaşmış bölümleri arasında iki giriş kapısı oldukça sağlam bir şekilde görülmektedir. Kapılardan batı kısmındaki sade iken, doğu kapısı kubbeli bir yapıya sahiptir.

Hamamın soyunma bölümü kare planlı olup, üzeri kubbe ile örtülmüştür. Ilıklık bölümü yıkılmıştır. Ancak yıkanma yerine geçmek için bu alandan geçilmelidir. Yıkanma yeri ise diğer yerlere göre sağlamlığını korumuş ve kubbeli yapısı ile dikkat çekmektedir.

Hoca Hasan Hamamı'na giriş ücretsizdir. 


Kazım Efendi Türbesi

Kazım Efendi Türbesi Kazım Efendi Türbesi

Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde bulunan Kazım Efendi Türbesi, şehrin en önemli türbelerinden birisidir. 1894 yılında Harput’ta dünyaya gelen ve bölgede yaşayan Nakşıbendi Tarikatı’nın son şeyhlerinden biri Kazım Efendi'nin 1967 yılında ölümünün ardından yapılmıştır. Oldukça ünlü bir hattat olan Kazım Efendi, doğduğu günden ölene kadar Elazığ'da insanları sohbetleri ile doğruya yöneltmiş olmakla birlikte, yöre halkı tarafından oldukça sevilen birisi olmuştur.

Bölge halkı için oldukça manevi bir değeri olan türbenin üzeri kubbelidir. Günümüzde hala gelip duaların edildiği manevi yerlerden birisi olarak ön plana çıkmıştır.

Kazım Efendi Türbesi'ne giriş ücretsizdir.

Elazığ'da tarihi mekanlara yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Elazığ 3 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Demirkapı Han

Demirkapı Hanı Demirkapı Hanı

Demirkapı Han, Elazığ’ın Alacakaya ilçesine bağlı Çakmakkaya Köyü'nde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 2 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen han, 4. Murad tarafından 1638'de Bağdat Seferi sırasında yaptırılmıştır. Alacakaya ilçesinin tek tarihi eseri olmasından ötürü büyük bir önem arz etmektedir.

Elazığ'ın bir zamanlar önemli ticaret yolları üzerinde bulunmasından payını alan ilçe, Gülek Boğazı’ndan Karadeniz’e ulaşan kervanların konaklaması için yaptırılmıştır. Günümüze kadar orijinal yapısını çok az korumuş olmakla birlikte, hanın bazı odaları hala eski yapısını yansıtmaktadır.

Demirkapı Han'ına giriş ücretsizdir.