Elazığ İlçeleri

Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Elazığ, hem doğal güzellikler hem de tarihi yerler bakımından birçok seçeneğe ev sahipliği yapmaktadır. Bünyesinde barındırdığı sınırsız güzelliğin, ilçelerine yayılması, sadece il merkezinin değil, aynı zamanda Elazığ ilçelerinin de turizm alanında gelişmesine katkı sağlamıştır.

Türkiye'nin en büyük ikinci barajına da ev sahipliği yapan Elazığ ilçelerinde kanyonlardan baraj seyrine, yeşil ile mavinin buluştuğu benzersiz güzelliklerinden görenleri hayrete düşüren tarihi güzelliklerine kadar birçok seçeneği görmek mümkündür. Elazığ tatili sırasında Elazığ ilçeleri ile bambaşka bir tatil deneyimi elde etmeniz mümkün olacaktır.

Elazığ'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Elazığ hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Maden

Maden Maden

Maden, Elazığ’ın 77 kilometre güneydoğusunda kalan ilçesidir. 937 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçe, 1054 metre rakıma sahiptir. Maden’in tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Bölgeye sırası ile Mitanni Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Selçuklu Devleti egemen olmuştur. Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim 1515 yılında bölgeyi Osmanlı topraklarına katmıştır. 

Maden’in büyük bir bölümü dağlık ve engebelidir. Yerli halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarihi Saat Kulesi ve Hükümet Konağı, Gezin Beldesi ve Hazar Gölü, Muhammed El Katali Türbesi, Camii Kebir, Çitli Höyük, Şeyh Muhammed Kattali Türbesi ve Gezin Köyü, Maden ziyaretinizde keşfe çıkabileceğiniz turistik yerlerdir. 


Sivrice

Sivrice Sivrice

Elazığ il merkezinden Sivrice arası 31 kilometre uzaklıktadır. 1266 metre rakımlı ilçenin yüzölçümü 648 kilometrekaredir. Bizans Dönemi’nde Arap orduları tarafından defalarca saldırıya uğramış ve 1071'de Selçukluların bölgeyi almasına kadar defalarca el değiştirmiştir. İlçe 1243'te İlhanlılar, 1366'dan Memlükler, 1465'te Akkoyunlular ve 1514’te ise Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir.

Tuğla, gübre ve çanak çömlek imalatı, yerel ekonominin önemli parçalarıdır ve arıcılık da yaygındır. Turizm açısından da sürekli ilerleme kaydetmektedir. Özellikle yaz aylarında mesire alanları hem piknik hem de kamp için çok tercih edilmektedir. Hazarbaba Kayak Merkezi ve Hazar Gölü,  Sivrice’nin en popüler turizm güzergahlarıdır. 

Elazığ'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Elazığ'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Karakoçan

Karakoçan Karakoçan

Karakoçan, Elazığ il merkezinin 102 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ilçesidir. Cumhuriyet Dönemi’nde kurulan yeni yerleşim yerleri arasındadır. İlçenin yüzölçümü 1083 kilometrekaredir ve 1090 metre rakıma sahiptir. 

Karakoçan halkı geçimini tarım, hayvancılık ve sanayi ile sağlamaktadır. İlçe sınırları içerisinde çok fazla tarihi yapı bulunmamaktadır. Gezip görülmesi gereken yerler arasında Kalecik Baraj Gölü ve Mesire Alanı, Hırsız Çeşmesi, Bağin Kalesi ve Golan Kaplıcası bulunmaktadır. 


Palu

Palu Palu

Palu, Elazığ il merkezinin 74 kilometre batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 840 kilometrekare olan ilçenin rakımı 1050 metredir. Milattan öncesine dayanan köklü tarihe sahip Palu’da yaşayan eski kavimler Hurriler, Hitiler ve Urartulardır. Daha sonrasında ise Roma, Bizans, Arap ve Selçuklu devletleri bölgeyi ele geçirerek egemenlik kurmuşlardır. Son olarak Osmanlıların eline geçerek önemli bir ticaret merkezi olmayı başarmıştır. 

Yerleşim şeklinin çok dağınık olduğu Palu’nun %70’lük bölümü dağlar ve %10’luk bölümü ise ovalar ile kaplıdır. Coğrafi koşullarından ötürü tarım ve hayvancılığın çok fazla yapılamadığı Palu’da şekerpancarı yetiştiriciliği aktif geçim kaynağıdır. Urartu Kralı Menaus'a ait taş kitabe, Cemşitbey Camii ve Türbesi,  Palu Kalesi, Eski Hamam, Ulu Camii, Dükkanönü Camii, Küçük Camii, Alacalı Mescit ve Tarihi Palu Köprüsü, Palu ziyaretinizde gezip görmeniz gereken turistik yerler arasındadır. 

Elazığ'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Elazığ gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kovancılar

Kovancılar Kovancılar

Kovancılar, Elazığ il merkezine 66 kilometre uzaklıktadır. Rakımı 980 metre olan ilçenin yüzölçümü 962 kilometrekaredir. Köklü geçmişe sahip Kovancılar’ın en eski tarihi yerleşim bilgilerine ulaşılamamıştır. Fakat geçmişinin milattan öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. 

Şahmiran Dağı’nın eteğine kurulu olan Kovancılar, düz bir alan üzerindedir. İlçede yaşayan yerli halkın çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Ayrıca Türkiye’de şeker pancarı, ayçiçeği ve pamuk üretiminde de etken bölgelerdendir. Kovancılar’ın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasında Tarihi Kilise – Ekinözü Kağtsrahayeats Manastır, Çakırtaş (Hoşmat) Kilisesi, İbrahim Bey Sarayı, Heybet Dağı, Anıt Ağaç ve Ekinözü Köyü yer almaktadır. 


Keban

Keban Keban

Keban, Elazığ il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır ve il merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. Keban’ın geçmişinin hangi tarihlere uzandığı kesin olarak bilinmese de, İlk Çağ’a dayandığı tahmin edilmektedir. Keban’ın yükselişi Osmanlı Dönemi’nde gerçekleşmiştir. İlçenin toplam yüzölçümü 510 kilometrekaredir. Rakımı ise 816 metredir. 

Keban’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Keban Baraj Gölü, Dördüncü Murat Köprüsü, Yusuf Ziya Paşa Camii ve Türbesi, Çırçır Şelalesi, ilçe ziyaretinizde keşfe çıkabileceğiniz turistik güzergahlardır. 

Elazığ'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Elazığ aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Ağın

Ağın Ağın

Ağın, Elazığ ilinin 85 kilometre kuzeybatısında yer alan ilçesidir. Bölgenin en eski tarihi M.Ö. 16. yüzyıla dayanmaktadır. Belirli dönemlerde farklı kavimlerin göçleri ile sürekli farklı medeniyetleri ağırlamıştır. Yüzölçümü 268 kilometrekare ve rakımı ise 900 metredir. Ağın’ın büyük bir bölümü plato özelliği göstermektedir. 

Elazığ il merkezinden Ağın'a erişim Roma kemer köprüsü olan Karamağara Köprüsü ile sağlanıyormuş. 1974 yılında Keban Barajı rezervuarının su baskını başladığında köprü sökülerek kesme taşları Elazığ Müzesi'ne taşınmıştır. Belirli bir süre feribot ile ulaşım sağlanmış, 2015 yılında ise köprü inşa edilip trafiğe açılmıştır. Yeni yapılan köprü, mevcut olmayan eski köprünün anısına Ağın Karamağara Köprüsü olarak adlandırılmaktadır. 

Ekrem İspir Konağı, Hastek Kalesi, Bademli Kaya Mezarları, Sülük Gölü, Şenpınar Çukuru, Kilise Düzü Höyüğü, Küşne Kilisesi, Bügelek Höyüğü, Koçan Camii, Kalpur Harabeleri ve Merkez Ulu Camii, Ağın’da gezilip görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerdir. 


Baskil

Baskil Baskil

Elazığ il merkezinin güneybatısında yer alan Baskil ilçesi, il merkezine 37 kilometre uzaklıktadır. Mezopotamya ve Anadolu’yu birbirine bağlayan konumda yer aldığı için tarih boyunca birçok medeniyetin yerleşim yeri olmuştur. Ayrıca bölge üzerinde Kalkolitik ve Neolitik dönemlere ait kalıntılara rastlanmıştır. 

İlçe halkının büyük bir çoğunluğu geçimini çiftçilik ile sağlamaktadır. Özellikle kayısı yetiştiriciliği çok yoğun bir şekilde yapılmaktadır. 1338 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçenin rakımı 1220 metredir. Tomisa Kalesi, Akkuş Köyü, Körpınar Höyüğü, Suyatağı Köyü, Işıklar Mezrası Mar Ahron Manastırı, Fırat Vadisi, Karaleylek Kanyonu, Sıdkı Bütün Zeynep Türbesi, Molla Süleyman Mezarı, Pir Kemal Türbesi, Teslim Abdal Türbesi, Hızır Baba Nişangâhı ve Pir Halil Mezarı, Baskil ziyaretinizde gezip görebileceğiniz yerlerdir. 


Arıcak

Arıcak Arıcak

Arıcak, Elazığ il merkezine 109 kilometre uzaklıktadır ve il merkezinin doğusunda yer almaktadır. İlçenin tarihi hakkında kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Fakat Kerbela Olayı’ndan sonra ilk yerleşimin gerçekleştiği düşünülmektedir. 

Engebeli arazi yapısına sahip Arıcak’ın büyük bir bölümü dağlıktır. 400 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçede rakım 1080 metredir. Bölgede yaşayan yerli halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arıcak’ta gezilip görülmesi gereken turistik güzergahlar arasında Tarihi Çınar Ağaçları, Hacı Ali Dağı, Tarihi Tegre Köprüsü ve Ziyaret Şelalesi yer almaktadır.

Lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Elazığ lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Alacakaya

Alacakaya Alacakaya

Alacakaya ilçesi, Elazığ il merkezinin 79 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Selçuklu Dönemi ile birlikte bölgede Türk hakimiyeti başlamıştır. Çaldıran Savaşı’ndan sonra ise Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 

Tepeler arasında kalan düzlük alanlara kurulu olan Alacakaya’nın büyük bir bölümü dağlıktır. 1060 metre rakıma sahiptir. Yüzölçümü ise 318 kilometrekaredir. Sori Şelalesi ve Murat Hanı - Demirkapı Han, Alacakaya ziyaretinizde gezebileceğiniz turistik güzergahlardır.