Edremit Tarihi Yerleri

Edremit bölgesi MÖ 1443 yıllarına tarihlenen Pidasus kentine kadar uzanmaktadır. Ancak Edremit ismi, MÖ 6. yüzyılda kurulmuş olan ve günümüzde Burhaniye ilçesine bağlı Ören Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Adramytteion antik kentine dayanmaktadır. Adramytteion kenti zamanla denizden gelen saldırılardan korunmak amacıyla iç kesimlere doğru, bugünkü Edremit’in bulunduğu yere kadar çekilmiştir. Şehrin kurucusu olan Adramys, Lidya kralı Kral Alyattes’in oğlu ve Krezüs’ün kardeşidir. Adramytteion, Lidyalılardan sonra Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliği altında kalmıştır.

I. Dünya Savaşı esnasında işgal edilen Edremit, Kuvayı Milliye hareketine verdiği destekle bilinen ilçelerden biridir. Edremit 9 Eylül 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtulmuştur.

Genellikle deniz turizmi ve Kaz Dağı’nda bulunan doğal güzellikleri ile bilenen Edremit, tarihi mekânlarının yanı sıra sahip olduğu müze ve galerileriyle de adından söz ettirmeyi başarmaktadır.

Edremit'te keyifli bir tatil için bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Edremit hotel sayfamızda listeledik.


Kurşunlu Cami (Hekimzade Yusuf Sinan Camii) 

Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii

Kurşunlu Cami, Edremit merkezde Hekimzade Mahallesi, Kurşunlu Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Edremit’in en eski camisi konumunda olan Kurşunlu Cami, Hekimzade Yusuf Sinan Camii olarak da bilinmektedir.

Hekimzade Yusuf Sinan’ın kimliği hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Selçuklu zamanında Edremit’in fethedilmesi esnasında büyük payı olduğu hatta orduya kumandanlık ettiği rivayet edilmektedir. Edremit 1231 yılında Selçukluların egemenliğine girmiş ve Yusuf Sinan bu camiyi yaptırmıştır. Kubbesinde bulunan kurşundan dolayı Kurşunlu Cami olarak adlandırılmıştır.

Hekimzade Yusuf Sinan 1300 yılında vefat etmiş ve kabri bu caminin yanı başında bulunmaktadır. Mezarında bulunan kitabe ise Balıkesir’de bulunan en eski kitabe olarak bilinmektedir. Caminin kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte 1231 ile 1300 yılları arasında Yusuf Sinan tarafından yaptırıldığı düşünüldüğünden yapılış zamanı bu yıllar arasına tarihlenmektedir.

Tek kubbeli olan caminin kemerleri tutan sütunları oldukça süslü bir yapıya sahiptir. Camide ahşap bir kapı bulunmakta olup ahşap oyma işçiliği ile dikkatleri çekmektedir. Bahçesinde çeşitli ağaçlar yer alan caminin bir de şadırvanı bulunmaktadır.

Edremit’e gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri olan Kurşunlu Cami günümüzde hala ibadete açık durumdadır.

Balıkesir'de denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Balıkesir'deki oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti, Mysia kenti ile Truva kenti arasında bulunması ve yol kontrolünü sağlaması bakımından tarihte oldukça önemli bir rol üstlenmiştir. Antik kentin tarihi MÖ 1200 yılına kadar tarihlenmektedir. Kent yerleşim alanının Kaletaşı Tepesi’nin doruklarından başlamak üzere günümüzde bulunan otoyolun alt taraflarına, deniz kenarına kadar uzandığı düşünülmektedir.

Antik kente ait birçok alan kazısı yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi Roma villası ve kente ait nekropol (mezarlık) olarak bilinmekte olup bulguların birçoğu buralardan elde edilmiştir. “Yamaç Ev” olarak adlandırılan Roma villası tabanında mozaikler ve duvarlarında fresklerle süslenmiş görsellik açısından çok önem verilen bir yapıdır. Ayrıca villada bulunan altı oda, tuvalet, mutfak, teras ve görkemli bir hamam da bulunmaktadır. 

Antandros Antik Kenti, Edremit Çanakkale yoluna yakın bir noktada Altınoluk’a varmadan yaklaşık 1 km mesafede sağ tarafta Kaz Dağı eteğinde yer alan Kaletaşı Tepesi üzerinde bulunmaktadır. Kazı çalışmaları halen devam etmekte olan antik kent henüz ziyarete açılacak konuma gelememiş olsa da kazı alanına gidilecek olursa açığa çıkarılmış bölümleri görebilmek mümkündür.

Antik kentteki kazı çalışmaları 2000 yılından beri devam etmektedir. Antandros Antik Kenti, kazı çalışmalarının bir an önce bitirilerek turizme kazandırılacağı günü beklemektedir.

Edremit'te yaz tatillerinde deniz, güneş ve konfordan vazgeçemeyenler için Edremit'te gezilecek yerler yazısına mutlaka göz atmanız gerek.


Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi

Sarıkız Kazdağı Etnografya Müzesi Sarıkız Kazdağı Etnografya Müzesi

Akçay’dan Altınoluk istikametine giderken yol üstünde yer alan Güre iskelesi mevkiinde bulunmaktadır. Bostancıoğlu kardeşler tarafından 2015 yılında ziyaret açılmıştır. Ziyaretçilerini bölge hakkında bilgilendirmeyi hedefleyen galeride iki salon, hediyelik eşya dükkânı, kafeterya ve konferans salonu bulunmaktadır.

Galeride görsel birçok objenin yanı sıra resimler, antik dönemlere ait sikkeler, yakın ve uzak tarihe ait belgeler, Mustafa Kemal Atatürk, Sabahattin Ali, Tuncel Kurtiz ve Ali Ekber Çiçek heykelleri bulunmaktadır.

Galerinin bir de kafesi bulunmakta olup çınar ağacının gölgesinde yöresel bitki çaylarının da tadına varabilmek mümkündür.

Bölge hakkında kısa bir tanıtım videosu da bulunan galeriye giriş ücreti olarak yetişkinler için 4 TL, öğrenciler için 2 TL gibi cüzi bir ücret alınmaktadır.

Edremit'te tekne turu, antik kent gezileri, gece hayatı ve yol gezilerinden daha fazlası için Edremit gezi rehberi sayfasını size özel olarak hazırladık.


Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

Edremit merkezde bulunan Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi ilçenin tarihini yansıtması bakımından kayda değer bir müzedir. Edremit Belediyesi tarafından kurulan müze 2015 yılında özel müze statüsüne alınmıştır.

Müzede yer alan Edremit ev hayatı tasvirleri, Kuvayı Milliye odası, el yapımı yöresel eserler ve eski silahlar sergilenmekte olup görülmeye değerdir.

Özellikle Edremit yöresi ev yaşamı hakkında bilgi edinilebilecek olan müze Pazartesi hariç 08.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Balıkesir'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Balıkesir gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Pazarlık Camii

Pazarlık Camii Pazarlık Camii

Edremit merkezde Soğanyemez Mahallesi, Eski Hükümet Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1910 yılında halkın yardımıyla yapıldığı kitabesinde belirtilen camii yapı itibariyle Osmanlı mimarisinden çok Rum tarzı bir mimariyle yapılmıştır.

Kesme taştan yapılan duvarları ve ilginç pencere tarzı caminin görülmeye değer kısımlarındandır. Günümüzde ibadete açık durumda olan cami Kurşunlu Cami’ye yakın bir konumda bulunmakta olup farklı tarzıyla son zamanlarda ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Edremit'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak otelleri Edremit 5 Yıldızlı oteller sayfamızda size özel olarak hazırladık.


Alibey Kudar (Tahtakuşlar) Etnografya Galerisi

Alibey Kudar Etnogafya Müzesi Alibey Kudar Etnogafya Müzesi

Tahtakuşlar Etnografya Galerisi, Edremit merkeze yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alan Tahtakuşlar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Edremit Çanakkale yolunda ilerleyip Güre termallerini geçtikten sonra Çamlıbel, Tahtakuşlar sapağından sağa dönülerek 1,5 km sonra galeriye ulaşılmaktadır.

Emekli bir öğretmen olan Alibey Kudar tarafından 1991 yılında kurulan galeri, göçebe Türkmen hayatının nadide örneklerinin ve şaman kültürü sembollerinin başarıyla yansıtıldığı bir galeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Galeride geleneksel Türkmen kıyafetleri, kilim, halı, çadır gibi el dokuması eşyalar, nazarlıklar ve çeşitli takılar gibi birçok eşya bulunmaktadır. Galerinin en ilginç detaylarından biri ise devasa büyüklüğe sahip olan dondurulmuş deniz kaplumbağasıdır. Galeride ayrıca bir de kütüphane bulunmaktadır.

Galeride çeşitli hediyelik eşyaların satıldığı bir bölüm de bulunmakta olup, galeri haftanın bütün günleri mesai saatlerinde ziyarete açıktır.

Edremit'te dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Edremit tatil otelleri sayfamızı hazırladık.


Evren Ertür Zeytinyağı Müzesi

Evren Ertür Zeytinyağ Müzesi Evren Ertür Zeytinyağ Müzesi

Evren Ertür Zeytinyağı Müzesi, Edremit Akçay yolu üzerinde bulunan Sabit Ertür Zeytinyağı Fabrikasının yanında yer almaktadır. Dört nesildir zeytinyağı işi ile ilgilenen ailenin bir üyesi olan Evren Bey tarafından 2005 yılında kurulmuştur.

Müzede eski zeytin sıkma tekniğinde kullanılan çoğu ahşap ve taştan oluşan aletlerle birlikte yakın tarihte kullanılan diğer donanımlar da bulunmaktadır. Bunların başında ahşap kaldıraç, ahşap mengene, eşekle döndürülen taş zeytin değirmeni ve buhar kazanları gelmektedir.

Müzeyi gezdikten sonra müzenin yanı başında bulunan fabrikada zeytinyağının üretim evrelerini de görebilmek mümkündür.