İstanbulluların günübirlik tatil ve hafta sonu kaçamağı yapmak için tercih ettikleri Çatalca ilçesi, şehir merkezinden uzakta, huzurlu ve sakin bir atmosfer sunan bir ilçedir.
Bizans ve Roma dönemlerinde ve ardından Osmanlı döneminde pek çok tarihi olaya tanıklık eden Çatalca, tarihin her dönemine ait pek çok tarihi yapı ve turistik yer ile karşılaşabileceğiniz bir yerdir.
Karadeniz’in serin sularına uzanan plajları, Bizans dönemine kadar uzanan surları, kemerleri, köprüleri, kalesi, Balkan Savaşları’nda burada şehit düşen askerlerin yattığı şehitliği, çeşmeleri, mağaraları, müzeleri, mesire alanları, cami ve kilisesi ile Çatalca’da ziyaret edebileceğiniz pek çok tarihi ve turistik yer bulunmaktadır.
Çatalca'da uygun fiyatları ile ben eğlenceme bakarım diyen kişiler için bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Çatalca hotel sayfamızda listeledik.
İnceğiz Mağaraları
Doğa Harikası İnceğiz Mağarası
Çatalca’nın turizm bölgelerinden biri olan İnceğiz Mağaraları, Çatalca merkeze 10 km uzaklıkta bulunan İnceğiz mevkiinde yer almaktadır.
İlçenin en eski kalıntılarından biri olan İnceğiz Mağaraları; Kapadokya’nın küçük bir versiyonu gibidir.
Merdivenleri harap olmuş olsa da tırmanmayı göze alabilirseniz, bu üç katlı yapının üst katlarını da keşfedebilirsiniz.
Eskiden bir kilise olarak kullanıldığı anlaşılan mağaralar, aynı zamanda güzel bir manzaraya da sahiptir.
İstanbul’un yanı başında, 50 yıl önce keşfedilen İnceğiz Mağaraları’nı ziyaret etmeye gelirseniz, hemen yakınındaki İnceğiz Piknik Alanı’nda aileniz ile birlikte piknik de yapabilirsiniz.
Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için İstanbul'daki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Çatalca Teknoloji Müzesi
Çatalca Teknoloji Müzesi
İstanbul’un Çatalca ilçesinde yer alan Çatalca Teknoloji Müzesi, 2002 yılında Adem Yılmaz Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından kurulan bir müzedir. Müze içerisinde 150 yıllık süreçte teknolojinin değişimini anlatan eserler sergilenmektedir. 15 ana bölüme sahip müzenin her bir alanı farklı teknolojik konular üzerine değinmektedir.
Çatalca Teknoloji Müzesi’nde bulunan 15 bölüm arasında metal işleme, ahşap işleme, tekstil makineleri, matbaa, tarım aletleri teknolojisi, otomotiv teknolojileri, bisiklet-motosiklet, tartı aletleri, fotoğraf teknolojileri, bilgisayar teknolojileri, asker telsiz teknolojileri, iletişim radyo ve televizyon teknolojileri, müzik aletleri ve dikiş makineleri yer almaktadır. Bunların yanı sıra Çatalca Teknoloji Müzesi bahçe alanı, tarihi lokomotif trenlere ve uçaklara ev sahipliği yapmaktadır.
Çatalca Teknoloji Müzesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 10.00 ile 16.00 arasında ziyarete açıktır.
Mübadele Müzesi
Mübadele Müzesi Sergi AlanıÇatalca’nın Kaleiçi mahallesinde yer alan Mübadele Müzesi; mübadeleden önce Rumların yaşadığı bir bölgede yer almaktadır.
Küçük bir müze olmasına rağmen içerisinde pek çok değerli şey bulabileceğiniz müze; 2010 yılından bu yana mübadele ile ilgili özel koleksiyonları sergilemektedir.
Mübadillerin ve yakınlarının bağışları ile koleksiyonunu genişleten Mübadele Müzesi; hayatları yıllarca savrulan, özlem ve hasreti yaşayan insanların eşyalarına ve anılarına tanıklık edebileceğiniz, mübadelenin ne olduğunu kavrayabileceğiniz bir müzedir.
Geçmişe yolculuğun kapılarını açan müzeyi, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Mübadele Müzesi giriş ücreti ortalama 5 TL’dir.
Alaiye Şehitliği
Alaiye Şehitliği AnıtıÇatalca’nın Yazlık Mahallesi’nde yer alan Alaiye Şehitliği, ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almaktadır.
Burada şehit düşen askerler için yaptırılan şehitlik, özellikle anma törenlerinde büyük ilgi görmektedir.
Balkan Savaşları döneminde buraya Alanya’dan gelen askerlerin yer aldığı şehitlik, Dağyenice Köyü’nün yakınlarındadır.
Alaiye Şehitliği; savaş döneminde vatanı için ölüme meydan okuyan şerefli askerleri anmak için Çatalca’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.
Çatalca'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Çatalca'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Çatalca Kalesi
Tarihi Çatalca Kalesi KalıntılarıTarihi milatta öncelere kadar uzanan Çatalca Kalesi, Çatalca’nın tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Büyük İskender’in döneminde şehrin kralının kızı için inşa edilen kale ile ilgili pek fazla bilgi bulunamasa da konumu ve tarihi ile Çatalca’da görülmeye değer yapılardan biridir.
Çatalca'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Çatalca gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.
Kurşunlugerme Su Kemeri
Tarihi Kurşunlugerme Su Kemeri
Çatalca merkeze 25-30 km uzaklıktaki Kurşunlugerme Su Kemeri, Bizans mimarisinin görkemli eserlerinden biri ve günümüze kadar kalmayı başarmış bir kemerdir.
Roma döneminde inşa edilen kemer; dolgu tekniği ile inşa edilmiş 3 katlı bir yapıdır.
Dünyadaki en uzun su kemerlerinden biri olan Kurşunlugerme Su Kemeri, oldukça gösterişli bir yapıdır ve geçtiği derin bir vadi ile birlikte, Çatalca’da görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.
Kemeri görmeye geldiğinizde, yakınlarda bulunan Ballı Germe Su Kemeri’ni de görebilirsiniz.
İstanbul'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. İstanbul gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Topuklu Çeşmesi
Çatalca Tarihi Topuklu Çeşmesi
Çatalca’nın Kaleiçi Mahallesi’nde yer alan tarihi yapılardan biri olan Topuklu Çeşmesi, 21. Osmanlı Padişahı II. Ahmet’in yaptırdığı, tarihi bir çeşmedir.
Suyunun Bizanslılar tarafından getirtildiği çeşme, kullanılan malzemeleri sayesinde orijinal görüntüsünü günümüze kadar korumayı başarmıştır.
Tarihi bir çınar ağacı ile de komşu olan Topuklu Çeşmesi, Çatalca’nın merkezi bir bölgesinde yer aldığından, ilçeye geldiğinizde mutlaka karşınıza çıkacak yapılardan biridir.
Çatalca'da plajlara yakın noktalarda bulunan cezbedecek oteller için Çatalca kum plajlı oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.
Anastasios Suru
Çatalca ilçesinin en önemli tarihi zenginliklerinden biri olan Anastasios Suru, Bizans mimarisini yansıtmakta ve Roma döneminde inşa edilmiştir.
Trakya’dan gelebilecek saldırılardan korunmak için 5. yüzyılda inşa edilen sur, “Uzun Duvar” adıyla da bilinmektedir.
Şehir merkezine yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunan Anastasios Suru; Bizans İmparatoru I. Anastasios döneminde bitirildiği için, imparatorun adını almıştır.
11. yüzyılda kaderine terk edilerek harap bir hale gelen sur, günümüze kadar varlığını hala korumayı başarmıştır.
Eski Hükümet Konağı
Günümüzde Çatalca Kaymakamlığı olarak hizmet veren Eski Hükümet Konağı, tarihi Bizans dönemine kadar giden bir yapıdır.
Cumhuriyetin kurulmasından itibaren uzun yıllar Hükümet Konağı olarak hizmet veren bina, günümüzde Jandarma Bölük Komutanlığı olarak hizmet vermektedir.
Katırcı Köprüsü
Yarım asırlık geçmişi ile Çatalca’daki tarihi yapılardan biri olan Katırcı Köprüsü, bugün artık harap durumda olsa da görülmeye değerdir.
Eski Avrupa Yolu üzerinde yer alan bu köprü hakkında pek fazla bilgi bulunmasa da dikkatli incelendiğinde, inşa edildiği dönemde oldukça görkemli olduğu anlaşılmaktadır.
Taş Köprü olarak da bilinen Katırcı Köprüsü, yapılacak ufak restorasyon işlemleri ile eski dayanaklılığı ve görkemine kavuşabilecek durumdadır.
Çatalca'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Çatalca butik oteller denize sıfır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çatalca Georgios Kilisesi
Hagios Georgios Kilisesi; Çatalca’da Evcik Plajı’nın tepesinde, tarihi Bizans dönemine kadar uzanan ve kalıntıları bugüne kadar gelen bir manastırdır.
Yapılan kaçak kazılar nedeniyle kubbesi çökmüş ve harap olmuş olsa da yapılan araştırmalar sonucunda tarihi 9. yüzyıla kadar gittiği düşünülen bu kilise, Çatalca’nın tarihi yapıları arasında yer almakta ve Evcik Plajı’na kadar geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.