Çamlıhemşin, Rize’nin tarihi yapıları ve doğal güzellikler açısından en zengin ilçeleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Şehir merkezine 65 km mesafede yer alan ilçe, hem tarih ve kültür turlarına hem de doğa gezilerine imkan sunan bölgeleri ile özellikle konaklamalı tatillerde tercih edilmektedir.
Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Ayder Yaylası’nın ilçe sınırları içerisinde yer alıyor olmasından dolayı, hem yaz hem de kış tatillerinde zengin gezi alternatifinin yanı sıra, kaplıca turizmine ve doğa sporlarına elverişli bölgelerin sayısı da oldukça fazladır.
Tarihi köprüleri, camileri ve kaleleri ile Karadeniz tarihine ışık tutan ilçe aynı zamanda yaylaları, akarsuları, gölleri, ormanları ve şifalı suları ile misafirlerine doğanın tüm güzelliklerini sunmaktadır.
Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Çamlıhemşin otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Ayder Yaylası
Ayder Yaylası
Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte yer alan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 km mesafede yer almaktadır.
Bölgenin en önemli turizm merkezleri arasında olan Ayder, ladin ve kayın ormanları ile kaplı eşine az rastlanır bir doğal güzelliktir.
Yayla, yılın 4 mevsimi turist ağırlamaktadır. Doğa sporlarına ve doğa tatillerine elverişli alanlara sahip bölge, milli park ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Sahip olduğu şifalı sular, sindirim sistemi, sinir sistemi, cilt hastalıkları gibi birçok rahatsızlıkta tercih edilmektedir. Yayla içerisinde yer alan kaplıca havuzlarına hastanelerden sevk yapılmaktadır.
Pokut Yaylası
Pokut Yaylası
Manzarası ile meşhur Pokut Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezine 21 km mesafede yer almaktadır. 2500 metre yüksekliğe kurulan Pokut Yaylası, ilçe merkezine yakın mesafede olmasına rağmen, engebeli yolu nedeni ile ulaşımı zor bölgeler arasındadır.
Ulaşım her ne kadar zor olsa da, bölgenin sunduğu eşsiz manzaralardan dolayı, yoğun ziyaret almaktadır. Kaçkar Dağları’nın terası olarak anılan bölge, sürekli sis altında olup, bölgeye çıkan ziyaretçiler bulutları ayaklarının altında görmektedir.
Bir diğer yandan yayladan güneşin doğuşu ve batışı oldukça farklı olarak izlenmektedir. Özellikle fotoğraf sanatçılarının tercih ettiği bölgeler arasında yer almaktadır.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Rize otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Fırtına Deresi ve Fırtına Vadisi
Fırtına Deresi Vadisi
Palovit ve Elevit derelerinin birleşimi ile oluşan Fırtına Deresi, aynı adı taşıyan vadi içerisinden geçmektedir. Dünyanın en çok tercih edilen rafting parkurlarından biri olan Fırtına Deresi’nin uzunluğu 57 km’dir. Çamlıhemşin İlçesi’nden geçen yaklaşık olarak 27 km’lik bölümü farlı zorluk derecesindeki rafting parkurlarına sahiptir.
Fırtına Vadisi ise 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Vadi sahip olduğu farklı floradan dolayı Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından Avrupa’nın acil koruma altına alınması gereken 100 ormanı arasına katılmıştır.
Fırtına Deresi rafting başta olmak üzere birçok su sporuna ev sahipliği yaparken, Fırtına Vadisi de doğa yürüyüşleri başta olmak üzere, birçok doğa sporuna elverişli alanları ile dikkat çekmektedir.
Palovit Şelalesi
Palovit Şelalesi
Zil Kale yolu üzerinde yer alan Palovit Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. 15 metre yüksekliğe sahip Palovit, Rize’nin en yüksek debili şelalesi olma özelliğini taşımaktadır.
Şelalenin düştüğü bölgeye ulaşım için uzun bir merdiveni bulunmaktadır. Çevresi ormanlarla kaplı olup, ziyaretçilerine eşsiz bir doğa manzarası sunmaktadır.
Palovit Şelalesi bölgesi, doğa yürüyüşü rotaları arasında yer almaktadır. Bu bölüm, sporcularına mola verdiği noktadır.
Zil Kale
Zil Kale
Çamlıhemşin ilçe merkezine 15 km mesafede yer alan Zil Kale, Fırtına Deresi’nin batı yamacına inşa edilmiştir. 1.derece sit alanı içerisinde yer alan kale, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almakta olup, koruma altına alınmıştır.
3 bölümden oluşan Zil Kale’nin dış surlar giriş kapısına ulaşmak için patika yoldan geçiş yapılmaktadır. Dış surlar bölümüne ulaştıktan sonra orta kale bölüme kalenin terasından geçilmektedir.
Orta kale bölümünde baş kule, şapel ve muhafız binası olmak üzere 3 önemli tarihi yapı yer almaktadır. Önemli tarihi yapıların bulunduğu orta kale bölümünün terasındaki ikinci kapıdan ise iç kale bölümüne geçiş yapılmaktadır.
Etrafı Çamlıhemşin’in doğal güzellikleriyle çevrili yapının denizden yüksekliği 750, Fırtına Deresi’nden yüksekliği ise 100 metredir.
Elevit Yaylası
Elevit Yaylası
İlçede turizmin oldukça geliştiği bölgeler arasında Elevit Yaylası da yer almaktadır. İlçe merkezine 55 km mesafede yer alan yayla, 1800 metre yüksekliğe kurulmuştur.
Kış aylarında yaban hayvanlarının hakim olduğu bölgenin yaz aylarında nüfusu artmaktadır. Özellikle Ağustos ayında düzenlenen şenliklerde bölge son derece kalabalık olmaktadır.
Mesafesi ilçe merkezine uzak olmasına rağmen, konum olarak konforlu bir yolculuk imkanı sunan Elevit Yaylası, butik otelleri ile keyifli bir konaklama deneyimine de ev sahipliği yapmaktadır.
Şenyuva Köprüsü
Şenyuva Köprüsü
Fırtına Deresi üzerinde yer alan Şenyuva, Rize’nin en eski köprüleri arasında yer almaktadır. Eski adı Çinçiva olan köprü 40 metre uzunluğa ve 20 metre yüksekliğe sahiptir.
Tek kemerli köprüler arasında yer alan Şenyuva Köprüsü’nün yapım yılı 1699 olarak belirtilmekle birlikte, kitabesinin 1946 yılında yaşanan selde kaybolmasından dolayı yapım detayları hakkında net bir bilgi elde edilememektedir.
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı
1994 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Kaçkar Dağları Milli Parkı, ilçe merkezine 16 km mesafede yer almaktadır.
51.500 hektarlık alana sahip olan Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın içerisinde 9 köy ve 33 yayla bulunmaktadır. Yayla ve köylerin yanı sıra çayırlar, göller, buzul vadileri ve dereler dikkat çekmektedir.
Birçok bitki türüne ev sahipliği yapan milli parkta yetişen orman gülleri dünyada tektir. Bitki çeşitliliğinin yanı sıra bölgede tilki, domuz, sansar, yaban keçisi, ayı ve geyik gibi havyan türlerine rastlanmaktadır.
Doğa tatillerine ve doğa sporlarına en elverişli bölge olarak görülen milli parkın batısında rafting bölgesi olan Fırtına Deresi, doğusunda ise Hemşin Deresi yer almaktadır.
Çamlıhemşin'deki tatilinizde kesinlikle gitmeniz gereken yerler için Çamlıhemşin gezi rehberini kontrol etmeyi unutmayın.
Mikron Köprüsü
Mikron Köprüsü
Çamlıhemşin İlçesi’nin Aşağışimşirli Köyü sınırları içerisinde yer alan Mikron Köprüsü, Fırtına Vadisi üzerindedir.
19.yüzyıl Osmanlı Dönemi eserleri arasında yer alan Mikron, 30 metre uzunluğunda ve 12 metre yüksekliğindedir.
Günümüzde kadar sağlam kalan taş yapılı köprü, 1999 yılında karayolları tarafından onarılarak, kullanıma açılmıştır.
Büyük Deniz Gölü
Büyük Deniz Gölü
3368 metre yükseklikte Kaçkar Dağları’nda yer alan Büyük Deniz Gölü, dağın en büyük buzul gölü olma özelliğini taşımaktadır.
Yaz aylarının ortasına kadar çevresindeki kar örtüsü kalkmayan Büyük Deniz Gölü, ihtişamlı yapısı ve çevresindeki doğal güzellikler ile ziyaretçilerine benzersiz bir manzara sunmaktadır.
Rize – Pazar – Çamlıhemşin - Ayder Yaylası yolunu takip ederek ulaşılabilen göl, doğa yürüyüşü rotaları arasında yer almaktadır. Aktivite sırasında bu bölgede dinlenen sporcular, özellikle yaz aylarında gölde yüzerek serinleme imkanı bulmaktadır.
Rize'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Rize gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Hemşin Evleri
Hemşin Evleri
Konak şeklinde inşa edilen tarihi Hemşin Evleri, Çamlıhemşin gezisi sırasında görülecek farklı yerler arasındadır.
Alt bölümleri taş, üst katları ahşaptan inşa edilen Hemşin Evleri, Çamlıhemşin’in yemyeşil doğasına güzellik katmaktadır. Kapı ve menteşe bölümleri haricinde çivi kullanılmadan inşa edilen bu yapılar genellikle 3 kattan oluşmaktadır.
Pencere, kapı ve köşe bantlarında kullanılan oyma teknikleri yapıldığı dönemin en güzel el işçiliği örnekleri arasında yer almaktadır.
Çamlıhemşin Günübirlik Gezilecek Yerler
Çamlıhemşin, Rize’nin görülmeye değer ilçelerinden biridir. Yakın konumunda yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da keşfetmeniz önerilmektedir.
Ağaran Şelalesi
Ağaran Şelalesi
Ağaran Şelalesi Çamlıhemşin’e yaklaşık 56 km uzaklıktadır. Çay toplama merkezi şelaleye giden yol üzerinde sizi karşılamaktadır. Yüksek ve dik bir yamaçtan dökülen şelale ile karşılaşmak üzerinizde oldukça büyüleyici bir etki bırakacaktır.
Çamlıhemşin'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Çamlıhemşin 3 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.
Rize Müzesi
Rize Müzesi
Rize Müzesi Çamlıhemşin’e yaklaşık 65 km uzaklıktadır. Şehre ait koleksiyonların, arkeolojik eserlerin ve sikkelerin yer aldığı göz kamaştırıcı bir müzedir. Şehrin tarihine dair ipucu elde edebileceğiniz etnografik eserlere de ulaşmak mümkündür.
Ciha Kalesi
Ciha Kalesi
Ciha Kalesi Çamlıhemşin’e yaklaşık 37 km uzaklıktadır. Cenevizliler tarafından inşa edilen cami benzersiz bir doğal güzellik içinde bulunmaktadır. Tarih ile doğa turizmine uyan bir yapı olarak sizleri beklemektedir.
Şahin Tepesi / Dağmaran
Şahin Tepesi
Şahin Tepesi / Dağmaran Çamlıhemşin’e yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Rize’nin yukarıdan manzarasını görmek isteyenler için en ideal yerdir. Manzarayı izlerken bir kahve içmek isterseniz uğrayabileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.
Çamlıhemşin'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Çamlıhemşin butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Işıklı Camisi
Işıklı Köyü Camii
Işıklı Camisi Çamlıhemşin’e yaklaşık 30 km uzaklıktadır. 1887 yılında inşa edilmiş olan cami dikdörtgen planlıdır. İç ve dış mimarisi ile oldukça ilgi çelen bir yapısı da bulunmaktadır.