Çamlıhemşin Tarihi Yerleri

Çamlıhemşin’in tarihi hakkında elde edilen bilgiler çok eski tarihlere dayanmamaktadır. 1071 Malazgirt Savaşı öncesi dönemde bu bölgede, Türk boylarının yaşadığı belirtilmektedir.

Savaş sonrasında Alparslan tarafından Selçuklu topraklarına katılan bölge, 1184 yılına kadar bu devletin hakimiyetinde kalmış ancak daha sonra Trabzon – Pontus İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. 

1462 yılında Fatih Sultan Mehmet’in önderliğindeki ordu tarafından, Osmanlı topraklarına katılan bölgenin bu dönemdeki adı Vicealtı’dır. 

Çamlıhemşin uzun yıllar Hemşin ilçesine bağlı, Çamlıca adında bir belde olarak kalmıştır. 1 Nisan 1960 yılında Hemşin ilçesinden ayrılarak, ilçe olmuş ve Çamlıhemşin adını almıştır. 

Çamlıhemşin'de günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Çamlıhemşin otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Zil Kale

Zil Kalesi Zil Kalesi

1.derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Zil Kale, ilçe merkezine 15 km mesafede yer almaktadır. Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarının üzerine kurulmuş olan kalenin denizden yüksekliği 750, dereden yüksekliği ise 100 metredir. 

Dış surlar, orta surlar ve iç kale olmak üzere 3 bölümden oluşan Zil Kale’de, dış surların kapısına ulaşmak için bir patika yol bulunmaktadır. Orta surlara ulaşmak içinse terasa çıkılması gerekmektedir. Terasta bulunan ikinci bir kapıdan ise iç kale bölümüne geçiş yapılmaktadır. 

Kalenin, orta surlar bölümünde baş kule, şapel ve muhafız binası olmak üzere 3 önemli tarihi yapı yer almaktadır. 

Zil Kalesi, ilçenin hem konum olarak en dikkat çekici tarihi yapısı hem de bölgenin önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. 

Çamlıhemşin'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Çamlıhemşin'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Şenyuva Köprüsü

Şenyuva Köprüsü Şenyuva Köprüsü

Rize’nin en eski köprülerinden biri olan Şenyuva Köprüsü, Çamlıhemşin İlçesi’nin de önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 

Eski adı Çinçiva olan Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi üzerindedir. Günümüzde hala kullanılmaya devam edilen bu köprü tek kemerli yapıdadır. Uzunluğu 40 metre, dereden yüksekliği ise 20 metredir. 

Yöre halkı tarafından kitabesinin 1946 yılında yaşanan selde kaybolduğu söylenmektedir. Kitabesinde yazan yapım yılının ise 1699 olduğu belirtilmektedir. 

Çamlıhemşin'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Çamlıhemşin gezi rehberi sayfasında listeledi.


Mikron Köprüsü

Mikron Köprüsü Mikron Köprüsü

Çamlıhemşin’in Aşağışimşirli Köyü’ne yakın konumda yer alan Mikron Köprüsü, Fırtına Vadisi’ndedir. 

19. yüzyılda inşa edilen Mikron Köprüsü, Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Dereden 12 metre yükseklikte inşa edilen köprünün uzunluğu ise 30 metredir. 

Mikron Köprüsü, günümüze kadar sağlam kalmayı başarabilen tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Sağlam olmasına rağmen, önlem amacı ile 1999 yılında karayolları tarafından aslına uygun olarak onarımı gerçekleştirilmiş ve yeniden hizmete açılmıştır. 

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Çamlıhemşin aile otelleri sayfasında listeledi.


Hemşin Evleri

Hemşin Evleri Hemşin Evleri

Taş malzeme ve ahşap işleme sanatının birleşimi olan Hemşin Evleri, Çamlıhemşin İlçesi’nin hem kültürel yapısını hem de tarihini gözler önüne seren eserler arasında yer almaktadır. 

Ahşap yapı tekniğinin en güzel örnekleri olan bu evlerde, menteşe ve kapı bölümleri haricinde hiç çivi kullanılmamıştır. Kapı, pencere ve köşe bantlarında ise oyma sanatının en ince örnekleri arasındadır. 

Konak tipinde inşa edilen bu yapılar, yapıldığı yılların en güzel mimari örnekleri olma özelliğini taşımaktadır.

Çamlıhemşin'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Çamlıhemşin 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kemer Köprüler

Kemer Köprüler Kemer Köprüler

Çamlıhemşin İlçesi, Rize’nin genel coğrafi yapısında olduğu gibi, akarsuların ve dik yamaçların çok olduğu bir yapıdadır. Bu nedenle tarih boyunca bu bölgede ulaşım amaçlı köprüler inşa edilmiştir. 

Yapım yılları net olarak bilinmeyen bu kemerli köprülerin Çamlıhemşin İlçesi’ndeki en önemli örnekleri Kadıköy ile Yukarı Durak Köyü köprüleri olmaktadır. Bu köprülerin ortak özellikleri yay biçiminde olmaları ve çift kemerli olmalarıdır. 

Fırtına Vadisi’nde yer alan kemer köprüler, ilçenin görülmeye değer önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 

Büyük bir bölümü günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış olup, hala kullanılmaktadır.