Bozcaada Tarihi Yerleri

Çanakkale’nin turistik ilçelerinden birisi olan Bozcaada, Ege Denizi’ne komşu olmakla birlikte bir kısmı Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olma özelliğine sahiptir.

Adanın etrafında küçük adacıklar bulunmaktadır. Bu adacıklarla birlikte toplam 37.6 kilometrekare büyüklüğündedir. İlçede bulunan ve Göztepe olarak isimlendirilmiş bölge adanın en yüksek tepesini oluşturmaktadır. 

Bozcaada’nın tarihte bilinen ilk sakinleri Pelasglar’dır. Daha sonra sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar adada hakimiyet kurmuşlardır. 

Balkan Savaşı sırasında Yunanistan tarafından işgal edilen ada, 1923 Lozan Anlaşması’yla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısı ile zengin bir tarih gezisi adayı ziyaret eden konukları beklemektedir.

Bozcaada'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Bozcaada otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi Bozcaada Kalesi

Bozcaada kalesi tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 19. yüzyıl döneminde yapılan birtakım tadilatlar sonrasında günümüzdeki görüntüsüne ulaşmayı başarmıştır. 

Kalenin içine girildiği zaman pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Kalenin içerisinde iki adet cami bulunmaktadır. Bu camilerin Osmanlı Dönemi’nde yapılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Adada tarihi bir gezinin yanı sıra surlarından eşsiz bir deniz manzarası izleme şansınız bulunmaktadır.  

Bozcaada Kalesi’ne giriş ücretli olup, 5 TL’dir. Haftanın her günü sabah 08:00 ile 19:30 saatleri arasında ziyaretçi kabul edilmektedir.

Bozcaada'da mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Bozcaada'da gezilecek yerler yazısında listeledik.


Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Meryem Ana Kilisesi

Bozcaada’da Rum Ortodoks cemaatine ait olan ve günümüzde ibadete açık olan tek kilise Meryem Ana Kilisesi’dir. Adanın en meşhur mahallesi olan Rum Mahallesi’nin merkezinde bulunmaktadır. 

Kilisenin giriş kapısında 1869 tarihi yer almasına rağmen tarihi dikkatli bir şekilde incelendiği zaman ilk yapım tarihinin Venedik dönemine kadar uzadığı düşünülmektedir. Görkemli bir yapısı bulunan kilisenin avlusunda 4 katlı bir çan bulunmaktadır. Saat kulesinin yüksekliği yaklaşık olarak 23.8 metredir.

Sadece Pazar günleri sabah 8’de yapılan ayinlerde açık olan kiliseyi, bu saatlerde ziyaret edebilirsiniz. 

Bozcaada'da tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Bozcaada gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi Bozcaada Müzesi

Bozcaada’nın köklü tarihini deneyimlemek isteyenler için Bozcaada Müzesi, ilçenin en dikkat çeken gezi duraklarından biridir. Müze içerisinde tarihi kalıntılar, Bozcaada tarihine ait hiç bir yerde bulunmayan özel fotoğraflar ve özel eşyalar sergilenmektedir. 

Müzeye giriş ücretli olup, 5 TL’dir. 

Bozcaada'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Bozcaada tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Rum Mahallesi

Rum Mahallesi Rum Mahallesi

Bozcaada ziyaretleri arasında en dikkat çekilen bölgeler arasında Rum Mahallesi yer almaktadır. Rum Mahallesi içerisinde ızgara biçiminde işlenmiş olan pek çok ev bulunmaktadır. Tarihi özelliğini koruyan bu evler Arnavut kaldırımlı sokaklarla bir bütünlük oluştururken, ada yaşamını deneyimlemek isteyenler için keyifli bir gezi olanağı sunmaktadır.  

Bozcaada'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Bozcaada havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Bozcaada Alaybey Cami

Alaybey Camii Alaybey Camii

İlçenin tam merkezine konumlanmış olan Bozcaada Alaybey Camii mimarisinde kullanılan kırmızı kesme taşları ile dikkat çekmektedir. Caminin tam olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte mimarisine bakılarak 1700’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Caminin avlusunda küçük bir mezarlık bulunmaktadır. 14 mezar bulunduran bu mezarlık içerisinde Osmanlı zamanında sadrazam olan Halil Hamit Paşa da yatmaktadır. Cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.