Sinop’a bağlı olan Boyabat İlçesi’nin geçmişi MÖ 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Boyabat’a MÖ 1400 – 1300 arasında Gaşgaşlar yerleşmiştir. Sonrasında ise sırasıyla Hititler, Paflagonyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar ilçeyi ele geçirmiştir.
Bizanslılardan sonra ise 1126 yılında ilçe, Türk beyliklerinin eline geçmiştir. Bu şekilde Osmanlı İmparatorluğu’na dahil olmuştur. Boyabat’ın tarihi çok uzun zaman öncesine dayandığı için ilçede birçok tarihi ve turistik yapı da bulunmaktadır.
Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Boyabat hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi
Boyabat’ta günümüze kadar gelen tarihi yapıların arasında Boyabat Kalesi yer almaktadır. Kale, Boyabat’ın Gökdere Mahallesi’nde bulunmaktadır. MÖ 7. Yüzyılda, Paflagonyalılar tarafından inşa edilmiş olup iki tane sarp kayanın bir tanesinin tepesinde konumlanmaktadır.
Boyabat Kalesi incelendiği zaman Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait izler görülmektedir. En gizemli yanı ise içerisinde birçok tünelin bulunuyor olmasıdır. Kaleye ulaşmak isteyen ziyaretçilerin 250 basamak çıkması gerekmektedir.
Boyabat Kalesi’ne giriş sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Boyabat'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Boyabat'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Boyabat Evleri
Boyabat Evleri
Boyabat’taki tarihi yapıların içerisinde Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalmış olan Boyabat Evleri de yer almaktadır. Bu evlerin yapımı sırasında genellikle ahşap malzemeler kullanılmıştır.
Evlerde özellikle Osmanlı sivil mimarisinin hakim olduğu görülmektedir. Boyabat’a tarihi bir hava katan bu evleri gittiğiniz zaman mutlaka gezmeniz önerilmektedir.
Boyabat'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Boyabat gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kaya Mezarı
Kaya Mezarı
Boyabat’taki tarihi yapıların arasında Kaya Mezarı da bulunmaktadır. Kaya Mezarı, Boyabat İlçesi’nin 15 kilometre uzaklığında yer almakta ve Salar Köyü’nün güneydoğusunda bulunmaktadır. Buraya köyün içinde bulunan tarlalardan yürüyerek gidilebilmektedir. Gökırmak Ovası’na hakim durumda yer alan bir tepenin üzerinde konumlanmaktadır.
Kaya mezarı, 200 metre yükseklikte olan kalker kayalarının oyulmasıyla yapılmıştır. Toplam üç sütundan oluşmaktadır. Özellikle kaya mezarının üzerinde bulunan kabartmalar çok fazla dikkat çekmektedir. Yapının MÖ 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapılmış olduğu bilinmektedir.
Boyabat'ta lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Boyabat havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Yeraltı Şehri
Yeraltı Şehri
Boyabat Kalesi aslında kalenin üzerindeki tepede yer alan yer altı şehrinin dış çeperi konumundadır. Kalenin altında bulunan bu yer altı şehri belediyenin çalışmalarıyla beraber temizlenmiş ve ışıklandırılarak ziyarete açık hale getirilmiştir. Hem kalede hem de yer altı şehrinde bulunan tarihi kalıntılar oldukça dikkat çekicidir.
Sinop Kalesi’ne giriş noktasında herhangi bir ücret talep edilmediği için yer altı şehri için de bir ücret alınmamaktadır.
Boyabat'ta iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Boyabat toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Bazalt Kaya Sütunları
Boyabat Bazalt Kaya Sütunları
Bazalt Kaya Sütunları, Boyabat’ın 15 kilometre uzaklığında bulunmaktadır. İlçede yer alan Kurusaray Köyü’nün fındıklı mevkiinde konumlanmaktadır. Kaya sütunlarının uzunluğunun 30 – 40 metre yüksekliğinde olduğu görülmektedir.
Yapılan incelemelerden sonra geçmişinin 3 - 5 milyon yıl öncesine kadar dayandığı anlaşılmıştır.