Biga Tarihi Yerleri

Çanakkale'nin Biga ilçesi tarihte ilk olarak Pegasus adıyla anılmaktadır. Mitolojide kanatlı Pegasus atının ayağı ile kazarak su bulduğu pınar anlamına gelen ilçenin bir adı da Pegai'dir. Bölgede uzun bir hat boyunca yer alan doğal yeraltı suyu günümüzde de varlığını devam ettirmektedir. 

Yüzyıllar boyunca Bizans'ın elinde kalan Biga ilk olarak 1364 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı Biga'nın alımı sırasında hiç çatışmaya girmemesine rağmen yaşanan ekonomik güç savaşı sonrasında ilçeyi sınırlarına katmıştır. 1364 yılından sonra bölgede Biga sancağı kurulmuş ve Balıkesir ile Çanakkale bu sancağa bağlanmıştır. 

Günümüzde toplam 112 köyü bulunan Biga ülkede en çok köye sahip olan ilçe konumundadır. Bölgede Osmanlı'dan kalma muhacir köyleri hala en fazla nüfusa sahip köyler arasında yer almaktadır. 

Biga'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Biga otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Parion Antik Kenti

Parion Antik Kenti Parion Antik Kenti

Biga ilçesinin Kemer Köyü’nde yer alan Parion Antik Kenti her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır. Milattan önce 8. yüzyıldan kalma bölge ziyaretçilerini keyifli bir zaman yolculuğuna götürmektedir.  

Bölge kuruluş zamanında bir balıkçı köyüdür. Arkaiki Helenistik dönem ve Roma dönemi gibi pek çok dönemde yerleşim alanı olarak kullanılmıştır.

Antik kentte hala yetkililerin izni ile arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Ziyaretlere açık olan bölgelerde su kemerleri, nekropol alanı, kale kalıntıları ve tüneller dikkat çekmektedir. Antik kente giriş ücretsizdir. 

Biga'nın Kemer köyünde bulunan antik kente özel araçlarla ulaşım çok daha kolayken vatandaşların istekleri üzerinde hafta içi ve hafta sonu farklı saatlerde ilçe merkezinden kalkan otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır. 

Biga'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Biga'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Ulu Camii

Ulu Camii Ulu Camii

Biga'da bulunan tarihi yapılardan birisi de Ulu Cami'dir. Cami, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet Manisa Sancak Beyi iken Biga ziyareti sırasında ilçede bir caminin olmadığını ve eksikliğinin hissedildiğini fark etmiş ve cami ile birlikte bir de hamam inşa ettirilmesini istemiştir. Yapım döneminde külliye formunda olan cami ilçenin en eskisi olma özelliğine sahiptir. 

Biga Ulu Camii, Turan Mahallesi, Sezai Suda Caddesi üzerinde bulunmaktadır. İlçeden kalkan minibüsler ulaşım sağlamaktadır. 

Biga'da tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Biga gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Biga Şehitliği

Biga Şehitliği Biga Şehitliği

Çanakkale Savaşı’nın devam ettiği dönemde Biga'da bir savaş hastanesi kurulmuş ve cephede savaşan askerler tedavi için bu hastaneye getirilmiştir. Yaralanan askerlerin bir kısmı burada şehit olduğunda ise Biga’da defnedilmiştir. 

Savaşta şehit olan askerler için Kayserili Mehmet Sadık Usta tarafından bu bölgeye bir anıt dikilmiştir. 6 metre yüksekliği ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken anıt şehitlerin simgesi olarak kabul edilmektedir.  

Biga Şehitliği Hamdibey Mahallesi, Namazgah semtinde bulunmaktadır. Diğer adıyla Hamdi Bey Şehitliği olarak da anılmaktadır. Şehitliğe ilçe minibüsleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.  

Biga'da plaja yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Biga 3 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Çarşı Camii ve Büyük Şadırvan

Çarşı Camii Çarşı Camii

Çarşı Camii 1911 yılında Gelibolu’lu Tahsin Kalfa tarafından yaptırılmıştır. İbadet mekanı tek kubbeli olan caminin son cemaat mahali ise üç kubbelidir.  

Caminin tam karşısında ise 1911 yılında yapımı tamamlanan 12 kubbeden oluşan mermer şadırvan bulunmaktadır. İlçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında bulunan camii ve şadırvan günümüzde aktif olarak ziyaretçi kabul etmekte ve ibadet yeri olarak kullanılmaktadır.

Biga'da daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz otellerin listesi Biga butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Halimbey Konağı Kent Müzesi

Halimbey Konağı Kenti Müzesi Halimbey Konağı Kenti Müzesi

Yıllar önce Biga ilçesinde bulunan un fabrikalarının sahibi olan tanınmış kişi Halim Bey yaptırdığı Halim Bey Konağı'nın günümüze kadar ulaşmasına vesile olmuştur. 1900 yıllarında yapılan Halim Bey Konağı günümüzde yetkililerin incelemesinin ardından korumaya alınmıştır.

Günümüzde müze olarak hizmet veren Halim Bey Müzesi, Çarşı Camisi’nin üst kısmında yer almaktadır. Müzeye giriş ücretsizdir. Merkezi konumda yer alan Halim Bey Konağı Kent Müzesi’ne ilçe otobüsleri ve minibüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır.