Aydıncık Gezilecek Yerler

Aydıncık, Türkiye'nin Akdeniz sahilinde, Mersin il merkezine 94 km ve Antalya'ya 325 km uzaklıkta konumlanmaktadır. Ayrıca Antik Yunan dilinde Gilindire, Kelenderis olarak da bilinmektedir.

Antik Yunan Dönemi’nde Kelenderis bir liman kentidir. Aynı zamanda bu sahilde yer alan en güçlü liman savunma pozisyonuna sahiptir.

Kenti hakimiyeti altına alan uygarlıklar sırasıyla Hititler, Asurlular, Sisamlılar, Selefkoslar, Mısırlılar, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Ermeniler, Karamanoğulları ve son olarak Osmanlılardır.

Aydıncık İlçesinin tarihi çok eski zamanlara dayanıyor olsa bile tarihi kalıntılar çok azdır. Aydıncık'ın çoğu tarihi yapısı arkeologlar tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Akdeniz sahilinde keyifli bir tatil için Aydıncık'ta konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Aydıncık otelleri sayfamızı ziyaret edebilirler.


Aydıncık Gezilecek Yerler: Aydıncık’ta Gezi Listenize Mutlaka Eklemeniz Gereken 6 Yer

Gilindire Mağarası (Aynalıgöl Mağarası)

Gilindire Mağarası Gilindire Mağarası

Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinen Gilindire, Türkiye'nin güneyindeki Aydıncık İlçesi’nin Sancak Noktası ve Kurtini Deresi'nin yaklaşık 7.5 km güneydoğusunda yer alan bir mağaradır. 1999 yılında bir çoban tarafından keşfedilmiştir. Arkeologlar Yeni Taş Devri, Bakır Çağı ve Erken Tunç Çağı dönemlerine ait mağarada çanak çömlek eşyaları keşfetmişlerdir.

Gilindire Mağarası, 107 hektarlık bir alana yayılmıştır. Deniz seviyesinden 46 metre yüksekliktedir. Mağaranın toplam uzunluğu 555 metredir. İçerisinde bol miktarda dikit, sarkıt ve aynı zamanda iç kısımları birçok odaya ayıran sütun, duvar ve damlataşlar bulunmaktadır.

Mağaranın arkasında 140 metre uzunluğunda bir göl, gölün yanında ise sarkıt, dikit, mağara iğneleri ve sütun vardır. Mağaranın ana alanının bazı bölümlerinde yarasalar yaşamaktadır.

Gilindire Mağarası giriş ücreti 4,5 TL'dir.


Kelenderis Antik Kenti

Kalenderis Antik Kenti Kalenderis Antik Kenti

Kelenderis Antik Kenti, 1987 yılında yapılan kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkarılmıştır. Bazı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre en eski Kilikya Tanrısı Sandon tarafından kurulmuştur. Kente yerleşen ilk halk Luvilerdir. Bölgenin en elverişli limanlarından birisine sahiptir.

Bu denli önemli olan kente M.Ö 10. yüzyılda Fenikeliler, M.Ö 8. yüzyıl sonlarında ise İyonyalılar yerleşip koloni kurmuşlardır.

Kentin en büyük ve önemli gelişimi M.Ö 5. yüzyılda meydana gelmiştir. Bu dönemde Pers egemenliği altında olmasına rağmen ticari bağımsızlığını korumayı başarmıştır. Büyük İskender ve sonrasında Mısır Ptolemaios Hanedanı ile samimi olan Kelenderis, M.Ö 100 yılına kadar bağımsız olarak kalmıştır.

MS 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdiği zaman yarı bağımsız bir kent haline gelmiştir. İnişli çıkışlı evrelere sahip olan kent, 4. yüzyılda tekrardan gelişme göstermeye başlamıştır. 6. yüzyılda Arapların saldırılarına maruz kalan bölgr, iyice küçülmüştür.

Uzun bir süre tamamen zayıflamış bir halde kalan Kelenderis, 13. yüzyılda Selçukluların ve Karamanoğullarının hakimiyeti altına alınmıştır. 15. yüzyılın sonlarında ise Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.

Kelenderis Antik Kenti'nden günümüze kadar gelmeyi başaran liman hamamı, amfi tiyatro, sarnıçlar ve liman surları olmuştur.

Antik kente giriş 6 TL'dir.

Kelenderis Antik Gezisinin ardından keyifli vakit geçirmek isteyenler Mersin otelleri sayfasındaki otelleri inceleyebilirler.


Susanlık Kalesi (Liman Kalesi)

Susanlık Kalesi Susanlık Kalesi

Denizciler Mahallesi'nde yer alan Susanlık Kalesi'nin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Arkeologların düzenlediği çalışmalarda Geç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Ağırlıklı olarak Romalılara ait kalıntılar bulunmaktadır.

Kalenin en tepe noktasında gözetleme kulesi vardır. Kale surları, en yüksek kısmı çevrelemektedir. Doğusunda bir şapel kalıntısı yer almaktadır. İçine girdikten sonra kalenin tam ortasındaki taşların üzerinde oyuklar ve taş merdiven görülmektedir.


Dörtayak Anıt Mezarı

Dörtayak Anıt Mezarı Dörtayak Anıt Mezarı

Dörtayak, Aydıncık İlçesi’nin kendisi ile aynı adı taşıyan mahallesinde bulunan eski bir anıt mezardır. Halk arasında bu şekilde adlandırılmasının sebebi, büyük dört ayrı ayağa sahip olmasından kaynaklıdır. Yapı, anıt mezar olarak bilinse de Aydıncık toplum kültürüne göre türbe olarak nitelendirilmektedir.

Anıt mezarın geçmiş tarihi hakkında hiç belge yoktur. Ancak mimarisine bakıldığında MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun egemen olduğu dönemde inşa edildiği düşünülmektedir. Kare bir planı vardır. Her köşede dört adet geniş kesme taş sütun, anıtın dört tarafının ana yönlere bakacağı şekilde yönlendirilmiştir.

Tavan kısmı tonozlar ile desteklenmiştir. Binanın toplam yüksekliği 8 metredir. Çatısı Mısır mimarisine benzer piramit şekline sahiptir.

Aydıncık'ta sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Aydıncık gezi rehberi yazımıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Aydıncık Mozaiği

Aydıncık Mozaiği Aydıncık Mozaiği

Aydıncık Mozaiği, Ortaçağ'dan günümüze mirastır. Antik limanın batısında yer alan ve Hanyıkığı olarak bilinen yerde sergilenmektedir. Mozaik, Selçuk Üniversitesi Profesörü Levent Zoroğlu ve ekibi tarafından 1992 yılında ortaya çıkarılmıştır.

Zemin mozaiğinin boyutları 12x3.2 metrekaredir. Üzerinde ortaçağ limanı, iki gemi ve şehrin bir kısmı tasvir edilmektedir. Diğer kısmı ise geometrik figürler ile süslüdür. Profesör Zoroğlu, mozaiğin 5. ve 6. yüzyıllarda, yani erken Bizans Dönemi'nde yapıldığını tahmin etmektedir.


Liman Hamamı

Liman Hamamı Liman Hamamı

Aydıncık İlçesi’nde bulunan Antik Çağ'dan kalma yapılar arasında en iyi ayakta kalabilen Liman Hamamı olmuştur. Aydıncık Limanı girişinde yer almaktadır. Yapıda bulunan 3 ana yer zarar görmeden en iyi şekilde günümüze ulaşan bölümlerdir.

Liman Hamamı'nın öne çıkan temel özelliği 6. yüzyılda yapılmış olan taban mozaiğidir. 7×3 metre boyutlarına sahiptir. Bu mozaiğin üzerinde Kelenderis Antik Kenti'nin panoramik görüntüsü bulunmaktadır. Moloz taşlar ile inşa edilmiştir. Zemini ise tuğla ile kaplanmıştır.

Mersin'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mersin gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Aydıncık Günübirlik Gezilecek Yerler

Aydıncık, Akdeniz kıyısında yer alan tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ilçedir. Aydıncık çevresinde günübirlik gezilecek pek çok nokta yer almaktadır.


Kız Kalesi

Kız Kalesi Kız Kalesi

Erdemli ilçesinin ve hatta Mersin’in en önemli turizm merkezlerinden olan Kız Kalesi, Korkykos Kalesi’nin 200 metre açığındaki küçük bir adacık üzerinde yer almaktadır. Önünde mavi bayrak ödüllü bir plajın da yer aldığı bu tarihi değer, Aydıncık ilçe merkezine yaklaşık olarak 98 km’dir.


Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi Yerköprü Şelalesi

Göksu Nehri’ni beslemekte olan Ermenek Çayı’nın toprağı aşındırması ile oluşan doğal vadi, Mersin’in doğa harikası noktaları arasında yer almaktadır. 250 metre uzunluğa sahip doğal su tüneli şelalenin en çok dikkat çeken noktasıdır. Yerköprü Şelalesi, Aydıncık ilçesine yaklaşık olarak 120 km mesafede yer almaktadır.

Aydıncık'ta her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Aydıncık apart oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.


Bozyazı

Bozyazı Bozyazı

Bozyazı, antik dönemden bu yana zengin tarihi ile Mersin’in dikkat çeken ilçesidir. Günübirlik geziler için oldukça uygun olan Bozyazı ilçesinin dikkat çeken noktaları, Softa Kalesi, Yelbiz Kalesi ve Nagidos Antik Kenti’dir. Bozyazı Aydıncık arası mesafe yaklaşık olarak 79 km’dir.


Anamur Çayı

Anamur Çayı Anamur Çayı

Bir diğer adı da Dragon Çayı olan Anamur Çayı, 35 km uzunluğa sahiptir. Doğa sporlarına ve doğa gezilerine olanak sunan özelliklere sahip olan Anamur Çayı, Aydıncık ilçesine yaklaşık olarak 55 km mesafede yer almaktadır.


Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

Şeytan Deresi Kanyonu’nun yamaçlarında yer alan Adam Kayalar, Anadolu ve Avrupa’da bir eşi daha bulunmayan yapılardır. Türkiye’nin en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Adam Kayalar, Silifke sınırları içerisinde yer alıp, Aydıncık ilçe merkezine yaklaşık olarak 75 km mesafede yer almaktadır.


Aydıncık Plajları: Aydıncık’ta Denize Girilecek En Popüler 3 Yer

Aydıncık Plajı

Aydıncık Plajı Aydıncık Plajı

Hürriyet Mahallesi'nde konumlandırılan Aydıncık Plajı, küçük bir sahil alanına sahiptir. Belirli kısmı ince kumlu olmasına rağmen geri kalanına kayalık bölgeler hakimdir.

Plajın yanına tenis kortu, birkaç tane kafe ve oyun parkı yerleştirilmiştir. Şezlong ve şemsiye belirli bir ücret karşılığında kiralanabilmektedir.


İncekum Plajı

İncekum Plajı İncekum Plajı

Yeni Mahalle'de bulunan Aydıncık Tabiat Parkı'nda yer almaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere incecik kumlara sahip bir plajdır. Antalya-Mersin karayolunun tam arkasında yer alan sahile araba ile ulaşım çok kolaydır.

Halka açık plaj üzerinde hiçbir tesis bulunmamaktadır. Kampçıların çadır kurabileceği alanlar mevcuttur.

İncekum Plajı girişi ücretsizdir.


Soğuksu Plajı

Soğuksu Plajı Soğuksu Plajı

İncekum Plajı üzerinden Antalya'ya doğru devam eden yol üzerindeki Atatürk Mahallesi'nde yer almaktadır. Yanındaki dağdan gelen suyun soğuk olması yaz aylarında sıcaktan bunalanların dikkatini çekmektedir.

Soğuksu Plajı girişi ücretsizdir.


Aydıncık'da Yapılacaklar: Aydıncık’ta En Popüler 4 Etkinlik

Keyifli Bir Tarih Turuna Çıkın: Kelenderis Antik Kenti

Kalenderis Antik Kenti Kalenderis Antik Kenti

Antik Kelenderis, çok uzun süre bağımsızlığını koruyan bir kenttir. MÖ 4. ve 5. yüzyılda Pers egemenliği altında olmasına rağmen parlak dönemlerinden birini geçirmiştir. Roma Dönemi'nde, korsan egemenliğine son verilip Akdeniz ticaret yolunun güvenliğinin sağlanmasıyla, ikinci parlak dönemini yaşamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altındayken bile liman hizmeti veren kent, Mersin Limanı ön plana çıkmaya başladıktan sonra önemini yitirmiştir. Günümüzde tarihi değerini korumaya devam etmektedir.

Kelenderis'in ev sahipliği yaptığı seramik işçiliği Türkiye'de büyük bir öneme sahiptir. Bu harika el işçiliğini gidip gördükten sonra daha iyilerini göremeyeceğinizi düşünmeniz mümkündür.


Doğa Yürüyüşü Yapın: Aydıncık Tabiat Parkı

Aydıncık Tabiat Parkı Aydıncık Tabiat Parkı

Sahilin hemen yanında yer alan Aydıncık Tabiat Parkı oldukça sakindir. Yürüyüş için Mersin'in en güzel yerlerinden birisidir.

Parkta karavan veya çadır ile gelenler için kamp üniteleri yer almaktadır. Eğer yolculuğunuza karavan ile katıldıysanız ya da çadırınızı yanınıza alıp yola çıktıysanız, denizin ve ormanın güzellikleri karşısında mutlaka birkaç gün geçirmeniz önerilmektedir.

Silifke-Aydıncık Karayolu üzerinde yer alan bu parka kişi başı 3,5 TL ödeyerek giriş yapılabilmektedir.


Dünyanın İlk Kent Planı Çizilen Mozaiğini İnceleyin: Kelenderis Mozaiği

Kalenderis Mozaiği Kalenderis Mozaiği

Kelenderis'in ortaya çıkan buluntuları arasında belki de en göz kamaştıranı Kelenderis Mozaiği diye adlandırılan parçadır. Günümüze kadar bulunmuş olan ilk kent planı sayılmakta ve mozaikte bir tersane yapısı görünmektedir.

Oldukça iyi durumda gün yüzüne çıkarılan mozaiğin tamamına ulaşılamamıştır. 5. yüzyılın sonlarında yapıldığına inanılan bu eşsiz sanatın tamamının ortaya çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir.

İnce el işçiliği ile ilgilenenlerin mutlaka gidip görmesi önerilmektedir.


Heyecan Dolu Bir Yarışa Tanıklık Edin: Aydıncık Motosiklet Festivali

Aydıncık Motosiklet Festivali Aydıncık Motosiklet Festivali

Temmuz ayında düzenlenen festivalde motosiklet tutkunları için etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlik kapsamında ödüllü motorkros yarışları yapılmaktadır. Büyük ilgi gören bu etkinlik, Aydıncık Sahili’nde 3 ya da 4 gün sürmektedir. Türkiye'nin dört bir yanından 1000'e yakın motosiklet tutkunu, festivale düzenli olarak her sene katılım sağlamaktadır.

Festival kapsamında motosiklet yarışları dışında plaj voleybolu, dart ve tavla yarışmaları da düzenlenmektedir. Ayrıca sabahın erken saatlerinde ücretsiz yöresel Türk kahvaltısı ile lezzet dolu anlar yaşanmaktadır.

Kampçıları da unutmayan Aydıncık Belediyesi, festival alanının bir kısmını çadır kurmak için ayırmıştır. Doğa ile iç içe olmayı seviyorsanız mutlaka burada çadır kurup dolu dolu vakit geçirmeniz önerilmektedir.


Aydıncık Gece Hayatı: Aydıncık’ın En Popüler 2 Eğlence Mekanı

Aydıncık her ne kadar küçük bir ilçe olsa da Mersin'in yöresel lezzetleri ve tarihi atmosferi, bu ilçede de oldukça hakimdir. Salaş sokak restoranları hem lezzet deneyimi hem de akşam eğlencelerinde öne çıkmaktadır.


Kelenderis Cafe & Restaurant

Kelenderis Cafe & Restoran Kelenderis Cafe & Restoran

Sahilin hemen yanında konumlandırılan restoranın açık ve kapalı oturma alanları vardır. Açık oturma alanın büyük bir bahçenin içerisindedir. Yaz aylarının belirli günlerinde sahil kenarında canlı müzik etkinliği düzenlenmektedir.

Menüde yer alan balıklı salata en çok tercih edilen yiyecekler arasındadır. Alkollü ve alkolsüz içecek seçenekleri mevcuttur. Aydıncık geneline göre değerlendirildiğinde fiyatları pahalıdır.

Adres: Hürriyet Mahallesi, 33840 Aydıncık/Mersin

Bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Aydıncık tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Asinoe Fish Restaurant

Asinoe Balık Restoranı Asinoe Balık Restoranı

Merkez Mahallesi'nde bulunan Asinoe Fish Restaurant, rakı balık için idealdir. Denizin hemen yanında yer almaktadır. Beyaz ve sade bir şekilde dekore edilmiştir. Özel günler için rezervasyon yaptırılarak gidilmesi tavsiye edilmektedir

Çeşitli balık ızgaraları, çipura ve lagos restoranın en lezzetli ve tercih edilen seçenekleridir. Aydıncık geneline göre fiyatları ne ucuz ne de pahalıdır.

Adres: Merkez Mahallesi, Mersin Antalya Yolu No:91, 33840 Aydıncık/Mersin


Aydıncık Nerededir ve Nasıl Gidilir: Aydıncık’a Pratik ve Ekonomik Ulaşım Seçenekleri

Aydıncık, Mersin'in en batısında yer alan küçük bir tatil beldesidir. Sakin ve huzur dolu bir atmosfer arayanların en çok tercih ettiği yerlerden biridir.

Bu şirin ilçeye karayolu ile direkt ulaşım sağlanmaktadır. Havayolu ile Alanya'da bulunan Gazipaşa Havalimanı ya da Adana'daki Şakirpaşa Havalimanı üzerinden hızlı bir yolculuk yapmanız mümkündür.


Aydıncık’a Özel Araç ile Ulaşım

Mersin il merkezi ile Aydıncık arası 94 km'dir. Arabayla Mut Gülnar yolu üzerinden giderek Aydıncık İlçesi’ne ulaşım sağlanmaktadır.

Ankara Aydıncık arası 516 km'dir. Ortalama 6 buçuk saatlik bir yolculuktan sonra ilçe merkezine ulaşım mümkündür. Ankara Konya Yolu üzerinden Karaman Yolu’na ulaşana kadar dümdüz devam edilmekte, tabelaları takip ederek Karaman'dan çıktıktan sonra Mersin'e giriş yapılmaktadır. Sonrasında Aydıncık tabelaları takip edilmelidir.

İstanbul Aydıncık arası 894 km'dir. Yaklaşık olarak 11 saatlik bir yolculuk sonrası ilçeye ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul'dan yola çıktıktan sonra Gebze, Yalova, Eskişehir yol güzergahı takip edilmelidir. Sonrasında Afyonkarahisar'a geçiş yapılarak Konya Karaman Yolu’ndan Aydıncık İlçesi’ne ulaşılmaktadır.

Antalya Aydıncık arası 320 km'dir. 5 saat süren yolculuk sonrası Aydıncık'a ulaşılmaktadır. Deniz manzarası ile birlikte sahilin yanındaki ana yoldan gidilmektedir. Antalya'dan yola çıkarak Side Alanya Yolu üzerinden devam ederek Anamur’a varılmaktadır. Sonrasında yarım saatlik bir yolculuk ile Aydıncık ilçe merkezine ulaşım sağlanmaktadır.


Aydıncık’a Otobüs ile Ulaşım

Birkaç otobüs firması ile 3 saatlik yapılan bir yolculuk sonrası ulaşım sağlanmaktadır. Otobüs bileti fiyatları çıkış noktasına göre değişmektedir.

Ankara'dan Aydıncık'a günün belirli saatlerinde seferler bulunmaktadır. Ortalama 8 saat süren otobüs yolculuğundan sonra Aydıncık Otogar'a ulaşılmaktadır. Bilet fiyatları ortalama 80 - 90 TL'dir.

İstanbul'dan Aydıncık'a giden otobüs seferleri bulunmamaktadır. Fakat Aydıncık'ı ziyaret etmek isteyen yolcular, Mersin Otogarı'ndan Aydıncık'a geçiş yapmaktadır. İstanbul – Mersin otobüs bileti fiyatları 130 – 160 TL arasındadır.

Antalya Otogarı'ndan hemen hemen her saat başı otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ortalama 7 buçuk saatlik yolculuk sonrası ilçe merkezine ulaşım sağlanmaktadır. Otobüs bileti fiyatları 60 - 80 TL civarındadır.


Havayolu ile Aydıncık'a Ulaşım

Şirin tatil kasabasında havalimanı olmadığından dolayı uçakla gelmeyi tercih eden yolcular Alanya Gazipaşa Havalimanı'nı ya da Şakirpaşa Havalimanı'nı tercih etmektedir.

HAVAŞ otobüsleri Aydıncık İlçesi’ne uğramadığı için araç kiralayarak ya da havalimanından otogara geçip oradan şehirlerarası otobüslere binerek ulaşım sağlanmaktadır. Her iki havalimanına da Türkiye'nin çoğu şehrinden uçuş seçenekleri mevcuttur.