Tarihi 4000 yıl öncesine uzanan Nevşehir’in Avanos ilçesi, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir.
Hitit, Frig, Pers, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan ilçede, 1967 yılında yapılan kazı çalışmalarında, Avanos tarihinin Etiler’e kadar uzandığı görülmektedir.
Hitit döneminde adı Zuwinasa olan bölge, Osmanlı döneminde Avanoz olarak anılmaya başlamış ve daha sonra bu isim Avanos olarak halk diline yerleşmiştir. Selçuklu döneminde Evenuz olarak anılan bölgenin adı ayrıştırıldığında anlamının kap - çömlek yapan yer olduğu anlaşılmaktadır.
Avanos’un kuruluşu ile ilgili bilinen en yakın dönem Selçuklu Dönemi’dir. 1887 yılında ilçe olan Avanos, 1888’de Kırşehir vilayetine bağlanmıştır. 1954 yılında Nevşehir’in vilayet olması ile şehrin ilçeleri arasında yer almaya başlamıştır.
Avanos'ta tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Avanos otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Zelve Vadisi
Zelve Vadisi
Avanos ilçe merkezine 3 km mesafede yer alan Zelve Vadisi, Kapadokya’nın en önemli açık hava müzelerinden biridir.
Yüzlerce farklı peri bacasına ev sahipliği yapan bölgede aynı zamanda 15 tarihi kilise bulunmaktadır.
Kapadokya’nın en çok dikkat çeken tarihi bölgeleri arasında yer alan Zelve Vadisi, bu yönünün yanı sıra trekking tutkunlarının tercih ettiği parkurlar arasındadır.
Zelve Vadisi’ne giriş ücreti 20 TL’dir.
Çanak Atölyeleri ve Güray Müze
Çanak Atolyesi
Kapadokya’nın meşhur çanak atölyelerinin büyük bir bölümü Avanos ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu çanak atölyeleri kayadan oluşan doğal mağaralarda faaliyet göstermektedir.
Çanak atölyeleri arasında dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze de yer almaktadır.
Güray Müze’ye giriş ücreti 10 TL’dir.
Nevşehir'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Nevşehir otel fiyatları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Paşabağ
Paşabağ
Avanos ilçe merkezine 3.5 km mesafede yer alan Paşabağ, Keşişler Vadisi olarak da bilinmektedir. Şapkalı peribacalarının yoğun olduğu bu bölge tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir.
Paşabağ Vadisi’nin tam ortasında yer alan 3 başlı peribacası, Aziz Simeon’a adanan şapeldir. Şapelin karşısında ise tarihi bir manastır bulunmaktadır. Vadi yolunun sağında yer alan bu şapelde Aziz Simeon’un 15 yıl inzivaya çekildiği söylenmektedir.
Vadi yolundan 200 metre mesafede yer alan şapele yürüyerek ulaşılabilmektedir.
Paşabağ’a giriş ücreti 10 TL’dir.
Çavuşin
Çavuşin
Avanos ilçesine bağlı bir köy olan Çavuşin, Göreme – Avanos yolu üzerine kurulmuştur. Kapadokya bölgesinin kaya kütlelerine oyulmuş en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini göstermektedir.
Çavuşin Köyü, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmakta olan bir bölgedir. Çavuşin Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Güvercinlik Kilisesi ve Haçlı Kilisesi bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Aynı zamanda 12 kiliseye ev sahipliği yapan Güllüdere ve Kızılçukur vadileri de köy sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Avanos'ta eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Avanos'ta gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri
Avanos ilçe merkezine 13 km mesafede yer alan Özkonak Yeraltı Şehri, volkanik tabakaların yoğun olduğu, geniş bir alana sahiptir. M.Ö 400 yılında yapıldığı tahmin edilen bu yeraltı şehri, 4 kattan oluşmaktadır.
Yeraltı şehrinde odaların içerisinde dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Bu delikler, odalar kapatıldığında hava akımını sağlarken, aynı zamanda şehir içinde haberleşme de bu delikler sayesinde gerçekleştirilmektedir.
Özkonak Yeraltı Şehri’ne giriş ücreti 25 TL’dir.
Sarıhan Kervansarayı
Sarıhan Kervansarayı
İpek yolu üzerinde bulunan Sarıhan Kervansarayı, 13. Yüzyıl Selçuklu dönemi tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus döneminde inşa edilen kervansaray adını yapımında kullanılan sarı taşlardan almaktadır.
Yüksek duvarlarla çevrili olan Sarıhan Kervansarayı, tek katlı bir handır. Geniş bir avlusu bulunan yapının içerisinde yazlık ve kışlık odalar, mescit ve atların bağlandığı bir bölüm bulunmaktadır.
Sarıhan Kervansarayı’na giriş ücreti 3 TL’dir.
Avanos'taki tatilinizde kesinlikle gitmeniz gereken yerler için Avanos gezi rehberini kontrol etmeyi unutmayın.
Üzümlü Kilise
Üzümlü Kilise
Avanos’a bağlı Ortahisar Kasabası’nda yer alan Kızılçukur Vadisi’nde bulunan Üzümlü Kilise, adını içerisindeki üzüm salkımı motiflerinden almıştır. 10. yüzyıl tarihi yapılarından biri olan bu kilise, Ortahisar Kasabası’na 3 km mesafededir.
Kilisenin içerisinde yer alan üzüm salkımı motiflerinin yanı sıra, asma, palmiye, balık motifleri ile ikonaklazm öncesi döneme ait freskler dikkat çekmektedir. Tonozla örtülü ve iki nefli yapıdaki kilise de dini motifler de yer almaktadır.
Belha Manastırı
Belha Manastırı
Avanos yolu üzerine kurulmuş olan Özkonak Kasabası sınırları içerisinde yer alan Belha Manastırı, M.S 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Bir tepe üzerinde yer alan manastıra dereye bakan cephesinden girilmektedir.
Büyük bir bölümü tahrip olan yapının yem takaları ve cezaevi bölümü hala gezilebilir durumdadır.
Nevşehir'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Nevşehir gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Alaattin Camii
Alaattin Camii
1202 yılında Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından yaptırılan Alaattin Camii, Selçuklu dönemi tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Kesme taştan kare planlı olarak inşa edilen caminin birinci bölümünü tromplu bir kubbe örtmektedir. Yapının içerisinde yer alan sivri bir kemerle ikinci bölüme geçiş yapılmaktadır. Caminin ikinci bölümü 17. Yüzyılda onarılmıştır.
Üçüncü bölümü ise 1964 yılında eklenmiştir.
Dereyamanlı Kilisesi
Dereyamanlı Kilisesi
2. yüzyıl yapıları arasında yer alan Dereyamanlı Kilisesi, Kapadokya bölgesinin en önemli dini yapıları arasında yer almaktadır.
Diğer adı Meryem Ana Kilisesi olan bu yapının içerisinde çok sayıda Meryem Ana ve Hz. İsa’ya ait fresk bulunmaktadır.
Vatikan’dan gelen temsilciler ve Avanos Belediyesi bu kiliseyi bir törenle yeniden ibadete açmıştır.
Anavos ilçe sınırları içerisinde yer alan bu kiliseye hem araçla hem de yürüyerek ulaşım mümkündür.
Dereyamanlı Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Avanos'ta aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Avanos aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar
Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar
Avanos ilçe merkezine 15 km mesafede yer alan Çeç Tümülüsü, Kızılırmak’ın güneyinde 32 metre yükseklikte yer almaktadır. Bu tümülüsün Gordion gibi bir kral mezarı olduğu düşünülmektedir.
Parça halinde taş yığınlarından oluşan Çeç Tümülüsü, Avanos ilçe merkezinden dahi rahatlıkla görülebilmektedir.
Kızılırmak kenarında yer alan Lahit Mezar ise bölgenin bugüne kadar keşfedilebilen tek lahit mezarı olma özelliğini göstermektedir. 1971 yılında tesadüfen keşfedilen mezarı kimin açtığı bilinmemektedir.
İçindeki buluntular çalınmış olsa da, ceset üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda burada yatan kişinin saçları kınalı bir kadın olduğu anlaşılmaktadır.
Güllüdere Kilisesi
Güllüdere Kilisesi
Avanos ilçesinin tarihi yapıları arasında yer alan Güllüdere Kilisesi, aynı adı taşıyan vadinin solunda kalan dik bir yamaca inşa edilmiştir.
Yapımına 6. yüzyılda başlanan kilise, 9. yüzyılda eklenen apsis ile tamamlanmıştır. İkonastik döneme ait olan Güllüdere Kilisesi’nin tavanında yer alan haç sembolü dikkat çekmektedir. Bu sembolün Kudüs’teki kutsal haçı temsil ettiği söylenmektedir.
Avanos'taki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Avanos 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Tarihi Avanos Evleri
Tarihi Avanos Evleri
Günümüz mimarisinin temelleri Selçuklu dönemine dayanmaktadır. Avanos ilçesinde Selçuklu dönemine ait birçok tarihi ev yer almaktadır.
Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, Kızılırmak’ın ayırdığı noktada kurulan Orta Mahalle’de yer almaktadır. Avanos’un en dikkat çekici evlerinden biri olan bu yapı, 3 katlı ve tarihi Kapadokya Evleri’ne özgü bir avlusu bulunmaktadır. Ahşap balkonları bulunan yapıda Maşallah yazısının altında yer alan 1902 tarihinin yapım yılını gösterdiği tahmin edilmektedir.
Tevfik Körükçü Konağı, Avanos ilçesine bağlı Yukarı Mahalle’de yer almaktadır. İki katlı ve avlusuz olarak inşa edilen bu konağın yapım yılı 1903’tür.
Ahmet Bezer Evi, Yukarı Mahalle İlyas Sokak’ta yer almaktadır. Bu yapı da iki katlı ve avlusuz olarak inşa edilmiştir. Yapım yılı 1903’tür.
Mustafa Erdil Evi, Orta Mahalle, Alaaddin Hamamı mevkiinde yer almaktadır. İki katlı olarak inşa edilen bu tarihi yapının küçük bir balkonu bulunmaktadır. 19. Yüzyılın sonlarında yapılmıştır.
Hikmet Cingi Evi, Orta Mahalle, Cerit Sokak’ta yer almaktadır. Diğer adı Postacı Hikmet’in konağı olan yapının diğer Avanos Evleri’nden farklı olarak bir de su kuyusu bulunmaktadır. Maşallah kitabesinde yapım yılı 1859 olarak belirtilen yapı günümüzde butik otel olarak işletilmektedir.