Avanos'ta Gezilecek Yerler

Kapadokya bölgesinin en çok turist ağırlayan yerlerinden biri olan Avanos, Nevşehir ilinde tarihi yapıları, peribacaları, açık hava müzeleri, manzarası ile ünlü vadileri, günümüze kadar korunarak gelen freskleri ve kaya kiliseleri ile gezilecek yerler açısından oldukça geniş seçeneklere sahip bir yerdir.

Tarihi ve turistik alanlarıyla öne çıkan bölge, bu özelliklerinin yanı sıra doğal güzelliklere de sahiptir. Kızılırmak kenarında, Nevşehir iline bağlı bir ilçe statüsüne sahip Avanos, bu özelliği ile doğa gezileri için de avantaj sağlamaktadır. Ayrıca Antik Çağ'da Zuwinasa, Quenasa ve Venessa olarak da bilinmektedir.

Avanos'ta uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Avanos otelleri sayfamızda listeledik.


Güray Müze

Güray Müze Güray Müze

Türkiye’nin ilk ve tek yer altı müzesi olan Güray Müze, ilçenin en dikkat çeken yerleri arasındadır. Kapadokya bölgesine bağlı Avanos ilçesinde yüzyıllardır çömlekçilik geleneğini sürdürmeye devam etmektedir.

Bu geleneği, tüm dünyaya tanıtmak amacı ile açılan Güray Müze, tarihi çömlekler başta olmak üzere, dünyaca ünlü Türk seramik sanatçılarının geleneksel ve modern tarzdaki sanat eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Sosyal etkinlik alanları, teşhir salonları ve diğer hizmet birimleri ile birlikte toplam 1600 metrekare alana sahip olan Güray Müze, yerin 20 metre altında yer almaktadır. Kayaların oyulması ile oluşturulan müze, konsepti ve mimari yapısı nedeni ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın da ilk yer altı seramik müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

Haftanın 7 günü ziyarete açık olan müzenin ziyaret saatleri 09.00 – 19.00 olmakla birlikte giriş ücreti 10 TL’dir. Müzeyi gezi rehberi eşliğinde keşfe çıkmanız da mümkündür.


Paşabağ

Paşabağ Paşabağ

Diğer adı Keşişler Vadisi olan Paşabağ, Avanos ilçe merkezine 3,5 km mesafede yer almaktadır. Şapkalı peri bacalarının yoğun olduğu bölge aynı zamanda Aziz Simeon’a adanan şapele ev sahipliği yapmaktadır. Aziz Simeon’un burada 15 yıl inzivaya çekildiği söylenmektedir. Şapelin hemen karşısında ise önemli bir manastır yer almaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Nevşehir otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Çavuşin

Çavuşin Çavuşin

Kapadokya sınırlarında, Avanos ilçesinde kaya içerisine oyulmuş en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olan Çavuşin, Göreme – Avanos yolu üzerinde yer alır.

Çavuşin Köyü, Çavuşin Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Güvercinlik Kilisesi ve Haçlı Kilisesi başta olmak üzere, tarihi önemi büyük yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Güllüdere ve Kızılçukur vadileri de köy sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu vadilerin içerisinde 12 tarihi kilise bulunmaktadır. Gezi rehberi eşliğinde de ziyaret edebileceğiniz Çavuşin, gezilecek yerler arasında en önemlilerindendir.


Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri Özkonak Yeraltı Şehri

Volkanik tabakaların yoğun olduğu, geniş bir alana sahip Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos ilçe merkezine 13 km mesafede yer almaktadır. Eşine az rastlanır güzelliği ile Avanos gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır. Kapadokya bölgesinde eşsiz güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakan bir yer olarak ön plandadır.

M.Ö. 400 yılında eski yerleşim yeri olarak yapıldığı tahmin edilen bu yeraltı şehri, 4 kattan oluşmaktadır. Yeraltı şehrinde odaların içerisinde dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Bu delikler, odalar kapatıldığında hava akımını sağlarken, aynı zamanda Avanos içinde haberleşme de bu delikler sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Özkonak Yeraltı Şehri’ne giriş ücreti 25 TL’dir.


Kızılırmak

Kızılırmak Kızılırmak

Volkanik tabakaların yoğun olduğu, geniş bir alana sahip Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos ilçe merkezine 13 km mesafede yer almaktadır. Eşine az rastlanır güzelliği ile Avanos gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır. Kapadokya bölgesinde eşsiz güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakan bir yer olarak ön plandadır.

M.Ö. 400 yılında eski yerleşim yeri olarak yapıldığı tahmin edilen bu yeraltı şehri, 4 kattan oluşmaktadır. Yeraltı şehrinde odaların içerisinde dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Bu delikler, odalar kapatıldığında hava akımını sağlarken, aynı zamanda Avanos içinde haberleşme de bu delikler sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Özkonak Yeraltı Şehri’ne giriş ücreti 25 TL’dir.


Zelve Ören Yeri

Zelve Ören Yeri Zelve Ören Yeri

Kapadokya açık hava müzeleri arasında yer alan Zelve Vadisi, Avanos ilçe merkezine 3 km mesafede konumlanmaktadır. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip Zelve Vadisi üzerinde görülmesi gereken çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Peri bacalarının haricinde bu bölge, 15 tarihi kiliseye de ev sahipliği yapmaktadır.

Üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri yer altı şehirleri, kiliseleri ve peribacalarının dışında doğa gezilerine de ev sahipliği yapmakta olan bir bölgedir. Vadi içerisinde trekking için elverişli birçok alan da yer alıyor. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi bölgeleri bir arada keşfetmek isterseniz, Avanos gezilecek yerler listesinde Zelve Ören Yeri'ne yer verebilirsiniz.

Zelve Vadisi ziyaretinda bulunmak isteyen turistler için özel araçla ulaşım haricinde, belediye otobüsleri de hizmet vermektedir. Ulaşım ve doğa sporlarını bir arada gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler bölgeye tırmanış ile ulaşmaktadır.

Zelve Ören Yeri’ne giriş ücreti 20 TL’dir.


Sarıhan Kervansarayı

Sarıhan Kervansarayı Sarıhan Kervansarayı

13. yüzyıl Selçuklu Dönemi tarihi yapıları arasında bulunan Sarıhan Kervansarayı, Avanos ilçesinde İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Adını yapımında kullanılan sarı taşlardan alan kervansaray, İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmıştır.

Yüksek duvarlarla çevrili olan Sarıhan Kervansarayı, tek katlı bir handır. Geniş bir avlusu bulunan yapının içerisinde yazlık ve kışlık odalar, mescit ve atların bağlandığı bir bölüm bulunmaktadır.

Sarıhan Kervansarayı’na giriş ücreti 3 TL’dir.


Meskendir Vadisi

Meskendir Vadisi Meskendir Vadisi

Oldukça dik bir iniş yoluna sahip olan Meskendir Vadisi, hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleriyle Avanos ilçesinin mutlaka görülmesi gereken bölgeleri arasında yer alıyor.

4400 metre uzunluğa sahip olan vadi, trekking tutkunlarının Avanos gezilecek yerler planında en çok tercih ettiği alanlardan bir tanesidir. Peribacaları, dehlizleri, tünelleri ve çeşitli bitki türleri ile dolu parkurları kadar iniş yolunun manzarası da dikkat çekmektedir.

Göreme – Ortahisar yolu üzerinden Meskendir Vadisi’ne ulaşım sağlanmaktadır. Bu yolun devamında yer alan asfalt yoldan 1 km yürüdükten sonra sağ tarafta kalan toprak yola saparak vadiye ulaşılabilmektedir.


Dereyamanlı Kilisesi

Dereyamanlı Kilisesi Dereyamanlı Kilisesi

Kapadokya sınırlarında en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Dereyamalı Kilisesi’nin bir diğer adı Meryem Ana Kilisesi’dir. 2. yüzyıl yapıları arasında yer alan bu kilise, Vatikan’dan gelen temsilciler ve Avanos Belediyesi tarafından düzenlenen törenle yeniden ibadete açılmıştır.

Hz. İsa ve Meryem Ana’ya ait fresklerin yer aldığı yapının dikkat çeken bölümleri oldukça fazladır. Avanos gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.

Tarihi yapı merkeze yürüme mesafesindedir.

Avanos'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Avanos gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Çeç Tümülüsü

Çeç Tümülüsü Çeç Tümülüsü

Avanos ilçe merkezine 15 km mesafede yer alan Çeç Tümülüsü, Kızılırmak’ın güneyinde ve 32 metre yüksekliktedir. Bu Tümülüs’ün kral mezarı olduğu düşünülmektedir. Parça halinde büyük taş yığınlarından oluşan Tümülüs, Avanos ilçe merkezinden dahi görülebilmektedir.


Kapadokya Devrent Hayal Vadisi

Devrent Hayal Vadisi Devrent Hayal Vadisi

Sahip olduğu farklı suretteki peri bacaları ile Avanos ilçesinin en dikkat çeken bölgesi olma özelliğine sahip Devrent Hayal Vadisi, aynı zamanda Pembe Vadi adıyla da anılmaktadır. Bölgeye Hayal Vadisi denmesinin nedeni her biri farklı bir surete sahip peri bacaları olurken, Pembe Vadi adını gün batımında kayaların pembe renge dönüşmesinden almaktadır.

Vadide yer alan deve şeklindeki peri bacası, en çok ziyaret alan noktadır. Bu nedenle peri bacasının çevresi tellerle çevrilerek yıpranması engellenmiştir. Devrent Hayal Vadisi aynı zamanda Asmalı Konak dizisinin çekildiği yerdir.

Devrent Vadisi ayrıca ay manzarası ile meşhur bir bölgedir.

Kapadokya sınırlarında yer alan diğer vadiler gibi girişi ve çıkışı bulunmamaktadır. Giriş olarak sayılan bölümde hediyelik eşya dükkanları ve özel araç ile ulaşım sağlayanlar için ücretsiz otopark yer almaktadır.

Nevşehir'deki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Nevşehir gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Tarihi Avanos Evleri

Tarihi Avanos Evleri Tarihi Avanos Evleri

Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, Kızılırmak’ın ayırdığı noktada kurulan Orta Mahalle’de yer almaktadır. Bu yapı, 3 katlıdır ve tarihi Kapadokya Avanos Evleri’ne özgü bir avlusu bulunmaktadır. Maşallah yazısının altında yer alan 1902 tarihinin yapım yılını gösterdiği tahmin edilmektedir. Ahşap balkonları ile ilçenin en dikkat çeken evlerinden biridir.

Tevfik Körükçü Konağı, Avanos ilçesine bağlı Yukarı Mahalle’de yer almaktadır. 1903 yılında inşa edilen bu yapı avlusuz olması ile dikkat çekmektedir.

Ahmet Bezer Evi, Avanos ilçesinin Yukarı Mahallesi'ne bağlı İlyas Sokak üzerinde yer almaktadır. 1903 yılında inşa edilen bu yapı da iki katlıdır ve avlusuzdur.

Mustafa Erdil Evi, Avanos ilçesine bağlı Orta Mahallesi, Alaaddin Hamamı mevkiinde yer almaktadır. 19. yüzyılda inşa edilen bu yapının küçük bir balkonu bulunmakta ve iki katlıdır.

Hikmet Cingi Evi, Avanos ilçesine bağlı Orta Mahallesi, Cerit Sokak’ta yer almaktadır. Maşallah kitabesi bulunan yapının inşa yılı 1800’lü yılların sonlarıdır. Bu yapı günümüzde butik otel olarak kullanılmaktadır. Postacı Hikmet’in konağı olarak da anılan yapının diğer Avanos Evleri’nden farklı olarak bir de su kuyusu bulunmaktadır.


Çanak Atölyeleri

Çanak Atolyeleri Çanak Atolyeleri

Kapadokya bölgesinin gelenekselleşmiş çanak atölyelerinin büyük bir bölümü Avanos ilçesinde yer almaktadır. Bu çanak atölyeleri, sadece sanat açısından değil tarihi açıdan da büyük önem taşımaktadır. Hititler döneminde de bu geleneğin yapıldığı bilinmektedir.

Kayaların oyulması ile oluşturulan çanak atölyeleri, ilçenin gezilecek yerleri arasında hem yerli hem de yabancı turistin dikkatini çekmektedir. Çanak yapımı hakkında detaylı bir bilgi almak ve bu eşsiz geleneğin nasıl sürdürüldüğü görmek için atölyeleri ziyaret edebilir, hatta kendiniz için burada bir çanak yapabilirsiniz.

Avanos'ta gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren Avanos islami oteller sayfasından birini seçebilirsiniz.


Vaftizci Yahya Kilisesi

Vaftizci Yahya Kilisesi Vaftizci Yahya Kilisesi

Avanos ilçesine bağlı Çavuşin bölgesinde yer alan Vaftizci Yahya Kilise, alışılmışın dışındaki tarihi yapısı ile dikkat çekmektedir. En görkemli ve en eski kiliseler arasında olması, gezilecek yerler listesine eklenmesine etki etmiştir.

Erozyon sonucu ön cephesi yıkılmış olsa da, içerisindeki fresk örnekleri sayesinde her zaman önemini korumaktadır. Freskler sayesinde bölge halkının dini inançları ve yaşam şekilleri hakkında detaylı bir bilgi edinilebilmektedir. Kare planlı ve tek apsisli bir yapıya sahiptir.


Avanos Alaaddin Camii

Avanos Alaaddin Camii Avanos Alaaddin Camii

Selçuklu Dönemi eserleri arasında olan Avanos Alaaddin Camii, Avanos ilçe merkezinde bulunmaktadır. Özgün mimarisi oldukça dikkat çekmektedir. Camiye Osmanlı Dönemi'nde yeni alanlar ekletilerek büyütülmüştür.

Kubbesinde moloz taş, cami yapımında ise düzgün kesme taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı bir şekilde inşa edilmiştir. Günümüzde ibadete açık olarak Avanos Alaaddin Camii'ye giriş ücretsizdir.

Avanos'ta kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Avanos 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Avanos Günübirlik Gezilecek Yerler

Nevşehir’in gözde turistik ilçeleri arasında yer alan Avanos, gezilecek yerler arasında hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ziyaretçilerine zengin seçenekler ile sunmaktadır. Gezilecek yerler, Avanos ilçesi ile sınırlı kalmamaktadır. Avanos ilçe merkezinin yanı sıra çevresinde de günübirlik gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır.


Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Avanos ilçe merkezine yaklaşık olarak 50 km mesafede yer almaktadır. Bu ilçe, yer altı tünelleri ile birbirine bağlanmıştır. Temizlenip ışıklandırıldıktan sonra Nevşehir turizmine kazandırılan bu alan oldukça büyüktür.


Kozaklı Kaplıcaları

Kozaklı Kaplıcaları Kozaklı Kaplıcaları

Avanos ilçe merkezi ile Kozaklı Kaplıcaları arası mesafe yaklaşık olarak 65 km’dir. A ve C grubu şifalı sular kategorisinde yer alan Kozaklı Kaplıcaları, Türkiye’nin önemli termal merkezleri arasında yer almaktadır.


Acıgöl Yeraltı Şehri

Acıgöl Yeraltı Şehri Acıgöl Yeraltı Şehri

Acıgöl ilçesi ve Acıgöl Yeraltı Şehri, Avanos ilçe merkezine yaklaşık olarak 40 km mesafede yer alıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 1991 yılında ülke ve Nevşehir turizmine kazandırılan bu yeraltı şehri oldukça farklı bir gezi deneyimi yaşatmaktadır.


Açık Saray Harabeleri

Açık Saray Harabeleri Açık Saray Harabeleri

Avanos ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 km mesafede yer alan Açık Saray Harabeleri, tüf kayaların oyulması ile inşa edilmiştir. Roma Dönemi’ne ait mezarlarında yer aldığı harabeler, Nevşehir’in en dikkat çeken tarihi alanları arasında yer almaktadır. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.


Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi - Hacı Bektaş Veli Türbesi

Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Türbesi Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Türbesi

Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi - Hacı Bektaş Veli Türbesi, Avanos ilçe merkezine yaklaşık olarak 55 km mesafede yer almaktadır. Hacı Bektaş Veli Türbesi, ebedi istirahatgah olma özelliğinin yanı sıra Pir Evi’dir. Nevşehir’in dini yapıları arasındaki en önemli nokta burasıdır.