İstanbul Boğazı’nda, Bebek’ten sonra gelen Arnavutköy, Osmanlı döneminden kalma eski ahşap evlerle dolu bir ilçedir.
Burada, Ortodoks kilisesi, cami ve sinagog kalıntıları vardır. Tarihteki demografik eğilimlere paralel olarak, bugünkü nüfusun büyük bir bölümü Müslüman’dır.
Korunan bir bölge olduğu için, Arnavutköy eski evlerini koruyabilmiştir. İlçe, televizyon dizileri, film çekimleri ya da arka sokaklarında çekim yapan fotoğrafçıların görülmesi nadir değildir.
Arnavutköy, gündüzleri oldukça sakindir. Akşamları daha yoğun bir nokta haline gelir ve sahildeki balıkçılarda ya da ünlü Ali Baba Köftecisi’ne yemeğe gelenler ile popülerdir.
Yaz günlerinde, hafta sonu öğleden sonraları, Kuruçeşme’den Hisar’a doğru uzanan bir gezi sırasında, oldukça kalabalık olabilir. Bu saatler, etraftaki insanları izlemek için iyi bir fırsattır.
Bebek’in hemen altındaki bu tarihi ilçe, keşfetmek için hoş bir yerdir. Kıyı şeridinde, Osmanlı döneminden kalma ahşap yalılardan oluşan bir sıra yer almaktadır. Dar sokakları, asma yaprakları ile kaplı ahşap evler ile doludur.
Arnavutköy’de yapılacaklar söz konusu olduğunda, yapılacak bir gezi, özellikle sahil tarafında yer alan balıkçılardan başlamalıdır. Burası, nostaljik bir köy hissini sürdürdüğünden, Boğaz’dan yalnızca birkaç metre uzakta olduğuna inanmak zor olacaktır.
İlçe, komşusu Bebek gibi gösterişli olmaktan uzak olmasına rağmen, kendine has sakinliği ve muhteşem boğaz havası ile görülmeye değerdir.
Her Tarza Hitap Eden Balıkçılar: Arnavutköy Balıkçıları
Eşsiz Manzarasıyla Arnavutköy Sur BalıkçısıZarif ve lüksten salaşlığa; Arnavutköy, lezzetli bir balık deneyimi yaşamak için en iyi yerlerden biridir.
Arnavutköy’ün balık restoranlarında; en iyi mezelerin, güzel manzaraların ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
İlçedeki en iyi balık restoranları arasında; 1994 yılında yolculuğuna küçük bir balıkçı teknesinde başlayan Adem Baba ve lezzetli kalamarları ile ünlü Ali Baba Balık restoranları yer almaktadır.
Şehirdeki belki de en taze ve en lezzetli balıkları yiyebileceğiniz Arnavutköy’de ayrıca; lezzetli kalamarların, midyenin, midye dolmanın, balık köftesini, tuzda balığın ve balık çorbasının tadını da çıkarabilirsiniz.
Bu restoranlarda fiyatlar oldukça makuldür, ancak genellikle alkol menüsü bulunmamaktadır.
Yazların Vazgeçilmezi, Kışların Soğuk Esintisi: Akıntıburnu
Akıntıburnu Sahiliİstanbul Boğazı’nda, şehrin Avrupa yakasının Beşiktaş ilçesine bağlı tarihi semti Arnavutköy’de, denize doğru uzanan Akıntıburnu, Arnavutköy’de görülmesi gereken yerlerden biridir.
Her zaman rüzgâr esen Akıntıburnu, özellikle yaz aylarında görülmeye değerdir. Güzel havalarda, etrafında oturacak yer bulmak oldukça zordur ve kış aylarında, gitmeden önce mutlaka kalın giyinmeniz gerekmektedir.
Burası, eski Rum nüfusunun da yerleşim bölgesidir. Akıntıburnu’na gittiğinizde, kıyı boyunca balık tutma deneyimi yaşayabilirsiniz.
Günlerden Festival Günü: Geleneksel Arnavutköy Şenliği
Geleneksel Arnavutköy ŞenliğiBeşiktaş Belediyesi’nin Arnavutköy Boğaz Sakinleri Derneği ile ortaklaşa düzenledikleri Geleneksel Arnavutköy Şenlikleri, uzun bir zamandır devam etmektedir.
Şenlik; farklı alanlarda çeşitli derneklerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca çeşitli konserler, gösteriler ve Arnavutköy’ün cıvıltısını içeren noktada kurulan stantlar da yer almaktadır.
Arnavutköy’e geldiğinizde, Geleneksel Arnavutköy Şenlikleri’ne denk gelirseniz, burada mutlaka vakit geçirmeli ve yerli halkın arasına karışmalısınız.
Tarihi ve Dini Yapıların Keşfi: Arnavutköy Dini Yapıları
Arnavutköy Tarihi Kiliseleriİlçenin kıyı şeridinde yer alan ve ünlü sanat eseri akımı sezesyonizm mimarisinin güzel örneklerinin yanı sıra, Büyük Yunan Ortodoks Taksiarkis Kilisesi ve daha iç kısımlarda yer alan Hagios İlyas Rum Ortodoks Kilisesi’ni görmelisiniz.
Her iki kilisenin tarihi de 19. Yüzyıla kadar uzanmakta ve hala bölgede yaşayan küçük bir Yunan topluluğuna hizmet etmektedir.
Arnavutköy’de, 1832 yılında inşa edilen Tevfikiye Cami ve bir sinagogun kalıntıları da vardır. Dini yapıların birbirlerine olan yakınlığı, burada yaşayan topluluklarının uyum içinde yaşadıklarını göstermektedir.
İstanbul Manzarası Eşliğinde: Boğaz Boyunca Yürüyüş
Boğazda Gündoğumu ManzarasıArnavutköy’e geldiğinizde, İstanbul Boğazı’nın havasını almak için, sahil boyunca biraz yürüyüş yapabilir ve eski ahşap evlerini keşfedebilirsiniz.
Arnavutköy ilçesi, şehrin kalabalıklığından uzaklaşmak, Boğaz’da yürümek ve buradaki pek çok balıkçıdan birinden akşam yemeği yemek için ideal bir alandır.