Arnavutköy Tarihi Yerleri

İstanbul’un Avrupa yakası kıyılarında yer alan Arnavutköy, ilk olarak Yunanlıların 4. Yüzyılda buraya yerleşmesinden sonra, her zaman farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, şehrin en tarihi yerleşim yerlerinden biridir.

Zaman içinde, şehirlerdeki modernleşme pek çok tarihi ilçeyi değiştirmiş olsa da Arnavutköy tarihi ve mimari dokusunu büyük ölçüde korumayı başarmıştır.

Bölgedeki ilk yerleşim, 4. yüzyılda Rumların buraya gelip yerleşmesi ile başlamıştır. O günden sonra Arnavutköy; önce Promotu ve Anaplus isimlerini aldıktan daha sonra, 1453 yılında İstanbul’un Fethi ile birlikte, bugünkü Arnavutköy ismini almıştır.

Arnavutköy’ü bu kadar farklı ve dikkat çekici kılan bir diğer nokta da geçmişte kokulu meyve bahçeleri ve çiçekleri ile ünlü olması ve bir yandan da koruduğu tarihi ve mimarı dokusu ile hala görülmeye değer olmasıdır. Burası ayrıca, görülmeye değer güzellikte bir atmosfere sahiptir ve Boğaz kıyısının en yeşil bölgelerinden biridir.

Arnavutköy; tarihi Osmanlı konakları ve meşhur balık restoranlarının dışında, oldukça tarihi ve turistik bir ilçedir. İstanbul’da, Boğaz’ın Avrupa yakasında yer almaktadır.

19. yüzyıla ait ahşap Osmanlı konakları, kokulu çam ağaçları ve rengarenk çiçekleri ile çevrili bu ilçe, karmaşık İstanbul’un ortasında, kendi güzelliğini koruyabilmeyi başarmış nadir yerlerden biridir.

Eskiden Beşiktaş ilçesine bağlı bir mahalleyken, 2008 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile ilçe unvanını almıştır.


Arnavutköy Evleri 

Tarihi Arnavutköy Evleri Tarihi Arnavutköy EvleriArnavutköy; tarihin acımasızlığına rağmen, mimari kimliğini korumayı başarmış bir ilçedir.

İlçenin tarihi ve turistik yerlerinden biri, tarihe tanıklık etmiş ve mutlaka görülmeye değer tarihi evleridir.

Ahşap evleri ile Arnavutköy, bu yönüyle Osmanlı başkentinin mimari çeşitliliği hakkında da ipuçları veriyor.

1800’lü yılların sonunda büyük bir yangın çıktıktan sonra pek çok yapı yıkılmış olsa da hala tarihi binaları ile görülmeye değer ilçelerden biridir.


Tevfikiye Cami

Arnavutköy Tevfikiye Cami Arnavutköy Tevfikiye CamiOsmanlı döneminden kalma Tevfikiye Cami; Arnavutköy – Bebek yolunda yer almaktadır.

1832 yılında Sultan Mahmut tarafından kışla olarak yaptırılan caminin; dikdörtgen şeklinde bir planı ve bir adet minaresi bulunmaktadır.

Caminin inşa edildiği dönemde, Arnavutköy’de az sayıda Müslümanın yaşaması da oldukça ilginçtir.

Boğaz’a komşu bu küçük ve şirin cami, Arnavutköy’de görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.


İzzetabad Kasrı

Tarihi İzzetabad Kasrı Tarihi İzzetabad Kasrıİzzetabad Kasrı Boyalı Köşk olarak da anılmaktadır. 1797 yılında III. Selim için Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1800’lü yıllarda köşkte çıkan yangından ötürü yapı zarar görmüştür. Ardından tekrardan yaptırılmıştır ve sağlamlığa kavuşmuştur.

1989 yılında Hüseyin Bayraktar İzzetabad Kasrı’nı satın almıştır. 1992 yılında yeniden inşa edilen ve bugünkü halini alan köşk Bayraktar Holding’in merkezi olmuştur.


Arnavutköy Taksiarhis Rum Ortodoks Kilisesi

Arnavutköy Taksiarhis Rum Ortodoks Kilise Binası Arnavutköy Taksiarhis Rum Ortodoks Kilise Binasıİstanbul’un fethi döneminden önce surların dışında kalan Arnavutköy Taksiarhis Rum Ortodoks Kilisesi, tarih boyunca gerçekleşen pek çok savaşa tanıklık etti.

Sultan Selim döneminde yeniden inşa edilen kilise, ekonomik nedenlerden dolayı 19. Yüzyılın ortalarına kadar inşası tamamlanamamıştır.

1800’lü yılların sonunda gerçekleşen büyük bir depremde ise kötü bir şekilde tahrip olmuştur. Daha sonra ilçede ikamet eden Yunanlılar, kiliseyi tamir edebilmek için yardımcı olmuşlardır.

Bölgedeki Rum nüfusun ekonomik gücünü sembolize eden bu kilise, İstanbul'un en büyük Rum kiliselerinden biridir.

Kilisenin ahşap girişi, Bostancıoğlu ailesinin ekonomik desteği ile eklenmiştir. Ayrıca, ana giriş kapısında bulunan çeşme de Ayios Trifonos Kardeşlik Derneği tarafından inşa edilmiştir.


Profitis İlias Kilisesi

Arnavutköy Profitis İlias Kilise Binası Arnavutköy Profitis İlias Kilise BinasıArnavutköy’de bulunan bir diğer Rum Ortodoks kilisesi de Profitis İlias Kilisesi’dir. Bu kilise, bir tepe üzerinde yer alır ve etrafı büyük çınar ağaçları ile çevrilidir.

1800’lü yılların sonunda inşa edilen kilisenin, küçük bir kubbesi bulunmakta ve avlusunda üç adet anıt mezar yer almaktadır.

Kilisenin merkez kapısının sol tarafında, Büyük Ayazma yer almaktadır. Bu kuyu, şifalı suları ile ünlüdür.

1940’lı yıllarda, bir Yunan gazetesinde, burada yapılacak bir fuar nedeniyle, kilisenin yakınlarında misafirlere taze balık, midye, bira ve mezelerin servis edileceği duyurulduğunda, sıra kilise tepesinden şehir merkezine kadar gidildiği söylenmektedir.

1990’lı yılların sonunda ise burada gerçekleştirilen fuarda yalnızca 50 civarında kişi vardı ve aynı mekanda yalnızca 5-6 masa bulunmaktadır.