Ardahan Tarihi Yerler

Ardahan’ın geçmişi 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. “Ardahan” adı M.S. 628 yılında Hazar Türklerinin kolu olan Arda Türklerinin eline geçtikten sonra verilmiştir. Ardahan 1876 ile 1877 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sonrası 1978’deki Berlin Antlaşması ile savaş tazminatı olarak Rus hakimiyetine bırakılmıştır. 1918 yılında imzalanan Brest-Litowsk Antlaşması ile tekrardan Anavatana katılmıştır.

Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Kars’ın ilçesi olan Ardahan, 27 Mayıs 1992 yılında il statüsüne kavuşmuştur. Ardahan’ın tarihi ve turistik yerleri arasında Ardahan Kalesi, Şeytan Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kale, Kurtkale, Kazan Kale, Kırnav Kale, Ardahan Kalecik Kalesi, Taşköprü Kitabeleri, Merkez Mevlit Efendi Camii, Derviş Bey Cami, Akçakale Ada Şehri Kalıntıları, Atatürk Silueti, Dursun Soylu Konak ve Hamşioğlu Rasim Bey Konağı yer almaktadır.

Ardahan'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Ardahan otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi, Çıldır Gölü’ne yakın bir mevkide Karaçay Vadisi’nde yer almaktadır. Eski Türkçede “şeytan” anlamına gelen “alviz” kelimesi günümüz diline çevrilerek Şeytan Kalesi adını almıştır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kalenin mimari yapısına bakıldığında Urartu Dönemi’nden kalmış olabileceği yönündeki fikri kuvvetlendirmektedir. Kalenin yalnızca bir kısmı günümüze dek ulaşmayı başarabilmiştir.

Şeytan Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi, Halil Efendi Mahallesi ile Kura Nehri’nin arasında bir konuma sahiptir. MÖ 3500’lü yıllara dayanan Eski Tunç Çağı’nda yerleşim yeri olarak kullanıldığı, kale çevresinde yapılan araştırmalar sonrası ortaya çıkmıştır. Kale, Osmanlı Dönemi’nin 16. yüzyılında Kanuni Sultan Süleyman emri ile inşa edilmiştir.

Ardahan Kalesi dikdörtgen planlıdır ve sur duvarları yaklaşık 745 metre uzunluğundadır. Çokgen planlı birçok kule ile desteklenmektedir. 

Ardahan Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 

Ardahan'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Ardahan'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Atatürk Silueti

Atatürk Silüeti Atatürk Silüeti

Atatürk Silueti, Ardahan’ın Damal ilçesindedir. Doğal güzellikleri bakımından zengin olan ilçede her yıl 15 Haziran ile 15 Temmuz arasında Atatürk Silüeti ortaya çıkmaktadır. 20 dakika boyunca Atatürk siluetine sahip olan manzara eşliğinde yöre halkı ve ziyaretçiler toplanıp seyre dalmaktadır.

Atatürk Silueti manzarasını izleyebilmek için belirli bir ücret gerekmemektedir. 


Kinzi Kalesi

Kinzi Kalesi Kinzi Kalesi

Kinzi Kalesi, Bağdeşen Köyü’nün Bilbilan Yaylası’na yakın bir mevkide bulunmaktadır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bölgede yapılan çalışmalarda kalenin mimari özelliklerine bakıldığında Urartulardan kalmış olabileceği düşünülmektedir. 

Kinzi Kalesi, Ardahan Ovası’na hakim bir konumda bulunmaktadır. Dışı savunma içi ise barınma amaçlı kullanılan kale, iki kısımlıdır. 2200 metre yüksekliğe sahip kale, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmıştır. Kış mevsiminde yolların kapalı olmasından dolayı kaleye erişim imkanı kısıtlıdır.

Kinzi Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Ardahan Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi Kalecik Kalesi

Ardahan Kalecik Kalesi, Ardahan’ın Göle ilçesindeki Kalecik Köyü’nde yer almaktadır. Kalenin inşası M.Ö. 8. yüzyılda Urartular tarafından yapılmıştır. Ardahan Kalecik Kalesi, Kura Vadisi ile köyden gelen bir derenin birleştiği noktada bulunan sarp alanda kurulmuştur. Kaleye giriş kuzey yönündeki iki tarafı yarı silindirik burçla takviye edilen bir kapıdan sağlanmaktadır. Kale günümüze dek sağlam kalmayı başarabilmiştir.

Ardahan Kalecik Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 

Ardahan'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Ardahan gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Taşköprü Kitabeleri

Taşköprü Kitabeleri Taşköprü Kitabeleri

Taşköprü Kitabeleri, Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Taşköprü Köyü’ndedir. Büyük bir kayanın üstünde bulunan kitabeler, bölgenin en eski kitabeleri olarak anılmaktadır. Kalıntıların Urartu Kralları’ndan II. Sarduri’ye ait olduğu düşünülmektedir.

Taşköprü Kitabeleri’ne giriş ücretsizdir. 


Kurtkale

Kurtkale Kurtkale

Kurtkale, Ardahan’ın Çıldır ilçesinde, Gürcistan sınırındadır. Kurtkale nahiyesinin 1 kilometre güneyinde bulunan kale, nahiyeye adını vermiştir. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmez. Panoramik bir görüntüye sahip olduğundan ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Genellikle yaz mevsiminde gezilip görülen bir yerdir.

Kurtkale’ye giriş ücretsizdir. 


Kazan Kale

Kazan Kale Kazan Kale

Kazan Kale, Ardahan’ın 12 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kura Vadisi civarındadır. Kura Vadisi’nde akan nehre göre akış yönünün sağında kalan kale, dil biçimli bir yükselti üzerindedir. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, kale çevresinde yapılan araştırma ve incelemelere göre eski dönemlerden kalma yerleşim yeri olduğu bulgularına rastlanılmıştır.

Kazan Kale’ye giriş ücretsizdir.


Sevimli Kale

Sevimli Kale Sevimli Kale

Sevimli Kale, Ardahan’ın Hanak ilçesindeki Sevimli Köyü’nün 500 metre güneyindedir. Kale Kura Nehri’nin vadisinde sarp bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kalenin mimari özellikler Urartu Dönemi ile benzerlik göstermektedir. Sevimli Kale’nin günümüze dek ulaşan kısmı üçü sağlam ikisi harap toplamda beş bölümden ibarettir.

Sevimli Kale’ye giriş ücretsizdir. 

Ardahan'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Ardahan spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Kırnav Kale

Kırnav Kale Kırnav Kale

Kırnav Kale, Ardahan’ın Hanak ilçesinde bulunan Çayağzı Köyü mevkiindedir. Hanak Çayı yanına inşa edilmiş olan kalenin kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Ayrıca yapıdan günümüze dek pek fazla kalıntısı kalmamıştır. Kalan kalıntıların ise Ardahan Kalesi ile aynı duvar tekniğinde olması ilgi çekmektedir.

Kırnav Kale’ye giriş ücretsizdir. 


Merkez Mevlit Efendi Camii

Merkez Mevlit Efendi Camii Merkez Mevlit Efendi Camii

Merkez Mevlit Efendi Camii, Ardahan’ın merkezindeki Halil Efendi Mahallesi bulunmaktadır. Ardahan Kalesi’nden yaklaşık olarak 200 metre uzaklıktadır. Caminin girişinde bulunan kitabeye göre 1701 yılında inşa edilmiştir. Cami yapıldığı tarihten günümüze dek birçok kez restorasyona uğramıştır. Merkezi bir yerde bulunduğu için ibadet ve inanç gezisi kapsamında çokça tercih edilen bir camidir.

İbadete açık olan Merkez Mevlit Efendi Cami’ye giriş ücretsizdir.


Derviş Bey Cami

Derviş Bey Camii Derviş Bey Camii

Derviş Bey Cami, Ardahan Tugay Komutanlığı yanına inşa edilmiştir. Yapıya ismini veren Derviş Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Caminin sağ ve sol tarafında bulunan pano üzerinde “İslamdan daha yüksek bir şeref yoktur” cümlesi yer almaktadır. Cümle altına 1285 tarihi not edilmiştir. Caminin yapısı dikdörtgen planlıdır. Caminin minaresi muntazam şekilde kesilmiş taştan imal edilmiştir ve duvar kalınlığı 0.80 metredir.

İbadete açık olan Derviş Bey Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Akçakale Ada Şehri Kalıntıları

Akçakale Ada Şehri Kalıntıları Akçakale Ada Şehri Kalıntıları

Akçakale Ada Şehri Kalıntıları, Çıldır Gölü içerisinde yer almaktadır. Ada, doğal güzellik olmasının yanı sıra I. dereceden arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Çıldır ilçe merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Ada Şehri Akçakale Köyü’ndedir. Günümüze dek ulaşan kalıntılar eski bir ada şehrinden kalmadır.

Akçakale Ada Şehri Kalıntıları’na giriş ücretsizdir. 

Ardahan'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Ardahan toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Dursun Soylu Konak

Dursun Soylu Konak Dursun Soylu Konak

Dursun Soylu Konak, Ardahan’ın merkezindeki Halil Efendi Mahallesi’nde yer almaktadır. Yapı 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Sivil mimarinin örnekleri arasında sayılan yapı iki katlıdır. Alt katı kapalı olan konağın üst katına dışarıdan ahşap merdiven ile ulaşılmaktadır. Az sayıda penceresi olan yapının kapı ve pencereleri hem dar hem yüksektedir. Yapıda düzgün taşlar kullanılmaya çalışılmıştır.


Hamşioğlu Rasim Bey Konağı

Hamşioğlu Rasim Bey Konağı Hamşioğlu Rasim Bey Konağı

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, Ardahan-Göle karayolu üzerindedir. Konak toplam 3477 m2’lik alana kuruludur. Yüzölçümü geniş olan konak binası, kuzey-güney istikametli inşa edilmiştir. Konağa giriş doğu cephesinden sağlanmaktadır. Haşimoğlu Rasim Bey Konağı günümüzde Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılmaktadır.