Ardahan'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi sınırlarında olan Ardahan, gezilecek yerler açısından birbirinden güzel seçeneği bünyesinde barındırmaktadır. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla Anadolu’da iz bırakmış medeniyetlere ev sahipliği yapan Ardahan, bu bakımdan oldukça önemli yerlerdendir.

Çıldır Gölü, kış mevsiminde turistik faaliyetler için gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen güzergahlardandır. Ayrıca Ardahan ilindeki Karadağ eteklerine 15 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında yansıyan Atatürk silueti de dikkat çekicidir.

Ardahan ilinde gezilip görülmesi gereken yerler arasında Mevlit Efendi Cami, Ardahan Kalesi, Şeytan Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kale, Kalecik Kalesi, Savaşır Kalesi, Çıldır Gölü, Akçakale Ada Şehri Kalıntıları, Taşköprü Kitabeleri, Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, Övündü ve Ortakent Mağaraları bulunmaktadır.

Ardahan'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Ardahan otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Çıldır Gölü

Çıldır Gölü Çıldır Gölü

Çıldır Gölü, Ardahan ilinde, Akbaba ve Kısır Dağları arasındadır. Göl, çevresinden gelen akarsularla beslenmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1959 metredir. Gölü besleyen temel akarsular arasında Büyükçay ve Yandere bulunmaktadır. Doğu Ekspresi ile doğu turuna çıkanların uğradığı güzergahlardan bir tanesidir.

Gölde genellikle sazan balığı bulunduğundan kış mevsiminde sazan avcılığı sıklıkla yapılmaktadır. Kış mevsiminde göl donmaktadır. Çıldır Gölü, kış aylarında donmakta ve göl üzerinde atlı kızaklarla gezintiye çıkılabilmektedir. Barındırdığı doğal güzellikler ile Ardahan gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken bir güzargahtır. Çıldır Gölü’ne ulaşım Ardahan veya Kars illerinden kalkan minibüsler ile sağlanmaktadır.

Çıldır Gölü’ne giriş ücretsizdir. 


Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi Şeytan Kalesi

Ardahan iline bağlı Çıldır Gölü’ne yakın bir mevkide Karaçay Vadisi’nde yer alan Şeytan Kalesi, Çıldır ilçe merkezine yaklaşık olarak 1 kilometre uzaklıktadır.

İsmi, eski Türkçede “şeytan” anlamına gelen alviz kelimesinden gelmektedir. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, kalenin mimari özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Urartu Dönemi’nden kalmış olduğu düşünülmektedir.

Kimi tarihi kaynaklarda kalenin adı Çıldıran Kalesi, Kal’a-ı Şeytan, Kaçiş ve İblis Hisarı olarak geçmektedir. Kalenin yalnızca bir kısmı günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olsa da, hem doğal güzelliği hem de tarihi dokusu ile gezilecek yerler arasında bulunmalıdır.

Şeytan Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi, Ardahan’ın merkezindeki Halil Efendi Mahallesi ile Kura Nehri’nin sol tarafında yer alıyor. Kale, dikdörtgen planlıdır ve sur duvarları yaklaşık 745 metre uzunluğundadır. Çokgen planlı birçok kule ile desteklenmektedir.

Kale ve çevresinde yapılan araştırmalara göre Eski Tunç Çağı’nda (M.Ö. 3500-2000) yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra kale, Osmanlı Dönemi’nde, 16. yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilmiştir. İhtişamlı yapısı ile mutlaka Ardahan gezilecek yerler listesine eklenmelidir. Kaleye ulaşım, merkezi yerde olduğu için kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Ardahan Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Kinzi Kalesi

Kinzi Kalesi Kinzi Kalesi

Bağdeşen Köyü’nün Bilbilan Yaylası’na yakın bir mevkide bulunan Kinzi Kalesi'nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak mimari özellikler Urartu Dönemi’nden kalmış olabileceğini ortaya koymaktadır.

Kale, Ardahan Ovası’na hakim bir konumda bulunmaktadır. Dışı savunma içi ise barınma amaçlı kullanılan kale iki kısımlıdır. Aynı zamanda 2200 metre yükseltiye sahip olan kale, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmıştır. Yolların karla kapanmamış olduğu dönemlerde bile gezilip görülebilecek yerlerden bir tanesidir.

Kinzi Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi Kalecik Kalesi

Ardahan’ın Göle ilçesindeki Kalecik Köyü’nde bulunan Kalecik Kalesi'nin inşası M.Ö. 8. yüzyılda Urartular tarafından yapılmıştır. Kale, Kura Vadisi ile köyden gelen bir derenin birleştiği noktada bulunan sarp alanda kurulmuştur.

Kaleye giriş kuzey yönündeki iki tarafı yarı silindirik burçla takviye edilen bir kapıdan sağlanmaktadır. Kale günümüze dek kalmayı başarabilmiştir. Tarihi keşfe çıkmak isteyenlerin gezilecek yerler arasına dahil etmesi gerekmektedir.

Ardahan Kalecik Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, Ardahan-Göle karayolu üzerindedir. Konak toplam 3477 m2’lik alana kuruludur. Yüzölçümü geniş olan bina kuzey-güney istikametli inşa edilmiştir. Binaya giriş doğu cephesinden sağlanmaktadır. Gösterişli yapısı ile gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır.

Konak günümüzde Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılmaktadır. Konağa toplu taşıma araçları ile ulaşım oldukça kolaydır.

Ardahan'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Ardahan gezi rehberi sayfasında listeledi.


Mevlit Efendi Cami

Merkez Mevlit Efendi Camii Merkez Mevlit Efendi Camii

Mevlit Efendi Cami, Ardahan’ın merkezinde Halil Efendi Mahallesi’ndedir. Ardahan Kalesi’nin 150-200 metre doğusunda kalan camiye oldukça kolay bir şekilde ulaşmak mümkündür. Caminin girişinde yer alan kitabeden anlaşıldığı üzere 1701 yılında inşa edilmiştir.

Geçmişten günümüze kalmayı başarabilen cami, yakın dönemlerde restore edilmiş ve şimdiki haline kavuşmuştur. Aynı zamanda inanç turizmi amacıyla Ardahan gezilecek yerler arasında olan bir tarihi yapıdır.

İbadete açık olan Merkez Mevlit Efendi Cami’ye giriş ücretsizdir.


Sevimli Kale

Sevimli Kalesi Sevimli Kalesi

Sevimli Kale, Ardahan iline bağlı Hanak ilçesindeki Sevimli Köyü’nün 500 metre güneyindedir. Kale Kura Nehri’nin vadisinde sarp bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, mimari özellikler Urartu Dönemi ile benzerlik göstermektedir.

Sevimli Kalesi’nin günümüze dek ulaşan kısmı üçü sağlam ikisi harap toplamda beş bölümden ibarettir. Kaleye dört farklı güzergahtan ulaşım sağlanabilmektedir. Tarihi Urartu Yolları bu dört ulaşım yolu ile benzer özelliklere sahiptir.

Sevimli Kale’ye giriş ücretsizdir.


Akçakale Ada Şehri Kalıntıları

Akçakale Ada Şehri Kalıntıları Akçakale Ada Şehri Kalıntıları

Çıldır Gölü’nün içerisinde bulunan Akçakale Ada Şehri Kalıntıları'nda Neolitik Dönem’e ait mimari eserlere dair kalıntılar bulunmaktadır. Bölge, I. derece doğal sit alanı olarak korunmaktadır. Gezilip görülmesi gereken eşsiz yerlerden bir tanesidir.

Akçakale Adası üzerinde 10. yüzyıldan kalma kilise kalıntıları ve kale kalıntıları bulunmaktadır. Eski zamanlarda bölgenin savunmasını sağlayabilmek için Akça Kale inşa edilmiştir. Şehre ait kale içerisinde tek nefli bir yapıya sahip olan kilise, bölgenin gezilecek yerler listesindeki en önemli tarihi yapıları arasındadır.

Akçakale Adası girişi için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir. 

Ardahan'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Ardahan toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Taşköprü Kitabeleri

Taşköprü Kitabeleri Taşköprü Kitabeleri

Ardahan Taşköprü Kitabeleri, Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesindeki Taşköprü Köyü’ne yakın mevkidedir. Kitabeler büyük bir kaya üzerinde yer almaktadır. Kitabelerin bölgede bulunan en eski kitabeler olduğu sanılmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde Urartu Kralı II. Sarduri’ye ait olduğu düşünülmektedir. Kitabelere ulaşım genellikle özel araçlarla sağlanmaktadır.

Taşköprü Kitabeleri’ne giriş ücretsizdir.


Övündü ve Ortakent Mağaraları

Ortakent Mağaraları Ortakent Mağaraları

Övündü Mağarası, Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesi üzerinde bulunan Övündü Köyü’ndedir. Mağara, kalker kaya kütlesinin oyulup iki mağaraya ayrılmasıyla oluşturulmuştur.

Ortakent Mağarası ise Kura Nehri’nin kenarındaki kayalıklar içerisine oyulmuştur. Mağaraların Yontma Taş Çağı’na ait olduğu düşünülmektedir. Ayrıca büyük bir kilise kalıntısı da bulunanlar arasındadır.


Yalnızçam Yaylası

Yalnızçam Yaylası Yalnızçam Yaylası

Ardahan iline bağlı Yalnızçam Köyü'nde bulunan Yalnızçam Yaylası, il merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Eşsiz tabiat zenginliği ve Ardahan ilinin Doğu Karadeni Bölgesi'ne açılan kapısı konumunda olması sebebi ile Ardahan gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır.

Yayla, özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun bir ilgi görmektedir. Yöre halkı yaz aylarında bu yayla üzerinde vakit geçirmektedir.


Kura Nehri

Kura Nehri Kura Nehri

Ardahan iline bağlı Göle ilçesinden başlayan ve Gürcistan'dan başlayarak Azerbeycan'a ulaşan Kula Nehri, Aras Nehri ile buluşmakta ve Hazar Denizi'ne dökülmektedir. Nehir, kaynağını Allahekber Dağları'ndan almaktadır.

Kura Nehri, toplam 1515 kilometre uzunluğa sahiptir fakat 189 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde kalmaktadır. Doğası ve tertemiz havası ile gezilecek yerler listesine eklenmektedir.


Aktaş Gölü

Aktaş Gölü Aktaş Gölü

Tektonik oluşumlu bir göl olan Aktaş Gölü, Ardahan ile Gürcistan sınırında bulunmaktadır. 27 kmalana sahip gölün 14 km2'si Türkiye sınırlarında kalmaktadır. Ayrıca en derin noktası 10 metre olan göl, oldukça sığdır.

Aktaş Gölü, içerisinde yerleşim alanı bulunmayan 12 küçük adaya sahiptir. Gölü besleyen ise çevresinde bulunan küçük derelerdir. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ile göl ve gölün çevresi koruma altına alınmıştır.

Ardahan'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Ardahan 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ardahan Günübirlik Gezilecek Yerler

Ardahan, Türkiye üzerindeki doğal güzellikler ve köklü geçmişi ile Doğu Anadolu Bölgesi üzerinde yer alan önemli iller arasındadır. Gezilecek yerler, Ardahan ile sınırlı kalmamaktadır. Ardahan’ı ziyaret edenler, konakladıkları süreç içerisinde vakitleri varsa Ardahan’a yakın çevre turistik yerleri de ziyaret etmektedir.


Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars ilinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi ile Ardahan il merkezi arası 147 kilometredir. Kayak merkezi, Sarıkamış’ın Allahuekber Dağları üzerinde yer alıyor. Sarıkamış kış aylarında yağan kristal karlar, kayak için oldukça idealdir. 5 etaptan oluşan bu kayak merkezi 12 kilometre uzunluğa sahiptir. Ayrıca teleferik ve konaklama hizmetleri de verilmektedir. Kars sınırlarında yer alan en popüler kayak merkezidir.


Atatepe

Atatepe Atatepe

Artvin ilinde bulunan Atatepe’nin Ardahan şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 122 kilometredir. Atatepe, Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeline sahiptir. Heykelin konumu 3 vadiyi bir arada gözler önüne sermektedir. Atatürk heykelinin yapımında ise 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak inşa edilmiştir. İhtişamı ve eşsiz bir güzelliği ile ziyaretçilerini beklemektedir.


Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı Hatila Vadisi Milli Parkı

Ardahan şehir merkezi ile Artvin ilinde yer alan Hatila Vadisi Milli Parkı arasındaki mesafe 133 kilometredir. Bu milli park, Artvin Hatila Deresi ve etrafındaki yan dereler ile çevrilidir. Cam terasa ev sahipliği yapan Hatila Vadisi Milli Parkı’nda zengin bir doğal manzara seyri görülmeye değerdir. Ayrıca bu parkta tilki, çakal, ayı ve dağ horozu gibi hayvanlar yaşamaktadır.


Kuyucuk Kuş Gölü

Kuyucuk Kuş Gölü Kuyucuk Kuş Gölü

Kars ilinde yer alan Kuyucuk Kuş Gölü, Ardahan şehir merkezine ortalama 108 kilometre uzaklıktadır. Göl alanı 245 hektardır. Denizden 1627 metre yükseklikte yer alan gölün derinliği 13 metredir. Burası 56 farklı türden kuşa ev sahipliği yapmaktadır.