Anamur'da Gezilecek Yerler

Anamur ilçesi, Türkiye’nin en güney kesiminde Akdeniz’in kara ile buluştuğu, Toros Dağları'nın dik yamaçlarının çevrelediği bir konumda yer almaktadır. Yaklaşık olarak 50 bin nüfusu bulunan bu küçük şehir, tarih boyunca çeşitli milletlerin yönetimi altına girmiştir. Bu durum yapay güzelliklerin inşa edilmesine zemin hazırlamıştır.

Coğrafik konumu nedeni ile Anadolu’nun iç taraflarından ulaşımı oldukça zordur. Bu yüzden Anamur'da yer alan doğal güzellikler kendine has ve bozulmamış doğası ile dikkat çekmektedir. Anamur'da görülmesi gereken oldukça bölge olmasıyla birlikte bunlara kısaca değinmek gerekirse; Mamure Kalesi, Köşekbükü Mağarası, Anemurium Antik Kenti, Anamur Çayı ve Çukurpınar Mağarası başlıcaları olarak gösterilmektedir.

Genel olarak Anamur gezilecek yerler listesinde hem tarihi güzellikler hem de doğal güzellikler bulunmaktadır.

Mersin'in doğal güzelliklerini bir arada bulunduran Anamur'da keyifli bir tatil geçirmek için Anamur otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Mamure Kalesi

Mamure Kalesi Mamure Kalesi

Mamure Kalesi, Anamur ilçesi’nin hemen doğusunda yer alan sahilde, Anemurium Antik Kenti'nin yakınında bulunmaktadır. 

Kalenin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kilikya Ermeni Krallığı’nın yöneticileri tarafından inşa edilmiştir. Sonraki dönemde bölge, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından ele geçirilmiştir. Ardından kale, 1308 yılında bir restorasyon dönemine girerek doğu avlusuna yeni bir adet cami eklenmiştir. 

Kale içerisinde günümüze kadar varlığını sürdürmüş farklı yapılar bulunmaktadır. Bunlar 5 km uzaklıktaki dağlardan su getiren bir su kemerinin kalıntıları, garaja benzeyen bir ahır ve duvarlara oyularak yapılmış gardiyanlara ait yatma yerleridir. Kalenin batı kısmında ise kale komutanı ve diğer üst düzey görevlilerin yaşamış olduğu odalar yer almaktadır. Ancak şuanda restorasyon çalışmaları olduğu için geçici süreliğine kapalıdır.

Anamur gezilecek yerler düşüldüğünde hem tarihiyle hem de mimarisiyle görülmesi gereken yerler arasında olan Mamure Kalesi, muhteşem deniz manzarasıyla da ayrı bir havaya sahiptir. Mamure Kalesi’ne girişler ücretsizdir.


Anemurium Antik Kenti

Anemurium Antik Kenti Anemurium Antik Kenti

Anamur ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Anemurium Antik Kenti, ne zaman kurulduğuna dair herhangi bir gerçek kanıt bulunamayan nadir bölgelerden biridir. Roma İmparatorluğu zamanında bir deniz limanı olarak adlandırıldığı için yazılı kaynaklarda geçmişinin MÖ 4. yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir.

Anamur ilçesine ismini veren şehir rüzgârlı burun anlamına geldiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Yılın her anında rüzgârların eksilmemesi buraya bu ismin konmasında etkili olmuştur. Günümüze kadar varlığını en iyi şekilde korumuş yapıları arasında 3 adet hamam, 60 metre genişliğinde bir tiyatro, 900 kişilik oturma kapasitesi bulunan bir odeon ve cadde boyunca sıralanmış mozaikli kaldırımlardır. Ayrıca büyük Nekropol ve Akuaduct denilen eski su kemerleri de görülmeye değer yerler arasında değerlendirilmektedir.

Antik çağlara ve günümüze bakıldığı zaman o dönemden bu günlere oldukça iyi geldiği düşünülen bu antik kent, şehrin önemli bir bölgesinde bulunmasının yanı sıra geçmişiyle de Anamur gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerler arasında gösterilmektedir. Anemurium Antik Kenti'ne giriş ücreti 6 TL’dir.

Mersin'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Mersin otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Anamur Çayı

Anamur Çayı Anamur Çayı

Dragon Çayı olarak da bilinen bu doğal güzellik, Akdeniz kıyı kesimindeki en uzun çaylar arasında gösterilmektedir. Toros Dağları'nın eteklerinden çıkan sular 35 kilometre boyunca devam ederek Akdeniz’e dökülmektedir. 

Yerli ve yabancı turistler tarafından balık tutma ve piknik yapma gibi aktiviteler için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Oldukça iyi korunmuş olan bu çay, büyük bir alana yayılmaktadır. Özellikle yaz aylarında turistlerin akımına uğrayan bu çay Anamur'un popüler yerleri arasında yer alır. Bu güzel çay, Anamur gezilecek yerler düşünüldüğünde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında gösterilmektedir.


Köşekbükü Mağarası

Köşebükü Mağarası Köşebükü Mağarası

Anamur’a yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve şifalı olduğu düşünülen mağara 2000, yıllık bir geçmişe sahiptir.

Şifa konusunda ün kazanmasındaki temel sebep ise içerisindeki nem oranın yüksek olmasıdır. Ortalama nem oranının %80 olması astım hastaları tarafından sıklıkla ziyaret edilmesini sağlamaktadır. Kendi içerisinde toplam üç bölüme ayrılan şekbükü Mağarası, her bir bölümünde ayrı sıcaklığa ve nem oranına sahiptir. Ortalama genişliği ise 500 metrekaredir.

Köşekbükü Mağarası giriş ücreti 5 TL’dir.

Sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Anamur gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Çukurpınar Mağarası (Düdeni)

Çukurpınar Mağarası Çukurpınar Mağarası

Anamur ilçe merkezine 43 kilometre uzaklıkta Taşeli Platosu’nun ortasında, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1880 metre yüksekliğinde konumlandırılmıştır.

1990 yılında ilk defa keşfedilen Çukurpınar, Türkiye’nin en derin 3. mağarası olarak kayıtlara geçmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda mağaranın 3350 metre uzunluğa ve 1196 metre derinliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.

Araştırmacılar hala çalışmalarına devam etmektedir.

Çukurpınar Mağarası giriş ücreti 10 TL'dir.  


Anamur Müzesi

Anamur Müzesi Anamur Müzesi

1984 yılında hizmete vermeye başlayan müze, Akdeniz’e kıyısı olan Yalıevleri Mahallesi'nde bulunmaktadır. Müze içerisinde arkeolojik eserler bölümü, kütüphane, etnografik eserler, laboratuar, fotoğrafhane ve sanat galerisi gibi bölümler yer almaktadır. 

Arkeolojik bölümde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi mekânlarda bulunan eserler sergilenmektedir. Etnografik bölümde ise daha çok yöre halkının tarihini anlatan eserler vardır. Bunlar genellikle Yörük eşyaları ve kilim türleri gibi ürünlerdir.

Anamur Müzesi’ne giriş ücretsizdir.

Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için Mersin'de gezmeniz gereken yerleri listeledik. Mersin gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Anamur Evleri

Anamur Evleri Anamur Evleri

Anamur’un merkezinde yöresel halkın sivil mimarisini yansıtan yapılardır. Geleneksel olarak iki katlı inşa edilip alt katları ahır olarak kullanılmaktadır. 

Anamur’da tatil yapmak isteyenler tarafından en güzel fotoğrafların çekilebildiği yer olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’nin diğer yöresel binalarına göre kendine has ve özgün bir görünüme sahiptir.


Titiopolis Antik Kenti

Titiopolis Antik Kenti Titiopolis Antik Kenti

Anamur ilçe merkezinin 5 km batısında yer alan Kalınör Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köyün kuzey tarafındaki geniş bir alana yayılmıştır. Kenti düzenli olarak çeviren sur duvarları kabaca yontulmuş irili ufaklı çok köşeli taşlardan yapılmıştır.

Günümüze kadar ulaşan kalıntılar Helenistik dönemi de olmak üzere, özellikle Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Bu dönemlerden günümüze miras hamam, tapınak, günümüze kadar akarak varlığını sürdüren çeşme görülmeye değer yerler arasında nitelendirilmektedir. Antik şehirde ayrıca mermerden yapılmış bir lahit yer almaktadır. 

Titiopolis Antik Kenti için girişler ücretsizdir.

Doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Anamur 3 yıldızlı otelleri sayfasında bulabilirsiniz.


Ak Cami

Ak Camii Ak Camii

Anamur’un Akarca Mahallesi'nde yer almaktadır. Cami Karamanoğulları döneminde yapılmış olup yivli bir minareye sahiptir.

Caminin ilgi çekici noktaları arasında cami köşelerinde bulunan ve Türk mimarisinde eşine pek rastlanamayan sivri kemerler bulunmaktadır. Anamur’da bulunan camiler arasında tamamen kesme taştan yapılan tek cami olarak bilinmektedir. Günümüzde ibadete açıktır. 


Ala Köprü

Ala Köprü Ala Köprü

Anamur İlçesi’ne yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Karamanoğulları tarafından 14. yüzyılda inşa edilmiş tek gözlü bir köprüdür. Köprünün altından Anamur Çayı ya da diğer adıyla Dragon Çayı akmaktadır. 

Uzunluğu 54 metre olan köprünün konumlandırılması dönemin işçiliğine göre oldukça başarılıdır. Çayın taşma ihtimali göz önünde bulundurularak ayaklarındaki açının teknik olarak çok iyi yerleştirilmesi, günümüze kadar fazla aşınmadan gelmesine yardımcı olmuştur. Bugün hala oldukça iyi bir halde olan yapı, ziyaretçilerini ağırlamaya da devam etmektedir. Anamur gezilecek yerler listesine de eklenebilecek bölgeler arasındadır.


Anamur Kıyı Şeridi

Anamur Sahil Şeridi Anamur Sahil Şeridi

Akdeniz'in sıcak suları, birçok deniz canlısının yaşamasına olanak sağlamıştır. Denizdeki canlıların karaya çıkmasına zemin hazırlayan atmosferi, sahilleri ekosisteme çevirmiştir. Ülkenin en güneyinde yer alan kumsallar, bu durum için oldukça elverişlidir.

Anamur’un sahil kesiminin biraz küçük olması, aynı zamanda fazla kirliliğin olmaması burayı deniz kaplumbağaları için doğal bir ev konumuna gelmesine yardımcı olmuştur. Özellikle caretta carettaların yaşam merkezi olarak gösterilen bu bölgede, Mayıs ve Ekim ayları arasında carettaların yumurtlama dönemleri gerçekleşmektedir. Sayısı çok net belli olmasa da tenis topu büyüklüğünde birçok yumurta bırakan carettalar, Türkiye sınırlarındaki süreci özellikle tatilcilerin bölgeyi terk etmesinden sonra daha rahat yönettikleri görülmektedir.

Ayrıca Akdeniz’in geneline özgü olan canlılar da vardır. Bunlardan bir tanesi de deniz fokudur. Toplam 70 farklı türün bulunduğu Akdeniz’de, 25 türü Anamur ve Anamur'a yakın kıyı kesimlerinde yaşamaktadır.


Tol Kervansarayı

Anamur’dan çıkıp Alanya istikametine 22 kilometre gidilerek Tol Kervansarayı'na ulaşım sağlanmaktadır. 13. yüzyılda ele geçiren Karamanoğulları tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. 

İnşası sırasında bölgede bulunan kırmızı ve sarı renkli kayalar kullanılmıştır. Kuzey-güney yönünde uzanan yapının içerisinde irili ufaklı birçok oda mevcuttur. Bundan dolayı bir zamanlar liman kesiminde bulunan insanlar tarafından barınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Kervansaray, Anamur gezilecek yerler arasında yer alır ve turistik açıdan da Alanya üzerinden bakıldığında önemli bölgeler arasında gösterilmektedir.


Anamur Günübirlik Gezilecek Yerler

Anamur, kültürel zenginliği ve doğal güzellikleri ile Mersin’in gözde ilçeleri arasında gösterilmektedir. Anamur çevresinde günübirlik gezilecek pek çok nokta yer almaktadır.


Saklı Cennet

Saklı Cennet Saklı Cennet

Gülnar'da Zeyne Mahallesi’nde yer alan Saklı Cennet, şehrin doğa harikası noktaları arasında gösterilmektedir. Toros Dağları’ndan çıkıp, Göksu Irmağı’na dökülen çay, şelaleyi andırmaktadır. Çevresi mesire yeri olarak kullanılmakta olan Saklı Cennet, Anamur ilçe merkezine yaklaşık olarak 86 km mesafede yer almaktadır. 

Kentin en önemli yerleri arasında gösterilen bu bölge, Anamur yakınlarında olup sadece yazın değil her mevsim ziyaret edilebilecek yerler arasındadır. 


Nagidos Antik Kenti

Nagidos Antik Kenti Nagidos Antik Kenti

Bulunduğu bölgenin en eski kentlerinden biri olan Nagidos Antik Kenti, Bozyazı ilçesinde kıyıya yakın bir tepeye konumlanmıştır. Bozyazı Çayı üzerinde yer alan ve ilk Roma Döneminde yapılan köprü, su duvarları, agora gibi gezilebilecek kalıntıları bulunmaktadır. Nagidos Antik Kenti ile Anamur arası mesafe yaklaşık olarak 70 km’dir.


Cennet Cehennem Çökükleri

Cennet Cehennem Obrukları Cennet Cehennem Obrukları

Mağaraların tavanlarının çökmesi ile oluşan Cennet Cehennem Çökükleri, Mersin denilince ilk akla gelen gezilecek noktadır. Şehrin bu popüler gezi noktası Silifke ilçesinde yer almaktadır. Cennet Cehennem Çökükleri Anamur arası mesafe yaklaşık olarak 149 km’dir. 

Merkez ile arasında epey bir mesafe olsa da özellikle cennet cehennem yolu bile sizi bambaşka bir aleme götürmeye yetecektir. Anamur ile epey bir mesafe olsa da Mersin'de gezilecek yerler arasında yer alır ve yakınındaki ören yeri de olmak üzere bölgenin en kıymetli turistik yapıları arasında gösterilmektedir.


Aynalıgöl Gilindire Mağarası

Aynalı Göl Gilindire Mağarası Aynalı Göl Gilindire Mağarası

Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında konumlanmış karstik bir mağara olan Aynalıgöl Gilindire Mağarası, bir çobanın kirpi izlerini takip etmesi ile tesadüfen bulunmuştur. Aydıncık sınırları içerisinde yer alan Aynalıgöl Gilindire Mağarası, Anamur ilçe merkezine yaklaşık olarak 55 km mesafede yer almaktadır.

Anamur'daki tatilinizde uygun fiyattaki konaklama seçeneklerini değerlendirmek isterseniz Anamur uygulama otelleri sayfamız tam size göre.


Şeytan Vadisi

Şeytan Vadisi Şeytan Vadisi

Mersin’in popüler gezi noktaları arasında yer alan Şeytan Vadisi, Adam Kayalar ve Kızkalesi ile hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok dikkatini çeken noktaları arasında yer almaktadır. Erdemli'de yer alan Şeytan Vadisi, Anamur ilçe merkezine 170 km’dir.