Anamur Tarihi Yerleri

Mersin’e 222 kilometre uzaklıkta yer alan Anamur’un geçmişi antik çağlara kadar dayanmaktadır. İlçe, ismini Latin kökenli Anemurium kelimesinden almıştır. Latincede Anem burun demekken Ourium rüzgâr anlamındadır. Anamur ismi böylece rüzgarlı burun olarak tanımlanmıştır.

Bilinen tarihe göre, bu topraklarda bir zamanlar sırasıyla Fenikeliler, Hititler ve Asurlular yaşamıştır. Daha sonrasında İran’ın ve Roma’nın yönetimi altına girmiştir. Roma İmparatorluğu'nun yıkılıp yerine Bizans İmparatorluğu’nun kurulmasının ardından şehir tekrardan inşa edilmiştir. 

Anamur İlçesi’ndeki ilk yerleşimler Fenikeliler Dönemi’nde koloni şehirleri zamanına dayanmaktadır. Koloni şehri yıkılınca burayı Hitit Kralı IV. Tutaliye ele geçirmiştir. Daha sonra Asurlular ve M.Ö 8. yüzyılda Persler buranın yöneticisi olmuştur.  

Tarihi çok eskiye dayandığı için içerisinde birçok önemli yapıyı barındıran Anamur’da, en çok ziyaret edilen noktalar arasında Mamure Kalesi, Mamure Hamamı, Ak Cami, Alaköprü, Deniz Feneri, Altı Kapı Hanı, Titiopolis Antik Kenti, Çoban Kalesi ve Anemurium Antik Kenti yer almaktadır.

Anamur'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Anamur otelleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Mamure Kalesi

Mamure Kalesi Mamure Kalesi

Anamur ilçe merkezinin doğu sahilinde bulunmaktadır. Kale, Kilikya Ermeni Krallığı hükümdarları tarafından 4. yüzyıl Roma Kalesi'nin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Korsanlara karşı korunmak için tasarlanmıştır. Bizans Dönemi'nde ve Haçlı Seferleri sırasında onarılmıştır.

Selçuklu Türklerinden 1. Alaattin Keykubat, 1221 yılında kalenin kalıntılarını ele geçirdiğinde, daha önceki surların unsurlarını kullanarak daha büyük bir kale inşa etmiştir. 1300 ve 1311 yılları arasında Mahmut Padişah Dönemi’nde yapılan restorasyon çalışmalarından sonra Mamure (müreffeh) olarak yeniden adlandırılmıştır.

1469 yılında kale Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilhak edilmiştir. 16. ve 18. yüzyıllarda onarılmış ve kalenin bir kısmı kervansaray olarak kullanılmıştır. 

23.500 metrekarelik kale, hendekle çevrilidir. 39 kulesi ve burçları geniş surlarla birbirine bağlanmıştır. Kalenin batısında, doğusunda ve güneyinde yer alan üç ana avlusu vardır. Batı avlusu küçük minareli cami ve harap bir Türk hamamına ev sahipliği yapmaktadır. Güney avlusu bir deniz fenerinin kalıntılarına sahiptir.

Kalenin surları üzerinden deniz ve karşısında bulunan dağın manzarası ilgi çekici noktaları arasında yer almaktadır.

Mamure Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Mersin bölgesinde farklı fiyat seçeneklerindeki otellerin listesine Mersin otel fiyatları kategorisinden bilgi edinebilirsiniz.


Anemurium Antik Kenti

Anemurium Antik Kenti Anemurium Antik Kenti

İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan antik şehir, Eski Anamur ismi ile de anılmaktadır. Geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Anemurium, yıl boyunca Türkiye’nin güney kesimlerini ziyaret etmek isteyen insanlar arasında tercih edilen bir nokta olarak ön plana çıkmaktadır. 

Anemurium Antik Kenti, Kilikya'nın Roma eyaletlerinden biri olarak kurulmuştur. Küçük Asya'nın en güney noktasını işaret eden yüksek bir propanın yakınında, Kıbrıs'a sadece 64 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ortaçağ’da Stallimur olarak adlandırılmıştır. 

Buraya tatil için gelen yerli ve yabancı turistler yeşil alan içerisine hapsolmuş gibi duran antik kentteki su kemerleri, nekropol, tiyatro, hamam, odeon ve mozaiklerin bulunduğu tarihi yapıları gezdikten sonra sahile inerek Akdeniz’in mavi sularında serinlemektedir.

Anemurium Antik Kenti giriş ücreti 6 TL’dir.


Titiopolis Antik Kenti

Titiopolis Antik Kenti Titiopolis Antik Kenti

Anamur İlçesi’nin batı tarafında ve ilçeye yaklaşık olarak 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserler, kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılmıştır. Antik çağlarda Titiopolis Kenti, Anemurium'a bağlı olmayan site konuma sahiptir.

Antik kentlerin genelinde bulunması gereken odeon ve tiyatro gibi yapıların, Titiopolis Antik Kenti'nde köy yerleşkesinin altında kaldığı düşünülmektedir. Kenti çevreleyen sur duvarları irili ufaklı taşlardan inşa edilmiştir.

Diğer tarihi yerlere göre sağlamlığını daha az korumuştur.  İçerisinde yer alan ve günümüze kadar ulaşan yapılar arasında bazilikalar, hamam ve nekropol kalıntıları bulunmaktadır. Yeşillikler içerisinde yüksekten Akdeniz manzarası izlemek isteyenlerin ilk uğrak noktasıdır.

Titiopolis Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Anamur'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Anamur'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Çoban Kalesi

Çoban Kalesi Çoban Kalesi

Anamur’dan Antalya’ya doğru giden yolun 14. kilometresinde yer almaktadır. Geçmişte bir Osmanlı derebeyine ait olan yapının tarihi 16. ve 17. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. 

Çoban Kalesi’ni ziyaret etmek için gelen kişiler kuzey taraftaki 170 m genişliğindeki taş kapıyı kullanmaktadır. Yapının ortasında geniş bir havlu ve etrafında zamanında farklı hizmetler için yapılmış birçok oda bulunmaktadır. 

İnşa edildiği dönemden kaleyi ayıran fark ise orta salonuna açılan kapı ve pencerelerin gotik mimariye örnek olmasıdır. Aynı zamanda üstleri farklı tarzda kemerler ile zenginleştirilmiştir. Orta salonun büyük bir kısmının yıkılmış olması, ahşap merdivenler ile üst katlara erişimi mümkün kılmıştır.

Çoban Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Ala Köprü

Ala Köprü Ala Köprü

Anamur-Ermek karayolunun 13. kilometresinde Dragon Çayı üzerinde yer alan köprü, 14. yüzyılda Karamanoğulları Dönemi'nde inşa edilmiştir. 

Köprünün inşasında kullanılan traverten malzemeleri, günümüze kadar ulaşmasında yardımcı olmuştur. Uzunluğu 54 metre kadardır. Ön plana çıkan özellikleri arasında çayın taşması durumunda köprü ayaklarına yapılmış boşaltma gözleri vardır. 

Konumu itibari ile doğal bir mevki de bulunması, Anamur’u ziyaret eden insanlarca piknik alanlarına müsait bir alan olarak değerlendirilmesine katkı sağlamıştır.

Anamur'da kesinlikle gitmeniz gereken yerleri sizin için hazırladığımız Anamur gezi rehberi kategorisini kontrol etmeyi unutmayın.


Mamure Hamamı

Mamure Hamamı Mamure Hamamı

Mamure Kalesi’nin kuzey girişinde, yolun karşısında yer almaktadır. Yapım tarihinin, Anamur’un Karamanoğulları tarafından ele geçirilmesinin ardından 1308 yılında olduğu düşünülmektedir.

Günümüze kadar ulaşan bölümleri arasında, suların sıcak, ılık ve soğuk gibi bölümlere ayrıldığı yerler vardır. İnşasında oldukça kaba moloz taşlar kullanılmıştır. Duvarlarındaki eski fresklerden bazıları hala görünebilmektedir.

Mamure Hamamı’na giriş ücretsizdir.

Anamur dışında Mersin'in tüm tarihi mekanları ve turistik yerleri için Mersin gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Ak Cami (Sultan Alaeddin Camii)

Ak Camii Ak Camii

Anamur'un Akarca Mahallesi'nde bulunan Akdeniz ve Alaaddin Cadeleri'nin kesişim noktasında yer alan Ak Cami, tamamen taştan yapılmış tek kubbeli, büyük ve meydanlı bir yapıdır. 1261 yılında Karamanoğulları Dönemi'nde yapılmış olup, 15-20 metre uzunluğundaki yivli minaresi ile ön plana çıkmaktadır. 

Ziyaretçiler caminin batı kısmındaki alçak kemerli taş kapıdan giriş yapmaktadır. Mihrabın her iki tarafında bulunan pencereler birbirinin simetriğini oluşturacak şekilde yerleştirilmiştir. Caminin kubbe kenarını çevreleyen kale burçlarına benzeyen boşluklar, geleneksel Türk Mimarisi türünün nadir örnekleri arasındadır.

Camiye giriş ücretsizdir.

Anamur'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu tatil için otellerin listesi Anamur aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Deniz Feneri

Anamur Deniz Feneri Anamur Deniz Feneri

Anamur İlçesi’nin 7 kilometre batısında bulunan Anemurium Antik Kenti'nde yer almaktadır. 1911 yılında bölgeyi işgal eden Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Denizden yüksekliği 68 metre olan fenerin kendi yüksekliği 10 metre kadardır. Ayrıca Türkiye’nin en güney noktasında yer alması konumu bakımından ün kazanmasına yardımcı olmuştur. 

Ulusal bir miras olarak korunan ve hala aktif olarak kullanılan fener, Anemurium Antik Kenti'ni ziyaret eden genç çiftler tarafından daha çok ilgi görmektedir. 

Fener halka açık değildir. Ancak orada bulunan görevli personel ile konuştuktan sonra deniz fenerinin üst katına çıkıp manzara seyri yapılabilmektedir. 

Anamur'daki 3 yıldızlı otelleri sizin için ayrıntılı bir şekilde hazırladığımız Anamur 3 yıldızlı oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Altı Kapı Hanı

Anamur-Antalya Karayolu üzerinde bulunan eski han, 14. ve 15. Yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Yörenin kendine has olan siyah ve sarı renkli taşları dikkat çekmektedir. 

Doğu-batı yönünde konumlandırılmış yapı, yuvarlak kemerler örülmüş altı adet kapıya sahiptir.   İçerisindeki odaların önünde revaklar yer almaktadır. Denizden gelen kervan ve yolcuların barınması için yapıldığı düşünülen taş yapının günümüze kadar varlığını sürdüren yerleri arasında odalar, revaklar ve kapı girişindeki horasan harçları ile sabitlenmiş kemerlerin detaylı yapısı vardır.