Adalar'da Yapılacaklar

İstanbul’un Anadolu yakası kıyı şeridinin tam karşısında yer alan Prens Adaları, şehir merkezinden kısa bir vapur yolculuğu uzaklıktadır.

İstanbul’a yakın tatil yerleri denince akla ilk gelen duraklardan biri olan Adalar, birbirinden güzel tarihi yapıları, müzeleri, muhteşem sokakları, sahil şeridinde dizilen restoranları, ünlü dondurmacıları, turistik yerleri, tepeleri, dükkanları ve çok daha fazlasına sahiptir.

Ada gezisi denince akla ilk gelen; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada’dır. Bu adalardan hangisine gelirseniz gelin, yapmadan dönmemeniz gereken çok fazla şey bulunmaktadır.

Faytonla gezi, bisikletle ada turu, sokaklarda yürüyüş, nefis el yapımı dondurmalar, taptaze balıklar ve tarihi ve dini yapılarda gezmek, Adalar’da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden bazılarıdır.

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Adalar'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Adalar oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Büyükada’da Yapılması Gerekenler

Büyükada vapur iskelesinden indikten sonra, etraftaki tarihi binaları limanda bırakıp içeri doğru yürüdükçe; sizi etraftaki restoran, kafe ve dondurmacılar karşılamaktadır.

Özellikle yaz aylarında; etrafta bisiklete binen insanları, çok sayıda kedi ve köpeği, martıları ve tabi ki büyük bir neşeyi görebilirsiniz.

Büyükada gezinize başlamadan önce, merkezdeki saat kulesinin sol tarafındaki Dolci Cafe’de lezzetli bir kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz.

Kahvaltıdan sonra, bisiklet ya da fayton kiralayarak güzel bir ada turu ile güne devam edebilirsiniz.

Aya Yorgi Kilisesi, burada mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir. Kiliseye doğru yürürken ya da bisikletle giderken; etrafı süsleyen otantik ada evlerini ve bahçelerini süsleyen rengarenk çiçekleri de göreceksiniz.

Kiliseye gelmeden hemen önce, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Reşat Nuri Güntekin’in müzeye dönüştürülen evini görürsünüz.

Büyükada’ya geldiğinizde, burada yapabileceğiniz daha pek çok farklı şey vardır.


Korna Sesinin Olmadığı Bir Yer: Bisiklet ya da Faytonla Adalar Turu

Fayton ve Bisiklet Turları Fayton ve Bisiklet Turları

Kural gereği, Büyükada’da araba ve diğer motorlu taşıtların kullanılması yasaktır. Bu durumda, adada iki adet ulaşım seçeneği vardır: bisiklet ve fayton.

Vapur ile Büyükada’ya ulaştıktan sonra, merkezdeki pek çok farklı noktada bisiklet kiralayabileceğiniz yerleri görebilirsiniz.

Adanın çevresini gezmek, sokaklardaki birbirinden güzel çiçekleri koklamak ve bol bol fotoğraf çekmek için adada bisiklet ya da fayton kiralamayı düşünebilirsiniz.

Bisiklet ile yapacağınız bir ada turu, burayı yakından tanımanızı sağlayacaktır. Bisiklet kiralama dükkanlarına giderek ortalama 20-30 TL ödeyerek günlük olarak bisiklet kiralayabilirsiniz.

Faytonla yapacağınız ada turunda; Çankaya Bulvarı’nı, Lunapark Meydanı’nı, Büyükada Anadolu Kulübü’nü, Surp Asdvadzadzin Kilisesi’ni, Eski Çankaya Otel’i, Fabiato Konağı’nı ve Azaryan Konağı’nı yakından görebilirsiniz.

Büyükada’da faytonla tur fiyatları; yolculuğun uzunluğuna göre ortalama 20 TL ile 80 TL arasında değişiklik göstermektedir.  

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için İstanbul otel sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Adalar’da Güneşin Kavurucu Sıcaklığının Güzel Yanı: Adalar Plajları

Adalar Plajları Adalar Plajları

Bir adaya gittiğinizde, tabi ki ilk yapılacak şeylerden biri denize girmektir. İstanbul’a bağlı Prens Adaları’ndan herhangi birine gittiyseniz, adanın halk plajı ya da özel plajlara giderek denize girebilirsiniz.

Adalar gezinizde Büyükada’ya geldiyseniz, burada denize girmek için tercih edebileceğiniz çok sayıda plaj bulabilirsiniz.

Masmavi denizi ve İstanbul manzaralı koyları ile Büyükada’nın tertemiz plajlarını tercih edebilirsiniz.

Büyükada’da tercih edebileceğiniz plajlardan bazıları: Kumsal Family Beach, Eskibağ ve Viranbağ Plajları, Yörükali Plajı, Aya Nikola Halk Plajı, Prenses Koyu Plajı ve Naki Bey Plajı’dır.

Plajların büyük bir bölümünde, yemek ve konaklama hizmeti de verilmektedir.


Fayton Geziniz Sırasında Uğramanız Gereken Tarihi Yapı: Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi’ne gitmek için, yolun başında yer alan meydandan fayton kiralayabilirsiniz. Yürümeyi tercih edecekseniz, bunun uzun ve yokuşlu bir yol olduğunu unutmamalısınız.

Faytondan indikten sonra, hemen karşınızda İstanbul manzarasını görürsünüz. İstanbul, bu açıdan biraz daha farklı görünse de her daim büyüleyici olduğunu fark edeceksiniz.

202 metre yüksekliğindeki Yüce Tepesi’nde yer alan Aya Yorgi Kilisesi, 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş, iki katlı, küçük bir yapıdır ve Büyükada’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.  


Büyükada’da Başka Ne Yapılır?

Büyükada gezinize, Aşıklar Yolu ve Dilburnu’nda yapacağınız bir yürüyüş ile devam edebilirsiniz.

Burada yapacağınız huzurlu bir yürüyüşün ardından, Aşıklar Casino’da, deniz manzarası eşliğinde keyifli bir çayın tadını çıkarabilirsiniz.

Çayın ardından, serinlemek isterseniz, hemen solunuzdaki Prenses Koyu’na gidebilirsiniz.

Büyükada’ya geldiğinizde ayrıca; Osmanlı döneminde inşa edilen Con Paşa Köşkü’nü ve Arap İzzet Paşa Konağı’nı da görmeniz önerilmektedir.


Heybeliada’da Yapılması Gerekenler

Büyükada’dan sonra en büyük ada olan Heybeliada hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları ve gezilecek yerleri ile görülmeye değerdir.


Tarihi ve Dini Sembol: Ruhban Okulu

Ruhban Okulu Ruhban Okulu

Okulun kuruluşundan yaklaşık bin yıl önce kurulan Kutsal Üçlü Manastırı’nın bulunduğu yerde yer alan Ruhban Okulu, 19. yüzyılın ortalarında bir ilahiyat okuluna dönüştürülmüştür.

Ruhban Okulu’na geldiğinizde; barış ve huzurun ne olduğunu daha yakından anlayacaksınız.


Yazların Vazgeçilmezi, İstanbulluların ilk Tercihi: Alman Koyu

Alman Koyu Alman Koyu

Heybeliada’yı bisiklet ile geziyorsanız; adanın en sessiz ve sakin atmosferine sahip olan Alman Koyu’na kadar gelebilirsiniz.

Burası, adada yüzerken rahatlayabileceğiniz, uzak ve gizli yerlerden biridir.

Alman Koyu, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olabildiğinden, Pazar günü gitmeniz önerilmemektedir.

Alman Koyu’nda denize girmek isteyenler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Burada bulunan işletmelerden, belirli bir ücret karşılığında şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Adalar'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Adalar'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


2. Cumhurbaşkanımızın Tarihi Konağı: İnönü Evi Müzesi

İnönü Evi Müzesi İnönü Evi Müzesi

Heybeliada’ya geldiğinizde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Lozan Zafer Sokağı’nda yer alan konağını mutlaka görmelisiniz.

20. yüzyılın başlarında İsmet İnönü’nün yaşadığı konak, daha sonra bir müzeye dönüştürülmüştür.

Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi, haftanın diğer günlerinde 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İnönü Evi Müzesi’ni ziyaret etmek isteyenler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Adalar'da tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Adalar'ı keşfetmeniz için Adalar gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Sanat ve Tarih Kokan Caddeler: Lozan Zaferi Caddesi

Lozan Zaferi Caddesi Lozan Zaferi Caddesi

Burada zamanda geriye doğru gitmek isterseniz; Lozan Zaferi Caddesi’ndeki antika dükkanları ve ikinci el kitapçıları ziyaret edebilirsiniz.

Bu sokakta ayrıca; eski valizlerde satılan düzinelerce siyah beyaz fotoğrafın yanı sıra, adalar hakkındaki tarihi kitapları da bulabilirsiniz.

Daha sonra kitabınızı, bir öğle yemeği molası vermek için büyüleyici bir mekan olan Luz Cafe’ye gelip okuyabilirsiniz.

Doğa ile İç İçe Bir Gün: Değirmenburnu Mesire Alanı’nda Piknik

Değirmendere Mesire Alanı Değirmendere Mesire Alanı

Heybeliada vapur iskelesinde indikten sonra, sahil şeridini takip ettikten yaklaşık 800 metre sonra, Değirmenburnu Mesir Alanı’na ulaşabilirsiniz.

Bolca piknik masasının bulunduğu mesire alanında, birbirinden güzel ağaçların altında piknik yapabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Değirmenburnu Mesire Alanı’na giriş ücreti ortalama 5 TL’dir. Giriş ücretini ödedikten sonra, piknik masalarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Burada ayrıca; bisiklet kiralamak için ortalama 5 TL ve gün boyu hamak kiralama için ortalama 10 TL ödemeniz gerekmektedir.


Deniz Manzarasıyla Yemek Keyfi: İskelede Balık

İskelede Balık İskelede Balık

Lezzetli bir balık menüsü ve biraz durup dinlenmek için, sahil boyunca iskelenin kenarında dizilen kafe ve restoranlardan birine oturabilirsiniz.

Buradaki çok sayıdaki seçenek arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız; Halki ve Mavi Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.

Lezzetli balıkların ardından çayınızı yudumlarken dinlenmek isterseniz, hemen ilerideki Bahar Cafe’yi tercih edebilirsiniz.

Adalar dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için İstanbul gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Burgazada’da Yapılması Gerekenler

Burgazada, Prens Adaları arasında en bozulmamış adadır.

Adanın merkezinde, yürüme mesafesinde bulunan bir avuç restoran ve dükkan bulunmaktadır.

Burgazada’da Çayır Caddesi’ne giderseniz, günümüzde müze olarak hizmet veren Sait Faik’in evini görebilirsiniz.

Müzenin yakınlarında ayrıca, adadaki en nefes kesici tarihi yapılardan biri olan Aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.  

Kalpazankaya Koyu da Burgazada’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Koy, adanın bir ucundan diğer ucuna yürüyüş yaparken yorulan yürüyüşçüleri, muhteşem bir manzara ile ödüllendirmektedir.

Burada denizin ve muhteşem bir manzaranın tadını çıkardıktan sonra, Prens Adaları’nın deniz seviyesinden 140 metre yükseklikte yer alan Bayraktepe’ye gidebilirsiniz.


Burgazada’da Meşhurlaşmış Noktalardan: Kalpazankaya Restaurant

Kalpazankaya Restoran Kalpazankaya Restoran

Daha önce Büyükada ve Heybeliada’yı gezdiyseniz ve diğer adaları merak ediyorsanız, sakin bir gün geçirmek için Burgazada’yı tercih edebilirsiniz.

Burgazada gezinizde, akşam olduğunda gün batımını izlemek ve lezzetli meze ve rakının tadını çıkarmak için Kalpazankaya Restoran’ı tercih edebilirsiniz.

Deniz mahsulleri ve balık servisi yapılan restoran, alkollü olarak hizmet vermektedir.

12:00 ile 00:00 arasında açık olan Kalpazankaya Restoran’da iki kişilik yemek için ortalama 140 TL ödemeniz gerekmektedir.

Mekan, manzarası ve mezeleri ile ünlüdür.

Adalar'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Adalar 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Heybeliada Manzarası: Hristos Tepesi

Hristos Tepesi Hristos Tepesi

Hristos Tepesi, Burgazada’nın en popüler yerlerinden biridir.

Adanın tepesine doğru ilerlediğinizde ulaşabileceğiniz Hristos Tepesi’ne geldiğinizde, sizi muhteşem bir Heybeliada manzarası karşılayacaktır.


Adalar’da Yazın Sıcaklığının Tadını Çıkarın: Adalar Dondourmaları

Adalar Dondurmaları Adalar Dondurmaları

Prens Adaları’ndan hangisini ziyaret ederseniz edin, adayı terk etmeden önce mutlaka dondurma yemelisiniz.

Burgazada’daysanız, hemen vapur iskelesinin karşısında yer alan Sinem Dondurma’yı tercih edebilirsiniz.

Adanın ve İstanbul’un en güzel dondurmacılarından biri olan Sinem Dondurma, el yapımı dondurmaları ile hizmet vermektedir.

Burada, oldukça uygun fiyatlara dondurma yiyebilirsiniz.


Adalar’da Raki Balık Keyfi: Barba Yani Meyhanesi

Barba Yani Meyhanesi Barba Yani Meyhanesi

Burgazada’nın en meşhur meyhanesi olan Barba Yani Meyhanesi, adada hemen sahil kenarında yer almaktadır.

Izgara kalamarı, manzarası ve canlı müziği ile hem ada yerlilerinin hem de burayı ziyarete gelen İstanbulluların favorisi olan Barbara Yani Meyhanesi, 10:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Balık ve deniz mahsullerinin yer aldığı menülerinde; ara sıcaklar, zeytinyağlılar, ızgara balık, et ızgara ve meyve çeşitleri yer almaktadır.

Alkollü olarak hizmet veren mekanda iki kişilik yemek için ortalama 200 TL ödemeniz gerekmektedir.

Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız önerilmektedir.


Kınalıada’da Yapılması Gerekenler

Kınalıada, Prens Adaları arasında, İstanbulluların en sık ziyaret ettiği adalardan biridir.

Doğa ile baş başa olabileceğiniz Kınalıada’ya geldiğinizde; adanın en büyük topluluğu için ibadet yeri olan Surp Krikor Lusarovic Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Daha sonra, mavi rengi ile sizi büyüleyecek Ayazma Koyu’na gidebilirsiniz. Bu koy, adanın diğer yerlerine göre daha küçük ve dik olduğundan, buraya at arabası ile ulaşım olanağı bulunmamaktadır.

Adanın tarihi ve turistik yerlerinde keşifle geçecek bir günün ardından da taze kurabiyeleri eşliğinde bir bardak adaçayının tadını çıkarmak için Dezire Patisserie’ye gidebilirsiniz.


Deniz ve Güneşin Tadını Çıkarabileceğiniz Yerlerden Biri: Ayazma Plajı

Ayazma Plajı Ayazma Plajı

Yeni ve şık bir tarza sahip olan Ayazma Plajı; plajı, havuzu ve spor salonu ile tüm isteklerinize hitap etmektedir.

Ayazma Plajı’nın restoran bölümünde; hamburgerden balığa, kebaptan ızgaraya kadar geniş bir yemek menüsü seçeneği sunulmaktadır.

Ayazma Plajı’nda denize girmek çok keyifli olsa da Kınalıada’ya günübirlik bir gezi planladıysanız, adanın geri kalan güzelliklerini keşfetmek için bütün günü sahilde geçirmemeniz önerilmektedir.

Adalar'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Adalar 3 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Sıra Akşam Yemeğinde: Kınalıada Restoranları

Kınalıada Restoranları Kınalıada Restoranları

Kınalıada’ya geldiğinizde, adanın ara sokaklarında ve sahil şeridinde muhteşem bir manzara sunan restoranlardan birinde keyifli bir akşam yemeği yiyerek günü tamamlayabilirsiniz.

Burada akşam yemeği için tercih edebileceğiniz mekanlardan bazıları; Meydan Sahil Cafe, Murat Kebap, Çınaraltı Kuyu Restoran ve Taş Meyhanesi’dir.


Manzarası ile Baş Döndüren: Dönüşüm Manastırı

Kınalıada’ya geldiğinizde, gezebileceğiniz yerlerden biri de Dönüşüm Manastırı’dır. Buraya geldiğinizde, manastırın sessizliğine dalabilirsiniz.

Vapurla Kınalıada’ya yaklaşırken, adanın tepesinde dikkatinizi çekecek bu manastıra geldiğinizde; manzarasının büyüsü altında kaybolabilirsiniz.