İstanbul’da eski bir yerleşim yeri olan Zeytinburnu; kültürel, turistik ve tarihi bir gezi planlayabileceğiniz bir ilçedir.
Camileri, kiliseleri, kültür parkları, müzeleri, ayazması, bitki parkları ve daha pek çok seçenek ile Zeytinburnu’nda görebileceğiniz pek çok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır.
Panorama 1453 Tarih Müzesi, Topkapı Kültür Parkı, Merkez Efendi Cami, Balıklı Rum Kilisesi, Balıklı Ayazması, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Takkeci İbrahim Ağa Cami, Nağmedar ve Merkez Efendi Türbesi, Zeytinburnu’nda görebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerdir.
Zeytinburnu'nda açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Zeytinburnu otelleri fiyat sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Panorama 1453 Tarih Müzesi
Panorama 1453 Tarih Müzesi
Zeytinburnu ilçesinde Merkez Efendi mevkiinde yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi, panoramik bir müzedir. 2008 yılından bu yana hizmet veren müze, İstanbul’un fethinin heyecanını her daim canlı tutmak için tasarlanmıştır.
1453 yılının 29 Mayıs gününü ölümsüzleştiren Panorama 1453 Tarih Müzesi, fetih sırasındaki kuşatmanın gerçekleştiği Edirnekapı surlarının bulunduğu bölgede yer almaktadır.
Müzede, Fatih Sultan Mehmet’in tuğrasını taşıyan hatıra paralar da bulunmaktadır ve ortalama 3 TL ödeyerek satın alınmaktadır.
Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni haftanın 7 günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Müzeyi ziyaret ücretleri; yetişkinler için ortalama 7 TL, öğrenci ve öğretmenler için ortalama 3 TL ve yabancı ziyaretçiler için ortalama 15 TL’dir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için İstanbul bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Merkez Efendi Türbesi
Merkez Efendi Türbesi
Zeytinburnu ilçesinin Merkez Efendi semtinde yer alan Merkez Efendi Türbesi, Merkez Efendi Cami’nin bahçesinde bulunmaktadır.
Merkez Efendi’nin vefatından sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Merkez Efendi adına yaptırılan caminin bahçesinde yer alan türbede Merkez Efendi ile birlikte; Hatice Hanım, Mehmet Nurettin, Mustafa Efendi, Şeyh Ahmet Mesut ve Fatma Hanım’ın mezarları da bulunmaktadır.
Dikdörtgen bir yapı olan türbe, II. Mahmut döneminde onarımdan geçmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
Türbe, Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne oldukça yakın bir konumda yer almaktadır.
Topkapı Kültür Parkı
Topkapı Kültür Parkı
Zeytinburnu’nda Maltepe Mahallesi mevkiinde bulunan Topkapı Kültür Parkı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi sırasında surlardan geçip şehre girdiği ilk yer olarak bilinmektedir.
Bu tarihi alan, 1980’li yıllarda seyyar satıcıların oldukça fazla olduğu bir tür bit pazarı alanıydı.
İçindeki tarihi değere sahip birçok yapının yenilenmesi ile birlikte, günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur.
Yeşil alanları, gezi parkurları, çocuk oyun alanları, havuzları, camileri, otoparkı bulunmaktadır.
Parkın içerisinde ayrıca; Türk Dünyası Kültür Mahallesi, Trafik Eğitim Parkı ve İstanbul’un fethinin üç boyutlu panoramik müzesi olan Panorama 1453 Tarih Müzesi de yer almaktadır.
Zeytinburnu'nda tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Zeytinburnu'nda gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Nağmedar
Nağmedar
Zeytinburnu ilçesinin Merkez Efendi mevkiinde yer alan Abdülbaki Paşa Kütüphanesi; Surdibi Bostanları ve Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin arasında kalmaktadır.
Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi bir binanın içerisinde yer alan bu tarihi yapı; tarihte önce sıbyan mektebi, daha sonraları depo ve ardından çocuk kütüphanesi olarak kullanılmıştır.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından yenilenerek bir kültür mirası müzesine dönüştürülen Nağmedar, manevi ve tarihi atmosferi ile müzik severleri ağırlamaktadır.
Takkeci İbrahim Ağa Camii
Tekkeci İbrahim Ağa Camii
Zeytinburnu’nda Maltepe Mahallesi mevkiinde yer alan Takkeci İbrahim Ağa Camii, Arakiyeci İbrahim Ağa Cami olarak da bilinmektedir.
1500-1600 yılları arasında inşa edilen Takkeci İbrahim Ağa Camii’nin belirgin bir özelliği olmasa da tasavvufi mesajı önemlidir.
Kapalıçarşı’da takke ile uğraşan bir esnaf olan İbrahim Ağa, her zaman bir cami yaptırmak istemiştir.
Gördüğü rüyaların üzerine evin altında hazine bulan İbrahim Ağa, bugün gördüğümüz Arakiyeci İbrahim Ağa Cami’yi yaptırmıştır.
Cami, yalnızca tarihi özellikleri ile değil, içinde gizlediği bu tasavvufi mesaj ile de dikkat çekicidir.
Zeytinburnu'nda muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Zeytinburnu gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Balıklı Rum Kilisesi
Balıklı Meryem Ana Rum Kilisesi
Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı olarak da bilinen Balıklı Rum Kilisesi, tarihi altıncı yüzyıla dayanan bir Rum Ortodoks ibadethanesidir.
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde, I. Justinianus tarafından kurulan kilise, ilçede Balıklı mevkiinde yer almaktadır.
550’li yıllarda kurulduktan sonra, Osmanlı döneminde zarar gören kilise 19. yüzyılda yeniden inşa edilmiş ve 1835 yılında yeniden açılmıştır.
Son olarak 20. yüzyılda onarım gören Balıklı Rum Kilisesi’nin sol tarafında çok eski bir mezarlık da yer almaktadır.
İstanbul'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için İstanbul gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Zeytinburnu ilçesinin Maltepe Mahallesi’nde bulunan Topkapı Kültür Parkı’nın içerisinde yer almaktadır.
Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde; Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC, Tataristan, Balkanlar kültür evlerinden oluşan bir mahalle oluşturulmuştur.
Kültür evlerinde; Türk cumhuriyetlerine özgü ev eşyaları, gündelik hayatta ve özel günlerde kullanılan giysiler, müzik aletleri, oyuncaklar, halılar, kilimler, mutfak eşyaları, av ve tarihi savaş malzemeleri sergilenmektedir.
Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Kültür mahallesini, haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Merkez Efendi Cami
Merkez Efendi Camii
Zeytinburnu ilçesinde Merkez Efendi mevkiinde yer alan Merkez Efendi Cami, bahçesinde Merkez Efendi’nin türbesinin bulunduğu ve II. Mahmut tarafından inşa ettirilen bir camidir.
Tarihi 16. yüzyıla kadar uzanan cami, kare planlı bir camidir ve tuğladan yapılmış minaresi tek şerefelidir.
Sarı renkli bir cami olan Merkez Efendi Cami’ye Pazartesi ve Salı günleri hariç 16:00’ya kadar gidebilirsiniz.
Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Zeytinburnu butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Balıklı Ayazması
Balıklı Rum Kilisesi
Zeytinburnu ilçesinin Balıklı semtindeki Balıklı Rum Kilisesi’nin içerisinde yer alan Balıklı Ayazması, ilçenin tarihi ve turistik yerlerinden biridir.
Kilise ile birlikte uzun bir süre şifa merkezi olarak kullanılan ayazma, İstanbul’un en önemli ayazmalarından biridir.
Rivayete göre, buradaki suya gözlerini süren kör bir adamın gözleri açılmış ve daha sonra dönemin imparatoru, bu ayazmayı yaptırmıştır.
Rum Ortodoks Mezarlığı ile yan yana olan Balıklı Ayazması, kutsal ve şifalı olarak kabul edilen suyu ile günümüzde eski popülerliğini yitirmiş olsa da Zeytinburnu’nda görülmeye değer yerlerden biridir.
Kazlıçeşme Fatih Cami
Kazlıçeşme Fatih Camii
Sultan II. Mehmet’in İstanbul’u fethinden önce yaptırdığı Kazlıçeşme Fatih Cami, İstanbul’daki ilk Türk camisidir.
Fetih döneminde askerlerin ibadeti için yaptırılan cami, bir dönem bakım ve onarım çalışmalarından geçmiş ve 1950’li yılarda yeniden ibadete açılmıştır.
Diğer pek çok caminin aksine sağ taraf yerine sol tarafta bulunan bir minareye sahip olan Kazlıçeşme Fatih Cami, ne yazık ki özgün mimarisini koruyamamış ve günümüze kadar gelmeyi başaran tek parçası minaresinin alt gövdesi olmuştur.
Zeytinburnu'nda merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Zeytinburnu jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi
Sultan I. Ahmed Dönemi’nde defterdar olan Abdülbaki Paşa kütüphanenin bulunduğu yapıyı yaptırmıştır. Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahip olan yapı kare planlı ve kubbeli biçimdedir. Sedefkar Mehmed Ağa’dan tarihi yapının türbe olarak inşasını yapmasını isteyen Abdülbaki Paşa, Merkez Efendi türbesinden daha büyük bir yapı ile karşılaşınca yapıyı Darülkurra olarak düzenlettirmiştir.
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi bir dönem sıbyan mektebi, depo, çocuk kütüphanesi ve benzer amaçla kullanılmıştır. Zeytinburnu Belediyesi Nağmedar adı ile Merkez Efendi Cami’nin yanında bulunan yapıyı farklı yayınların okunabileceği kültürel bir mekana dönüştürmüştür.
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi’ne 34A, 34AS, 48A, 76D otobüs hatlarıyla, Topkapı-Seyrantepe minibüsüyle, Marmaray ve M1A metro hattı ile gidilebilmektedir.