Ünye Tarihi Yerler

Tarihi milattan önceye dayanan ilçeler arasında yer alan Ünye, ilk yerleşimden bu yana birçok millet tarafından kullanılmıştır. Hem savaşlarla kurulan hakimiyetlere tanık olmuş hem de göçlerle nüfusu artmış bir ilçe olma özelliğini taşımaktadır.

Ünye’de ilk yerleşimin M.Ö 10.000 – 15.000 yılları arasında gerçekleştiği düşünülmektedir. Ancak bu dönemde gerçekleşen yerleşimlerin kimler tarafından olduğu bilinmemektedir. Yapılan kazılar sonucunda bulunan el baltası, araç-gereç ve silahlar yontma taş ve cilalı taş devirlerine aittir. 

M.Ö bu topraklarda yaşayan halklar arasında ilk bilgiler, Kaşkalılar ve Hititlere aittir. Bu halkların yaşadığı tarihler ise M.Ö 1400 – 1300 yıllarını göstermektedir. 15. yüzyıla kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmakta olan bölge, bu yüzyıldan sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 

1833 yılında Samsun’a bağlı bir ilçe olarak kabul edilen Ünye, daha sonra Fatsa ve Akkuş ilçeleri ile birlikte Ordu iline bağlanmıştır. 

Ünye'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Ünye otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Ünye Kalesi

Ünye Kalesi Ünye Kalesi

2000 yılı aşkın süredir ayakta duran ve yapılan son restorasyon çalışmaları ile turistik özelliklere sahip olan Ünye Kalesi ilçenin en dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır. İlçenin 7 km batısında yer alan kale, yapıldığı dönemde volkanik bir kaya üzerine oturtulmuştur. 

Kalenin oyularak inşa edilen etek kısmı oldukça dikkat çekmektedir. Pontus Krallığı’nın tarihi yapıları arasında yer alan Ünye Kalesi’nin girişi Grek tapınakları ile benzer mimari özelliklere sahiptir.

Kalenin içerisinde kaya mezarları, kabartma duvar resimleri ve kayaya oyulmuş dehlizler bulunmaktadır. Bunların haricinde kale sınırları içerisinde kuyular ve mağaralar da dikkat çekmektedir. 

Kaleye giriş ücretsizdir. 


Aya Nikola Kilisesi 

Aya Nikola Kilisesi Aya Nikola Kilisesi

Çamlık ile Uzunkum arasında yer alan ada, uzun yıllar kilise olarak kullanılmış ve ayinlere ev sahipliği yapmıştır. Karaya 15 metre mesafede yer alan bu adada, günümüzde kilisenin sadece kalıntılarına rastlanmaktadır. 

Adaya su içinden yürüyerek gidilmesi de bu tarihi yapının ziyaretinin dikkat çeken ayrıntıları arasında yer almaktadır. Suyun derinliği 30 cm iken çekildiği dönemlerde ise sadece 10 cm’dir. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Ordu bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Kadılar Yokuşu

Kadılar Yokuşu Kadılar Yokuşu

Tarihi Ünye Hamamı’nın arka sokağı olan Kadılar Yokuşu, Osmanlı Dönemi’nde kadıların yetiştiği ve adını bu özelliğinden almış olan tarihi bir sokaktır.

Bu sokakta, Türk İslam ve Rum mimari ev örnekleri bulunmaktadır. Rum mimarisine ait 200 yıllık evler ve 1907 yılı yapımı Osmanlı konakları, yokuşun dikkat çeken yapıları arasında yer almaktadır. 


Tozkoparan Mağarası ve Kaya Mezarı

Ünye ilçe merkezine 5 km mesafede bulunan Gürpınar Köyü’nde yer alan Tozkoparan Mağarası ve Kaya Mezarı, ilçenin önemli tarihi değerleri arasındadır. Mağaranın girişinde her iki köşede ve içerisinde yer alan insan ve hayvan figürleri, yapıyı ziyarete gelenlerin oldukça dikkatini çekmektedir. 

Bu mağarada ve mezarda yapılan çalışmalar sonucunda demir ve bakırdan yapılmış süs eşyalarına ve çakmak taşından yapılmış kesici aletlere rastlanmıştır. Bu eşyalar ölülerle birlikte gömülmüştür.

Kaya mezarlarına yuvarlak derin ve kemerli bir girişten inilmektedir. İnişte ise iç içe iki oda bulunmaktadır. 

Mağaraya giriş ücretsizdir. 

Ünye'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Ünye'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Yaz Konağı Mağarası

Yaz Konağı Mağarası Yaz Konağı Mağarası

İlçe merkezine 3 km mesafede yer alan Yaz Konağı Mağarası, kendisi ile aynı adı taşıyan köyde yer almaktadır.

Mağara içerisinde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. 200 metre uzunluğa sahip olan mağaraya ziyaretçiler sadece bazı teçhizatlarla girebilmektedir.  


Şeyh Yunus Türbesi

Şeyh Yunus Türbesi Şeyh Yunus Türbesi

İlçe merkezine 5 km uzaklıkta yer alan Şeyh Yunus Türbesi, ünlü şair Yunus Emre’nin mezarının olduğu yer olarak bilinmektedir. Türkiye’nin belli noktalarında Yunus Emre Türbesi olarak adlandırılan türbelerin sayısı yaklaşık on tanedir. 

Bu türbeler arasında yerinin gerçek olduğu düşünülenler arasında Ünye’deki Şeyh Yunus Türbesi de yer almaktadır. 

Ünye'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Ünye gezi rehberi sayfasında listeledi.


Saray Camii

Saray Camii Saray Camii

Ünye’nin en eski camilerinden biri olan Saray Camii, Cumhuriyet Meydanı’nda yer almaktadır. Yapıldığı dönemden günümüze kadar çeşitli tadilatlardan geçmesine rağmen orijinal yapısını kaybetmeyen cami, hala ibadete açıktır. 

Özellikle Ramazan aylarında hatim ve teravih namazlarında oldukça kalabalık olan bu tarihi yapı, Ünye Çınarı’nın karşısındadır. 


Tarihi Ünye Hamamı

Tarihi Ünye Hamamı Tarihi Ünye Hamamı

Ünye İlçesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Tarihi Ünye Hamamı, yapıldığı dönemde bir kilise olarak inşa edilmiş ancak Osmanlı Dönemi’nden sonra hamam olarak kullanılmasına karar verilmiştir. 

Günümüzde hala hizmet vermekte olan hamam, yoğun olarak erkeklerin kullanımına açık olmakla birlikte haftanın belli günlerinde kadınları da ağırlamaktadır.  

Ünye dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Ordu gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Ünye Çınarı

Tarihi Ünye Çınarı Tarihi Ünye Çınarı

Ünye İlçesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nda 500 yaşında bir çınar ağacı bulunmaktadır. Meydanın simgesi haline gelmiş olan tarihi çınar ağacı, Ünye Çınarı olarak da anılmaktadır. 

Ünye Çınarı mevkiinde yer alan surlar ise, dikkat çeken bir diğer tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 

Ünye'de dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Ünye tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Kabadirek Camii

Kabadirek Camii Kabadirek Camii

İlçe merkezine 29 km uzaklıkta olan Kabadirek Camii, Ünye’nin Tekkiraz Beldesi, Yaycı Köyü’nde yer almaktadır. Adını yapıyı ayakta tutan tahta direkten alan cami, yapıldığı dönemde tamamen ahşaptan inşa edilmiş, daha sonra dışı sıvı ile kaplanmıştır. 

Cami içerisinde yer alan evliyadan dolayı, hem bölge halkı hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen tarihi yapılar arasında Kabadirek Camii de yer almaktadır. 

Ünye'de denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Ünye denize sıfır oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Hacı Yusuf Bahri Efendi Türbesi

Haci Yusuf Bahri Efendi Türbesi Haci Yusuf Bahri Efendi Türbesi

Ünye, Orta Yılmazlar Mahallesi’nde bulunan Türbe Kabristanlığı içerisinde yer alan Hacı Yusuf Bahri Efendi Türbesi, ilçenin yoğun ziyaret alan noktaları arasındadır. Cumhuriyet Meydanı’na 500 metre mesafede yer alan türbeye ulaşım oldukça kolaydır. 

Hacı Yusuf Bahri Efendi için Ünye’de her sene anma günleri düzenlenmektedir. Özellikle bu anma günlerinde türbe oldukça yoğun ziyaret almaktadır.