Sorgun'da Gezilecek Yerler

Sorgun Gezilecek Yerler: Sorgun’da Gezip Görmeniz Gereken 8 Yer

Sorgun, birçok tarihi mirasa ev sahipliği yapan ve turistik özellikler taşıyan ilçelerden biridir. Yörede genellikle sağlık ve kültür turizmi gelişmiştir. Sorgun nüfus bakımından Yozgat’ın en kalabalık ilçesidir. Orta Kızılırmak bölümünde yer alan ilçede gezilip görülmesi gereken birçok yer bulunmaktadır.

Karasal iklime sahip olan Sorgun’da bozkır alanlar haricinde kısıtlı olmasına rağmen ormanlık alanlar da bulunmaktadır. Yörede doğal güzellikler pek fazla olmadığından tarihi yerler bu eksikliği kapatabilmektedir. Kış mevsimi karasal geçen Sorgun’un gezilip görülmeye en uygun mevsimi yazdır. Yağışların olmadığı kurak geçen yaz mevsiminde yörede turistik geziler kolaylıkla yapılabilmektedir.

Sorgun'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Sorgun otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Alişar Höyüğü

Alişar Höyüğü Alişar Höyüğü

Alişar Höyüğü, Alişar Köyü’ndedir ve Yozgat’a yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Höyükte yapılan çalışmalarla M.Ö. 4000 yılı ile M.Ö. 1000 yılı arasında yerleşim olduğuna rastlanmıştır. M.Ö. 3000 yılında ise Erken ve Orta Tunç Çağı’nda surlarla çevrili bir kente dönüşen bölge, birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Bölgede bilimsel araştırmalar çerçevesinde birçok kazı çalışması yapılmış ancak definecilerin yağmalaması nedeniyle bulunan yapılar tahrip edilmiştir. Yörede çıkan kimi eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde meraklılar için sergilenmektedir.


Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria)

Kerkenes Harabeleri Kerkenes Harabeleri

Kerkenes Harabeleri Sorgun’un Şahmuratlı Köyü sınırları içerisindedir. Sorgun merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan harabeler, “Kayıp Şehir” olarak nitelendirilmektedir. 1988 yılında keşfedilen harabelerde birçok kazı çalışması yapılmıştır. Kazılar sonucunda bulunan eserler çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Harabeler turistik gezilere uygun halde değildir ancak tarihi araştırmalar için uygun yerlerden biridir.

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Yozgat otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Sorgun Kaplıcaları

Sorgun Kaplıcaları Sorgun Kaplıcaları

Sorgun Kaplıcaları’nın sularında klorlu sülfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat bulunmaktadır. Sıcaklığı 50 ile 61 derece arasında değişen suların hastalıklar için şifa niteliğinde olduğu yöre halkı tarafından aktarılmaktadır. Kronik iltihaplı hastalıklar, spazm, ağrılı kadın hastalıkları ve romatizma ağrıları, Sorgun Kaplıcaları’nın şifalı geldiği hastalıklar arasındadır. Sorgun Kaplıcaları’nda konaklamak isteyenler için tesisler de bulunmaktadır.


Çadırhöyük (Peyniryemez Köyü)

Çadırhöyük Çadırhöyük

Çadırhöyük Sorgun’un Peyniryemez Köyü’ne yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Höyüğün varlığı ilk olarak 1926 yılında keşfedilmiştir. 32 metre yüksekliği ve 220 metre çapı olan höyükte 1999 yılından beri araştırma kazıları devam etmektedir. Kazılar ve araştırmalar sonucunda birçok tarihi kalıntı ve esere rastlanılmıştır.

Sorgun'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Sorgun gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Karakız ve Kazankaya Hitit Heykel Atölyeleri

Karakız ve Kazankaya Hitit Heykel Atölyeleri Karakız ve Kazankaya Hitit Heykel Atölyeleri

Karakız ve Kazankaya Hitit Heykel Atölyeleri, Sorgun’un Karakızan Beldesi’nde yer almaktadır. Hitit Dönemi’nden kalma atölyede 1 adet aslan heykeli, 2 metre çapta oyuk su sarnıcı ve yarı işlenmiş bazalt taşlar bulunmaktadır. Gezilip görülebilecek yerler arasındadır.


Garipler Köyü Kilisesi

Garipler Köyü Kilisesi Garipler Köyü Kilisesi

Garipler Köyü Kilisesi, Sorgun’un Garipler Köyü’ndedir. Kilisenin hangi tarihte ve kimler tarafından yapılmış olduğu bilinmemektedir. Kilise, zaman içerisinde doğal afetler ve insan kaynaklı tahribatlar sonucu yıpranmış ve kimi yerleri yıkılmıştır. Ancak Sorgun’da turistik olarak gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Sorgun dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Yozgat gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi

Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi

Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi, Sorgun’un Karakız Beldesi’ndedir. Araplı ve Ahmetfakıllı beldeleri arasında yer alan atölye, Ahmetfakıllı’ya yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktadır. Hitit medeniyetinin başkenti olan Hattuşaş ve Alacahöyük kentlerinde ihtişam göstergesi olarak kullanılan taşlar yörede sergilenmektedir.

Granit yapı malzemeleri ve plastik ürünlerin imalatının yapıldığı bir taş ocağı ile heykel atölyesi meraklılarını beklemektedir. 2 adet bazalt aslan heykeli, yarı işlenmiş olan taşlar ve bu taşların işlendiği yataklar önemli heykel atölyesi olarak nitelendirilmektedir.

Sorgun'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Sorgun balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi

Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi

Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi Sorgun’un Gedikhasanlı kasabası sınırları içerisindedir. Türbede Şakir Efendi adlı zat yatmaktadır. Zat, kasabada doğup büyümüş ayrıca uzun seneler boyunca medreselerde müderris görevinde hizmet vermiştir. Yöre halkının önem verdiği isimlerden biri olan zatın vefatı üzerine cenazesi türbe haline getirilmiştir. İnanç turizmi açısından gezilip görülebilecek yerler arasındadır.


Sorgun Günübirlik Gezilecek Yerler

Sorgun, tarihi ve doğal dokusu ile Yozgat’ın en popüler ilçeleri arasındadır. Sorgun gezinizi tamamladıktan sonra Yozgat il merkezine geçerek farklı güzelliklere de şahit olabilirsiniz. 


Yozgat Saat Kulesi

Yozgat Saat Kulesi Yozgat Saat Kulesi

Yozgat il merkezinde yer alan Saat Kulesi Sorgun ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Tevfikizade Ahmet Bey tarafından 1908 yılında yaptırılan bir kuledir. Şehrin sembolü olarak kabul edilen saat kulesi 7 kattan oluşmaktadır. Ayrıca her bir cephesinde birer tane saat yer almaktadır. 

Sorgun'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Sorgun herşey dahil oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Yozgat Çamlığı Milli Parkı

Yozgat Çamlığı Milli Parkı Yozgat Çamlığı Milli Parkı

Yozgat il merkezinde yer alan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Sorgun ilçe merkezine 39 kilometre uzaklıktadır. 264 hektarlık alana sahip olan park, 1958 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. 212 bitki türüne ve 400 ile 500 yaşları arasında Kafkas çamlarına ev sahipliği yapmaktadır. 


Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı)

Yozgat Müzesi Yozgat Müzesi

Yozgat Müzesi, il merkezinde yer almakta olup, Sorgun ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Müze içerisinde 2802 adet etnografik eser ve çeşitli arkeolojik eserler sergilenmektedir. 


Sorgun Nerededir ve Nasıl Gidilir: Rotanızı Sorgun’a Çevirmeden Önce Ulaşım Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yozgat şehrinin Sorgun ilçesi Türkiye’nin ortasında yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesi’ndeki Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Sorgun, Yozgat - Sivas karayolunun üzerindedir. Denizden yüksekliği 950 metre olan bölge, Yozgat’ın en kalabalık nüfusa sahip ilçesidir. Yozgat’ın merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta olan ilçe, İç Anadolu ile Karadeniz arasında doğal bir sınır konumundadır. Sorgun’un doğusunda Akdağmadeni ve Saraykent, batısında Yozgat’ın merkezi, güneyinde Sarıkaya, kuzeyinde ise Aydıncık ve Çekerek ilçeleri yer almaktadır.

Sorgun’a Yozgat üzerinden ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Ankara ile Kayseri arasında bulunan demiryolu Yozgat’tan geçmektedir. Yozgat’ta indikten sonra Sorgun’a minibüs, taksi veya özel araç kiralama yerlerinden kiralayarak ulaşım sağlanabilir.

Özel araçla gelmeyi isteyenler için Ankara ile Sorgun arası D200/E88 üzerinden 245 kilometredir ve yolculuk yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmektedir. 

Sivas ile Sorgun arası D200/E88 üzerinden 190 kilometredir ve araçla yolculuk 2 saat 10 dakika sürmektedir. 

İstanbul ile Sorgun arası ise Anadolu Otoyolu/O-4 ve D200/E88 üzerinden 700 kilometredir ve araçla yolculuk 8 saat 15 dakika sürmektedir.