Söğüt Tarihi Yerleri

Söğüt, Osmanlı Devleti’nin ilk yerleşim yeri olma özelliği taşımaktadır. Kayı Boyu’nun ilçeyi kışlak olarak kullandığı bilinmektedir. Bu açıdan büyük bir öneme sahip olan Söğüt, Osman Gazi, Orhan Gazi ve Ertuğrul Gazi dönemlerinde büyük bir gelişim göstermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk miraslarından olması sebebiyle tarihi açıdan son derece zenginleşmiştir. Söğüt’te tarihi ve turistik yerler genellikle Osmanlı mimarisi ile yapılan türbeler, camiler ve çeşmelerden oluşmaktadır.

Söğüt'te uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Söğüt hotel sayfamızda listeledik.


Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi Ertuğrul Gazi Türbesi

Bu türbe Osman Bey’in babası Ertuğrul Bey’e aittir. Türbenin temellerini ilk olarak Osman Bey attırmıştır. Daha sonrasında 1. Çelebi Mehmet tarafından türbe haline getirilmiş ve ziyarete açılmıştır. Taksi, özel araç veya minibüslerle gidilmektedir.

Geniş duvarlarla çevrilmiş olup, içerisinde bir bahçe bulunmaktadır. Çeşitli zamanlarda yılların yıpratma etkisine dayanamayarak restorasyon ihtiyacı olan bir yapı durumuna düşmüştür. Son restorasyon II. Abdülhamit Dönemi’nde 1986-1987 yıllarında yapılmıştır. Daha sonra farklı zamanlarda bakımdan geçirilerek günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir.

Türbenin yanında birçok çeşme bulunmakta ve bu çeşmeler 1987 yılında inşa edilmiştir. 

Türbenin girişinde Kayı Boyu’nun, Osmanlı’nın ve Türk devletlerinin bayrakları bulunmaktadır. Ertuğrul Gazi Dönemi’nde ve daha sonrasında fethedilmiş bölgelerden topraklar alınarak türbenin yanına konulmuştur.

Duvarlarında bulunan kurşun izleri, işgal döneminde Yunanlılar tarafından yapılmıştır. 


Hamidiye Camii

Hamidiye Camii Hamidiye Camii

Söğüt’te bulunan bu cami İstiklal Caddesi üzerinde yer almaktadır. II. Abdülhamit tarafından yaptırılan caminin minarelerinin mimarisi büyüleyicidir. İki minaresi bulunmakta bu yüzden Çifte Minerali Camii olarak da bilinmektedir. Şehrin tam orta noktasında bulunan camiye yürüyerek ulaşmak mümkündür.

Caminin duvarları kırmızı renktedir. Osmanlı mimarisiyle dikkat çeken cami, Söğüt’ün en güzel yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Caminin üstü kurşun kaplama ile kaplanmış ve caminin içerisinde uzun yıllar eğitim verilmiştir.

Bilecik'teki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Bilecik'teki oteller sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Dursun Fakıh Türbesi

Dursun Fakıh Türbesi Dursun Fakıh Türbesi

Söğüt ilçesine bağlı bir belde olan Küre’de bulunmaktadır. Dursun Fakıh’a ait bir türbedir. Dursun Fakıh, Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenmiştir. Ayrıca, Osman Gazi’nin bacanağıdır. Türbeye özel araçla veya taksiyle ulaşım sağlanmaktadır.

Dursun Fakıh birçok farklı eğitim alarak Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve yükselmesinde önemli rol oynamıştır. Bu eğitimler arasında tefsir, hadis, fıkıh, matematik ve hukuk gibi bilimler bulunmaktadır. Aldığı bu eğitimler sonucunda Osmanlı Devleti’nin ilk kadısı olarak görev almıştır.

Dursun Fakıh birçok savaşta da aktif olarak görev alarak askerlere dini bilgiler vermiştir.

Söğüt'te doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Söğüt'te gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Ertuğrul Gazi Müzesi (Söğüt Müzesi)

Ertuğrul Gazi Müzesi Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt ilçe merkezinde Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Eski bir ev restore edilerek müze haline getirilmiştir. 2001 senesinde müze olarak hizmete açılmıştır. Girişi ücretsiz olan Ertuğrul Gazi Müzesi, Pazartesi günü hariç diğer günler ziyarete açıktır. Merkezi bir konumda olduğu için yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. 

Müzenin uzaktan görünümü çadır biçimindedir. Müzenin içerisinde Osman Gazi, Orhan Gazi, Ertuğrul Gazi Dönemi’ne ait birçok eser bulunmaktadır. Bu tarihi eserler korumaya alınmıştır. Tartılar, Osmanlı Dönemi’nden kalan çiniler, çeşitli kültürel eserler, sikkeler vb. birçok eseri burada görmek mümkündür.

Müzede Yörük kültürüne ait birçok eser de sergilenmektedir. Eserler türüne göre farklı vitrinlere düzenli bir şekilde yerleştirilmiş her vitrinde birbirine benzer ürünler sergilenmektedir. 

Müzedeki “Ertuğrul Sancağı” en çok ilgi çeken eserlerden biridir. Bu sancak 1891 senesinde II. Abdülhamit tarafından bölgedeki Karakeçili Yörük Bey’ine verilmiştir.

Söğüt'te birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Söğüt gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Çelebi Sultan Mehmet Camii

Çelebi Sultan Mehmet Camii Çelebi Sultan Mehmet Camii

Yapımı 6 yıl süren cami Söğüt ilçe merkezinde, Orta Mahallesi’nde bulunmaktadır. Söğüt belediye binasının bir arka sokağında yer almaktadır. Şehrin tam orta noktasında bulunan camiye yürüyerek ulaşmak mümkündür.

Yapımını I. Mehmet üstlenmiş ve 1414-1420 yılları arasında inşa edilmiştir. Çelebi Sultan Mehmet Camii, Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden sayılmaktadır. 12 kubbesi bulunmaktadır. Bölgede Çarşı Cami olarak da bilinmektedir. II. Abdülhamit zamanında restore edilmiştir. Bahçesi içerisinde bulunan çınar ağaçlarıyla birlikte harika bir görünüme sahiptir.

Bilecik'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Bilecik gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Hamidiye İdadisi

Hamidiye İdadisi Hamidiye İdadisi

Hamidiye İdadisi de Söğüt merkezinde İstiklal Caddesi üzerinde yer almaktadır. Hamidiye Cami’nin hemen karşısında bulunan bu yapının girişinde Osmanlı arması bulunmaktadır. Yürüyerek ulaşılan bir konumdadır.

Bu arma İstanbul’dan manda arabaları ile taşınarak günler sürecek yolculuk sonrasında buraya getirilmiştir.


Söğüt Kaymakam Çeşmesi

Söğüt Kaymakam Çeşmesi Söğüt Kaymakam Çeşmesi

Söğüt ilçe merkezinde bulunan Kaymakam Çeşmesi, Osmangazi Caddesi ile Eskişehir Caddesi’nin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Özel araçlarla veya taksilerle ulaşım sağlanmaktadır.

Osmanlı mimarisinin son dönem özelliklerini taşıyan bu yapı 1919 yılında ilçe kaymakamı olarak görev yapan Sait Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Çeşmenin üzeri çinilerle ve mermerle süslenmiştir.

Dört cephesi bulunan çeşmenin kenarlarında vazo şeklinde yalaklar bulunmaktadır.

Söğüt'te iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Söğüt toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Söğüt Ertuğrul Gazi Mescidi - Kuyulu Mescit

Ertuğrul Gazi Mescidi Ertuğrul Gazi Mescidi

Kuyulu Mescit şehrin batı tarafında Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunmaktadır. Köprü Caddesi’nin bittiği noktadadır. Özel araçla veya taksiyle ulaşım sağlanmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin ilk mescidi olma özelliği taşımaktadır. İsmini bahçesinde bulunan kuyudan alan mescit Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Bu mescit bazı dönemlerde onarımdan geçmiş ve Yunan işgali sırasında yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir. 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen bulunmuştur. 

Kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 1280 yılından önce inşa ettirildiği sanılmaktadır.

Söğüt'te kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Söğüt 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Darul Eytam (Yetimler Yurdu)

Darul Eytam Darul Eytam

Sultan Reşat tarafından yaptırılan Yetimler Yurdu, Hamidiye İdadisi’nin yanında Hamidiye Cami’sinin karşısında yer almaktadır. Taş kullanılarak yapılan bir binadır. Yürüyerek ulaşılan bir konumdadır.

Giriş kapısında bulunan çinilerin birçoğu kırılmıştır. Kırılmayan çiniler Söğüt Müzesi’nde sergilenmektedir. 22 parçadan oluşan bu çiniden 11 tanesi müzede bulunmaktadır.