Seyhan Tarihi Yerleri

Adana içerisinde yer alan ilçe ismini ile şehre can veren Seyhan nehrinden almaktadır. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ilçede çok sayıda tarihi ve turistik nokta bulunmaktadır. Adını nehirden almış olsa da tarihteki adı mitolojik bilgilere göre Adanus’un oğlu olan Sarus’dan gelmiştir.  

Seyhan İlçesi’nde tarihten günümüzde kadar gelen eserler arasında en dikkat çekici olanlar Büyük Saat Kulesi, Taş Köprü, Kazancılar Çarşısı’dır. Bu noktalar tarihi değerinin yanı sıra şehrin en işlek noktaları arasında yer almakta olup, pek çok lezzeti tatma ve eğlenceli anlar geçirme olanağı sunmaktadır. 


Taş Köprü

Taş Köprü Taş Köprü

Seyhan’ın değil aynı zamanda Adana’nın en çok bilinen simgelerinden birisidir. Nehir üzerinde yer alan köprü Seyhan ile Yüreğir ilçelerini birleştirmektedir. Tarihinin 3500 yıl öncesine dayandığı tahmin edilen köprüyü kimlerin yaptığı hakkında farklı rivayetler bulunmaktadır.  

Roma ve Hitit dönemlerinde yapılmış olduğunda dair edinilen bilgiler henüz kanıtlanmamıştır. Abbasi Dönemi’nde köprüden geçiş ücreti alınmıştır. Osmanlı Dönemi’nde köprü üzerinde bir çarşı inşa edildiği ancak sonradan yıkıldığı bilinmektedir. 

İlk inşa edildiğinde 21 gözü bulunduğu tahmin edilen köprünün şuan sadece 7 gözü açık vaziyettedir. Nehir ıslah çalışmaları nedeniyle diğer gözler kapatılmıştır. Ayrıca köprü birçok türküye de ilham kaynağı olmuştur. 


Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi Adana Arkeoloji Müzesi

Hem ilde hem ilçe de yapılan arkeolojik kazılardan çıkan birçok eser bu müzede sergilenmektedir. Seyhan’ın en bilinen noktalarından birisidir. Müzede sadece ilçede yapılan kazılarda çıkan eserler değil aynı zamanda Çukurova’da çıkarılan eserler sergilenmektedir. 

1928 yılında ilk defa hizmet vermeye başlayan müze tarih içerisinde birçok yer değiştirmiştir. 1972 yılında Reşatbey semtinde yer alan yeni yerine geçiş yapmıştır. Binlerce eserin yer aldığı müzeye giriş yapmak çok kolaydır.

Müze içinde 17.000’den fazla arkeolojik kazı eseri yer almaktadır. Giriş ücreti 6 TL olan müzeyi her gün yaz aylarına 8 ile 19 saatlerinde, kış aylarında ise 8 ile 17 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkündür.  


Adana Ulu Cami

Adana Ulu Camii Adana Ulu Camii

Adana’nın en eski tarihi camileri arasında yer almaktadır. 16. yüzyıl içerisinde inşa edilen yapı şehir halkı arasında Ramazanoğulları Camii olarak da bilinmektedir. Osmanlı’ya katılmadan önce burada yer alan bu beylik ile aynı adı o nedenle taşımaktadır. Yüzyıllar boyunca ilin en büyük camisi olma özelliği Sabancı Merkez Camisi’nin devreye girmesi ile birlikte bu özelliğini kaybetmiştir. 

Caminin yapımına 1509 yılında başlanmış ancak 1541 yılında ancak tamamlanmıştır. Caminin mimarisinde Selçuklu ve Memluk medeniyetlerinden izler görülmektedir. Cami geniş bir külliye alanının merkezinde yer almaktadır. Caminin yanında türbe, imaret, dar’ül şifa, sıbyan mektebi ve Tuz Hanı yer almaktadır. 

Ulaşımının çok kolay olduğu camiye giriş için bir ücret talep edilmemektedir. 


Bebekli Kilise

Bebekli Kilise Bebekli Kilise

Seyhan İlçesi’nin Tepebağ Bölgesi’nde yer alan yapının gerçek adı Aziz Paulus Kilisesi’dir. Yıl içerisinde çok sayıda yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. 1880 ile 1890 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

İtalyan Katolik Kilisesi’ne bağlı olan dini merkez halk arasında Bebekli Kilise olarak bilinmektedir. Bunun nedeni de yapının önünde bulunan 2.5 metre boyundaki Meryem Ana tunç heykelinin bir bebeğe benzetilmesidir. Ermeni Kilisesi olarak inşa edilen yapı, daha sonra o milletin buradan gönderilmesi ile birlikte Protestan ve Katolik cemaate hizmet vermeye başlamıştır. 

Her gün ziyaret edilebilen dini merkeze ulaşmak için halk otobüslerinden ya da dolmuşlardan faydalanılabilmektedir. Giriş için ücret alınmamaktadır. 


Kazancılar Çarşısı

Kazancılar Çarşısı Kazancılar Çarşısı

Şehrin en canlı noktalarından birisidir. Tarihi 500 yıl öncesine kadar giden çarşı hala canlılığını korumaktadır. Büyük Saat Kulesi’nin hemen altında yer alan çarşı kapalı ve açık alanları ile görülmesi gereken bir noktadır. 

Çarşı içerisinde çok sayıda el işi ustası yer almaktadır. Bunlar bakır kalaylamak, saçları işlemekte, ağaç oymacılığı ve farklı türden el işlerini yapmaktadır. Bunları görmek ve bu çarşı içerisinde yer alan şehrin en iyi kebapçılarını ziyaret etmek seyahatinize eğlence katacaktır. 

Ülkemizde ki kapalı çarşı örneklerinden birisi olan bu yapı her gün saat 18’de kapatılmaktadır. Haftanın her günü ziyarete açıktır. 


Yağ Camii

Yağ Camii Yağ Camii

Ramazanoğlu Halil Bey tarafından şehre kazandırılan bir camidir. 1501 yılında hizmet vermeye başlayan cami aslında bir kiliseden camiye dönüştürülmüştür. Haçlı seferleri sırasında Saint Jacque adı ile hizmet veren yapı sade mimarisi ile öne çıkmaktadır. Giriş kapısı ve abdesthanedeki farklılıkları ile dikkat çekmektedir. 

Cami bu ismi eski zamanlarda önüne kurulan yağ pazarından dolayı almaktadır. Seyhan müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren camiye ulaşım çok kolaydır. Giriş için hiçbir ücretin alınmadığı camiye, belediye, halk otobüsleri ve dolmuşlar ile şehir içinden rahatlıkla ulaşılabilmektedir.  


Büyük Saat Kulesi

Büyük Saat Kulesi Büyük Saat Kulesi

İlçenin merkezi olarak kabul edilen noktada bulunmaktadır. Ali Münif Caddesi üzerinde yer alan saat kulesi aynı zamanda Kazancılar Çarşısı’nın tam merkezindedir. 

Osmanlı zamanından kalma bu eser dönemin önemli mimarlarından olan Abidin Paşa tarafından inşa edilmiştir. 1882 yılında tamamlanan yapı 32 metre boyuyla ülkenin en büyük saat kulesi olarak bilinmektedir. Osmanlı’nın değişim döneminde yapılması nedeniyle kulede modern anlamda önemli detaylar ve semboller yer almaktadır. 

Şehir merkezine yapacağınız seyahat esnasında rahatlıkla bu eseri görebilir ve bir hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz. 


Tepebağ Höyüğü

Tepebağ Höyüğü Tepebağ Höyüğü

Seyhan’ın tarihine ışık tutması açısından önemli olan bir arkeolojik bölgedir. 2013 yılında kazı çalışmalarının başladığı alanda çıkarılan eserler Adana Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Seyhan Nehri kıyısında yer alan höyük arkeoloji meraklılarının mutlaka uğraması gereken bir noktadır. Yapılan kazılarda bölgede Neolotik Çağ’a kadar gidileceği tahmin edilmektedir. Geniş bir alana yayılması nedeniyle kazı çalışmaları çok ağır bir şekilde ilerlemektedir. 


Tuz Hanı

Tuz Hanı Tuz Hanı

Şehrin en eski eserlerinden birisidir. Ramazanoğlu Beyliği Dönemi’nde inşa edilmiştir. Halil Bey tarafından Ulu Cami yapılmadan önce inşa edilmiştir. Hicri takvime göre 903 yılında inşa edilen yapı günümüzde yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde tekrar eski ihtişamına kavuşturulmaya çalışılıyor. 

Tuz hanı içerisinde yapılan çalışmalar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır ve hala etrafında dükkanlar faaliyet göstermektedir. Ulu Camiye yapacağınız ziyaret esnasında herhangi bir ücret ödemeden rahatlıkla görebilirsiniz. 


Sabancı Merkez Camisi 

Sabancı Merkez Camii Sabancı Merkez Camii

1998 yılında başlatılan cami yapma kampanyasına büyük destek veren Sakıp Sabancı’yı anmak için bu isim verilmiştir. Şehrin ve ülkenin 28.000 kişilik kapasitesi nedeniyle en büyük camilerinden birisidir. Bu özelliği nedeniyle şehre gelen herkesin bir kez uğradığı noktalardan birisidir.

İhtişamlı yapı ilçeye bağlı olan Reşatbey semtinde yer almaktadır. 6 minareye sahip olan caminin ayrıca 5 adet kubbesi ve 4 adette yarım kubbesi vardır. Bu kubbe ve minarelerin bir anlamı olduğunu ekleyelim.