Şarköy Tarihi Yerler

Batısında M.Ö 6000-3000 yıllarına ait kalıntılara dahi rastlanan Şarköy, şimdilerde özellikle yazlıkçıların uğrak ilçesi olsa da tarihi ve kültürel geziler açısından da oldukça çeşitli seçeneklere sahiptir.

Yapılan çalışmalarda M.Ö 750- 550 yılları arasında Yunanlarla Traklar arasında yapılan anlaşma ile bu bölgede kurulan kolonilerin bilgilerine ulaşılmaktadır. Bu koloniler, Heraklea (Eriklice), Ganos(Ganoz), Hora(Hoşgör), Bizanthe-Panion(Barbaros)’dur. Bizans ve Antik devri haritalarında da bu konuma ait köyler saptanmıştır. 

M.Ö 168 VE M.S 395 yılları arasında bölgeye hakim olan Romalılara karşı Trakların direnişi ile başlayan hakimiyet mücadelesi, tarih boyunca Avarlar, Slavlar, Hunlar, Peçenekler, Bulgarlar, Haçlılar, Latinler arasında da yaşanmıştır. 

Daha yakın tarihte Osmanlı topraklarına katılan bölgenin adı Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa tarafından Şehrköy olarak konsa da, Anadolu’dan bölgeye göç eden yörükler tarafından Şehr kelimesi halk arasında Şar kelimesine dönüşmüş ve bugünkü adını almıştır. 

Şarköy'de gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Şarköy otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Uçmakdere

Uçmakdere Uçmakdere

Şarköy’e 36 km mesafede bulunan Uçmakdere, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih gezilerinde de tercih edilmekte olan bir bölgedir.

Özel aracınızla gitmek isterseniz, köye ulaşmak için Tekirdağ-Barbaros-Naip-Mermer-Yeniköy rotasını takip edebilirsiniz. Yol boyunca doğal güzellikleri seyrederek keyifli bir yolculuk yaptıktan sonra tarihi çok uzun yıllara dayanan Uçmakdere’ye ulaşabilirsiniz. 

Burada tarihi kalıntılara sıklıkla rastlanmaktadır. Tarihi kalıntılar incelendiğinde köyün tarihinin çok eskiye dayandığı belirtilmektedir.

Bu bölgede tarihi bir gezi yapmak isterseniz, çift başlı kartal kabartması bulunan lahit taşını, eski şaraphaneyi, içki üretiminde kullanılan sarnıcı, tuğla ve ahşap kullanılarak inşa edilen Rum evlerini, Grek alfabesiyle kazınmış yazıları, ahşap tavan göbeklerini görme şansınız bulunmaktadır.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Tekirdağ otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Mürefte

Mürefte Mürefte

Şarköy’e 13 km uzaklıkta olan Mürefte’ye İstanbul’dan yola çıkarak yaklaşık olarak 3.5 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla seyahati tercih ediyorsanız, Tem Otoyolu’nu kullanarak, Kınalı çıkışından Tekirdağ yönüne sapmalısınız. Karıştıran Sapağı’ndan Şarköy istikametine devam ettiğinizde bölgeye ulaşabilirsiniz.

Bir diğer yandan Şarköy’deyseniz, minibüslerle Mürefte’ye kısa bir yolculuk sonrasında varılabilmektedir.  

Kuruluşu M.Ö 2000’li yıllara dayanan Mürefte, günümüzde şarap üretimi, doğal güzellikleri, temiz denizi ve sakinliği ile tercih edilmekte olsa da, geçmişe ait izlere burada da rastlamanız mümkün olmaktadır. 

Şarköy'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Şarköy'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Eriklice

Eriklice Eriklice

Günümüzde yaz tatillerinde denizi, güneşi, balığı, zeytini ve üzümü ile talep görmekte olan Eriklice Köyü aynı zamanda bölgenin en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biridir.

Şarköy merkeze 7 km uzaklıkta olan köye aracınızla ulaşmak isterseniz, seyahat süreniz ortalama 10 dakika olacaktır. Toplu taşıma kullanmak isterseniz Şarköy’den minibüsle bölgeye ulaşabileceğiniz gibi oldukça kısa olan bu mesafe için taksi de tercih edebilirsiniz.

Zeus’un oğlu Herakles’in bu köyde yaşadığına inanılmaktadır.

Bu köye geldiğinizde kilise, kale, ayazma kalıntılarını inceleyebilirsiniz. "Hareklesia", "Iraklitsa" ve "Raklıca" isimleriyle de anılan Eriklice’de, Traklara ait kubbeli mezarlara ( Tümülüs ) da ulaşabilirsiniz. 

Şarköy'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Şarköy gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Gaziköy

Gaziköy Gaziköy

Eski adı Ganos Kalesi olan Gaziköy’de de Bizans kalıntılarına rastlamanız mümkündür.

Şarköy ilçe merkezine 25 km uzaklıkta olan bölgeye, özel aracınızla asfalt yoldan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Yine bu bölgeye de minibüslerle seyahat olanağı sunulmaktadır.

Köyün yüksek yamaçlarında yapılan araştırmalarda balık fosillerine ve deniz kabuklarına rastlanması, geçmiş dönemlerde orada da deniz bulunduğunu ortaya çıkartmaktadır. 

Yapılan arkeolojik kazılarda bir tünele de rastlanan Gaziköy’de, Çeşme Yazıtı ve Koca Çeşme Yazıtı’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Bu bölgelerin tamamını kapsayan Şarköy Miras Yolu projesi ile bölgede yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda, Şarköy sadece tatil beldesi olmaktan uzaklaşarak, kültürel gezilerin de uğrak yeri olmaya başlamıştır. 

Tekirdağ'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Tekirdağ gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hora Feneri(Hoşköy)

Hora Feneri Hora Feneri

1861 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen Hora Feneri, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine 20 km mesafede bulunmaktadır.

Osmanlı Sultanı Abdülmecit’in, Fransız müteahhitlere Fransa’dan özel olarak getirttiği malzemeler ile yaptırılan Hora Feneri’ni günübirlik ziyaret edebilirsiniz.

Bu bölgede manzaranın tadını çıkartabilir, Fener çevresinde gezinti yapabilirsiniz.

Uzun yıllar bir aile tarafından çalıştırılmış olsa da, günümüzde Kıyı Emniyet Müdürlüğü tarafından ziyarete kapatılmıştır.

İstanbul’a yakın olması ve bölgeye manzarası ile güzellik katması açısından Şarköy seyahatlerinde tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. 

Şarköy'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Şarköy butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


İğdebağlar( Araplı)

İğdebağlar İğdebağlar

Doğal güzellikleri, zeytini, üzümü ve suyu ile ünlenen İğdebağlar aynı zamanda tarihi dokusu ile geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerin de tatil rotalarında tercih ettikleri bir bölgedir.

Şarköy’e 5 km mesafede olan köye yön tabelalarını takip ederek, asfalt yoldan ulaşabilmektedir. Toplu taşıma aracı kullanmak isterseniz, Şarköy ilçe merkezinden minibüsler aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Rumlar tarafından kurulan bu köyde hala o dönemlere ait Rum evlerini görme şansınız bulunmaktadır. Taş evlere ait kalıntıların yanı sıra, Selanik göçmenlerinin ahşap evlerini de tanıma şansı bulabilirsiniz. Her ne kadar bakımsız olsa da hala geçmişten izler taşıyor olması açısından bu köyü gezmeyi tercih edebilirsiniz. 

Şarköy'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Şarköy doğa otelleri sayfasında bulabilirsiniz.