Ortaköy'de Gezilecek Yerler

Birçok filmin kapak resimlerini oluşturan Boğaz Köprüsü’nün arka planında bulunmakta olan Ortaköy, İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı bir semttir. Özellikle Bizans'ın son döneminde küçük bir balıkçı köyü olarak kullanılan Ortaköy bünyesinde sınırlı sayıda gezilecek yere ev sahipliği yapmasına ek olarak, daha çok cadde boylarınca uzanan saray ve mekanlar; İstanbul’un eski damak tadını yansıtan restoranları ve kafeleri ile oldukça ünlü bir yerdir.

Bünyesinde daha çok Osmanlı Dönemi’nden kalma yapıtların bulunduğu Ortaköy, gezilecek yerler bakımından zengin seçeneklere sahip olup; bu seçenekler içerisinde en popüleri ise sahil kenarında yürüyüş yapmaktır. Gezilecek yerler, Ortaköy semt merkezinin yanı sıra civar mahallelerde de sıralanmaktadır. Sayılı güzelliğe ev sahipliği yapmasına binaen her birisi paha biçilemez bir anının kapısını aralamaktadır.

Ortaköy'de gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Ortaköy otelleri listemize göz atabilirsiniz.


15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)

15 Temmuz Şehitler Köprüsü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İstanbul Boğazı boyunca uzanan ve Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan üç asma köprüden bir tanesidir. Köprü, Ortaköy ile Beylerbeyi semtleri içerisinde uzanmaktadır. İstanbul Boğazı üzerinde inşa edilen ilk köprü olduğu için Birinci Köprü ismiyle de bilinmektedir. 

Köprünün yapımına ilk olarak 20 Şubat 1970 ile 30 Ekim 1973 yılları arasında yapılmış ve kullanıma açılmıştır. 2016'daki askeri darbe girişimi sırasında bir grup askerin kontrolü ele geçirip köprüyü kısmen kapatmasının darbe girişimine direnirken öldürülen şehitlerimizin anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ismini almıştır. 


İstanbul Boğazı Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii)

Ortaköy Camii Ortaköy Camii

İstanbul Boğazı Büyük Mecidiye Camii, İstanbul Boğazı'nın en popüler yerlerinden biri olan Ortaköy iskele meydanının kıyısında yer almaktadır. Ortaköy Camii adıyla da bilinen ve 1720 yılında mescit olarak inşa edilen yapı, Patrona Halil Ayaklanması olduğu esnada yıkılmış. Aynı yere Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecit tarafından günümüzdeki cami, inşa edilmiştir. Neo Barok tarza sahip caminin mimarları Ermeni baba ve oğul olan Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan’dır. 

Ortaköy Camii, Haliç’in diğer tarafındaki camilere kıyasla küçük boyuttadır. İç mekân açısından mütevazı bir yapıya sahip olan Ortaköy Camii, gün ışığının yanı sıra sudaki yansımasını da kıran geniş ve yüksek cumbalı pencereleri ile içi oldukça dikkat çekmektedir. Bu yapı, İstanbul Boğazı ve Boğaz Köprüsü'nün kendine özgü manzarasına sahip olması nedeniyle bu ve buna benzer yerler, Ortaköy semtinin simgesidir. Halk arasında özellikle Ortaköy Camii adıyla bilinmektedir. 


Esma Sultan Yalısı

Esma Sultan Yalısı Esma Sultan Yalısı

Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy'ün önemli tarihi yapılarından Esma Sultan Yalısı, Ortaköy Camisi'nin hemen yanında yer almaktadır.

Geçirmiş olduğu yangın felaketinden sonra kullanım dışı kalan yapı, 2001 senesinde gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte restore edilerek turizme sunulmuştur. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in kızı Esma Sultan adına inşa edilmiş yalı, sultana evlilik hediyesi olarak sunulmuştur.

Osmanlı Dönemi yapılarından olan Esma Sultan Yalısı, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. 1915 ile 1922 yılları aralığında Rum okulu tarafından kullanılmış yapı, kömür deposu olarak kullanıldığı dönemde yangın geçirmiştir.

Günümüzde birçok organizasyonun yapılabildiği, Ortaköy'de görülecek yerler içerisinde bulunan Esma Sultan Yalısı'nda kahvaltı, akşam yemeği gibi aktivitelerinizi de keyifli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için İstanbul otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Feriye Sarayı

Feriye Sarayı Feriye Sarayı

Ortaköy'ün tarihi yapıları içerisinde öne çıkan Feriye Sarayı, Beşiktaş ile Ortaköy semtinin ortasında yer almaktadır.

Geçmişi Osmanlı'ya kadar uzanan yapı Çırağan Caddesi'nin üzerinde yer almaktadır. Saray, geçmişte birçok kurum tarafından eğitim faaliyetleri kapsamında kullanılmıştır. Feriye Sarayı, denizi gören 3 ana binası, 1 adet cariyeler koğuşu ve 2 katlı küçük bir binadan oluşmaktadır.

Günümüzde Kabataş Erkek Lisesi tarafından kullanılan sarayın bir kısmı ise Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.


Hatice Sultan Yalısı

Hatice Sultan Yalısı Hatice Sultan Yalısı

İstanbul'un Ortaköy semtinde İstanbul Boğazı'nda bulunan ve adını asıl sahibi Hatice Sultan'dan alan tarihi bir yalı olan Hatice Sultan Yalısı, altı sultan yalısından bir tanesidir. Özellikle Ortaköy’de yaşanan yangından sonra günümüze kadar gelmeyi başaran tek tarihi mekanlar arasındadır.

5. Murad’ın kızı olan Hatice Sultan için II. Abdülhamid tarafından 1800’lü yılların sonuna doğru inşa edilmiştir. Hatice Sultan Yalısı, bir süre ilkokul ve yetimhane amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde ise su sporları kulübü binası olarak kullanılmaktadır.


Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)

Etz Ahayim Sinagogu Etz Ahayim Sinagogu

Etz Ahayim Sinagogu, İstanbul'un popüler semti Ortaköy semtine bağlı Muallim Naci Caddesi üzerinde yer almaktadır. Boğaz Köprüsü’nün sağ ayağına yakın bir noktada konumlandırılmıştır. Ortaköy'de gezilecek yerler içerisinde bulunan yapı, halk arasında Ortaköy Sinagogu ismiyle de bilinmektedir. 

1941 yılında Ortaköy’de çıkan bir yangın sonucunda sinagogun inşasında kullanılan Aron Kodeş mermeri dışında geriye kalan her şey yanıp kül olmuştur. Yaşanan bu tatsız olay üzerine sinagog, tekrardan inşa edilerek ziyarete açılmış ve günümüzde göründüğü halini almıştır. 

Ortaköy'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Ortaköy gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ulus Meyve Bahçesi

Ulus Meyve Bahçesi Ulus Meyve Bahçesi

Ulus Meyve Bahçesi, Beşiktaş sınırlarındaki en güzel doğal alanlar arasında değerlendirilmektedir. Aileniz ile beraber gidip, keyifli vakit geçirebileceğiniz bir bahçedir. Beyaz dut, ayva, erik, elma, nar ve daha fazla meyve ağacıyla çevrili muhteşem bir konuma sahiptir. 

İçerisinde yer alan Meyve Bahçesi Kafe, yemyeşil doğa manzarası sunmasının yanı sıra kültürel ve sanatsal özellikler de taşımaktadır. Ayrıca Beşiktaş’ta yaşayanlar, gaziler ve engelliler için indirimli ücretlendirme uygulayarak herkesin keyifli vakit geçirmesine olanak tanımaktadır. 


Defterdar İbrahim Paşa Cami

Defterdar İbrahim Paşa Camii Defterdar İbrahim Paşa Camii

İstanbul'un inanç turizmi kapsamında önemli yapılarından Defterdar İbrahim Paşa Cami, Ortaköy semtinin Muallim Naci Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 17. yüzyılda Defterdar İbrahim Paşa tarafında yaptırılan cami, Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır. Denize sıfır konumda yer alan cami, kargir bir yapıya sahiptir. 

Yapıldığı dönemden sonra 3 kez restore edilen caminin ilk restoresi 1833 yılında Sultan II. Mahmud tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 1885'te Sultan II. Abdulhamid, 1941 yılında ise Vakıflar İdaresi tarafından restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. 

İbadet amacıyla kullanılmakta olan Defterdar İbrahim Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir. 

İstanbul'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için İstanbul gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı (Ortaköy Hamamı)

Ortaköy Hamamı Ortaköy Hamamı

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı, Ortaköy semtinde yer alan tarihi hamamlardan bir tanesidir. Ortaköy Hamamı olarak da bilinen yapı, Sadrazam Kara Ahmet Paşa’nın kethüdasi tarafından 15. yüzyıl döneminde yaptırılmıştır. Mimarı ise Mimar Sinan’dır. Yaklaşık olarak 300 yıllın bir süreçte hamam olarak hizmet veren yapı, 2001 yılında yenilenerek lokanta ve bar amacıyla hizmet vermeye başlamıştır. 

Ortaköy gezilecek yerler arasında öne çıkan ve klasikleşmiş Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında kabul edilen yapı, iki adet kubbeye sahiptir. Ayrıca içerisinde 13 farklı oda yer almaktadır. Ortaköy semtini ziyaret ederken hazırlayacağınız gezi rehberi bünyesinde değerlendirebileceğiniz yapı, günümüzde hala lokanta hizmeti vermekte olup, davet ve organizasyon gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Ortaköy'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Ortaköy pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ortaköy Günübirlik Gezilecek Yerler

Farklı kültürlerin bir arada dostluk içerisinde yaşadığı Ortaköy, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Gezilecek yerler, Ortaköy ile sınırlı olmayıp, yakın konumda bulunan destinasyonları da keşfedebilir, hazırladığını gezi rehberi bünyesine dahil edebilirisiniz. Gezilip görülmesi gereken birçok turistik noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Ortaköy’ün çevre semtleri de görülecek yerler bakımından birçok turistik güzergahı bünyesinde barındırmaktadır.


Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı ile Ortaköy merkez arası yaklaşık olarak 4 kilometredir. İhtişamlı Osmanlı saraylarından birisi olan Dolmabahçe’nin inşasına 1843 senesinde başlanmış ve 1856'da tamamlanmıştır. Bir kompleks halinde olan saray, gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir. 


Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı Çırağan Sarayı

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan, Ortaköy'e ortalama 3 kilometre uzaklıkta bulunan Çırağan Sarayı, Osmanlı Dönemi'nden kalan barok mimarisiyle inşa edilmiş görkemli bir yapıdır. Son olarak Galatasaray Üniversitesi ve Kabataş Lisesi yakınlarında yer alan İstanbul'un en güzel boğaz manzarasına karşı, kahvaltı, öğle ve akşam yemeği gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz yapıyı, günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz. 


Deniz Müzesi

Deniz Müzesi Deniz Müzesi

Deniz Müzesi, Ortaköy’e yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denizcilik alanında Türkiye’nin en büyük müzesi olarak kabul edilmektedir. Ortaköy gezilerinde günübirlik görülecek yerler arasında bulunan müze içerisinde sergilenen 20.000 adet eski eser ile deniz tutkunlarını beklemektedir. 

Ortaköy'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Ortaköy butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Yıldız Sarayı Müzesi

Yıldız Sarayı Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı Müzesi, Ortaköy semtinin merkezi noktasına 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. III. Selim’in annesi Mihritaş Sultan için yaptırılmış tarihi bir saraydır. Daha sonra II. Abdülhamit, bu yapıyı Osmanlı Devleti’nin ana sarayları olarak kullanmıştır. Günümüze kadar tarihi dokusunu koruyarak gelmeyi başaran yapı, müze ziyareti amacıyla Ortaköy'de gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir.