Trabzon’un büyükşehir olmasının ardından ilçe statüsüne kavuşan Ortahisar, 320 bin nüfusu ile şehrin en büyük yerleşim alanıdır. Trabzon Havaalanı ve Otogarı’nı içine alan ilçe içerisinde birçok tarihi eser bulunmaktadır.
Ortahisar içerisindeki tarihi kaleler, yapılar ve tabiat parkları ziyaretçilere dolu dolu bir gezi deneyimi sunmaktadır. Günübirlik gidiş geliş mesafesinde olan rotaları tercih etmeden önce ilçede Trabzon Kalesi, Ayasofya Müzesi, Zağnos Vadisi görülmesi gereken yerlerdir.
Ortahisar'da uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Ortahisar otelleri sayfamızda listeledik.
Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi
Bizans Dönemi’nden kalma yapı, Aşağı Hisar, Orta Hisar ve Yukarı Hisar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Günümüzde heybetli surları dikkat çekmektedir. Kale içerisinde yer alan tiyatro ve hastane gibi yapıların kalıntıları dikkat çekicidir.
13-14. yüzyılda yapımı tamamlanan kale bölgeye dışarıdan gelen saldırılara karşı korumak için uzun surlar ile desteklenmiştir. Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından kalenin girişine bir kitabe yaptırılmıştır.
Dolmuşlar ile kaleye ulaşmak mümkündür. 5 dakika süren bir yolculuk ile tarihi dokusunu yakından görebilir ve surlarından Trabzon’u izleme şansını değerlendirebilirsiniz.
Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Trabzon otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Ayasofya
Trabzon Ayasofya
Trabzon İmparatorluğu döneminden günümüze kalan en önemli tarihi eser Ayasofya’dır. Kilisenin üç girişi mevcuttur. Geniş bir bahçesi olan yapı Cumhuriyet Dönemi’nde bir dönem müze olarak kullanılmıştır.
Yapı hakkında en öne çıkan detay duvarlarının tamamının freskler ile kaplı olmasıdır. Günümüzde bunlardan sadece 55 tanesi kalmıştır. 1964 yılında müze olmasına karar verilen yapıyı ziyaret etmek istediğinizde ziyarete açık olup olmadığını teyit etmeniz önerilmektedir.
Ortahisar'da tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Ortahisar gezi rehberini ziyaret edebilirsiniz.
Yeni Cuma Camii
Yeni Cuma Camii
Trabzon merkezde bulunan iç kale olarak bilinen alanda yer alan Yeni Cuma Camii günümüzde bu şekilde hizmet verse de geçmişte kilise olarak kullanılmıştır. 11.yüzyılda inşa edilen kale o dönemde şehri koruduğuna inanılan Eugenios adını almıştır.
Trabzon İmparatorluğu döneminde krallar burada taç giyerek egemenliklerini ilan etmiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından şehrin alınmasının ardından ilk Cuma namazı padişah tarafından burada kılınmıştır. Bundan sonra kilise cami olarak değiştirilmiş ve Yeni Cuma Camii adını almıştır.
Zağnos Vadisi Parkı
Zağnos Vadisi Parkı
Trabzon Büyük Şehir Belediyesi tarafından Trabzon Kalesi’nin eteklerine yaptırılan yapı özel bir mimar ile hazırlanmıştır. Sürekli olarak eklemeler yapılan park bölgenin en büyüğü olma özelliğine sahiptir.
Özellikle ailesi ile vakit geçirmek isteyenlerin ilk ziyaret ettikleri noktalardan birisidir. Park içerisinde oturma alanları, su akan noktalar ve küçük köprülerin yanında birçok bitkinin de yer alması dinlendirici bir atmosfer yaratmaktadır.
Trabzon’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Trabzon gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Trabzon İmparatorluğu’ndan sonra kilise olarak kullanılmaya devam edilen noktalardan birisidir. Ara sokaklarda yer alan kale ilginç mimarisi ile dikkat çekmektedir. 9. yüzyılda yapımı tamamlanan kilise günümüzde kullanılmıyor olsa da heybetli duruşu ile yoğun ziyaret almaktadır.
Ortahisar’da camiye dönüştürülen başka kiliseler bulunsa da bu yapı 1923 yılına kadar hizmetine devam etmiştir. Kilisenin giriş kapısı üzerinde yapının tarihi Yunanca bir kitabe ile aktarılmaktadır. Uzun süre bakımsız kalen kilise 2014 yılında tekrar ziyaretçilere açılmıştır.
Boztepe Mesire Yeri
Boztepe Mesire Yeri
Ortahisar’ı kuş bakışı izlemek için yapmanız gereken Boztepe mevkisine gitmek olacaktır. Şehir merkezinden 2 kilometre uzaklıkta olan tepe 250 metre yüksekliğe sahiptir. Trabzon kıyı şeridini ve şehrin büyük bir kısmını seyretmeye olanak tanımaktadır.
İnsanların ziyaretine açık olan mesire alanında oturabilir ya da bölgede bulunan yeme içme noktalarına giderek harika manzara eşliğinde zamanınızı geçirebilirsiniz. Bölgeye ulaşmak için şehir içindeki dolmuşları kullanabileceğiniz gibi taksi tutarak da buraya ulaşabilirsiniz. Özellikle akşamüzeri sunduğu harika manzaraya karşı harika zaman geçirme şansınız vardır.
Ortahisar'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Ortahisar 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ortahisar Günübirlik Gezilecek Yerler
Trabzon’un eşsiz ilçelerinden biri olan Ortahisar’ın çevresinde günübirlik olarak gezip görmeye değer yerler bulunmaktadır. Ortahisar gezinizde alternatif gezi rotaları belirlemek için birçok adres ziyaretçilerini beklemektedir.
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı Ortahisar’a yaklaşık 43 km uzaklıktadır. Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş olan manastır halk arasında Meryem Ana olarak anılmaktadır. Sümela, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek ihtişamdadır.
Uzungöl
Uzungöl
Uzungöl Ortahisar’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Yöresel yemekleri ve manzarası ile ziyaretçilerinin ilgisini çekmeyi başaran Uzungöl Trabzon’un sembolleşmiş doğal güzellikleri arasındadır.
Çal Mağarası
Çal Mağarası
Çal Mağarası Ortahisar’a yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Dünya’nın en uzun 2. mağarası olarak bilinen mağara oldukça ünlüdür. Mağaranın 8 milyon yılda günümüzdeki haline ulaştığı tahmin edilmektedir.
Ortahisar'da dalga sesleri eşliğinde bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Ortahisar 4 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.
Bedesten Çarşı
Bedesten Çarşısı
Bedesten Çarşı Ortahisar’a yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Bedestenin 1461 ile 1512 yılları arasında inşa edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. Yerel lezzetlerin meraklılarına sunulduğu çarşı oldukça ilgi görmektedir.